Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως

Ομιλίες09/09/2016

Με αισθήματα βαθιάς συγκίνησης παραλαμβάνω εκ μέρους της πολιτείας, από τον αγωνιστή Ρένο Λυσιώτη τον Φάκελο της δίκης που καταδίκασε εις θάνατον τους ήρωες του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ, Μιχαήλ Κουτσόφτα και Ανδρέα Παναγίδη, και τον Παρασκευά Χοιροπούλη σε ισόβια φυλάκιση στις 18 Ιουνίου του 1956, με την κατηγορία ότι πυροβόλησαν τον Άγγλο Patrick J. Hale.

Έχουμε την τιμή να παρευρίσκονται σ’ αυτή τη μικρή τελετή, τα τρία παιδιά του ήρωα μας Ανδρέα Παναγίδη –ο Αριστείδης, η Δέσποινα και η Αυγή –καθώς και η αδελφή του ήρωα μας Μιχαήλ Κουτσόφτα, αλλά και ένας εκ των δικηγόρων υπεράσπισης του ήρωα Παρασκευά Χοιροπούλη, ο κ. Τίτος Φάνος.
Αγαπητέ κ. Λυσιώτη, θα ήθελα καταρχάς να σας ευχαριστήσω εκ μέρους της πολιτείας που μας παραδίδετε το αρχειακό σας υλικό, το οποίο το Κρατικό Αρχείο σας διαβεβαιώνω ότι θα φυλάσσει σαν κόρη οφθαλμού, όπως διατηρεί όλες τις αρχειακές συλλογές που σχετίζονται με τη δράση των αγωνιστών της ΕΟΚΑ.

Με τη συνδρομή σας, εμπλουτίζεται το αρχειακό μας υλικό και η γνώση του κάθε πολίτη, που επιθυμεί να έχει πρόσβαση και να μελετήσει τις χρυσές σελίδες της ιστορίας της μικρής μας πατρίδας. Εάν ρίξει κανείς μια ματιά, θα διαπιστώσει ότι περιλαμβάνει στοιχεία που προκαλούν δέος και συγκίνηση σε όλους, όπως είναι, μεταξύ άλλων, τα τεκμήρια με τα δαχτυλικά αποτυπώματα του Ανδρέα Παναγίδη, οι απαντήσεις των ηρώων μας -κατηγορουμένων στη δίκη, η χειρόγραφη επιστολή προς τον Κυβερνήτη Χάρτινγκ από τους δικηγόρους υπεράσπισης για επίδειξη επιείκειας προ της εκτέλεσης των Κουτσόφτα, Παναγίδη και Στέλιου Μαυρομμάτη – δηλαδή από τον Γλαύκο Κληρίδη, τον Μιχαλάκη Τριανταφυλλίδη, τον Τίτο Φάνο και τον Ρένο Λυσιώτη.

Μέσα από την καταγραφή του χρονικού που εστάλη στον Διγενή από τον Ρένο Λυσιώτη και δημοσιεύτηκε στο «Χρονικό ΕΟΚΑ 1955–59», ο ίδιος αφηγείται τις δύσκολες μέρες των ηρώων μας, όπως τις έζησε. Ο Μιχαήλ Κουτσόφτας, ήταν μόλις 22 ετών. Το ίδιο και Ανδρέας Παναγίδης, ο οποίος ήταν πατέρας τριών παιδιών – ηλικίας μόλις ενός, δύο και τριών ετών τότε – όμως αυτά τα δεδομένα άφηναν ασυγκίνητο τον Κυβερνήτη Χάρτινγκ στην ύστατη έκκληση, που απηύθυναν οι δικηγόροι, για να τους αποδοθεί χάρη. Παρόλα αυτά, οι δύο μελλοθάνατοι, μαζί με τον επίσης καταδικασθέντα σε θάνατο Στέλιο Μαυρομμάτη, το βράδυ προτού οδηγηθούν στην αγχόνη, κρατώντας το Ευαγγέλιο, αξίωσαν από τον Ύψιστο Θεό: «Συγχωρούμεν τον Χάρτινγκ και τους δήμιους. Ο Θεός είναι μαζί μας», αποδεικνύοντας το παροιμιώδες θάρρος και το απαράμιλλο ελληνοχριστιανικό τους ήθος.

Αγαπητέ κε Λυσιώτη, σας εκφράζω, για άλλη μια φορά, θερμές ευχαριστίες καθώς από σήμερα, δίνετε την ευκαιρία στον κάθε μελετητή και κυρίως στους νέους μας και τις μέλλουσες γενεές, να γνωρίσουν αυτές τις γλαφυρές λεπτομέρειες των τελευταίων στιγμών των ηρώων μας.

Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

Brexit και Κύπρος

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Ασφαλές Διαδίκτυο

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές ΒιβλιοθήκεςΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Eναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Δικτυακή Πύλη «Η Ευρώπη σου»: Πρακτικός Οδηγός για πολίτες και επιχειρήσεις σχετικά με τα δικαιώματα και τις δυνατότητες που προσφέρει η ενιαία αγορά της ΕΕ.