Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως

Ομιλίες16/03/2015

Κυριακή, 15/3/2015
Χαιρετισμός του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως
κ. Ιωνά Νικολάου
στo 1ο Καταστατικό Συνέδριο του Κόμματος για τα Ζώα Κύπρου, στο Ξενοδοχείο Mediterranean, στη Λεμεσό
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Είναι με μεγάλη χαρά που απευθύνω χαιρετισμό στο πρώτο καταστατικό και εκλογικό συνέδριο του Κόμματος για τα Ζώα της Κύπρου γιατί η ευημερία και οι συνθήκες διαβίωσης των ζώων αποτελούν ζητήματα τα οποία απασχολούν ιδιαίτερα τα σύγχρονα κράτη και τους σύγχρονους και σκεπτόμενους πολίτες.

Η προστασία και η ευημερία των ζώων του τόπου μας αποτελεί ένα σοβαρό κοινωνικό ζήτημα που αφορά τους κρατικούς, τους τοπικούς φορείς, τους πολιτικούς, τους ενεργούς πολίτες αλλά και το ευρύ κοινό. Η καλή μεταχείριση των ζώων αποτελεί μέρος του συνόλου των αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και τα κράτη μέλη οφείλουν να τη λαμβάνουν πλήρως υπόψη.


Η υγεία και καλή μεταχείριση των ζώων θα διασφαλιστούν στην πράξη μόνο όταν η κοινωνία μας ως σύνολο και ο καθένας ξεχωριστά συνειδητοποιήσουμε τις υποχρεώσεις μας έναντι των ζώντων όντων και γνωρίζουμε και εφαρμόζουμε τον ενδεδειγμένο τρόπο προστασίας και εν γένει χειρισμού των όντων αυτών.

Η Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη και, ειδικότερα, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του, αντιμετωπίζουν με ιδιαίτερη ευαισθησία το θέμα της προστασίας των ζώων, καταδικάζουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τα περιστατικά κακομεταχείρισης ζώων, που δυστυχώς καταγράφονται κατά καιρούς, περιλαμβανομένης της εγκατάλειψης και της δηλητηρίασης τους, και στηρίζουν κάθε προσπάθεια που γίνεται προς την κατεύθυνση της διαμόρφωσης φιλοζωικής συνείδησης και κουλτούρας στην Κύπρο. Γιατί η ορθή μεταχείριση των ζώων καταδεικνύει το επίπεδο της παιδείας και της κουλτούρας ενός λαού. Τα φαινόμενα κακοποίησης ζώων που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τον τελευταίο χρόνο, αποτελούν ντροπή για την κυπριακή κοινωνία και προσβάλλουν τα ήθη του τόπου μας.
Με στόχο, λοιπόν, τη βελτίωση των συνθηκών και της ευημερίας των ζώων και κατόπιν οδηγιών του Προέδρου της Δημοκρατίας, από τον περασμένο Μάρτιο βρισκόμαστε σε δημόσια διαβούλευση με τους κυβερνητικούς φορείς και τις φιλοζωικές οργανώσεις, με στόχο την κωδικοποίηση και επεξεργασία προτάσεων που στοχεύουν στην προστασία και ευημερία των ζώων, στην αποτελεσματική πάταξη των φαινομένων εγκληματικής συμπεριφοράς στα ζώα και στην σύσταση ανεξάρτητου φορέα για την ευημερία των ζώων. Στα πλαίσια αυτά, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τον περασμένο Σεπτέμβριο νομοσχέδιο που τροποποιεί τον περί Σκύλων Νόμο, εισάγοντας νέες ρυθμιστικές διατάξεις που θα καταστήσουν την εφαρμογή από τις Τοπικές Αρχές, τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες και την Αστυνομία πιο αποτελεσματική και θα επιλύσουν το ζήτημα ύπαρξης επαρκών ποινών, την εγγραφή και σήμανση των σκύλων, αλλά και την ευημερία των ζώων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, μεταξύ άλλων, στα πλαίσια της νέας νομοθεσίας απαγορεύεται η εκπαίδευση ή χρήση σκύλων για κυνομαχίες ή χρήση υλικών ή εργαλείων για την εκπαίδευση σκύλων για το σκοπό αυτό. Επίσης, απαγορεύεται η κακοποίηση, εγκατάλειψη και κακή ή βάναυση μεταχείριση σκύλου, απαγορεύεται η διατήρηση σκύλου στην ταράτσα, σε μπαλκόνι μονοκατοικίας και σε κοινόχρηστο χώρο ή σε μπαλκόνι πολυκατοικίας. Η αρμόδια αρχή είναι υποχρεωμένη να διατηρεί εγκεκριμένα από το Διευθυντή των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών κατάλληλα τοπικά, επαρχιακά ή περιφερειακά υποστατικά για τη φύλαξη σκύλων. Ταυτόχρονα, οι ιδιοκτήτες σκύλων είναι υποχρεωμένοι να έχουν περιλαίμιο στο σκύλο τους, στο οποίο να αναγράφεται το όνομα ή το όνομα και το τηλέφωνο του ιδιοκτήτη.
Για την εύκολη και γρήγορη εφαρμογή της νομοθεσίας, για πρώτη φορά στην προτεινόμενη νομοθεσία σχεδόν όλα τα αδικήματα θα μπορούν να τύχουν εξώδικης ρύθμισης, με βάση τον Εξωδίκου Ρυθμίσεως Αδικημάτων Νόμο 47(Ι) του 1997. Αυτά αποτελούν μόνο ορισμένες από τις πρόνοιες της νέας νομοθεσίας με στόχο την ορθή και καλή μεταχείριση των ζώων. Με την εξώδικη ρύθμιση των αδικημάτων που στοχεύουν στην προστασία των ζώων και ειδικότερα την αμεσότητα στην επιβολή των ποινών, αναμένουμε ότι η προστασία των ζώων θα είναι πιο αποτελεσματική και η ευαισθητοποίηση του κοινού θα είναι αυξημένη.
Όμως η καλή μεταχείριση των ζώων μπορεί να διασφαλιστεί μόνο εάν οι κάτοχοι ζώων και όσοι έρχονται σε άμεση επαφή μαζί τους, αποκτήσουν επίγνωση των υποχρεώσεων τους όσον αφορά την ενδεδειγμένη συμπεριφορά έναντι τους. Κι όταν μιλούμε για τα ζώα και την ευημερία τους δεν αναφερόμαστε μόνο στα ζώα συντροφιάς, που ο καθένας διατηρεί στο σπίτι του. Εννοούμε και τα παραγωγικά ζώα στις φάρμες, τα ζώα που διατηρούνται στους ζωολογικούς κήπους και σε πάρκα, τα ζώα που χρησιμοποιούνται για επιστημονικούς σκοπούς και γενικότερα κάθε ζώο το οποίο βρίσκεται υπό ανθρώπινη επίβλεψη.
Είναι επιτακτική ανάγκη, να ενημερώνεται και να επιμορφώνεται το κοινό και ιδιαίτερα τα παιδιά, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση και να προωθηθεί η υπευθυνότητα όσον αφορά την κατοχή ζώων. Γι’ αυτό και η ύπαρξη και δραστηριοποίηση ενός Κόμματος για τα Ζώα συμβάλλει καθοριστικά στην ενημέρωση και προπαντός την ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας. Μόνο έτσι θα κατορθώσουμε να δημιουργήσουμε μια φιλοζωική νοοτροπία και θα αλλάξουμε συμπεριφορές.
Στα πλαίσια των προσπαθειών που καταβάλλει το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως σε θέματα που αφορούν την προστασία των ζώων και δίωξη κάθε εγκληματικής συμπεριφοράς σε βάρος τους, ενισχύθηκε ο ρόλος της Κοινοτικής Αστυνόμευσης. Οι Αστυνομικοί της Γειτονιάς έχουν οριστεί και ως αρμόδιοι και για το θέμα της προστασίας και της διασφάλισης της υγείας και ευημερίας των ζώων. Επίσης, πριν από σχεδόν ένα χρόνο ορίστηκαν δύο αξιωματικοί της Αστυνομίας σε κάθε επαρχία ως σημεία επαφής, για άμεση επίλυση προβλημάτων και επίβλεψη των ενεργειών, που προκύπτουν για διαχείριση θεμάτων που σχετίζονται με την προστασία και την ευημερία των ζώων. Έτσι, σε συνεργασία με την Κοινοτική Αστυνόμευση, έχουμε δημιουργήσει ένα δίκτυο προστασίας και διερεύνησης των καταγγελιών. Από τις 9/10/2014 δόθηκαν οδηγίες ώστε να ενημερώνονται οι πολίτες για την πορεία και τα αποτελέσματα των υποθέσεων τους, καθώς και οδηγίες στα σημεία ελέγχου στα οδοφράγματα για καλύτερο έλεγχο της διακίνησης ζώων, εφόσον υπήρχαν καταγγελίες αναφορικά με κλαπέντα ζώα που μεταφέρονται, από και προς τις κατεχόμενες περιοχές.
Ταυτόχρονα, τονίζεται επανειλημμένα η σημασία του να υπάρχει περισσότερη ευαισθητοποίηση από μέρους των μελών της Αστυνομίας και πραγματοποιούνται ήδη σε συνεχή βάση εκπαιδεύσεις αστυνομικών όλων των βαθμίδων, για την καλύτερη ανταπόκρισή τους στα καθήκοντα που προκύπτουν από τις ισχύουσες νομοθεσίες. Η εκπαίδευση, αναβαθμισμένη στα πλαίσια της νέας πολιτικής της Κυβέρνησης για την προστασία των ζώων, θα συνεχιστεί κατά τον επόμενο χρόνο αφού ήδη έχουν εκπαιδευτεί πέραν των 400 μελών της Αστυνομίας.
Παράλληλα, μέσα από την καλλιέργεια φιλοζωικής νοοτροπίας, την απαλλαγή από τις κακές αντιλήψεις περί λαθροθηρίας και παγίδευσης, μέσα από δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κοινού, και τη μηδενική ανοχή των τοπικών και διωκτικών Αρχών, οι πράξεις αμέλειας, εγκατάλειψης ή κακομεταχείρισης ζώου αναμένεται ότι θα μειωθούν, η προστασία των ζώων θα γίνει πιο αποτελεσματική και θα αποτρέπονται πράξεις που προσβάλλουν το σύνολο της κοινωνίας μας, αλλά και τον πολιτισμό μας.
Αγαπητοί φίλοι, γίνονται σταθερά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση όσον αφορά τα θέματα προστασίας και ευημερίας των ζώων. Χρειάζεται, όμως, προσπάθεια και συνεργασία από όλους, για να πετύχουμε την αναβάθμιση που επιδιώκουμε. Μαζί όλοι, η Κυβέρνηση, οι κρατικές υπηρεσίες, τα οργανωμένα σύνολα, φιλοζωικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις, εσείς ως Κόμμα και οι πολίτες, πρέπει να συμβάλουμε με όλα τα μέσα που διαθέτουμε στην προστασία της υγείας και στην ευημερία των ζώων.

Σε αυτό το πλαίσιο, κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ το Κόμμα για τα Ζώα της Κύπρου, το οποίο επαγρυπνεί και κινητοποιεί την κοινωνία στο σύνολό της στα θέματα που αφορούν τα δικαιώματα και την ευημερία των ζώων μας, προάγοντας το επίπεδο του πολιτισμού στην Κύπρο μέσα από την καλλιέργεια μιας κοινωνίας που σέβεται και μεριμνά για την καλή διαβίωση των ζώων.

Κυριακή, 15/3/2015
Χαιρετισμός του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως
κ. Ιωνά Νικολάου
στo 1ο Καταστατικό Συνέδριο του Κόμματος για τα Ζώα Κύπρου, στο Ξενοδοχείο Mediterranean, στη Λεμεσό Είναι με μεγάλη χαρά που απευθύνω χαιρετισμό στο πρώτο καταστατικό και εκλογικό συνέδριο του Κόμματος για τα Ζώα της Κύπρου γιατί η ευημερία και οι συνθήκες διαβίωσης των ζώων αποτελούν ζητήματα τα οποία απασχολούν ιδιαίτερα τα σύγχρονα κράτη και τους σύγχρονους και σκεπτόμενους πολίτες. Η προστασία και η ευημερία των ζώων του τόπου μας αποτελεί ένα σοβαρό κοινωνικό ζήτημα που αφορά τους κρατικούς, τους τοπικούς φορείς, τους πολιτικούς, τους ενεργούς πολίτες αλλά και το ευρύ κοινό. Η καλή μεταχείριση των ζώων αποτελεί μέρος του συνόλου των αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και τα κράτη μέλη οφείλουν να τη λαμβάνουν πλήρως υπόψη. Η υγεία και καλή μεταχείριση των ζώων θα διασφαλιστούν στην πράξη μόνο όταν η κοινωνία μας ως σύνολο και ο καθένας ξεχωριστά συνειδητοποιήσουμε τις υποχρεώσεις μας έναντι των ζώντων όντων και γνωρίζουμε και εφαρμόζουμε τον ενδεδειγμένο τρόπο προστασίας και εν γένει χειρισμού των όντων αυτών. Η Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη και, ειδικότερα, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του, αντιμετωπίζουν με ιδιαίτερη ευαισθησία το θέμα της προστασίας των ζώων, καταδικάζουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τα περιστατικά κακομεταχείρισης ζώων, που δυστυχώς καταγράφονται κατά καιρούς, περιλαμβανομένης της εγκατάλειψης και της δηλητηρίασης τους, και στηρίζουν κάθε προσπάθεια που γίνεται προς την κατεύθυνση της διαμόρφωσης φιλοζωικής συνείδησης και κουλτούρας στην Κύπρο. Γιατί η ορθή μεταχείριση των ζώων καταδεικνύει το επίπεδο της παιδείας και της κουλτούρας ενός λαού. Τα φαινόμενα κακοποίησης ζώων που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τον τελευταίο χρόνο, αποτελούν ντροπή για την κυπριακή κοινωνία και προσβάλλουν τα ήθη του τόπου μας. Με στόχο, λοιπόν, τη βελτίωση των συνθηκών και της ευημερίας των ζώων και κατόπιν οδηγιών του Προέδρου της Δημοκρατίας, από τον περασμένο Μάρτιο βρισκόμαστε σε δημόσια διαβούλευση με τους κυβερνητικούς φορείς και τις φιλοζωικές οργανώσεις, με στόχο την κωδικοποίηση και επεξεργασία προτάσεων που στοχεύουν στην προστασία και ευημερία των ζώων, στην αποτελεσματική πάταξη των φαινομένων εγκληματικής συμπεριφοράς στα ζώα και στην σύσταση ανεξάρτητου φορέα για την ευημερία των ζώων. Στα πλαίσια αυτά, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τον περασμένο Σεπτέμβριο νομοσχέδιο που τροποποιεί τον περί Σκύλων Νόμο, εισάγοντας νέες ρυθμιστικές διατάξεις που θα καταστήσουν την εφαρμογή από τις Τοπικές Αρχές, τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες και την Αστυνομία πιο αποτελεσματική και θα επιλύσουν το ζήτημα ύπαρξης επαρκών ποινών, την εγγραφή και σήμανση των σκύλων, αλλά και την ευημερία των ζώων. Αξίζει να σημειωθεί ότι, μεταξύ άλλων, στα πλαίσια της νέας νομοθεσίας απαγορεύεται η εκπαίδευση ή χρήση σκύλων για κυνομαχίες ή χρήση υλικών ή εργαλείων για την εκπαίδευση σκύλων για το σκοπό αυτό. Επίσης, απαγορεύεται η κακοποίηση, εγκατάλειψη και κακή ή βάναυση μεταχείριση σκύλου, απαγορεύεται η διατήρηση σκύλου στην ταράτσα, σε μπαλκόνι μονοκατοικίας και σε κοινόχρηστο χώρο ή σε μπαλκόνι πολυκατοικίας. Η αρμόδια αρχή είναι υποχρεωμένη να διατηρεί εγκεκριμένα από το Διευθυντή των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών κατάλληλα τοπικά, επαρχιακά ή περιφερειακά υποστατικά για τη φύλαξη σκύλων. Ταυτόχρονα, οι ιδιοκτήτες σκύλων είναι υποχρεωμένοι να έχουν περιλαίμιο στο σκύλο τους, στο οποίο να αναγράφεται το όνομα ή το όνομα και το τηλέφωνο του ιδιοκτήτη. Για την εύκολη και γρήγορη εφαρμογή της νομοθεσίας, για πρώτη φορά στην προτεινόμενη νομοθεσία σχεδόν όλα τα αδικήματα θα μπορούν να τύχουν εξώδικης ρύθμισης, με βάση τον Εξωδίκου Ρυθμίσεως Αδικημάτων Νόμο 47(Ι) του 1997. Αυτά αποτελούν μόνο ορισμένες από τις πρόνοιες της νέας νομοθεσίας με στόχο την ορθή και καλή μεταχείριση των ζώων. Με την εξώδικη ρύθμιση των αδικημάτων που στοχεύουν στην προστασία των ζώων και ειδικότερα την αμεσότητα στην επιβολή των ποινών, αναμένουμε ότι η προστασία των ζώων θα είναι πιο αποτελεσματική και η ευαισθητοποίηση του κοινού θα είναι αυξημένη. Όμως η καλή μεταχείριση των ζώων μπορεί να διασφαλιστεί μόνο εάν οι κάτοχοι ζώων και όσοι έρχονται σε άμεση επαφή μαζί τους, αποκτήσουν επίγνωση των υποχρεώσεων τους όσον αφορά την ενδεδειγμένη συμπεριφορά έναντι τους. Κι όταν μιλούμε για τα ζώα και την ευημερία τους δεν αναφερόμαστε μόνο στα ζώα συντροφιάς, που ο καθένας διατηρεί στο σπίτι του. Εννοούμε και τα παραγωγικά ζώα στις φάρμες, τα ζώα που διατηρούνται στους ζωολογικούς κήπους και σε πάρκα, τα ζώα που χρησιμοποιούνται για επιστημονικούς σκοπούς και γενικότερα κάθε ζώο το οποίο βρίσκεται υπό ανθρώπινη επίβλεψη. Είναι επιτακτική ανάγκη, να ενημερώνεται και να επιμορφώνεται το κοινό και ιδιαίτερα τα παιδιά, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση και να προωθηθεί η υπευθυνότητα όσον αφορά την κατοχή ζώων. Γι’ αυτό και η ύπαρξη και δραστηριοποίηση ενός Κόμματος για τα Ζώα συμβάλλει καθοριστικά στην ενημέρωση και προπαντός την ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας. Μόνο έτσι θα κατορθώσουμε να δημιουργήσουμε μια φιλοζωική νοοτροπία και θα αλλάξουμε συμπεριφορές. Στα πλαίσια των προσπαθειών που καταβάλλει το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως σε θέματα που αφορούν την προστασία των ζώων και δίωξη κάθε εγκληματικής συμπεριφοράς σε βάρος τους, ενισχύθηκε ο ρόλος της Κοινοτικής Αστυνόμευσης. Οι Αστυνομικοί της Γειτονιάς έχουν οριστεί και ως αρμόδιοι και για το θέμα της προστασίας και της διασφάλισης της υγείας και ευημερίας των ζώων. Επίσης, πριν από σχεδόν ένα χρόνο ορίστηκαν δύο αξιωματικοί της Αστυνομίας σε κάθε επαρχία ως σημεία επαφής, για άμεση επίλυση προβλημάτων και επίβλεψη των ενεργειών, που προκύπτουν για διαχείριση θεμάτων που σχετίζονται με την προστασία και την ευημερία των ζώων. Έτσι, σε συνεργασία με την Κοινοτική Αστυνόμευση, έχουμε δημιουργήσει ένα δίκτυο προστασίας και διερεύνησης των καταγγελιών. Από τις 9/10/2014 δόθηκαν οδηγίες ώστε να ενημερώνονται οι πολίτες για την πορεία και τα αποτελέσματα των υποθέσεων τους, καθώς και οδηγίες στα σημεία ελέγχου στα οδοφράγματα για καλύτερο έλεγχο της διακίνησης ζώων, εφόσον υπήρχαν καταγγελίες αναφορικά με κλαπέντα ζώα που μεταφέρονται, από και προς τις κατεχόμενες περιοχές. Ταυτόχρονα, τονίζεται επανειλημμένα η σημασία του να υπάρχει περισσότερη ευαισθητοποίηση από μέρους των μελών της Αστυνομίας και πραγματοποιούνται ήδη σε συνεχή βάση εκπαιδεύσεις αστυνομικών όλων των βαθμίδων, για την καλύτερη ανταπόκρισή τους στα καθήκοντα που προκύπτουν από τις ισχύουσες νομοθεσίες. Η εκπαίδευση, αναβαθμισμένη στα πλαίσια της νέας πολιτικής της Κυβέρνησης για την προστασία των ζώων, θα συνεχιστεί κατά τον επόμενο χρόνο αφού ήδη έχουν εκπαιδευτεί πέραν των 400 μελών της Αστυνομίας. Παράλληλα, μέσα από την καλλιέργεια φιλοζωικής νοοτροπίας, την απαλλαγή από τις κακές αντιλήψεις περί λαθροθηρίας και παγίδευσης, μέσα από δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κοινού, και τη μηδενική ανοχή των τοπικών και διωκτικών Αρχών, οι πράξεις αμέλειας, εγκατάλειψης ή κακομεταχείρισης ζώου αναμένεται ότι θα μειωθούν, η προστασία των ζώων θα γίνει πιο αποτελεσματική και θα αποτρέπονται πράξεις που προσβάλλουν το σύνολο της κοινωνίας μας, αλλά και τον πολιτισμό μας. Αγαπητοί φίλοι, γίνονται σταθερά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση όσον αφορά τα θέματα προστασίας και ευημερίας των ζώων. Χρειάζεται, όμως, προσπάθεια και συνεργασία από όλους, για να πετύχουμε την αναβάθμιση που επιδιώκουμε. Μαζί όλοι, η Κυβέρνηση, οι κρατικές υπηρεσίες, τα οργανωμένα σύνολα, φιλοζωικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις, εσείς ως Κόμμα και οι πολίτες, πρέπει να συμβάλουμε με όλα τα μέσα που διαθέτουμε στην προστασία της υγείας και στην ευημερία των ζώων. Σε αυτό το πλαίσιο, κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ το Κόμμα για τα Ζώα της Κύπρου, το οποίο επαγρυπνεί και κινητοποιεί την κοινωνία στο σύνολό της στα θέματα που αφορούν τα δικαιώματα και την ευημερία των ζώων μας, προάγοντας το επίπεδο του πολιτισμού στην Κύπρο μέσα από την καλλιέργεια μιας κοινωνίας που σέβεται και μεριμνά για την καλή διαβίωση των ζώων.

Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

Brexit και Κύπρος

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Ασφαλές Διαδίκτυο

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές ΒιβλιοθήκεςΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Eναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Δικτυακή Πύλη «Η Ευρώπη σου»: Πρακτικός Οδηγός για πολίτες και επιχειρήσεις σχετικά με τα δικαιώματα και τις δυνατότητες που προσφέρει η ενιαία αγορά της ΕΕ.