Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως

Ομιλίες24/06/2015

Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση χαιρετίζω την ημερίδα που σκοπό έχει τον απολογισμό, τον προβληματισμό και την αναζήτηση λύσεων επί των περιστατικών ανάρμοστης ή / και βίαιης συμπεριφοράς που παρατηρείται στους αθλητικούς μας χώρους.

Η συμμετοχή όλων σας αποδεικνύει το έμπρακτο ενδιαφέρον όλων των εμπλεκομένων, για την διαφύλαξη του υγιούς και ευγενούς στόχου του αθλητισμού και του ευ αγωνίζεσθαι. Μαζί, τα κρούσματα βίας και χουλιγκανισμού, θα πρέπει, αλλά και μπορούμε, σύντομα, να τα καταστήσουμε παρελθόν.

Αγαπητοί φίλοι, η βία στα γήπεδα είναι πρώτα και πάνω απ' όλα καταδικαστέα σε όλες τις εκφάνσεις της. Τραυματίζει τον πολιτισμό και το πολιτιστικό επίπεδο του τόπου και του λαού μας. Η ανάρμοστη και βίαιη συμπεριφορά των οπαδών, οποιασδήποτε ομάδας, δεν μπορεί να γίνεται αποδεκτή σε μια πολιτισμένη και σύγχρονη κοινωνία. Ταυτόχρονα, όμως, δεν αρκεί η απλή κριτική, αλλά ως πολιτεία, πρέπει να εγκύπτουμε στο θέμα της οπαδικής βίας συλλογικά και συντονισμένα. Προβλήματα όπως είναι η βία στα γήπεδα που, υποδαυλίζουν τον φανατισμό, υποθάλποντας και τροφοδοτώντας τον χουλιγκανισμό, επιβάλλεται να αντιμετωπίζονται άμεσα και με αποφασιστικότητα, ώστε να μην αποπροσανατολίζουν το άθλημα από τον υγιή κοινωνικό του ρόλο.

Ο Νόμος για καταστολή της βίας στους αθλητικούς χώρους, όπως έχει τροποποιηθεί, περιλαμβάνει σημαντικά μέτρα που θα αυξήσουν την ασφάλεια στους αθλητικούς μας χώρους. Σ’ ένα μεγάλο βαθμό, αρκετά από τα επεισόδια που εκτυλίσσονται, πραγματοποιούνται από ορισμένες μικρές ομάδες χούλιγκαν, εναντίον της ίδιας της Αστυνομίας, ως μορφή κοινωνικής αντίδρασης. Οι συμπεριφορές αυτές περιφρονούν τόσο την κοινωνία, άλλα και τους ίδιους τους φιλάθλους. Αποτρέπουν φιλήσυχους πολίτες, οικογενειάρχες και παιδιά, από το να πηγαίνουν στα γήπεδα και πρέπει να προβληματίσουν όλους και ειδικότερα όσους επιμένουν να εναντιώνονται σε κάποια από τα μέτρα που προνοεί η νομοθεσία, η οποία ψηφίστηκε από την Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ως Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη, έχουμε δώσει το στίγμα της αποφασιστικότητας. Αναθεωρήσαμε, όπως είχαμε υποσχεθεί, το νομικό πλαίσιο. Ενδυναμώσαμε τα μέτρα πρόληψης, καταστολής αλλά και αποτροπής, με το συνολικό πακέτο μέτρων που καταθέσαμε και σταδιακά υλοποιούμε από τον περασμένο Ιούλιο. Οι ένοχοι παρουσιάζονται πλέον ενώπιον δικαστηρίου εντός 24 ωρών. Τα δε διατάγματα αποκλεισμού από τους αθλητικούς χώρους, κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2015, έχουν πενταπλασιαστεί σε σύγκριση με προηγούμενα έτη, φτάνοντας τα 46. Παρά το γεγονός, ότι τα σοβαρά περιστατικά επεισοδίων κατά την περίοδο που ολοκληρώθηκε, δεν ξεπερνούσαν σε αριθμό, τα δάκτυλα του ενός χεριού, εντούτοις, μετά από όσα διαδραματίστηκαν στον φετινό τελικό του κυπέλλου, ο προβληματισμός καθίσταται ακόμα πιο έντονος και αυτό διαφαίνεται από την εδώ παρουσία των μελών της Αστυνομίας, των Υπευθύνων Ασφαλείας Σταδίων, των Επιτηρητών Σταδίων, εκπροσώπων της Αρχής Αδειοδότησης Σταδίων, εκπροσώπων των αθλητικών οργανισμών και ομοσπονδιών, των σωματείων και διαφόρων παραγόντων του χώρου του αθλητισμού.

