Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως

Ομιλίες21/12/2016

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που τελώ σήμερα τα εγκαίνια της νέας Πτέρυγας Γυναικών, στο χώρο των Κεντρικών Φυλακών. Η υλοποίηση αυτού του έργου, καθώς και πολλών άλλων έργων που διεξάγονται στις Κεντρικές Φυλακές, είναι αποτέλεσμα της αποφασιστικότητας του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και της Διεύθυνσης των Φυλακών να κάνουμε πράξη το στόχο μας, που είναι η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του σωφρονιστικού ιδρύματος. Ένα ίδρυμα το οποίο σέβεται τον κάθε κρατούμενο, αναγνωρίζει τις ανάγκες και τα δικαιώματά του, οφείλει να του παρέχει ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, όπως και δυνατότητες για σωφρονισμό, προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη.

Πρέπει να πω ότι οι εργασίες για την υλοποίηση αυτού του έργου, το κόστος κατασκευής του οποίου ανήλθε σε 700,000 ευρώ, ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο του 2014 και παραδόθηκε εντός του καθορισμένου χρονοδιαγράμματος και εντός του πλαισίου του προβλεπόμενου προϋπολογισμού. Η νέα πτέρυγα διαθέτει 20 κελιά, χωρητικότητας 40 ατόμων και αναμένεται να βοηθήσει στο ζήτημα του υπερπληθυσμού, που έχει αντιμετωπιστεί σε μεγάλο βαθμό, αλλά δεν παύει να υπάρχει και να μας προβληματίζει διαρκώς.

Αν και το πρόβλημα του υπερπληθυσμού θα αντιμετωπιστεί κυρίως με την εφαρμογή εναλλακτικών ποινών αντί της ποινής φυλάκισης, για το οποίο έχουμε ετοιμάσει σχετικά νομοσχέδια τα οποία έχουν υποβληθεί για νομοτεχνικό έλεγχο, εν τούτοις δεν παραβλέπουμε τις απαιτήσεις για βελτίωση των συνθηκών κράτησης και αύξηση της χωρητικότητας των Φυλακών. Παραλάβαμε Φυλακές χωρητικότητας 340 ατόμων και με την ανακαίνιση της Πτέρυγας 10Α θα έχουμε πλέον την δυνατότητα να διαμένουν γύρω στα 600 άτομα, εφόσον με την ανακαίνιση της Πτέρυγας 10Α θα δημιουργηθούν άλλα 40 νέα κελιά χωρητικότητας 80 ατόμων, τα οποία θα αξιοποιηθούν για τις ανάγκες του προγράμματος ένταξης κρατουμένων στις Φυλακές και λειτουργίας του Κλειστού Προγράμματος Απεξάρτησης από τα Ναρκωτικά και περιλαμβάνει την κατασκευή χώρου για τις εργασίες της ομάδας ψυχικής υγείας με τους κρατούμενους, την κατασκευή επισκεπτηρίου, τη διαρρύθμιση της αυλής, και την κατασκευή γηπέδου καλαθόσφαιρας. Οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν στις αρχές του 2017.

Ταυτόχρονα, στα πλαίσια αυτά εντάσσονται και οι εργασίες για γενική ανακαίνιση των Πτερύγων 1 και 2, που αναμένεται να ολοκληρωθεί περί το τέλος του 2017. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο, στο πλαίσιο του οποίου θα ανακαινιστούν 128 κελιά.

Προς τροχιά πλήρους υλοποίησης βρίσκονται και άλλα έργα υποδομής και τεχνικά βελτιωτικά έργα στις Κεντρικές Φυλακές:
  • Διεξάγονται εργασίες συντήρησης στις Πτέρυγες 5 και 8, που αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2017, ενώ προχωρούν οι εργασίες για ανακαίνιση της κουζίνας και του εστιατορίου, της ανακατασκευής των βεραντών και επισκευής των πυρίμαχων θυρών στην Πτέρυγα της Ανοικτής Φυλακής.
  • Επίσης, έχει αρχίσει η τοποθέτηση περίφραξης περιμετρικά του Τμήματος Φυλακών - μια εργασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2017.

Θα ήθελα να αναφερθώ και στο γεγονός ότι μια κυβερνητική κατοικία έχει ήδη διαμορφωθεί, ώστε να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά ως Σχολή Δεσμοφυλάκων, περιλαμβανομένης και της κατασκευής γυμναστηρίου δεσμοφυλάκων, δίπλα από τη Σχολή. Επίσης, βρίσκονται σε εξέλιξη η διαμόρφωση άλλης μιας κυβερνητικής κατοικίας για να εξυπηρετήσει τους σκοπούς της Σχολής και η ανέγερση κτηρίου για στέγαση του Συμβουλίου Αποφυλάκισης Κρατουμένων επ’ Αδεία.

Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο αναβάθμισης των τεχνικών υποδομών και ενίσχυσης του επιπέδου ασφάλειας των Φυλακών μας, το 2017 θα εγκατασταθεί Αψίδα Ανίχνευσης Απαγορευμένων Ουσιών και Αντικειμένων, και το Σύστημα Απενεργοποίησης Κινητών Τηλεφώνων το οποίο θα έχει συνολικό κόστος €1.225.000. Επίσης, μεταξύ άλλων, προχωρά η κατασκευή νέου Γραφείου Παραλαβών και Απολύσεων, η ανακαίνιση του Κέντρου Καθοδήγησης Εξωϊδρυματικής Απασχόλησης και Αποκατάστασης Κρατουμένων, η αναβάθμιση της Κεντρικής Πύλης, η αναβάθμιση του Συστήματος Κλειστού Κυκλώματος Παρακολούθησης των Φυλακών, καθώς και του συστήματος ηλεκτρονικής παρακολούθησης καταδίκων.

Εγκαινιάζοντας τη νέα Πτέρυγα των Γυναικείων Φυλακών, θα ήθελα να τονίσω ότι το Υπουργείο θα συνεχίσει να προωθεί κατασκευαστικά και βελτιωτικά έργα όσον αφορά τους χώρους διαμονής και διακίνησης των κρατουμένων, την αναβάθμιση των χώρων και του επιπέδου εκπαίδευσης και άθλησης τόσο των κρατουμένων όσο και τον δεσμοφυλάκων, ενισχύοντας και στηρίζοντας το συνολικό έργο που επιτελείται από τη Διεύθυνση των Φυλακών, στο πλαίσιο του κοινού μας οράματος για τον πλήρη εκσυγχρονισμό του σωφρονιστικού μας ιδρύματος.

Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

Brexit και Κύπρος

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Ασφαλές Διαδίκτυο

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές ΒιβλιοθήκεςΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Eναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Δικτυακή Πύλη «Η Ευρώπη σου»: Πρακτικός Οδηγός για πολίτες και επιχειρήσεις σχετικά με τα δικαιώματα και τις δυνατότητες που προσφέρει η ενιαία αγορά της ΕΕ.