Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως

Ομιλίες04/07/2014

Αγαπητοί Μαρία, Άντρια και Σταυριανέ,
Σεβαστοί γονείς και αδερφή του ήρωα μας,
Κυρίες και κύριοι,

Με ανάμεικτα αισθήματα χρέους και τιμής συγκεντρωθήκαμε και σήμερα, για την τελετή μετονομασίας ενός ακόμη πυροσβεστικού σταθμού, του Πυροσβεστικού Σταθμού Ακροπόλεως, σε «Πυροσβεστικό Σταθμό Λοχία Σπύρου Τταντή», και να τιμήσουμε την ηρωική θυσία ενός ακόμη αδικοχαμένου πυροσβέστη της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ), ενός νέου πατριώτη που προσέφερε τη ζωή του εν ώρα καθήκοντος, για το καλό της πατρίδας και των συμπατριωτών του.

Ο καταξιωμένος αυτός πυροσβέστης που από την ημέρα ένταξής του στις τάξεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στις 3 Σεπτεμβρίου 2001, παρέμεινε πιστός στον όρκο τιμής που έδωσε μέχρι το τέλος. Μνημονεύουμε και αποτίνουμε φόρο τιμής σε ένα εξαίρετο πυροσβέστη, έναν άρτιο οικογενειάρχη, έναν ευπατρίδη, που δυστυχώς οι ευθύνες για πολιτικές αποφάσεις και παραλείψεις πολιτειακών αρχόντων, τον οδήγησαν στον θάνατο μαζί με άλλους 12 ηρωομάρτυρες, στους οποίους η Πολιτεία οφείλει ένα δημόσιο έπαινο.

Ο Λοχίας 2446 Σπύρος Τταντής γεννήθηκε στη Λεμεσό στις 25 Ιουλίου 1973 και ήταν σύζυγος και πατέρας δύο παιδιών, που το ένα, δυστυχώς, δεν πρόλαβε να τον γνωρίσει, καθώς εκείνη την αποφράδα ημέρα της 11ης Ιουλίου άφησε πίσω του μια κυοφορούσα σύζυγο. Ένας άνθρωπος που, όπως μαρτυρούν οι φίλοι και συνάδελφοί του, απολάμβανε την αγάπη και την εκτίμηση των συναδέλφων του και ξεχώριζε για την εργατικότητά και την αφοσίωσή του στην Υπηρεσία.

Με αίσθημα υψηλής ευθύνης υπηρέτησε στην Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) μέχρι την τραγική εκείνο το μαύρο πρωινό που κλήθηκε, μαζί με άλλους πέντε συναδέλφους του, να αντιμετωπίσει την κατάσταση που δημιουργήθηκε στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», στο Μαρί. Εκείνη την αποφράδα ημέρα της 11ης Ιουλίου 2011, όταν ολόκληρη η Κύπρος βυθίστηκε στο σκοτάδι και στη θλίψη για τις ανθρώπινες απώλειες, που προκάλεσε η φοβερή έκρηξη στη Βάση, ο Σπύρος Τταντής ήταν μόλις 38 ετών.

Η Πολιτεία κλίνει ευλαβικά το γόνυ μπροστά στο μεγαλείο της θυσίας του Λοχία Σπύρου Τταντή και των συναδέλφων του που με θάρρος, τόλμη και αυταπάρνηση εκτέλεσαν το καθήκον τους, το οποίο τους έφερε στην πρώτη γραμμή του πυρός. Με αισθήματα υπερηφάνειας και περισυλλογής, στεκόμαστε με συγκίνηση, αλλά και ευγνωμοσύνη, μπροστά στο μεγαλείο της θυσίας τους. Μπροστά στους ανθρώπους που όλοι μαζί και κάθε ένας ξεχωριστά, με βαθιά επίγνωση του χρέους τους απέναντι στην πατρίδα, δεν εγκατέλειψαν ούτε στιγμή τη θέση τους μπροστά στο θανάσιμο κίνδυνο, σώζοντας την αξιοπρέπεια του λαού μας που δοκιμάζεται και πασχίζει για επιβίωση.

Με τη μετονομασία του Πυροσβεστικού Σταθμού Ακροπόλεως σε «Σταθμό Λοχία Σπύρου Τταντή», όπως και των άλλων πέντε πυροσβεστικών σταθμών, η Πολιτεία αποτίνει τον ελάχιστο φόρο τιμής σε ένα άξιο τέκνο της Κύπρου και εκπληρώνει ένα ακόμη χρέος απέναντι στις οικογένειες των πέντε αδικοχαμένων πυροσβεστών μας.

Αγαπητή Μαρία,
Αγαπητά μου παιδιά, Άντρια και Σταυριανέ,
Σεβαστοί γονείς και αδερφή,

Αναγνωρίζουμε τον απέραντο πόνο και τη σπαρακτική απουσία του συζύγου, του πατέρα, του γιου, του συγγενή και του φίλου. Η θυσία του, ωστόσο, αποτελεί τρανή επιβεβαίωση του ενάρετου χαρακτήρα, του σθένους και της φλογερής αγάπης για το καθήκον. Γεγονός που σας προσδίδει υπερηφάνεια για αυτόν τον άνδρα που γαλουχήθηκε με προσήλωση στην πατρίδα και τα εθνικά ιδεώδη. Υπερήφανοι μπορείτε να νιώθετε, ακόμα, για την κληρονομιά που αφήνει, όχι μόνο στην οικογένειά του, την σύζυγο και τα παιδιά του, τους γονείς και την αδελφή του, αλλά και σε ολόκληρη την κοινωνία και ιδιαίτερα σε εμάς τους πολιτειακούς άρχοντες. Μια κληρονομιά που σε εσάς αποδίδει την ύψιστη τιμή και σε εμάς την ύψιστη ευθύνη. Με την αυτοθυσία του τίμησε τους άξιους γονείς και συγγενείς τους.

Υπερηφάνεια νιώθουμε δε και για ολόκληρη την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία, σε κάθε περίπτωση αποδεικνύει την αφοσίωσή της στο καθήκον και στην παροχή αποτελεσματικών και αλτρουιστικών υπηρεσιών στην κοινωνία μας. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και εγώ προσωπικά, δηλώνουμε σταθεροί συμπαραστάτες και ένθερμοι υποστηρικτές του έργου που επιτελείτε. Είμαστε πάντοτε έτοιμοι να αναγνωρίσουμε, όχι μόνο με λόγια και ηθικούς επαίνους, τις πράξεις αυτοθυσίας αντρών και γυναικών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Σας συγχαίρω θερμά και είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσετε να τιμάτε τη στολή του πυροσβέστη, με την ίδια αυτοθυσία και ευθύνη που την έχουν τμήσει οι αδικοχαμένοι ήρωες συνάδελφοι σας.

Φίλες και φίλοι,

Χρέος και ευθύνη αφενός της Πολιτείας κι αφετέρου της ίδιας της κοινωνίας είναι να αντλήσουμε από το νόημα της θυσίας αυτών των ηρώων και να βιώσουμε το ιστορικό τους δίδαγμα, προσδιορίζοντας το δικό μας χρέος και τις δικές μας ευθύνες. Σας διαβεβαιώνω πως, ως Κυβέρνηση, δεν θα επιτρέψουμε να επαναληφθούν ανάλογα σφάλματα, αφήνοντας τη χώρα μας να ζήσει παρόμοιες τραγωδίες.

Η υπόσχεση που δίνουμε τόσο στον τιμώμενο ήρωά μας όσο και στην οικογένεια του είναι ότι δεν θα ξεχάσουμε ποτέ το καθήκον μας έναντί τους. Την ίδια, ωστόσο, στιγμή υπόσχεσή μας απέναντι στην ίδια την κοινωνία είναι ότι ως Πολιτεία, συλλογικά και συντεταγμένα, θα πράξουμε ότι είναι δυνατό για να μην θρηνήσουμε ποτέ ξανά τον αδόκητο χαμό τέκνων της πατρίδας μας.

Σε μια δυσμενή για την πατρίδα μας περίοδο, όπου οι παρούσες συνθήκες δεν μας επιτρέπουν να ενεργήσουμε πέραν του ανιδιοτελούς, λόγω των σοβαρών οικονομικών και πολιτικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε, θα πρέπει να βρίσκουμε, ως λαός, τα σημαντικά στοιχεία που μας ενώνουν και θα καθοδηγούν τις αποφάσεις μας για σωτηρία της που για 40 χρόνια αιμορραγεί, υπό το μίασμα της τουρκικής κατοχής.

Σε πλαίσιο συλλογικότητας και ομοψυχίας, η τραγωδία της 11ης Ιουλίου ας γίνει η αφετηρία για μια νέα, σύγχρονη, ευνομούμενη Πολιτεία, που θα μας βγάλει από τα αδιέξοδα της οικονομικής κρίσης. Η αλτρουιστική συμπεριφορά των ηροωμαρτύρων της φονική έκρηξης ας γίνει τρόπος ζωής και βίωμα θυσίας για την ευημερία και πρόοδο του λαού μας. Η ανυπέρβλητη ανδρεία που επέδειξαν ας γίνει διδαχή και ιερό παράδειγμα για τις παρούσες και τις επερχόμενες γενιές. Η συστράτευση δυνάμεων, ο σωστός προγραμματισμός και η αποφασιστικότητα για εκτέλεση έργου, ας διέπει κάθε μας πρωτοβουλία.

Με τη σκέψη μου στραμμένη σε εσάς αγαπητοί Μαρία, Άντρια και Σταυριανέ που καλείστε να φέρετε το μεγαλύτερο βάρος των συνεπειών της χωρίς προηγούμενο τραγωδίας, υπόσχομαι πως δεν θα επιτρέψουμε ποτέ ούτε η μνήμη του Σπύρου σας να λησμονηθεί, ούτε οι ευθύνες μας ως κράτους να διαγραφούν.

Με τη μετονομασία του Πυροσβεστικού Σταθμού Ακροπόλεως σε Σταθμό Λοχία Σπύρου Τταντή, αποτίνουμε φόρο τιμής στον Λοχία Σπύρο Τταντή, όπως έχουμε πράξει και τις προηγούμενες μέρες για τους άλλους πέντε ηρωομάρτυρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Αποτίνουμε φόρο τιμής σε όλους στους ήρωες της 11ης Ιουλίου 2011. Εκφράζουμε σε αυτούς τον θαυμασμό, την εκτίμηση και την αιώνια ευγνωμοσύνη μας. Τιμή και δόξα στους ήρωες μας, αιωνία ας είναι η μνήμη τους!
Αγαπητοί Μαρία, Άντρια και Σταυριανέ,
Σεβαστοί γονείς και αδερφή του ήρωα μας,
Κυρίες και κύριοι, Με ανάμεικτα αισθήματα χρέους και τιμής συγκεντρωθήκαμε και σήμερα, για την τελετή μετονομασίας ενός ακόμη πυροσβεστικού σταθμού, του Πυροσβεστικού Σταθμού Ακροπόλεως, σε «Πυροσβεστικό Σταθμό Λοχία Σπύρου Τταντή», και να τιμήσουμε την ηρωική θυσία ενός ακόμη αδικοχαμένου πυροσβέστη της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ), ενός νέου πατριώτη που προσέφερε τη ζωή του εν ώρα καθήκοντος, για το καλό της πατρίδας και των συμπατριωτών του. Ο καταξιωμένος αυτός πυροσβέστης που από την ημέρα ένταξής του στις τάξεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στις 3 Σεπτεμβρίου 2001, παρέμεινε πιστός στον όρκο τιμής που έδωσε μέχρι το τέλος. Μνημονεύουμε και αποτίνουμε φόρο τιμής σε ένα εξαίρετο πυροσβέστη, έναν άρτιο οικογενειάρχη, έναν ευπατρίδη, που δυστυχώς οι ευθύνες για πολιτικές αποφάσεις και παραλείψεις πολιτειακών αρχόντων, τον οδήγησαν στον θάνατο μαζί με άλλους 12 ηρωομάρτυρες, στους οποίους η Πολιτεία οφείλει ένα δημόσιο έπαινο. Ο Λοχίας 2446 Σπύρος Τταντής γεννήθηκε στη Λεμεσό στις 25 Ιουλίου 1973 και ήταν σύζυγος και πατέρας δύο παιδιών, που το ένα, δυστυχώς, δεν πρόλαβε να τον γνωρίσει, καθώς εκείνη την αποφράδα ημέρα της 11ης Ιουλίου άφησε πίσω του μια κυοφορούσα σύζυγο. Ένας άνθρωπος που, όπως μαρτυρούν οι φίλοι και συνάδελφοί του, απολάμβανε την αγάπη και την εκτίμηση των συναδέλφων του και ξεχώριζε για την εργατικότητά και την αφοσίωσή του στην Υπηρεσία. Με αίσθημα υψηλής ευθύνης υπηρέτησε στην Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) μέχρι την τραγική εκείνο το μαύρο πρωινό που κλήθηκε, μαζί με άλλους πέντε συναδέλφους του, να αντιμετωπίσει την κατάσταση που δημιουργήθηκε στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», στο Μαρί. Εκείνη την αποφράδα ημέρα της 11ης Ιουλίου 2011, όταν ολόκληρη η Κύπρος βυθίστηκε στο σκοτάδι και στη θλίψη για τις ανθρώπινες απώλειες, που προκάλεσε η φοβερή έκρηξη στη Βάση, ο Σπύρος Τταντής ήταν μόλις 38 ετών. Η Πολιτεία κλίνει ευλαβικά το γόνυ μπροστά στο μεγαλείο της θυσίας του Λοχία Σπύρου Τταντή και των συναδέλφων του που με θάρρος, τόλμη και αυταπάρνηση εκτέλεσαν το καθήκον τους, το οποίο τους έφερε στην πρώτη γραμμή του πυρός. Με αισθήματα υπερηφάνειας και περισυλλογής, στεκόμαστε με συγκίνηση, αλλά και ευγνωμοσύνη, μπροστά στο μεγαλείο της θυσίας τους. Μπροστά στους ανθρώπους που όλοι μαζί και κάθε ένας ξεχωριστά, με βαθιά επίγνωση του χρέους τους απέναντι στην πατρίδα, δεν εγκατέλειψαν ούτε στιγμή τη θέση τους μπροστά στο θανάσιμο κίνδυνο, σώζοντας την αξιοπρέπεια του λαού μας που δοκιμάζεται και πασχίζει για επιβίωση. Με τη μετονομασία του Πυροσβεστικού Σταθμού Ακροπόλεως σε «Σταθμό Λοχία Σπύρου Τταντή», όπως και των άλλων πέντε πυροσβεστικών σταθμών, η Πολιτεία αποτίνει τον ελάχιστο φόρο τιμής σε ένα άξιο τέκνο της Κύπρου και εκπληρώνει ένα ακόμη χρέος απέναντι στις οικογένειες των πέντε αδικοχαμένων πυροσβεστών μας. Αγαπητή Μαρία,
Αγαπητά μου παιδιά, Άντρια και Σταυριανέ,
Σεβαστοί γονείς και αδερφή, Αναγνωρίζουμε τον απέραντο πόνο και τη σπαρακτική απουσία του συζύγου, του πατέρα, του γιου, του συγγενή και του φίλου. Η θυσία του, ωστόσο, αποτελεί τρανή επιβεβαίωση του ενάρετου χαρακτήρα, του σθένους και της φλογερής αγάπης για το καθήκον. Γεγονός που σας προσδίδει υπερηφάνεια για αυτόν τον άνδρα που γαλουχήθηκε με προσήλωση στην πατρίδα και τα εθνικά ιδεώδη. Υπερήφανοι μπορείτε να νιώθετε, ακόμα, για την κληρονομιά που αφήνει, όχι μόνο στην οικογένειά του, την σύζυγο και τα παιδιά του, τους γονείς και την αδελφή του, αλλά και σε ολόκληρη την κοινωνία και ιδιαίτερα σε εμάς τους πολιτειακούς άρχοντες. Μια κληρονομιά που σε εσάς αποδίδει την ύψιστη τιμή και σε εμάς την ύψιστη ευθύνη. Με την αυτοθυσία του τίμησε τους άξιους γονείς και συγγενείς τους. Υπερηφάνεια νιώθουμε δε και για ολόκληρη την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία, σε κάθε περίπτωση αποδεικνύει την αφοσίωσή της στο καθήκον και στην παροχή αποτελεσματικών και αλτρουιστικών υπηρεσιών στην κοινωνία μας. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και εγώ προσωπικά, δηλώνουμε σταθεροί συμπαραστάτες και ένθερμοι υποστηρικτές του έργου που επιτελείτε. Είμαστε πάντοτε έτοιμοι να αναγνωρίσουμε, όχι μόνο με λόγια και ηθικούς επαίνους, τις πράξεις αυτοθυσίας αντρών και γυναικών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Σας συγχαίρω θερμά και είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσετε να τιμάτε τη στολή του πυροσβέστη, με την ίδια αυτοθυσία και ευθύνη που την έχουν τμήσει οι αδικοχαμένοι ήρωες συνάδελφοι σας. Φίλες και φίλοι, Χρέος και ευθύνη αφενός της Πολιτείας κι αφετέρου της ίδιας της κοινωνίας είναι να αντλήσουμε από το νόημα της θυσίας αυτών των ηρώων και να βιώσουμε το ιστορικό τους δίδαγμα, προσδιορίζοντας το δικό μας χρέος και τις δικές μας ευθύνες. Σας διαβεβαιώνω πως, ως Κυβέρνηση, δεν θα επιτρέψουμε να επαναληφθούν ανάλογα σφάλματα, αφήνοντας τη χώρα μας να ζήσει παρόμοιες τραγωδίες. Η υπόσχεση που δίνουμε τόσο στον τιμώμενο ήρωά μας όσο και στην οικογένεια του είναι ότι δεν θα ξεχάσουμε ποτέ το καθήκον μας έναντί τους. Την ίδια, ωστόσο, στιγμή υπόσχεσή μας απέναντι στην ίδια την κοινωνία είναι ότι ως Πολιτεία, συλλογικά και συντεταγμένα, θα πράξουμε ότι είναι δυνατό για να μην θρηνήσουμε ποτέ ξανά τον αδόκητο χαμό τέκνων της πατρίδας μας. Σε μια δυσμενή για την πατρίδα μας περίοδο, όπου οι παρούσες συνθήκες δεν μας επιτρέπουν να ενεργήσουμε πέραν του ανιδιοτελούς, λόγω των σοβαρών οικονομικών και πολιτικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε, θα πρέπει να βρίσκουμε, ως λαός, τα σημαντικά στοιχεία που μας ενώνουν και θα καθοδηγούν τις αποφάσεις μας για σωτηρία της που για 40 χρόνια αιμορραγεί, υπό το μίασμα της τουρκικής κατοχής. Σε πλαίσιο συλλογικότητας και ομοψυχίας, η τραγωδία της 11ης Ιουλίου ας γίνει η αφετηρία για μια νέα, σύγχρονη, ευνομούμενη Πολιτεία, που θα μας βγάλει από τα αδιέξοδα της οικονομικής κρίσης. Η αλτρουιστική συμπεριφορά των ηροωμαρτύρων της φονική έκρηξης ας γίνει τρόπος ζωής και βίωμα θυσίας για την ευημερία και πρόοδο του λαού μας. Η ανυπέρβλητη ανδρεία που επέδειξαν ας γίνει διδαχή και ιερό παράδειγμα για τις παρούσες και τις επερχόμενες γενιές. Η συστράτευση δυνάμεων, ο σωστός προγραμματισμός και η αποφασιστικότητα για εκτέλεση έργου, ας διέπει κάθε μας πρωτοβουλία. Με τη σκέψη μου στραμμένη σε εσάς αγαπητοί Μαρία, Άντρια και Σταυριανέ που καλείστε να φέρετε το μεγαλύτερο βάρος των συνεπειών της χωρίς προηγούμενο τραγωδίας, υπόσχομαι πως δεν θα επιτρέψουμε ποτέ ούτε η μνήμη του Σπύρου σας να λησμονηθεί, ούτε οι ευθύνες μας ως κράτους να διαγραφούν. Με τη μετονομασία του Πυροσβεστικού Σταθμού Ακροπόλεως σε Σταθμό Λοχία Σπύρου Τταντή, αποτίνουμε φόρο τιμής στον Λοχία Σπύρο Τταντή, όπως έχουμε πράξει και τις προηγούμενες μέρες για τους άλλους πέντε ηρωομάρτυρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Αποτίνουμε φόρο τιμής σε όλους στους ήρωες της 11ης Ιουλίου 2011. Εκφράζουμε σε αυτούς τον θαυμασμό, την εκτίμηση και την αιώνια ευγνωμοσύνη μας. Τιμή και δόξα στους ήρωες μας, αιωνία ας είναι η μνήμη τους!

Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Από 1η Οκτωβρίου οι ποινές αλλάζουν

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Απαλλαγή Ορισμένων Δημοσίων Εγγράφων απο την Υποχρέωση Επισημείωσης (Apostille) βάσει του Κανονισμού ΕΕ2016/1191

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

ΛΟΙΜΩΞΗ ΑΠΟ ΝΕΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Brexit και Κύπρος

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Ασφαλές Διαδίκτυο

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές Βιβλιοθήκες