Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως
Βρίσκεστε στη Σελίδα: Αρχική Σελίδα Ειδήσεις

Ειδήσεις


Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως συμμετέχει στο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της EΕ, στις Βρυξέλλες

04/12/2014

O Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου συμμετείχε σήμερα στις εργασίες του τελευταίου επί Ιταλικής Προεδρίας της ΕΕ, Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, στις Βρυξέλλες.

Στα πλαίσια των εργασιών του Συμβουλίου συζητήθηκε η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, και ιδιαίτερα το θέμα της αντιμετώπισης των ‘ξένων μαχητών’ - 3,000 εκ των οποίων εκτιμάται ότι είναι ευρωπαίοι πολίτες. Η συζήτηση επικεντρώθηκε σε θέματα που αφορούν την ενίσχυση του εθνικού και ευρωπαϊκού νομοθετικού πλαισίου, τη βελτίωση της δικαστικής διασυνοριακής συνεργασίας για συλλογή αποδεικτικών στοιχείων και την εφαρμογή προγραμμάτων επανένταξης των ‘ξένων μαχητών’ στο κοινωνικό σύστημα.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συμβουλίου, ο Υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε ότι το φαινόμενο των ‘ξένων μαχητών’ δεν είναι εθνική υπόθεση. Είναι ένα θέμα που αφορά και επηρεάζει όλους μας και γι’ αυτό τον λόγο πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και συλλογικά, υπογράμμισε. Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε στην ανάγκη όπως οι εθνικές νομοθεσίες των κρατών μελών έχουν έστω και την ελάχιστη εναρμόνιση με τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ. Παράλληλα, τόνισε τη σημασία αποφυγής κενών στις εθνικές νομοθεσίες τα οποία μπορούν να τύχουν εκμετάλλευσης από τους ‘ξένους μαχητές’ και δυνατό να επηρεάσουν όλους μας. Έχουμε ευθύνη να θωρακίσουμε με το σωστό νομικό πλαίσιο την Ευρώπη γιατί με αυτό τον τρόπο θωρακίζουμε τους ίδιους τους Ευρωπαίους πολίτες κατά αυτής της πρωτοφανούς απειλής, είπε ο κ. Νικολάου. Αναφερόμενος στα πρακτικά μέτρα, ο κ. Υπουργός τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη βελτίωσης της επιχειρησιακής δυνατότητας των κρατών μελών μέσω, μεταξύ άλλων, της συνεχούς ροής πληροφοριών των αστυνομικών αρχών, καθώς και τη σημασία ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών στο θέμα των διασυνοριακών ερευνών.

Το Συμβούλιο κατέληξε, επίσης, σε πολιτική συμφωνία για την Πρόταση Κανονισμού για βελτίωση των διαδικασιών αφερεγγυότητας. Πρόκειται για σημαντική εξέλιξη εφόσον το νέο νομοθετικό πλαίσιο εξασφαλίζει την ομαλή λειτουργία της εσωτερικής αγοράς και διασφαλίζει την ανθεκτικότητά της σε περίπτωση οικονομικής κρίσης. Η υιοθέτηση της εν λόγω Πρότασης συνάδει με τις τρέχουσες πολιτικές προτεραιότητες της ΕΕ για οικονομική ανάκαμψη και ανάπτυξη, και αποκτά ιδιαίτερη σημασία για τη χώρα μας υπό το φως της ανάγκης θέσπισης νέου εθνικού πλαισίου αφερεγγυότητας.

Ο κ. Νικολάου αύριο θα συμμετάσχει στις εργασίες του Συμβουλίου για τα θέματα εσωτερικών υποθέσεων που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του.


Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

ΛΟΙΜΩΞΗ ΑΠΟ ΝΕΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Brexit και Κύπρος

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Ασφαλές Διαδίκτυο

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές ΒιβλιοθήκεςΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Eναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης