Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως

Ομιλίες20/05/2014

Αγαπητοί Κοινοτάρχες,
Αγαπητοί Παρατηρητές της Γειτονιάς,
Φίλες και φίλοι,

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που απευθύνω τον αποψινό χαιρετισμό στη συγκέντρωση των «Παρατηρητών της Γειτονιάς».

Θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά συγχαρητήριά μου στις 12 κοινότητες του Συμπλέγματος Υπηρεσιών Κοινοτήτων Διαμερίσματος Μόρφου καθώς και στις Κοινότητες Μενοίκου και Ακακίου για την επιτυχή εφαρμογή του θεσμού του «Παρατηρητή της Γειτονιάς».

Θερμά συγχαρητήρια και ευχαριστίες εκ μέρους της Πολιτείας σε όλους τους «Παρατηρητές της γειτονιάς» για την επιτυχή συμμετοχή τους στα σεμινάρια που έχει διοργανώσει η Αστυνομία Κύπρου καθώς και για το πολύτιμο έργο που έχουν μέχρι στιγμής επιτελέσει το οποίο είναι καθαρή ένδειξη αγάπης προς την κοινωνία μας και κυρίως για την πατρίδα.

Σας ευχαριστώ όλους για την εδώ παρουσία σας.

Κυρίες και Κύριοι,

Με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση διαπιστώνουμε ότι το νέο μοντέλο κοινοτικής αστυνόμευσης όπως αυτό είχε προταθεί στο πρόγραμμα διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Νίκου Αναστασιάδη, έχει αρχίσει να υλοποιείται, και η μέχρι στιγμής εφαρμογή του θεσμού του «Παρατηρητή της γειτονιάς» έχει επιφέρει πολύ θετικά αποτελέσματα.

Από τη θέση μου ως Υπουργού Δικαιοσύνης, πιστεύοντας ότι η αστυνομία πρέπει να είναι εις θέση να ανταποκριθεί με μεγαλύτερη επάρκεια στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος στον τόπο μας, έχω θέσει από ανάληψης των καθηκόντων μου, τους εξής βασικούς στόχους:
 • Βελτίωση των σχέσεων της αστυνομίας με τον πολίτη,
 • Προώθηση του νέου μοντέλου κοινοτικής αστυνόμευσης με την αύξηση της παρουσίας της αστυνομίας κοντά στον πολίτη με τις συχνές πεζές περιπολίες και την αύξηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας της αστυνομίας, και
 • Αναθεώρηση της επικοινωνιακής πολιτικής της αστυνομίας.

Κυρίες και κύριοι,

Όπως αναμφίβολα γνωρίζετε, ο θεσμός του «Παρατηρητή της γειτονιάς» αποτελεί ένα ακόμη εργαλείο στη διαμόρφωση ενός κοινωνικού δικτύου προστασίας των κοινοτικών περιοχών, και είναι ένα επιπλέον μέτρο, κυρίως πρόληψης, αλλά και αντιμετώπισης των εγκληματικών ενεργειών.

Η επιτυχία του νέου μοντέλου αστυνόμευσης έχει επιτευχθεί μέσω της καλής συνεργασίας μεταξύ της Αστυνομίας και των τοπικών Συμβουλίων Πρόληψης της Παραβατικότητας και φυσικά του προγράμματος του «Παρατηρητή της Γειτονιάς», μέσω του οποίου αναπτύχθηκε μια πολυδιάστατη δράση στο έργο της Αστυνομίας με τους εξής τρόπους:
 1. Με την αύξηση των πεζών περιπολιών των αστυνομικών,
 2. Με την αύξηση των τροχονόμων των Δήμων,
 3. Με την επιτυχή εφαρμογή του Παρατηρητή της Γειτονιάς, αλλά και
 4. Με τη συμβολή εθελοντών πολιτών.

Οι επιτυχίες που καταγράφηκαν μέχρι στιγμής έχουν ως εξής:
 • Σήμερα η Κοινοτική Αστυνόμευση καλύπτει 97 δήμους και κοινότητες με 72 αστυνομικούς της γειτονιάς σε περιοχές με 551.370 χιλιάδες κατοίκους.
 • Ο Θεσμός του Παρατηρητή της Γειτονιάς έχει εφαρμοστεί μέχρι στιγμής σε 20 Δήμους και 36 Κοινότητες ενώ βρίσκεται σε διαδικασία εφαρμογής σε άλλους 5 δήμους και 64 κοινότητες.
 • Ο σκοπός μας είναι κατά το 2014, να προωθηθεί η εφαρμογή του θεσμού της κοινοτικής αστυνόμευσης για να καλύψει όλους τους Δήμους και τις περισσότερες κοινότητες.

Η ενεργή συμβολή των απλών πολιτών στην πρόληψη του εγκλήματος είναι αξιόλογη και σημαντική για το έργο της αστυνομίας και επιτυγχάνεται με τους εξής τρόπους:
 1. με τη συμμετοχή τους στα Τοπικά Συμβούλια Πρόληψης της Παραβατικότητας αναπτύσσοντας την κοινοτική διαμεσολάβηση και την κοινοτική αλληλεγγύη προς τους συμπολίτες μας,
 2. με τη συμβολή τους στην εφαρμογή αυξημένων μέτρων πρόληψης σε ορισμένες περιοχές που παρουσιάζουν αυξημένα κρούσματα παραβατικότητας, και
 3. με τη συμβολή τους στη λήψη μέτρων για την εξάλειψη των αιτιών που ευνοούν τη δράση του εγκληματία ή με την καταπολέμηση των κοινωνικών παραγόντων που ευνοούν την εξώθηση κάποιων προς το έγκλημα.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Εκ μέρους της πολιτείας, θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή να ευχαριστήσω και όλους τους εθελοντές πολίτες που βρήκαν το χρόνο και ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά της, συνδράμοντας έτσι στην προσπάθεια για καλυτέρευση των συνθηκών ασφάλειας στον τόπο μας και να επαναλάβω το εξής:
στόχος της έκδοσης της «Κάρτας εθελοντών πολιτών» δεν είναι οι πολίτες να αναλάβουν το ρόλο του αστυνομικού, αλλά να γίνουν συμμέτοχοι και ενεργοί συνεργάτες της Κοινοτικής Αστυνόμευσης και των Τοπικών Αρχών σε θέματα ασφάλειας και προστασίας της κοινωνίας μας.

Μέσα από αυτή τη συνεργασία, οι Αστυνομικοί της Γειτονιάς προβαίνουν στις ανάλογες ενέργειες σύμφωνα με τις ανάγκες της κάθε περιοχής και συνεργάζονται με τους πολίτες και τα τοπικά συμβούλια με σκοπό την πρόληψη του εγκλήματος, την αναπτέρωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, την επίλυση προβλημάτων που απασχολούν τους πολίτες, αλλά και την πρόβλεψη μελλοντικών προβλημάτων και τρόπων πρόληψης και επίλυσής τους.

Αγαπητοί Παρατηρητές της Γειτονιάς,

Σας διαβεβαιώνω ότι η συμμετοχή σας είναι καθοριστική στην καλύτερη υλοποίηση του προγράμματος και την προώθηση της ασφάλειας και της τάξης σε όλες τις ενορίες και γειτονιές των κοινοτήτων μας.

Αισιοδοξώντας ότι το πρόγραμμα αυτό θα συνεχίσει να εφαρμόζεται με την ίδια θέληση και θέρμη, θα ήθελα και πάλι να εκφράσω τα συγχαρητήριά μου και τις ευχαριστίες μου στις 12 Κοινότητες του Συμπλέγματος Υπηρεσιών Κοινοτήτων Διαμερίσματος Μόρφου και στις Κοινότητες Μενοίκου και Ακακίου, για την εφαρμογή του προγράμματος.

Σας ευχαριστώ όλους για τη συμβολή σας στο σημαντικό έργο που προσπαθεί να φέρει εις πέρας η κυβέρνηση για εδραίωση της εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτών και της Αστυνομίας και επίτευξη της επιθυμητής ασφάλειας.

Εν κατακλείδι, συγχαίρω ξανά τους Παρατηρητές της Γειτονιάς και εκφράζω την πεποίθηση ότι θα συνεχίσετε να προσφέρετε τις πολύτιμες υπηρεσίες σας δίπλα στην πολιτεία και την αστυνομία στο δύσκολο κοινό αγώνα μας για την καταστολή της παραβατικότητας στον τόπο μας.

Σας ευχαριστώ.
Αγαπητοί Κοινοτάρχες,
Αγαπητοί Παρατηρητές της Γειτονιάς,
Φίλες και φίλοι, Είναι με ιδιαίτερη χαρά που απευθύνω τον αποψινό χαιρετισμό στη συγκέντρωση των «Παρατηρητών της Γειτονιάς». Θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά συγχαρητήριά μου στις 12 κοινότητες του Συμπλέγματος Υπηρεσιών Κοινοτήτων Διαμερίσματος Μόρφου καθώς και στις Κοινότητες Μενοίκου και Ακακίου για την επιτυχή εφαρμογή του θεσμού του «Παρατηρητή της Γειτονιάς». Θερμά συγχαρητήρια και ευχαριστίες εκ μέρους της Πολιτείας σε όλους τους «Παρατηρητές της γειτονιάς» για την επιτυχή συμμετοχή τους στα σεμινάρια που έχει διοργανώσει η Αστυνομία Κύπρου καθώς και για το πολύτιμο έργο που έχουν μέχρι στιγμής επιτελέσει το οποίο είναι καθαρή ένδειξη αγάπης προς την κοινωνία μας και κυρίως για την πατρίδα. Σας ευχαριστώ όλους για την εδώ παρουσία σας. Κυρίες και Κύριοι, Με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση διαπιστώνουμε ότι το νέο μοντέλο κοινοτικής αστυνόμευσης όπως αυτό είχε προταθεί στο πρόγραμμα διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Νίκου Αναστασιάδη, έχει αρχίσει να υλοποιείται, και η μέχρι στιγμής εφαρμογή του θεσμού του «Παρατηρητή της γειτονιάς» έχει επιφέρει πολύ θετικά αποτελέσματα. Από τη θέση μου ως Υπουργού Δικαιοσύνης, πιστεύοντας ότι η αστυνομία πρέπει να είναι εις θέση να ανταποκριθεί με μεγαλύτερη επάρκεια στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος στον τόπο μας, έχω θέσει από ανάληψης των καθηκόντων μου, τους εξής βασικούς στόχους: Βελτίωση των σχέσεων της αστυνομίας με τον πολίτη,
Προώθηση του νέου μοντέλου κοινοτικής αστυνόμευσης με την αύξηση της παρουσίας της αστυνομίας κοντά στον πολίτη με τις συχνές πεζές περιπολίες και την αύξηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας της αστυνομίας, και
Αναθεώρηση της επικοινωνιακής πολιτικής της αστυνομίας. Κυρίες και κύριοι, Όπως αναμφίβολα γνωρίζετε, ο θεσμός του «Παρατηρητή της γειτονιάς» αποτελεί ένα ακόμη εργαλείο στη διαμόρφωση ενός κοινωνικού δικτύου προστασίας των κοινοτικών περιοχών, και είναι ένα επιπλέον μέτρο, κυρίως πρόληψης, αλλά και αντιμετώπισης των εγκληματικών ενεργειών. Η επιτυχία του νέου μοντέλου αστυνόμευσης έχει επιτευχθεί μέσω της καλής συνεργασίας μεταξύ της Αστυνομίας και των τοπικών Συμβουλίων Πρόληψης της Παραβατικότητας και φυσικά του προγράμματος του «Παρατηρητή της Γειτονιάς», μέσω του οποίου αναπτύχθηκε μια πολυδιάστατη δράση στο έργο της Αστυνομίας με τους εξής τρόπους: Με την αύξηση των πεζών περιπολιών των αστυνομικών,
Με την αύξηση των τροχονόμων των Δήμων,
Με την επιτυχή εφαρμογή του Παρατηρητή της Γειτονιάς, αλλά και
Με τη συμβολή εθελοντών πολιτών. Οι επιτυχίες που καταγράφηκαν μέχρι στιγμής έχουν ως εξής: Σήμερα η Κοινοτική Αστυνόμευση καλύπτει 97 δήμους και κοινότητες με 72 αστυνομικούς της γειτονιάς σε περιοχές με 551.370 χιλιάδες κατοίκους. Ο Θεσμός του Παρατηρητή της Γειτονιάς έχει εφαρμοστεί μέχρι στιγμής σε 20 Δήμους και 36 Κοινότητες ενώ βρίσκεται σε διαδικασία εφαρμογής σε άλλους 5 δήμους και 64 κοινότητες. Ο σκοπός μας είναι κατά το 2014, να προωθηθεί η εφαρμογή του θεσμού της κοινοτικής αστυνόμευσης για να καλύψει όλους τους Δήμους και τις περισσότερες κοινότητες. Η ενεργή συμβολή των απλών πολιτών στην πρόληψη του εγκλήματος είναι αξιόλογη και σημαντική για το έργο της αστυνομίας και επιτυγχάνεται με τους εξής τρόπους: με τη συμμετοχή τους στα Τοπικά Συμβούλια Πρόληψης της Παραβατικότητας αναπτύσσοντας την κοινοτική διαμεσολάβηση και την κοινοτική αλληλεγγύη προς τους συμπολίτες μας,
με τη συμβολή τους στην εφαρμογή αυξημένων μέτρων πρόληψης σε ορισμένες περιοχές που παρουσιάζουν αυξημένα κρούσματα παραβατικότητας, και
με τη συμβολή τους στη λήψη μέτρων για την εξάλειψη των αιτιών που ευνοούν τη δράση του εγκληματία ή με την καταπολέμηση των κοινωνικών παραγόντων που ευνοούν την εξώθηση κάποιων προς το έγκλημα. Αγαπητοί φίλοι και φίλες, Εκ μέρους της πολιτείας, θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή να ευχαριστήσω και όλους τους εθελοντές πολίτες που βρήκαν το χρόνο και ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά της, συνδράμοντας έτσι στην προσπάθεια για καλυτέρευση των συνθηκών ασφάλειας στον τόπο μας και να επαναλάβω το εξής: στόχος της έκδοσης της «Κάρτας εθελοντών πολιτών» δεν είναι οι πολίτες να αναλάβουν το ρόλο του αστυνομικού, αλλά να γίνουν συμμέτοχοι και ενεργοί συνεργάτες της Κοινοτικής Αστυνόμευσης και των Τοπικών Αρχών σε θέματα ασφάλειας και προστασίας της κοινωνίας μας. Μέσα από αυτή τη συνεργασία, οι Αστυνομικοί της Γειτονιάς προβαίνουν στις ανάλογες ενέργειες σύμφωνα με τις ανάγκες της κάθε περιοχής και συνεργάζονται με τους πολίτες και τα τοπικά συμβούλια με σκοπό την πρόληψη του εγκλήματος, την αναπτέρωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, την επίλυση προβλημάτων που απασχολούν τους πολίτες, αλλά και την πρόβλεψη μελλοντικών προβλημάτων και τρόπων πρόληψης και επίλυσής τους. Αγαπητοί Παρατηρητές της Γειτονιάς, Σας διαβεβαιώνω ότι η συμμετοχή σας είναι καθοριστική στην καλύτερη υλοποίηση του προγράμματος και την προώθηση της ασφάλειας και της τάξης σε όλες τις ενορίες και γειτονιές των κοινοτήτων μας. Αισιοδοξώντας ότι το πρόγραμμα αυτό θα συνεχίσει να εφαρμόζεται με την ίδια θέληση και θέρμη, θα ήθελα και πάλι να εκφράσω τα συγχαρητήριά μου και τις ευχαριστίες μου στις 12 Κοινότητες του Συμπλέγματος Υπηρεσιών Κοινοτήτων Διαμερίσματος Μόρφου και στις Κοινότητες Μενοίκου και Ακακίου, για την εφαρμογή του προγράμματος. Σας ευχαριστώ όλους για τη συμβολή σας στο σημαντικό έργο που προσπαθεί να φέρει εις πέρας η κυβέρνηση για εδραίωση της εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτών και της Αστυνομίας και επίτευξη της επιθυμητής ασφάλειας. Εν κατακλείδι, συγχαίρω ξανά τους Παρατηρητές της Γειτονιάς και εκφράζω την πεποίθηση ότι θα συνεχίσετε να προσφέρετε τις πολύτιμες υπηρεσίες σας δίπλα στην πολιτεία και την αστυνομία στο δύσκολο κοινό αγώνα μας για την καταστολή της παραβατικότητας στον τόπο μας. Σας ευχαριστώ.

Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Από 1η Οκτωβρίου οι ποινές αλλάζουν

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Απαλλαγή Ορισμένων Δημοσίων Εγγράφων απο την Υποχρέωση Επισημείωσης (Apostille) βάσει του Κανονισμού ΕΕ2016/1191

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

ΛΟΙΜΩΞΗ ΑΠΟ ΝΕΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Brexit και Κύπρος

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Ασφαλές Διαδίκτυο

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές Βιβλιοθήκες