Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως

Ομιλίες



14/11/2016





Είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που έθεσα υπό τη αιγίδα μου, τη σημερινή ενημερωτική ημερίδα για το ευρωπαϊκό έργο που θα μας παρουσιάσουν η Διεύθυνση του Τμήματος Φυλακών και ο Συμβουλευτικός Οργανισμός Eurosuccess Consulting, το οποίο αφορά την ανάπτυξη καινοτόμων εκπαιδευτικών προσεγγίσεων με σκοπό την ενίσχυση της απασχολισημότητας των νεαρών παραβατών.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως προωθεί κάθε προσπάθεια και κάθε έργο το οποίο στοχεύει στην υποστήριξη της κοινωνικής επανένταξης των κρατουμένων, και κυρίως όταν αυτό έχει να κάνει με την υιοθέτηση ενός σύγχρονου εκπαιδευτικού μοντέλου που θα ενδυναμώνει τα άτομα που θεωρούνται υψηλού κινδύνου, περιλαμβανομένων των νεαρών παραβατών. Αυξάνοντας τις δυνατότητες απασχολισημότητας των νεαρών κρατουμένων, και όσον είναι επιρρεπείς στην παραβατικότητα, δημιουργούμε θετικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής τους και εξομαλύνουμε την κοινωνική τους προσαρμογή μετά την αποφυλάκιση.

Στόχος μας είναι η αναβάθμιση του επιπέδου εκπαίδευσης και η παροχή ευκαιριών για επιμόρφωση στους κρατούμενους, καθώς και η συμμετοχή τους σε ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως αυτό που μας παρουσιάζεται σήμερα, ώστε να αξιοποιούν την παραμονή τους στις φυλακές, αποκομίζοντας γνώσεις και εφόδια που θα είναι χρήσιμα κατά την επανένταξη τους στην κοινωνία. Στα πλαίσια αυτά, η παρεχόμενη εκπαίδευση στις φυλακές βρίσκεται σε πλήρη συνάρτηση με το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, όπου οι έγκλειστοι πολίτες έχουν τις ίδιες ευκαιρίες στην εκπαίδευση όπως και οι ελεύθεροι πολίτες, χωρίς καμία διάκριση στη δευτεροβάθμια, τριτοβάθμια, ανώτατη εκπαίδευση, επαγγελματική εκπαίδευση, άτυπη και τυπική εκπαίδευση.

Η χρονιά 2015-2016 ήταν από τις πιο επιτυχημένες στα χρονικά του Σχολείου του Τμήματος Φυλακών, αφού 396 κρατούμενοι παρακολούθησαν τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Σχολείου. Μια άλλη θετική εξέλιξη είναι η ανταπόκριση από μέρους των κρατουμένων για συμμετοχή στο Καλοκαιρινό Σχολείο που λειτουργεί στο Τμήμα Φυλακών, αλλά και η φοίτηση 12 κρατουμένων σε ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα του τόπου, είτε ως εξ αποστάσεως φοιτητές είτε μέσω της μεθόδου tutoring, οι οποίοι έχουν εξαιρετικές επιδόσεις. Σημαντική ήταν η συμμετοχή κρατουμένων και αποφυλακισθέντων σε ευρωπαϊκά προγράμματα που διεξάγονται με τους συνεργάτες του Τμήματος Φυλακών, όπου αξιοποιούν τις γνώσεις που τους προσφέρονται κατά την παραμονή τους στις φυλακές.

Επιπρόσθετα, πρέπει να επισημάνω ότι παρέχονται ίσες ευκαιρίες εκπαίδευσης στις γυναίκες και τους άνδρες κρατούμενους, και έτσι από το 2015 προσφέρονται στις γυναίκες κρατούμενες τα ίδια ακριβώς εκπαιδευτικά προγράμματα που προσφέρονται και στους άνδρες.

Ταυτόχρονα, έχουν ενισχυθεί οι ψυχαγωγικές και αθλητικές δραστηριότητες στον χώρο των Φυλακών. Πρόσφατα, μάλιστα, εγκαινιάστηκαν πέντε κλειστά γυμναστήρια, τα οποία λειτουργούν με πρότυπα σύγχρονα μηχανήματα, με βάση κανόνες και επιστημονική καθοδήγηση καθηγητών φυσικής αγωγής, βοηθώντας εξατομικευμένα τον κάθε αθλούμενο, να επιτύχει μια ιδανική σωματική σύσταση.
Οι νεαροί παραβάτες είναι στο επίκεντρο της σωφρονιστικής μας πολιτικής και στα πλαίσια της προσπάθειας, να τους παρέχουμε μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή μετά την αποφυλάκιση, λειτουργούμε εξειδικευμένα Σωφρονιστικά Προγράμματα Νεαρών Παραβατών μέχρι 25 ετών, με στόχο την προσωπική και ομαδική ανάπτυξη, την αποκατάσταση των ψυχοκοινωνικών χαρακτηριστικών παρεκκλίνουσας συμπεριφοράς και την ανάπτυξη σωφρονιστικής κουλτούρας, μέσα από την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και της αυτοπεποίθησης, τη διαχείριση θυμού και τον έλεγχο της παρορμητικότητας.

Η κινητοποίηση και ευαισθητοποίηση των κρατουμένων ως προς την δημιουργική χρήση του προσωπικού τους χρόνου μέσα στη φυλακή, ενισχύει την προσωπική τους ανάπτυξη αλλά και την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων, ελαχιστοποιώντας τα κρούσματα αντικοινωνικών συμπεριφορών λόγω του εγκλεισμού. Πέραν, όμως, από όλα αυτά που γίνονται εντός των φυλακών, πρέπει κάποια στιγμή να δούμε τι γίνεται και έξω από τις φυλακές. Η σωστή προετοιμασία που γίνεται στις φυλακές, δίδει την δυνατότητα σε αυτόν που θα βρεθεί εκτός, να μπορεί να διεκδικήσει μια δεύτερη ευκαιρία, τη χρυσή ενδεχομένως ευκαιρία για τον ίδιο στη δική του ζωή. Για να πετύχει αυτός ο στόχος, πρέπει να εγκαταλειφθούν οι νοοτροπίες και η κουλτούρα της περιθωριοποίησης που έχουν κάποιοι, όλα αυτά τα χρόνια. Τα άτομα αυτά δικαιούνται τη δεύτερη ευκαιρία που δικαιούται ο καθένας μας. Και οφείλουμε όλοι να τους την δίνουμε, γιατί υπάρχουν παιδιά που πραγματικά θέλουν να αφήσουν πίσω τους το παρελθόν, να αξιοποιήσουν αυτά τα προγράμματα, να εργαστούν και να επανενταχθούν στην κοινωνία.

Όλα αυτά τα προγράμματα, όπως και έργο που μας παρουσιάζεται σήμερα, εντάσσονται στα πλαίσια της αποφασιστικότητας της Διεύθυνσης των Φυλακών και του Υπουργείου να αλλάξουμε την αρνητική εικόνα που για χρόνια είχαν οι Φυλακές και να κτίσουμε σταδιακά και μέσα από μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση ένα σωφρονιστικό ίδρυμα εκ νέου. Ένα ίδρυμα το οποίο σήμερα σέβεται τον κάθε κρατούμενο, αναγνωρίζει τις ανάγκες και τα δικαιώματά του και του παρέχει δυνατότητες για άθληση, ψυχαγωγία, προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη.

Με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και προσωπικότητα του κάθε κρατουμένου ξεχωριστά, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε ένθερμα τους στόχους για εκσυγχρονισμό του σωφρονιστικού μας συστήματος που καταβάλλει η Διεύθυνση και το προσωπικό των Φυλακών. Γιατί η διασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης, η ευρύτερη καλλιέργεια του ανθρώπου κατά την περίοδο του εγκλεισμού και οι ευκαιρίες για εκπαίδευση και επιμόρφωση, συμβάλλουν στην αναμόρφωση των κρατουμένων και κατ’ επέκταση την ομαλότερη επανένταξή τους στην κοινωνία.

Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

Brexit και Κύπρος

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Ασφαλές Διαδίκτυο

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές Βιβλιοθήκες



ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Eναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Δικτυακή Πύλη «Η Ευρώπη σου»: Πρακτικός Οδηγός για πολίτες και επιχειρήσεις σχετικά με τα δικαιώματα και τις δυνατότητες που προσφέρει η ενιαία αγορά της ΕΕ.