Καλώ, λοιπόν, όλους σας και τον καθένα ξεχωριστά να λάβουμε δυναμικά μέτρα για να καταστήσουμε τους αθλητικούς μας χώρους, ασφαλείς και «προσβάσιμους» από όλους: τις οικογένειες, τα παιδιά και τον κάθε πραγματικό φίλαθλο. Με έναυσμα αυτό το σημείο, θα ήθελα να καλέσω την Αστυνομία να δράσει με περισσότερη αποφασιστικότητα και να επιδείξει μηδενική ανοχή, σε οποιονδήποτε ανεξαιρέτως προβαίνει σε βίαιες ή ανάρμοστες συμπεριφορές στους αθλητικούς χώρους. Αναμένω ότι οι συντονισμένες εκπαιδεύσεις πρακτικής εφαρμογής, που θα γίνουν σύντομα μεταξύ της Αστυνομίας και των Επιτηρητών του κάθε σταδίου, θα ενισχύσουν περισσότερο το επίπεδο ασφάλειας στα γήπεδά μας.

α ήθελα, να καλέσω εκ νέου την ΚΟΠ να αυξήσει τις ποινές της, και ταυτόχρονα να ενεργήσει κατά τρόπο αποφασιστικό έναντι των Σωματείων, ώστε να καταβάλλουν την αποζημίωση των Επιτηρητών Σταδίων, καθώς επίσης και την Αρχή Αδειοδότησης Σταδίων να προχωρήσει σε αυστηρότερους ελέγχους και να μην επιδείξει οποιαδήποτε έκπτωση κατά τη διαδικασία έκδοσης των ετήσιων πιστοποιητικών ασφαλείας των γηπέδων. Περαιτέρω, καλώ τα Σωματεία να συμμετέχουν στα προγράμματα πρόληψης, τα οποία ετοιμάζονται και σύντομα θα εκδόσει ο ΚΟΑ, βάσει προτύπων καλών πρακτικών που ακολουθούνται σε άλλες χώρες, με στόχο την πρόληψη των φαινομένων χουλιγκανισμού, της παραβατικότητας και της βίαιης συμπεριφοράς.

Είναι μέσα από την εμπλοκή των ίδιων των Σωματείων και την επιρροή προσωπικοτήτων του ποδοσφαίρου, που θα προκαλέσουμε τον κάθε φίλαθλο – οπαδό, να σκέφτεται πριν προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια τις συνέπειες για την ομάδα του και τους κινδύνους για τους φιλάθλους ή οπαδούς της άλλης ομάδας. Των Σωματείων, που ενώ ξοδεύουν μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για την απόκτηση ξένων παικτών, εγνωσμένης και μη αξίας, παραγνωρίζουν τον 12ο παίκτη, τον πιο δυνατό τους παίκτη, που είναι ο φίλαθλος, στον οποίο πρέπει να επενδύσουν και έχουν χρέος να μεριμνήσουν για την ασφάλεια του, όταν τον καλούν να στηρίξει την ομάδα του.

Παρά τις αντιδράσεις, παρά τον πόλεμο που εξακολουθούμε να δεχόμαστε για την προώθηση της κάρτας φιλάθλου, την κατάργηση δηλαδή, του φαινομένου των κουκουλοφόρων, το μήνυμα που στέλλω εκ μέρους αυτής της Κυβέρνησης, είναι ξεκάθαρο: Στη νέα ποδοσφαιρική περίοδο, πρόσβαση θα έχουν στα γήπεδα όσοι αγαπούν και τιμούν το άθλημα. Ήρθε η ώρα, τα γήπεδα μας, να γίνουν τροφοδότες του «ευ αγωνίζεσθαι», έξω και μακριά από τις ακρότητες και τον φανατισμό, να προσκαλέσουμε τον κάθε ένα από εμάς, όχι μόνο να αναλογιστεί το δικό του μερίδιο ευθύνης ως μέλος αυτής της κοινωνίας, αλλά και τα πόσα πολλά μπορεί να πράξει για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα φαινόμενα και να καλλιεργήσουμε αυτό που ζητούμε όλοι: το «ευ αγωνίζεσθαι» στους νέους μας. Δεν έχουν πια θέση στα γήπεδα εκείνοι, οι οποίοι καταφεύγουν σ΄αυτά για να εκτονώσουν άλλες απόκρυφες δομές, άλλα κακά φαινόμενα της ίδιας της κοινωνίας μας.

Κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να απαιτεί την ασφάλεια του, έχει δικαίωμα να απαιτεί προστασία και ισονομία. Κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να απαιτεί ισοπολιτεία και σεβασμό των ατομικών ελευθεριών. Κανένας, όμως, δεν έχει δικαίωμα στη βία. Η βία εγκλωβίζει την κοινωνία και όποτε και με όποιο τρόπο και αν εκδηλώνεται, λειτουργεί εις βάρος των δημοκρατικών θεσμών. Η προσπάθεια για να είναι αποτελεσματική και αποφασιστική, πρέπει να είναι ομαδική και κυρίως υπεύθυνη. Οι λύσεις δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι αποσπασματικές, πρέπει να είναι και να στηρίζονται συλλογικά.

Σημαντικός είναι και ο ρόλος των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας και είναι ευκαιρία σήμερα να στείλουμε γενικότερα το μήνυμα, γιατί τα ΜΜΕ έχουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης να προβάλλουν τα σωστά πρότυπα, εκείνα που προτάσσουν την πολιτισμένη συμπεριφορά, αντί να προβάλλουν όσους μετείχαν σε πράξεις βίας, σε εμπρηστικές δηλώσεις και να στέλνουν μηνύματα τα οποία από μόνα τους προκαλούν πράξεις βίας. Η ευθύνη αφορά όλους μας και μέσα από την αυτοκριτική, τη διάθεση για μηδενική ανοχή των κρουσμάτων βίας στα γήπεδα, θα πρέπει να στοχεύουμε στη συνεχή βελτίωση.

Η Κυβέρνηση προχωρεί σταδιακά στην υλοποίηση όλου του πακέτου μέτρων για την πρόληψη και καταστολή της βίας στα γήπεδα. Η έκδοση της κάρτας φιλάθλου έχει τροχοδρομηθεί και για το σκοπό αυτό έχει καθοριστεί χρονολογικό πρόγραμμα σύμφωνα με το οποίο αναμένεται να αρχίσει η έκδοση της αρχές του Σεπτέμβρη, ακολουθώντας πλήρως τις διαδικασίες διαφάνειας, σύμφωνα με τις οδηγίες του Γενικού Ελεγκτή. Επιπρόσθετα και στα πλαίσια της ίδιας διαδικασίας, προωθείται η σταδιακή εγκατάσταση του συστήματος ταυτοποίησης στα γήπεδα, καθώς και η εκπαίδευση των ατόμων που θα εμπλέκονται στη διεκπεραίωση των διαδικασιών του όλου συστήματος, έχοντας λάβει υπόψη καλές πρακτικές άλλων χωρών, που έχουν εγκαταστήσει παρόμοια συστήματα και απόψεις ειδικών, ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του συστήματος.

Στόχος μας είναι την περίοδο που ακολουθεί, μέχρι το νέο πρωτάθλημα, να επιδιώξουμε τη συνεργασία όλων των φορέων, ώστε να αρχίσει και να πραγματοποιηθεί το πρωτάθλημα με μεγαλύτερες συνθήκες ασφάλειας από ό,τι το προηγούμενο. Όλοι πρέπει να αντιληφθούν ότι χωρίς τη συλλογική συνδρομή, δεν θα μπορέσουμε να διασφαλίσουμε καλύτερες συνθήκες ασφάλειας για το νέο πρωτάθλημα. Στα πλαίσια της κοινής συνεργασίας, θα πρέπει να ληφθούν τα απαραίτητα πρόσθετα μέτρα, που θα διασφαλίσουν καλύτερα την παρουσία των φιλάθλων και τη διεξαγωγή του πρωταθλήματος στα πλαίσια της απαιτούμενης αθλητοπρέπειας.

Συνεπώς, το ζητούμενο δεν αφορά μόνο την Κυβέρνηση, την Αστυνομία ή τους λίγους. Το ζητούμενο της προστασίας των αθλητικών χώρων και του «ευ αγωνίζεσθαι» είναι υπόθεση όλων, του καθενός από εμάς, σε όποιο μετερίζι και αν βρίσκεται. Χαιρετίζω τη σημερινή ημερίδα, όντας βέβαιος ότι μέσα από τον απολογισμό, τον κοινό προβληματισμό και τη συλλογική προσπάθεια, θα επιφέρει θετικά αποτελέσματα για το καλό της κοινωνίας μας.

Έμπρακτα πρέπει όλοι να επιδείξουμε την αναγκαία αποφασιστικότητά για πάταξη της βίας στα γήπεδα, είτε αυτή είναι εντός, είτε είναι εκτός των αθλητικών χώρων, απομονώνοντας τους πρωτεργάτες των επεισοδίων βίας και διασφαλίζοντας την παρουσία των πραγματικών φιλάθλων, επιτρέποντας σε φιλήσυχους οικογενειάρχες και παιδιά να απολαμβάνουν το αγαπημένο τους άθλημα.

Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

ΛΟΙΜΩΞΗ ΑΠΟ ΝΕΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Brexit και Κύπρος

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Ασφαλές Διαδίκτυο

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές ΒιβλιοθήκεςΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Eναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης