Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως
Βρίσκεστε στη Σελίδα: Αρχική Σελίδα Ειδήσεις

Ειδήσεις


Επαφές κατα την διάρκεια της επίσκεψη στην πόλη της Θεσσαλονίκης για τις εκδηλώσεις για το πραξικόπημα και την εισβολή

02/07/2016

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου πραγματοποίησε επίσκεψη στην πόλη της Θεσσαλονίκης από τις 25 έως τις 27 Ιουνίου, όπου εκπροσώπησε την Κυβέρνηση στις εκδηλώσεις που πραγματοποιηθήκαν για το πραξικόπημα και την εισβολή.

Κατά την πρώτη μέρα της επίσκεψής του, συναντήθηκε με εκπροσώπους των κυπριακών συλλόγων και άλλων τοπικών σωματείων - φορέων που δραστηριοποιούνται για την προώθηση της Κύπρου και του κυπριακού προβλήματος. Συγκεκριμένα, είχε συναντήσεις με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδος (ΟΚΟΕ), της Ένωσης Κυπρίων Βορείου Ελλάδος (ΕΚΒΕ), της Κυπριακής Εστίας Βορείου Ελλάδος, του Συνδέσμου «Ελλάς-Κύπρος Φιλία», της Μακεδονικής Κίνησης Αλληλεγγύης προς τον Κυπριακό Λαό» και του Συνδέσμου Πολεμιστών ΕΛΔΥΚ ’74, όπου ενημερώθηκε για τα προβλήματα. Ο κ. Υπουργός αφού εξέφρασε στους παρευρισκομένους την ευαρέσκεια του για τις προσπάθειες που καταβάλλουν για προώθηση και προβολή της Κύπρου και του Κυπριακού, καθώς και την περαιτέρω σύσφιξη των ιστορικών δεσμών μεταξύ της Μακεδονίας και του κυπριακού ελληνισμού, ανέλυσε τις εξελίξεις που αφορούν το κυπριακό πρόβλημα.

Στις 26 Ιουνίου, ο κ. Νικολάου εκφώνησε τον επιμνημόσυνο λόγο στο μνημόσυνο που έγινε στον Ιερό Ναό Κωνσταντίνου και Ελένης, για τους πεσόντες στο πραξικόπημα και την εισβολή και στη συνέχεια κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στο ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού. Την ίδια ημέρα παρευρέθηκε σε εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν από τον Δήμο Καλαμαριάς και την ΕΚΒΕ σε συνεργασία με την ΟΚΟΕ, για καταδίκη του πραξικοπήματος και της εισβολής. Στη συνέχεια, είχε συνάντηση με τον Δήμαρχο Καλαμαριάς, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμαριάς και παρευρέθηκε σε εκδήλωση στην Πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού του Δήμου ως ο κύριος ομιλητής για τις εν λόγω επετείους. Ο κ. Υπουργός προέβη σε ιστορική αναδρομή όσον αφορά τα γεγονότα του ’74, ανέλυσε τις πρόσφατες εξελίξεις και τις προσπάθειες της Κυπριακής Κυβέρνησης για επίλυση του κυπριακού, ενώ παράλληλα, ευχαρίστησε την ηγεσία και τον λαό της Ελλάδος για την αμέριστη και διαχρονική συμπαράσταση τους στον αγώνα του κυπριακού ελληνισμού για ελευθερία και επανένωση της Κύπρου..

Τη Δευτέρα, 27 Ιουνίου, ο κ. Νικολάου είχε συναντήσεις με τον Κοσμήτορα της Νομικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Γεώργιο Δέλλιο και τον Πρύτανη του ιδίου Πανεπιστημίου κ. Περικλή Μίτκα, με τους οποίους συζητήθηκαν θέματα που άπτονται νομικών ενδιαφερόντων. Συγκεκριμένα, ο κ. Νικολάου τους ενημέρωσε σχετικά με τις προτεραιότητες της Εθνικής Στρατηγικής της Κύπρου για πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής, και ενημερώθηκε για τη δημιουργία ειδικού τμήματος που αφορά τα θέματα αυτά στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ. Στα πλαίσια αυτά, συμφωνήθηκε η συνεργασία για ανταλλαγή απόψεων βάσει της αξιολόγησης της κατάστασης στην κάθε χώρα και του μεγέθους της διαφθοράς κατά τον έλεγχο των εταιρειών, στον χώρο της Δημόσιας Υπηρεσίας και στον ιδιωτικό τομέα. Συμφωνήθηκε, περαιτέρω, η ανταλλαγή καλών πρακτικών και συμπερασμάτων, μέσα από την αμοιβαία διοργάνωση και συμμετοχή σε σεμινάρια που αφορούν την καταπολέμηση της διαφθοράς, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Ο κ. Υπουργός είχε, επίσης, συνάντηση με την Υφυπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Υπουργό Μακεδονίας – Θράκης κα Μαρία Κόλλια Τσαρούχα, όπου συζητήθηκε το κυπριακό πρόβλημα.

Τέλος, ο κ. Νικολάου συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης και Διευθυντή του Τομέα Διοικητικού Δικαίου της Σχολής Δικαστών Ελλάδος κ. Ηλία Κοντοζαμάνη, όπου στο πλαίσιο της λειτουργίας του Διοικητικού Δικαστηρίου συζητήθηκε η δυνατότητα να προσφερθεί εκπαίδευση στην Κύπρο σε θέματα εκδίκασης φορολογικών υποθέσεων ή υποθέσεων διεθνούς προστασίας, οι οποίες εξετάζονται επί της ουσίας, καθώς και ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με τη διευκόλυνση εκδίκασης υποθέσεων διοικητικού δικαίου. Επιπρόσθετα οι δικαστές προσφέρθηκαν να επισκεφθούν την Κύπρο ώστε να προσφέρουν τις γνώσεις τους στη Σχολή Δικαστών και ο Υπουργός ανέλαβε να ενημερώσει το Ανώτατο Δικαστήριο για να υπάρξει περαιτέρω συνεννόηση και δρομολόγηση της συνεργασίας.


Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

Brexit και Κύπρος

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές ΒιβλιοθήκεςΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Eναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Δικτυακή Πύλη «Η Ευρώπη σου»: Πρακτικός Οδηγός για πολίτες και επιχειρήσεις σχετικά με τα δικαιώματα και τις δυνατότητες που προσφέρει η ενιαία αγορά της ΕΕ.

YKA Κοινωνικές Ασφαλίσεις