Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως

Ομιλίες14/10/2016

Με ιδιαίτερη χαρά σας μεταφέρω τον χαιρετισμό του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως στη σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη με θέμα την Ευρωπαϊκή Νύκτα Χωρίς Οδικές Συγκρούσεις, καθώς ο ίδιος απουσιάζει στο εξωτερικό εκπροσωπώντας την χώρα στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ:

Θα ήθελα πρώτα απ’ όλα να συγχαρώ τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό REACTION - Youth for the Prevention για το σημαντικό έργο που επιτελεί και που μέσα από την άοκνη εργασία των μελών του πετυχαίνει την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και την εμπέδωση μιας σωστής οδικής συνείδησης, κυρίως στους νέους της Κύπρου αλλά και σε όλους μας.

Αγαπητοί φίλοι, με τις δράσεις σας, συμβάλλετε στο τεράστιο έργο και στις συνεχείς προσπάθειες που καταβάλλει το Τμήμα Τροχαίας της Αστυνομίας, τόσο για πρόληψη όσο και για καταστολή του φαινομένου των οδικών συγκρούσεων.

Οι τροχαίες συγκρούσεις και η εξεύρεση αποτελεσματικών τρόπων αντιμετώπισής τους, μας απασχολούν ιδιαίτερα ως Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, καθώς πρόκειται για ένα ζήτημα με σοβαρές κοινωνικές προεκτάσεις. Δυστυχώς, το 2015, σημειώθηκαν 324 σοβαρές τροχαίες συγκρούσεις, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα 377 σοβαρά τραυματίες, ενώ καταγράφηκαν συνολικά 56 θανατηφόρα δυστυχήματα με 57 νεκρούς. Από τις αρχές του 2016 μέχρι σήμερα έχουν ήδη καταγραφεί 34 θανατηφόρες τροχαίες συγκρούσεις με 35 νεκρούς.

Αισθανόμενοι έντονη ανησυχία για την αύξηση του αριθμού των οδικών συγκρούσεων στον τόπο μας, έχουμε αποφασίσει εδώ και λίγο καιρό ως Υπουργείο, σε συνεννόηση με την Αστυνομία, τη λήψη πρόσθετων δυναμικών μέτρων, τα οποία τίθενται ήδη σε εφαρμογή στο πλαίσιο μιας πολυδιάστατης στρατηγικής. Πρωτίστως, στοχεύουμε στη βελτίωση του επιπέδου Oδικής Aσφάλειας για μείωση των οδικών συγκρούσεων και ιδιαίτερα των θανατηφόρων και στην καλλιέργεια οδικής συνείδησης στους πολίτες, μέσα από στοχευμένες και αποτελεσματικές δράσεις, μεταξύ άλλων, μέσω της:

Ολοκλήρωσης της χαρτογράφησης του οδικού προβλήματος, η οποία επικεντρώνεται στα σημεία όπου σημειώνονται οι περισσότερες τροχαίες παραβάσεις και δυστυχήματα, πέραν των μελανών σημείων του οδικού δικτύου, με στόχο την ενίσχυση της αστυνόμευσης με βάση την πληροφόρηση αυτή.
Εφαρμογής του νάρκοτεστ στους οδηγούς για ανίχνευση χρήσης ναρκωτικών, ως επιπρόσθετο όπλο στην πρόληψη οδικών συγκρούσεων.
Εγκατάστασης του συστήματος φωτοεπισήμανσης σε συνεννόηση με το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων.
Παράλληλα, προχωράμε με την ετοιμασία μελέτης που θα αξιολογήσει την επάρκεια των προβλεπόμενων ποινών, τον αποτρεπτικό και κατασταλτικό τους ρόλο, την οποία διεξάγει το Τμήμα Νομικής του Πανεπιστ. Κύπρου.

Ταυτόχρονα, γίνεται καταρτισμός της νέας επικοινωνιακής πολιτικής και πολιτικής διαφώτισης και ενημέρωσης, η οποία θα αποτελέσει την καμπάνια που θα απευθύνεται σε όλες τις κατηγορίες των οδηγών και χρηστών του οδικού δικτύου.

Επιπρόσθετα, η σύσταση του Επιστημονικού Κέντρου Οδικής Ασφάλειας το οποίο, με τη συμμετοχή επιστημόνων του τομέα, θα παρακολουθεί τα θέματα της οδικής ασφάλειας, θα προωθεί τη διεξαγωγή ερευνών και μελετών και θα εισηγείται συγκεκριμένες παρεμβάσεις και στρατηγικές πρόληψης των οδικών ατυχημάτων, θα ενδυναμώσει περαιτέρω τον αγώνα μας ενάντια στις οδικές συγκρούσεις.

Επίσης, ετοιμάζεται μελέτη για τη δημιουργία Σχολής Οδηγών, στην οποία θα μπορούν να παραπέμπονται από το Δικαστήριο ή από την Αστυνομία άτομα που χρήζουν επανεκπαίδευσης όσον αφορά την ορθή οδηγική συμπεριφορά, στα πλαίσια εκτέλεσης της ποινής τους ή ακόμη και υπό τη μορφή εναλλακτικής ποινής, στα πρότυπα παρόμοιων σχολών που ήδη λειτουργούν σε άλλες χώρες.

Περαιτέρω, επιχειρησιακά, και πάντοτε στα πλαίσια των προτεραιοτήτων που έχει θέσει η Κυβέρνηση με στόχο την πρόληψη και μείωση των τροχαίων συγκρούσεων στον τόπο μας, συνεχίζουμε με αποφασιστικότητα να προωθούμε την: -Επίδειξη μηδενικής ανοχής όσον αφορά τις τέσσερις κυριότερες αιτίες πρόκλησης συγκρούσεων, δηλαδή την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, την υπερβολική ταχύτητα, τη μη χρήση ζώνης και του προστατευτικού κράνους, με στόχο την καταστολή.

Εντατικοποίηση της δραστηριότητας των μελών της Αστυνομίας στους δρόμους με διαφωτιστικές εκστρατείες και συστάσεις προς τους οδηγούς.
Ετοιμασία Σχεδίων Δράσης από τις Αστυνομικές Διευθύνσεις όλων των επαρχιών, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της κάθε επαρχίας,
Καθώς επίσης, και την ενίσχυση της αστυνόμευσης του δευτερεύοντος και αστικού δικτύου.
Είναι γεγονός ότι η ευαισθητοποίηση και αλλαγή της ανθρώπινης συμπεριφοράς είναι θεμελιώδους σημασίας όσον αφορά την ορθή και συνετή οδική συμπεριφορά. Η Αστυνομία υλοποιεί εντατικές, συνεχείς και οργανωμένες δράσεις κατά της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ, που δυστυχώς αποτελεί την πρώτη αιτία πρόκλησης θανατηφόρων δυστυχημάτων στην Κύπρο. Οι νέοι βρίσκονται στον πυρήνα των στοχευμένων εκστρατειών ελέγχου, οι οποίες εντατικοποιούνται τις Παρασκευές και τα Σάββατα κατά τις νυκτερινές και μεταμεσονύκτιες ώρες, σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου τα οποία θεωρούνται υψηλού κινδύνου.

Τα αποτελέσματα αυτών των εκστρατειών είναι πραγματικά απογοητευτικά καθώς καταδεικνύουν πως, κυρίως οι ενήλικες οδηγοί δεν τηρούν βασικούς κανόνες οδικής ασφάλειας. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι στα πλαίσια της πιο πρόσφατης εκστρατείας για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης από τους συνολικά 2917 ελέγχους οδηγών, παγκυπρίως, οι 213 οδηγοί εντοπίστηκαν να έχουν στον οργανισμό τους μεγαλύτερη ποσότητα αλκοόλης από την επιτρεπόμενη.

Το φαινόμενο που παρατηρείται ιδιαίτερα στις νεαρές ηλικίες οι οποίες είναι πιο ευάλωτες στην κατανάλωση αλκοόλ, στην τάση για οδήγηση με υπερβολική ταχύτητα, στη χρήση ναρκωτικών και στην επιδειξιομανία, είναι ακριβώς στο επίκεντρο της Ευρωπαϊκής Νύκτας Χωρίς Οδικές Συγκρούσεις και εδώ έγκειται η μοναδικότητα του θεσμού αυτού, ο οποίος ξεκίνησε ως μια πρωτοβουλία νέων από το Βέλγιο, το 1993. Οι νέοι προσεγγίζονται στους δικούς τους χώρους, στα δικά τους σημεία διασκέδασης από συνομήλικούς τους που ενδιαφέρονται να τους ενημερώσουν γύρω από την υπεύθυνη οδήγηση. Αυτός ο διάλογος μεταξύ των νέων ανθρώπων αποτελεί και το μεγάλο πλεονέκτημα της πρωτοβουλίας αυτής.

Στόχος είναι η εμπέδωση της έννοιας της υπευθυνότητας στην οδήγηση και η εξάλειψη των τροχαίων δυστυχημάτων με θύματα, στη θλιβερή τους πλειοψηφία, τους νέους ανθρώπους, μέσω της φιλικής προσέγγισης που ασκεί μεγάλη επιρροή όταν γίνεται από νέο σε νέο.

Είμαστε στο πλευρό της νεολαίας για την προώθηση μιας νοοτροπίας ασφαλούς νυχτερινής διασκέδασης των νέων. Για να διασφαλίσουμε ότι κάθε νέος που θα βγει για διασκέδαση το βράδυ της 15ης Οκτωβρίου, θα επιστρέψει ασφαλής στο σπίτι του και δεν θα μετατραπεί σε άλλο ένα τραγικό στατιστικό στοιχείο που χάθηκε στην άσφαλτο.

Με αυτές τις σκέψεις, εύχομαι κάθε επιτυχία και στη φετινή διοργάνωση και μακάρι η κάθε νύκτα εξόδου για τους νέους μας να είναι νύκτα μακριά από οδικές συγκρούσεις, από δω και στο εξής.

Σημ.: Τον χαιρετισμό θα διάβασε μέρους του Υπουργού η Ανώτερη Διοικητικός Λειτουργός του Υπουργείου Δικαιοσύνης κα Μάρω Βαρναβίδου.

Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

Brexit και Κύπρος

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές ΒιβλιοθήκεςΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Eναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Δικτυακή Πύλη «Η Ευρώπη σου»: Πρακτικός Οδηγός για πολίτες και επιχειρήσεις σχετικά με τα δικαιώματα και τις δυνατότητες που προσφέρει η ενιαία αγορά της ΕΕ.

YKA Κοινωνικές Ασφαλίσεις