ΕκτύπωσηΕκτύπωση Κλείσιμο Κλείσιμο

Κυπριακή Δημοκρατία
Ομιλίες


20/12/2017

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που χαιρετίζω την αποψινή εκδήλωση του Δήμου Αγίας Νάπας για την παρουσίαση του θεσμού του Παρατηρητή της Γειτονιάς, ο οποίος εφαρμόζεται σε παγκύπρια κλίμακα τα τελευταία χρόνια, με θετικά αποτελέσματα.

Είναι γεγονός ότι ο θεσμός του Παρατηρητή της Γειτονιάς, ο οποίος αποτελεί βασικό πυλώνα του νέου μοντέλου Κοινοτικής Αστυνόμευσης που έχει προωθήσει η Κυβέρνηση Αναστασιάδη, συνδράμει καθοριστικά στον τομέα της πρόληψης του εγκλήματος. Μάλιστα σε περιοχές, όπως διαφάνηκε από τις αξιολογήσεις, κατά την περίοδο 2012 και 2017, υπήρξε σημαντική μείωση του εγκλήματος που φτάνει μέχρι και το 40%, όπως στο Δήμο Ιδαλίου.

Η αποτελεσματικότητα του θεσμού βασίζεται στη στενή συνεργασία μεταξύ των πολιτών και της Αστυνομίας και στοχεύει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για αναβάθμιση του επιπέδου της προσωπικής του ασφάλειας και της ασφάλειας της περιουσίας του, ενώ ταυτόχρονα προάγει το αίσθημα της αλληλεγγύης και στηρίζει τα ηλικιωμένα και ευάλωτα άτομα της κάθε μικρής ή μεγάλης κοινότητας.

Η συνεργασία του πολίτη με την Αστυνομία είναι μια σημαντική επένδυση στην επίτευξη της επιθυμητής ασφάλειας και με ικανοποίηση διαπιστώνουμε ότι το νέο μοντέλο Κοινοτικής Αστυνόμευσης, σήμερα αποδίδει καρπούς. Για τον λόγο αυτό το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως ενθαρρύνει με κάθε τρόπο την επέκτασή του, αξιολογώντας και αναθεωρώντας το θεσμό με στόχο τη συνεχή αναβάθμιση, ώστε να γίνεται πιο αποτελεσματικός και να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις μιας σύγχρονης κοινωνίας.

Το συμβόλαιο όμως της συνεργασίας μας με το πολίτη έχει συνέχεια, γι αυτό προχωρούμε στη σύσταση Τοπικών Συμβουλίων Πρόληψης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Σκοπός μας είναι να αναπτύξουμε μια πολυδιάστατη δράση στα πρότυπα άλλων ανεπτυγμένων χωρών, η οποία θα περιλαμβάνει τόσο την πρόληψη και επίλυση προβλημάτων νεανικής παραβατικότητας, όσο και τη δέσμευση συνεχούς, εξελισσόμενης συμμετοχής του κάθε Δήμου / Κοινότητας.

Η θεσμοθέτηση του Παρατηρητή της Γειτονιάς έχει, επίσης, ενισχύσει τον ρόλο του επιτυχημένου θεσμού του Αστυνομικού της Γειτονιάς, ο οποίος συχνά λειτουργεί ως μεσάζον μεταξύ της Αστυνομίας και του κοινού, προωθώντας τα προβλήματα των πολιτών στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα για επίλυση. Ο Αστυνομικός της Γειτονιάς συχνά προλαβαίνει μια εγκληματική πράξη, πριν αυτό καλά-καλά αυτή προκύψει, γιατί βρίσκεται σε άμεση επικοινωνία με τους κατοίκους, με τις οικογένειες, ακόμα και με παρέες των νεαρών, εντοπίζοντας τα προβλήματα παραβατικότητας προτού προλάβουν να εκδηλωθούν με τη μορφή του εγκλήματος.

Η καθημερινή συνεργασία της Αστυνομίας με τις τοπικές κοινωνίες έφερε το θεσμό του Παρατηρητή να λειτουργεί αυτή τη στιγμή σε 29 Δήμους και 256 κοινότητες, με 90,000 καταγεγραμμένους Παρατηρητές της Γειτονιάς παγκύπρια, ενώ το 2012 είχαμε 4,000 εγγεγραμμένους Παρατηρητές της Γειτονιάς σε 3 Δήμους/Κοινότητες.

Η σταδιακή αύξηση των Παρατηρητών και η ανταπόκριση όλο και περισσοτέρων Δήμων και Κοινοτήτων να συμμετέχουν στις ενημερωτικές διαλέξεις για τον θεσμό και τη δράση του – όπως η σημερινή – καταδεικνύουν την ορθότητα της κυβερνητικής απόφασης να ενισχύσει την ενεργό δράση του πολίτη στην κοινοτική αστυνόμευση. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι κατά την τελευταία τετραετία πραγματοποιήθηκαν πάνω από 270 διαλέξεις, με μεγάλο αριθμό συμμετοχής του κοινού παγκυπρίως.

Σκοπός μας είναι να δημιουργούμε τις συνθήκες εκείνες που θα αναβαθμίζουν το ρόλο της Κοινοτικής Αστυνόμευσης και θα ενισχύουν περαιτέρω τη σύσφιξη των σχέσεων της Αστυνομίας με όλες τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης, τους οργανωμένους φορείς, την τοπική κοινωνία, την κάθε γειτονιά, με τον πολίτη κάθε ηλικίας. Μέχρι στιγμής είχαμε μόνο θετικά αποτελέσματα στην αύξηση του επιπέδου ασφάλειας της καθημερινότητας των πολιτών. Με την συμβολή της κοινοτικής αστυνόμευσης και την συνεργασία πολίτη και Αστυνομίας, αλλά και με τα άλλα μέτρα που εφαρμόζει σταδιακά η Αστυνομία έχουμε πετύχει την μείωση του κοινού εγκλήματος, δηλαδή στις κλοπές, διαρρήξεις και καταστροφή περιουσίας κατά 46,5%. Η μείωση των κλοπών και διαρρήξεων αναμένεται να είναι ακόμη μεγαλύτερη, με την επέκταση και εφαρμογή του κεντροποιημένου συστήματος συναγερμών, αφού θα συνδέει το σύστημα συναγερμού που έχετε εγκατεστημένο στο υποστατικό σας με την Αστυνομία, ώστε ο χρόνος ανταπόκρισης της Αστυνομίας να είναι πολύ λιγότερος από τον χρόνο που απαιτείται σήμερα, γεγονός το οποίο θα λειτουργήσει αποτρεπτικά και κατασταλτικά στο έγκλημα.

Πέραν της εφαρμογής του συστήματος αυτού, η μείωση της εγκληματικότητας στην περιοχή της Αγίας Νάπας αναμένεται να αυξηθεί περισσότερο με την τοποθέτηση καμερών ασφαλείας σε κεντρικά σημεία της πλατείας, οι οποίες θα είναι συνδεδεμένες με τον Αστυνομικό Σταθμό. Επίσης, με την πρόσληψη νέων μελών στην Αστυνομία, η αστυνόμευση στην περιοχή θα είναι μεγαλύτερη. Παρόλα αυτά, η δική σας συμβολή μπορεί να λειτουργήσει καθοριστικά ως Παρατηρητές της Γειτονιάς, καθώς αυτός ο θεσμός ενισχύει τη συνεργασία μας για άμεση και έγκαιρη επέμβαση, ενώ λειτουργεί και αποτρεπτικά.

Είμαστε αποφασισμένοι, να διευρύνουμε, να επεκτείνουμε και να ενισχύσουμε την λειτουργία των θεσμών αυτών προς όφελος της κοινωνίας. Γι’ αυτό, στοχεύουμε σε διεύρυνση των δράσεων για μεγαλύτερη εμπλοκή της νεολαίας στον θεσμό, ενισχύοντας έτσι, τόσο το αίσθημα ασφάλειας στα μέλη κάθε δήμου και κοινότητας, όσο και τη συμμετοχή των νέων σε μια μορφή εθελοντισμού και την εμπλοκή τους σε πράξεις που ενδυναμώνουν τις μεταξύ τους σχέσεις.

Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ τον Δήμο Αγίας Νάπας για την αποψινή διοργάνωση, και την Αστυνομία Κύπρου, για τη προώθηση του θεσμού του Παρατηρητή της Γειτονιάς. Η αγαστή συνεργασία σας, φίλοι Παρατηρητές, με την Αστυνομία και ειδικότερα με τον Αστυνομικό της Γειτονιάς, θα συμβάλλει στον κοινό μας αγώνα για την ασφάλεια της κοινωνίας, που ξεκινά από την κάθε γειτονιά.
Πίσω

© 2012 - 2020 Κυπριακή Δημοκρατία,
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως