Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως

Ομιλίες16/06/2017

Κυρίες και κύριοι,

Σας καλωσορίζω στην αποψινή εκδήλωση, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Νίκου Αναστασιάδη, και διοργανώνεται από την Αστυνομία Κύπρου. Η αποψινή συναυλία διοργανώνεται με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών, με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση γύρω από το θέμα της μάστιγας των ναρκωτικών στον τόπο μας.

Η Κυβέρνηση εφαρμόζει για πρώτη φορά μια σφαιρική, πολυδιάστατη πολιτική αντιμετώπισης του προβλήματος αυτού, μέσω προγραμμάτων πρόληψης, θεραπείας και επανένταξης των χρηστών, και ταυτόχρονα δίδει έμφαση στη μείωση της προσφοράς, καταστέλλοντας τη δράση των κυκλωμάτων των διακινητών.

Αλλάξαμε τη φιλοσοφία μεταχείρισης του χρήστη ως κοινού εγκληματία, αντιμετωπίζοντάς τον πλέον, ως άτομο που χρήζει θεραπείας και υποστήριξης, με στόχο την απεξάρτηση και κοινωνική επανένταξη. Με βάση τη νέα νομοθεσία, οι κατηγορούμενοι ή οι καταδικασθέντες χρήστες ουσιών εξάρτησης, αντί να οδηγούνται στη φυλακή, παραπέμπονται σε κλειστά και ή ανοικτά προγράμματα θεραπείας και στήριξης. Ο χρήστης δεν στιγματίζεται, αλλά αντιμετωπίζεται ως ένας συνάνθρωπος που έχει ανάγκη τη βοήθεια μας, για να μπορέσει να πετύχει την απεξάρτησή του από τα ναρκωτικά.

Στο πλαίσιο αυτό, αξιοποιήσαμε και ενισχύσαμε τα υφιστάμενα κλειστά προγράμματα, στα οποία παραπέμπονται οι χρήστες στην Αγία Σκέπη, ενώ λειτουργούμε το Θεραπευτικό Πρόγραμμα «ΔΑΝΑΗ» στο Τμήμα Φυλακών και, σε εθελοντική βάση, το εξειδικευμένο πρόγραμμα απεξάρτησης για τους κρατούμενους «Στροφή 360ο». Παράλληλα, με απόφαση της Εθνικής Επιτροπής, προωθείται η δημιουργία πρόσθετων «Κέντρων Θεραπείας» για τους χρήστες που, αντί της φυλάκισης, έχει εκδοθεί δικαστικό διάταγμα θεραπείας. Με την παραπομπή των χρηστών ναρκωτικών ουσιών σε κατάλληλα και εξειδικευμένα προγράμματα θεραπείας και τη δημιουργία πρόσθετων προγραμμάτων πρώιμης παρέμβασης για στήριξη των μαθητών και των οικογενειών τους, δίνουμε στους νέους μας μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή.

Παράλληλα, ενισχύσαμε οικονομικά τα προγράμματα πρόληψης και θεραπείας που προσφέρονται από την Πολιτεία και δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στην ενδυνάμωση των δράσεων κατά των ουσιοεξαρτήσεων. Υλοποιώντας τους στόχους της Εθνικής Στρατηγικής για τα έτη 2013 – 2020, (α) στηρίξαμε την έναρξη λειτουργίας Προγράμματος Φαρμακευτικής Υποστήριξης στην Πάφο και στην Αμμόχωστο, σε πιλοτική βάση, (β) λειτουργούμε Ψυχιατρικό Κέντρο Ασφαλούς Νοσηλείας για Ανήλικους Χρήστες Εξαρτησιογόνων Ουσιών, με βίαιη, παραβατική ή επικίνδυνη συμπεριφορά, για τους οποίους χρήζει η έκδοση διατάγματος υποχρεωτικής νοσηλείας, ως προσωρινή λύση, και (γ) προωθούμε την άμεση εφαρμογή της νομοθεσίας για εισαγωγή του νάρκοτεστ. Ταυτόχρονα, προωθούμε την αυστηρότερη εφαρμογή της νομοθεσίας για την πώληση ή την προμήθεια αλκοόλ σε άτομα κάτω των 17 ετών και αναθεωρούμε τη σχετική νομοθεσία, με στόχο τη μείωση της προσβασιμότητας των ανηλίκων στο αλκοόλ.

Επίσης, η Κυβέρνηση έχει αποφασίσει την προώθηση πιλοτικού προγράμματος εκπαίδευσης χορήγησης Ναλοξόνης, για χρήστες που παρακολουθούν προγράμματα μείωσης της βλάβης, και την εφαρμογή περιβαλλοντικών δράσεων για την πρόληψη των εξαρτητικών συμπεριφορών, μέσα από την ανάπτυξη και εφαρμογή επιστημονικού προγράμματος δεξιοτήτων για γονείς, το οποίο θα αναλάβει το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο Κύπρου.

Έχουμε, επίσης, δημιουργήσει ένα δίκτυο στενής συνεργασίας με τις τοπικές κοινωνίες, για σκοπούς πρόληψης και θεραπείας των χρηστών και για σκοπούς αντιμετώπισης της νεανικής παραβατικότητας, εφόσον θεωρούνται δύο συγκοινωνούντα δοχεία.
Κύρια προτεραιότητα της Αστυνομίας, είναι βεβαίως, η μείωση της προσφοράς των ουσιών εξάρτησης, μέσα από την κατάσχεση όσο το δυνατό μεγαλύτερων ποσοτήτων ναρκωτικών και τη σύλληψη των εμπόρων και διακινητών. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, μέσω της Αστυνομίας και ειδικότερα της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών, προωθεί την πολιτική της Κυβέρνησης για μείωση της διάθεσης και προσφοράς ουσιών εξάρτησης, καθώς και για μείωση του αριθμού των εγκλημάτων που σχετίζονται με τα ναρκωτικά. Γι αυτό, με τον πολλαπλασιασμό των ελέγχων της Αστυνομίας, τα τελευταία τρία χρόνια, οι κατασχεθείσες ποσότητες ναρκωτικών αυξήθηκαν κατακόρυφα σε σχέση με εκείνες των προηγούμενων ετών.

Παράλληλα, πιστεύοντας στο σημαντικό ρόλο της κοινωνικής στήριξης και παραπομπής σε προγράμματα θεραπείας, το Γραφείο Πρόληψης της ΥΚΑΝ παρέχει και υπηρεσίες Λειτουργών Κοινωνικής Παρέμβασης σε χρήστες ναρκωτικών και σε άτομα του υποστηρικτικού τους περιβάλλοντος.
Όμως, δεν εφησυχάζουμε και συνεχίζουμε να ενισχύουμε το νομικό οπλοστάσιο της Αστυνομίας, ώστε να μπορούμε να διεισδύσουμε με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στα κυκλώματα εμπορίας ναρκωτικών, ρυθμίζοντας νομοθετικά τη δράση των υπό κάλυψη αστυνομικών και την δυνατότητα αξιοποίησης των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, υπό αυστηρές προϋποθέσεις, και προωθώντας διμερείς συνεργασίες με χώρες από τις οποίες παρατηρείται η μεγαλύτερη εισαγωγή ναρκωτικών στην Κύπρο.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

ο ρόλος που έχει να επιτελέσει η Πολιτεία στον αγώνα ενάντια στη μάστιγα των ναρκωτικών είναι πολύ σημαντικός. Εξίσου σημαντική όμως, είναι η συμβολή το καθενός μας προσωπικά, όσον αφορά τη στήριξη των χρηστών, αλλά και του περιβάλλοντός τους. Πρέπει όλοι να κατανοήσουμε το μαρτύριο που βιώνουν καθημερινά, όσοι αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα στο σπίτι τους.

Η κοινωνική αλληλεγγύη, οι ευαισθησίες και οι υγιείς αντιστάσεις που καλλιεργεί κάθε εθελοντική ομάδα, κάθε Μη Κυβερνητική Οργάνωση και οργανωμένος φορέας, κυρίως στους νέους μας, αλλά και στα άτομα όλων των ηλικιών, αποτελούν συχνά το μεγαλύτερο όπλο ενάντια στις ουσιοεξαρτήσεις. Γι’ αυτό τον λόγο, καθιερώσαμε και τον θεσμό του Επιτρόπου Εθελοντισμού, γιατί μέσω του εθελοντισμού, οι πολίτες και ειδικότερα οι νέοι παύουν να είναι αδρανείς και απαθείς στα κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα, μαθαίνουν να νοιάζονται για το τι συμβαίνει γύρω τους και καθίστανται ευαισθητοποιημένα και ενεργά μέλη της κοινωνίας. Θα ήθελα, λοιπόν, να εξάρω την κοινωνική προσφορά των εθελοντικών οργανώσεων, η οποία διαδραματίζει καθοριστικό παράγοντα στη διαμόρφωση σκεπτόμενων και ευσυνείδητων πολιτών, απέναντι σε σοβαρά κοινωνικά ζητήματα, όπως αυτό της μάστιγας των ναρκωτικών.

Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ την Αστυνομία και ειδικότερα την ΥΚΑΝ για την πρωτοβουλία της διοργάνωσης, να ευχαριστήσω το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου ως χορηγό επικοινωνίας της όλης εκδήλωσης, καθώς και όλους τους εθελοντές και συμμετέχοντες, που στηρίζουν το έργο της Πολιτείας και τις διαφωτιστικές μας εκδηλώσεις.

Τέλος, καλωσορίζοντας τους εκλεκτούς καλλιτέχνες, υπογραμμίζω ότι το τραγούδι απόψε, δίδει μια δεύτερη ευκαιρία ζωής στους νέους μας.

Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

ΛΟΙΜΩΞΗ ΑΠΟ ΝΕΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Brexit και Κύπρος

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Ασφαλές Διαδίκτυο

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές ΒιβλιοθήκεςΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Eναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης