Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως

Ομιλίες06/06/2016
3

Επικήδειος λόγος του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ανδρέα Μυλωνά, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, στην κηδεία του Γεώργιου Κυριάκου, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, στην Άλωνα

5 Ιουνίου 2016, 3 μ.μ.


Σεβαστό Ιερατείο,
Αδέρφια και λοιποί συγγενείς και φίλοι του ήρωα Γεώργιου Κυριάκου,

Με βαθειά συγκίνηση στεκόμαστε σήμερα μπροστά στα λείψανα ενός άξιου τέκνου της πατρίδας μας, του τραγικού θύματος της τουρκικής θηριωδίας Γεώργιου Κυριάκου. Είμαστε εδώ για να εκπληρώσουμε το εθνικό και θρησκευτικό μας χρέος και να του αποδώσουμε τον προσήκοντα φόρο τιμής. Να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας στον ήρωα της κυπριακής ελευθερίας που θυσιάστηκε αγωνιζόμενος ενάντια στο βάρβαρο Τούρκο εισβολέα.

Σήμερα, γράφεται ο επίλογος της τραγικής αλλά και δοξασμένης ιστορίας του άξιου αυτού τέκνου της Κύπρου. Ο Γιώργος, μεγάλωσε μαζί με τις δύο αδελφές του σε μια φτωχή, αγροτική οικογένεια που πάλευε καθημερινά στα περιβόλια του χωριού για να αναθρέψει τα παιδιά της. Οι γονείς του Ανδρέας και Κατερίνα, είχαν όνειρα για τον Γιώργο τους που δυστυχώς έσβησαν νωρίς, αφού έμελλε να μην ξαναδούν το παιδί τους από την ημέρα που το καθήκον το κάλεσε να υπερασπιστεί την πατρίδα.

Το μαύρο εκείνο καλοκαίρι του 1974 βρήκε τον Γιώργο να υπηρετεί την στρατιωτική του θητεία ως Δεκανέας στο 286 Μηχανοκίνητο Τάγμα Πεζικού, στην Κοκκινοτριμιθιά. Την 20ή Ιουλίου, με την έναρξη της τουρκικής εισβολής, το τάγμα του διατάχθηκε να μεταβεί στην Κερύνεια για να αντιμετωπίσει τους τούρκους εισβολείς. Φθάνοντας στην περιοχή του χωριού Κοντεμένος, τα οχήματα του τάγματος του δέχθηκαν επίθεση από την τούρκικη πολεμική αεροπορία. Μεγάλος αριθμός στρατιωτών του 286 και του 281 Τάγματος Πεζικού, όπως και αριθμός πολιτών που βρίσκονταν εκεί φονεύθηκαν άνανδρα από τις βόμβες των Τούρκων εισβολέων.

Εκεί έμελλε να αφήσει και την τελευταία του πνοή ο Γιώργος. Το όνομά του προστέθηκε στον τραγικό κατάλογο των θυμάτων του προδομένου αγώνα. Τα οστά του βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο στην περιοχή Κοντεμένου, πολύ αργότερα, το 2013, στο πλαίσιο του προγράμματος εκταφών και αναγνώρισης λειψάνων της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων. Η ταυτοποίηση των οστών του έγινε, στη συνέχεια, βάσει ανθρωπολογικών εξετάσεων.

Αδέλφια, συγγενείς και φίλοι του Γιώργου,

Η κηδεία των λειψάνων του Γιώργου θέτει σήμερα ένα τέλος στο ανείπωτο δράμα της προσμονής και της αβεβαιότητας, το οποίο για πέρα από τέσσερις δεκαετίες βίωσε η οικογένειά του, όλοι εσείς. Ο πατέρας και η μητέρα του δυστυχώς δεν άντεξαν την απουσία του και έφυγαν με αυτό το μεγάλο πόνο στις ψυχές τους.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας σας απευθύνει σήμερα, μέσω μου, τα ειλικρινή του συλλυπητήρια και τη συμπόνια του για τον τραγικό χαμό του δικού σας ανθρώπου. Η απώλειά σας είναι και απώλεια της Κύπρου μας που πενθεί μαζί σας. Ο σεβασμός, η βαθιά εκτίμηση και η αγάπη του Προέδρου, της Κυβέρνησης και του κυπριακού λαού θα συνοδεύουν για πάντα τον Γιώργο, τον ήρωα Γεώργιο Κυριάκου. Ο Γιώργος, όπως και οι άλλοι ηρωομάρτυρες του 1974, τίμησαν στο ακέραιο τον όρκο που έδωσαν προς την πατρίδα, χύνοντας το άλικο αίμα τους για την ελευθερία του πολύπαθου τόπου μας.

Ο Γιώργος παρέμεινε πιστός στις αρχές και τα ιδανικά των Ελληνικού έθνους. Παρέμεινε πιστός στις παρακαταθήκες των Ελλήνων ηρώων. Τίμησε τα ιδανικά με τα οποία των ανέθρεψαν και τον γαλούχησαν οι γονείς και οι δάσκαλοι του. Πρέπει να νοιώθουμε περήφανοι για τη θυσία του στο βωμό της ελευθερίας της Κύπρου μας.

Το μαρτυρικό μας νησί, 42 ολόκληρα χρόνια μετά τη βάναυση τούρκικη εισβολή μετρά ακόμα τις πληγές του. Μέσα από την πολύπαθη ιστορία του νησιού μας θα πρέπει να αντλήσουμε εκείνα τα διδάγματα που θα μας είναι απαραίτητα για τη μελλοντική μας πορεία. Που θα διασφαλίζουν ότι τα παιδιά μας και τα παιδιά των παιδιών τους θα ζήσουν σε συνθήκες ειρήνης και ευημερίας.

Προς αυτήν την κατεύθυνση η Κυβέρνηση εργάζεται εντατικά και υπεύθυνα, επιδιώκοντας την εξεύρεση μιας ειρηνικής, εθνικά αποδεκτής και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα. Μιας λύσης που να επανορθώνει, στο μέγιστο δυνατό βαθμό, τη συνταγματική εκτροπή και την εδαφική καταστροφή του που με τη βία των όπλων προκάλεσε στο νησί μας η Τουρκία. Επιδίωξή μας είναι όπως, μέσα από την διαδικασία των διαπραγματεύσεων, κατορθώσουμε να επιτύχουμε τέτοια λύση στο εθνικό μας πρόβλημα, η οποία να διασφαλίζει την ιστορική συνέχεια του λαού μας σε μια επανενωμένη πατρίδα, με πολιτική και οικονομική σταθερότητα και διασφαλισμένες τις βασικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους τους νόμιμους κατοίκους της. Μια πατρίδα ειρηνική και ευημερούσα.

Το παράδειγμα των ηρωικώς πεσόντων παλληκαριών μας, το παράδειγμα του Γεώργιου Κυριάκου, γιγαντώνει τη θέληση και τη συναίσθηση του χρέους απέναντι στην πατρίδα, απέναντι στις σημερινές και στις επερχόμενες γενιές των Ελλήνων της Κύπρου. Τους υποσχόμαστε ότι θα παραμένουμε πιστοί στα πιστεύω και στα ιδανικά τους και ότι θα κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να επιτύχουμε ευόδωση των εθνικών μας στόχων.

Οι αγώνες του Γιώργου για την υπεράσπιση του Ελληνισμού και της ιδιαίτερης μας πατρίδας και η θυσία του θα αποτελούν φάρο φωτεινό και παράδειγμα τρανό για όλους εμάς. Του υποσχόμαστε ότι θα παραμείνουμε πιστοί στις αρχές τις οποίες εκείνος τίμησε και έμπρακτα στήριξε στην πολύ σύντομη ζωή του. Στις αρχές, τα ιδανικά και τις αξίες για τις οποίες εκείνος αγωνίστηκε και θυσιάστηκε το θλιβερό εκείνο καλοκαίρι του 1974.

Αυτό είναι το ιστορικό μας χρέος απέναντι στον Γιώργο, τον ήρωα Γεώργιο Κυριάκου, απέναντι στο σύνολο των Ελλήνων ηρώων της Κύπρου.

Δόξα και τιμή στον Γεώργιο Κυριάκου.

Αιωνία του η μνήμη.


Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

ΛΟΙΜΩΞΗ ΑΠΟ ΝΕΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Brexit και Κύπρος

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Ασφαλές Διαδίκτυο

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές ΒιβλιοθήκεςΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Eναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης