Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως

Ομιλίες10/05/2017

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι
Αγαπητές κυρίες και κύριοι,

Η 5η Μαΐου είναι για όλους τους πιστούς, αλλά ειδικά για τα μέλη του Αστυνομικού Σώματος, ευκαιρία περίσκεψης και άντλησης δύναμης, ώστε η Αγία Μεγαλομάρτυς Ειρήνη, με τις ικεσίες της προς το Θεό, να κατευθύνει τα έργα τους προς το καλό και το δίκαιο.

Σήμερα τιμάται, η πολύμορφη και πολυεπίπεδη κοινωνική προσφορά των μελών του Σώματος, τα οποία έχουν ως πρωταρχικό μέλημά τους τη διαμόρφωση συνθηκών κοινωνικής γαλήνης και ασφάλειας, τη διασφάλιση και διατήρηση της έννομης τάξης, την πρόληψη και την καταστολή του εγκλήματος και την πρόληψη τρομοκρατικών ενεργειών.
Σήμερα, εορτάζουν οι αφανείς πρωταγωνιστές του συντεταγμένου αγώνα της πολιτείας να παρέχει στον κάθε πολίτη αυτού του τόπου τις μέγιστες συνθήκες ασφάλειας για να ευημερήσει. Αυτοί που 24 ώρες την ημέρα, 365 ημέρες το χρόνο, βρίσκονται στην υπηρεσία της κυπριακής κοινωνίας. Με εντιμότητα και σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ισόνομα και δίκαια, καλούνται καθημερινά να αγωνιστούν σκληρά και αποφασιστικά για τη δικαιοσύνη και τη νομιμότητα. Σας ευχαριστούμε για την προσφορά σας στην κυπριακή κοινωνία, η οποία δεν ξεχωρίζει ωράρια, γιορτές και αργίες.

Η Αστυνομία της Κύπρου αλλάζει, επιδεικνύοντας πάνω απ’ όλα μηδενική ανοχή στα φαινόμενα διαφθοράς, αυθαιρεσίας και κατάχρησης εξουσίας. Μετουσιώνοντας το μήνυμα της μηδενικής ανοχής σε πράξη, από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων της, αυτή η Κυβέρνηση στήριξε έμπρακτα το έργο της Αστυνομίας και συνεχίζει να εργάζεται εντατικά για ενίσχυση του νομικού της οπλοστασίου, για τον εκσυγχρονισμό και την αναδιοργάνωση του Σώματος. Ως αποτέλεσμα, η Αστυνομία Κύπρου, σήμερα έχει καταστεί πιο ευέλικτη και αποτελεσματική σε επιχειρησιακές δυνατότητες και σε αξία, ενώ έχει ανακτήσει την εμπιστοσύνη του κοινού.

Μέσα από συγκεκριμένα μέτρα που έχουν ληφθεί, αυτή η Κυβέρνηση έθεσε τα θεμέλια μιας νέας εποχής για το κράτος δικαίου, διασφαλίζοντας ότι οι ανακριτικές αρχές επιτελούν το έργο τους απρόσκοπτα και μακριά από οποιεσδήποτε παρεμβάσεις ή σκοπιμότητες. Αυτό το διάστημα, συζητείται στη Βουλή των Αντιπροσώπων το πακέτο νομοσχεδίων που έχουμε καταθέσει για πάταξη των φαινομένων διαφθοράς στην Αστυνομία, εισάγοντας, μεταξύ άλλων μια καινοτομία - τη σύσταση Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου για πάταξη των φαινομένων διαφθοράς στο Σώμα. Παράλληλα, έχουν ληφθεί μέτρα, όπως η θέσπιση κριτηρίων για τις μεταθέσεις και την εναλλαξιμότητα, καθώς και νέων κριτηρίων πρόσληψης των νέων μελών στην Αστυνομία, τα οποία με την κατάργηση της προσωπικής συνέντευξης και της δυνατότητας για ρουσφέτι και παρεμβάσεις διασφαλίζουν την αξιοκρατία και συμβάλλουν στην περαιτέρω αναβάθμιση και βελτίωση του επιπέδου ανταπόκρισης των μελών της Αστυνομίας. Περαιτέρω, η αξιολόγηση των νέων μελών μέσα από τις ψυχομετρικές και γνωσιολογικές εξετάσεις θα συμβάλει στην σταδιακή διαμόρφωση μιας Αστυνομίας που τα μέλη της θα διατηρούν υψηλού επιπέδου αντιστάσεις σε πράξεις διαφθοράς και κατάχρησης εξουσίας.

Ο στρατηγικός σχεδιασμός και οι επιμέρους στόχοι, που έχουμε θέσει σε πλήρη και εναρμονισμένη συνεργασία με την Αστυνομία, έχουν αποφέρει καρπούς. Από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων αυτής της Κυβέρνησης, δόθηκε ξεκάθαρο μήνυμα της επίδειξης σεβασμού προς τα ανθρώπινα δικαιώματα και επίδειξης μηδενικής ανοχής σε περιπτώσεις κατάχρησης εξουσίας από μέρους των μελών του Αστυνομικού Σώματος.

Επιπρόσθετα, αυξήσαμε την επιχειρησιακή δράση της Αστυνομίας, με την καταστολή του τζόγου, την αποτελεσματική δίωξη της εμπορίας ναρκωτικών και του οργανωμένου εγκλήματος. Στα πλαίσια αυτά, επενδύσαμε στην ορθολογιστική διαχείριση του προσωπικού, στην αξιοποίησή του σε επιχειρησιακές δραστηριότητες, αποδεσμεύοντας το σταδιακά από την εκτέλεση μη αστυνομικής φύσεως καθηκόντων, γι’ αυτό καταφέραμε να έχουμε απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα.

Θέτοντας ως προτεραιότητα την επιχειρησιακή δραστηριότητα της Αστυνομίας, εκπονήθηκαν σχέδια δράσης κατά των πιο διαδεδομένων εγκληματικών δραστηριοτήτων, όπως είναι ο ηλεκτρονικός τζόγος, τα καζίνο και η παροχή προστασίας από παράνομες ιδιωτικές εταιρείες ασφάλειας. Επίσης, λήφθηκαν ουσιαστικά μέτρα ασφάλειας σε ουσιώδεις εγκαταστάσεις της Δημοκρατίας και εφαρμόζονται πολιτικές πρόληψης της τρομοκρατίας, κατά της ριζοσπαστικοποίησης, της ξενοφοβίας και του κυβερνοεγκλήματος.

Περαιτέρω, μέσα από αυξημένες και συντονισμένες επιχειρήσεις, υπήρξε ουσιαστική αύξηση όσον αφορά τις κατασχεθείσες ποσότητες ναρκωτικών. Δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στην καταπολέμηση της εμπορίας, είχαμε κατακόρυφη αύξηση στις κατασχέσεις κιλών κάνναβης, όπου ενώ το 2013 κατασχέθηκαν συνολικά 99 κιλά, το 2016 κατασχέθηκαν 171. Σε σχέση δε με την κατάσχεση κοκαΐνης, το 2013 κατασχέθηκαν μόλις 3 κιλά, ενώ το 2016, κατασχέθηκαν 182 κιλά και ανάλογες αναμένεται να είναι οι κατασχέσεις και φέτος.

Αγαπητά μέλη της Δύναμης,

Επιτρέψετε μου να συγχαρώ όλους τους πρωτεργάτες και τον κάθε ένα από εσάς για τις προσπάθειες που στοχεύουν στη διερεύνηση των υποθέσεων που σχετίζονται με την κατάρρευση της οικονομίας και των εγκλημάτων διαφθοράς στο τόπο μας. Οφείλουμε όλοι να αναγνωρίσουμε ότι, στη διερεύνηση και δίωξη των υποθέσεων αυτών, εκτός από την αποφασιστικότητα και τη στήριξη της Κυβέρνησης, συνέτειναν ουσιαστικά το επιστημονικό κύρος και οι άοκνες προσπάθειες των μελών της Αστυνομίας και η μεθοδικότητα της Νομικής Υπηρεσίας, που με τη συνδρομή του Γενικού Ελεγκτή, κατάφεραν για πρώτη φορά από την εγκαθίδρυση της Δημοκρατίας, προσωπικότητες της πολιτικής, της δημόσιας και οικονομικής ζωής του τόπου να διώκονται ή να καταδικάζονται για πράξεις ή παραλείψεις τους, ενώ για χρόνια παρέμεναν στο απυρόβλητο.

Ο κάθε ένας από εσάς αποτελεί έναν πολύτιμο κρίκο στις συλλογικές προσπάθειες που καταβάλλονται από την Αστυνομία αναφορικά με τη διερεύνηση και εξιχνίαση σοβαρών υποθέσεων, όπως οι υποθέσεις διαπλοκής και διαφθοράς, οι υποθέσεις εμπορίας ναρκωτικών, εμπορίας προσώπων, σεξουαλικής παρενόχλησης και νεανικής παραβατικότητας. Η συμβολή σας στην πρόληψη των τροχαίων συγκρούσεων και στην προαγωγή της οδικής ασφάλειας, καθώς και στην καταστολή των φαινομένων βίας στους αθλητικούς χώρους είναι επίσης, καθοριστικής σημασίας. Ο θεσμός του Παρατηρητή της Γειτονιάς, του Παρατηρητή της Πράσινης Γραμμής, του Εθελοντή Πυροσβέστη και η πρακτική συνεργασία μας με τις τοπικές κοινωνίες, καθώς και με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, ενδυναμώνουν καθημερινά το αίσθημα αμοιβαίας εμπιστοσύνης με το κοινό με πολύ θετικά αποτελέσματα.

Τα αποτελέσματα που είχαμε μέχρι στιγμής σε όλους αυτούς τους τομείς είναι πραγματικά αξιέπαινα χάριν σε σας και στην αγαστή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ Υπουργείου και ηγεσίας της Αστυνομίας. Αναγνωρίζοντας τον βαρυσήμαντο ρόλο που έχει να επιτελέσει η Αστυνομία, η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να ενισχύει την Αστυνομία, μέσα από τη συστηματική επιμόρφωση και ανάπτυξη των ικανοτήτων και δεξιοτήτων όλων των μελών της, καθώς και με την πρόσληψη 250 νέων μελών φέτος.

Ενδεικτικά αναφέρομαι στα πρωτόκολλα συνεργασίας που υπογράφονται με το Πανεπιστήμιο Κύπρου και την Αστυνομική Ακαδημία και την Πυροσβεστική Ακαδημία της Ελλάδος, τα οποία αναβαθμίζουν την εκπαίδευση που θα προσφέρεται στους νεοεισερχόμενους αστυνομικούς και τα μέλη της Αστυνομίας.

Παράλληλα, συνεχίζεται η επένδυση σε σύγχρονους εξοπλισμούς προς ενδυνάμωση της απόδοσης των διαφόρων υπηρεσιών της Αστυνομίας. Η εφαρμογή του νέου μοντέλου αστυνόμευσης αξιοποιώντας σύγχρονα έξυπνα μέσα, όπως είναι το smart policing, η υιοθέτηση του ελέγχου νάρκοτεστ, η επέκταση του θεσμού της κοινοτικής αστυνόμευσης, η επικοινωνία με τον πολίτη μέσω σύγχρονων ηλεκτρονικών εφαρμογών και η επέκταση του συστήματος Προειδοποιήσεων/Παρατηρήσεων για τροχαίες παραβάσεις, αποτελούν μόνο κάποια από τα μέτρα και ρυθμίσεις που εφαρμόζονται. Επιπρόσθετα, η δημιουργία εξειδικευμένης διεύθυνσης για την πρόληψη και καταπολέμηση του σοβαρού εγκλήματος και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, καθώς και η σύσταση Ειδικής Ανακριτικής Ομάδας που διερευνά όλες τις υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, την έχουν καταστήσει πιο αποτελεσματική όσον αφορά τη διερεύνηση και στοιχειοθέτηση τέτοιων υποθέσεων.

Πέραν αυτών, προχωράμε με επιπρόσθετες ριζοσπαστικές αλλαγές στη δομή της Αστυνομίας, γιατί για την Κυβέρνηση αποτελεί προτεραιότητα να καταστήσει την Αστυνομία Κύπρου ως ένα αναβαθμισμένο Σώμα ικανό να ανταποκριθεί στις ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής. Έτσι, προωθείται άμεσα η αυτονόμηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και τα σχετικά νομοσχέδια είναι έτοιμα για νομοτεχνικό έλεγχο. Η αυτονόμηση θα δώσει αναμφισβήτητα περαιτέρω ώθηση στην εκπλήρωση της αποστολής της Πυροσβεστικής και θα την καταστήσει πιο ευέλικτη. Επίσης, προχωρά η σύσταση και λειτουργία Ακτοφυλακής που στοχεύει στην επιτήρηση της ακτογραμμής της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Αποκλειστικής Οικονομικής μας Ζώνης.

Με την ευκαιρία έκδοσης του πορίσματος των ποινικών ανακριτών, χθες, κρίνω σκόπιμο να επισημάνω την ανάγκη να προωθηθεί άμεσα το πακέτο των νομοθετημάτων που έχουμε καταθέσει στη Βουλή και σχετίζεται με την πάταξη της διαφθοράς στην Αστυνομία. Το πόρισμα των ποινικών ανακριτών επιβεβαιώνει την ανάγκη να ληφθούν άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα διερεύνησης των υποθέσεων διαφθοράς, καθώς διαφάνηκε η αδυναμία να συγκεντρωθούν μαρτυρίες ώστε να διωχθούν πρόσωπα που εμπλέκονταν σε πράξεις διαφθοράς εφόσον δεν υπήρχαν τα απαραίτητα νομικά μέσα. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, θα συνεχίσει η αδυναμία διερεύνησης και ποινικής δίωξης των αδικημάτων διαφθοράς στην Αστυνομία, και θα συζητούμε τα ίδια προβλήματα και τα επόμενα χρόνια, όπως τα συζητάμε σήμερα και όπως τα συζητούσαμε τα προηγούμενα χρόνια.

Οφείλουμε να προστατέψουμε τα μέλη της Αστυνομίας που επιτελούν το έργο τους άριστα και με ευσυνειδησία, αλλά επηρεάζεται αρνητικά ο τρόπος με τον οποίο ασκούν τα καθήκοντα τους και η εμπιστοσύνη των πολιτών και της κοινωνίας έναντι τους από τέτοια φαινόμενα.

Στην πορεία της Αστυνομίας, υπάρχουν κάποια μέλη που ξεχώρισαν μέσα από το μέγεθος της προσφοράς και της αυτοθυσίας τους, τόσο στο κοινωνικό σύνολο, όσο και στους εθνικούς αγώνες. Η σκέψη μας στρέφεται με ευλάβεια και σεβασμό στους αγνοούμενους μας και στη μνήμη όσων χάθηκαν για το κοινό καλό, και με εκτίμηση και αγάπη σε εκείνους που κουβαλούν μαζί τους τις σωματικές και ψυχικές πληγές εγκληματικών δράσεων που συνέβηκαν κατά την εκτέλεση του καθήκοντος. Στρέφεται, επίσης, στη μνήμη της θυσίας των έξι πυροσβεστών της ΕΜΑΚ και των εφτά μελών του Πολεμικού Ναυτικού στη Ναυτική Βάση στο Μαρί. Με συναισθήματα δέους και συγκίνησης κλίνουμε, σήμερα, ευλαβικά το γόνυ στο μεγαλείο της προσφοράς και τη θυσίας τους.

Αγαπητά μέλη της Αστυνομίας,

Με την ευκαιρία της σημερινής γιορτινής ημέρας της Προστάτιδας της Αστυνομίας Κύπρου, της Αγίας Ειρήνης, θα ήθελα να σας συγχαρώ για τον αγώνα που διεξάγετε καθημερινά στους δρόμους και στις γειτονιές, ενάντια στα μικρά και στα σοβαρά εγκλήματα. Θα ήθελα, επίσης, να σας παροτρύνω να συνεχίσετε με τον ίδιο ζήλο να υπηρετείτε το λειτούργημά σας και να διακρίνεστε πάντοτε από αφοσίωση, αμεροληψία και δικαιοσύνη στον καθημερινό σας αγώνα για προστασία του πολίτη, για το καλό της νέας γενιάς και για το καλό του τόπου μας.

Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

ΛΟΙΜΩΞΗ ΑΠΟ ΝΕΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Brexit και Κύπρος

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Ασφαλές Διαδίκτυο

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές ΒιβλιοθήκεςΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Eναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης