Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως

Ομιλίες17/09/2015

Χαιρετισμός του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ανδρέα Μυλωνά, στην εκδήλωση της Λέσχης LIONS Λάρνακας – Αμμοχώστου ΣΑΛΙΝΑ, με θέμα: «Η πρόληψη των ναρκωτικών στην παρούσα κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα», Κτήμα Μακένζυ, στη Λάρνακα
16 Σεπτμεβρίου 2015 στις 6 μ.μ.

Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά και τιμή για μένα να βρίσκομαι απόψε μαζί σας ύστερα από την τιμητική πρόσκληση που μου απεύθυνε η αφοσιωμένη Lion και φίλη Μαρία Νικολαϊδου. Σας μεταφέρω τους θερμούς χαιρετισμούς του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνά Νικολάου και τις ευχαριστίες του για το γεγονός ότι θέσατε υπό την αιγίδα του την αποψινή σας εκδήλωση. Δυστυχώς, ο ίδιος δεν μπορούσε να παραστεί σε αυτή τη σημαντική εκδήλωση που διοργανώνετε, λόγω άλλων ανειλημμένων υποχρεώσεων του.

Θα ήθελα, καταρχάς, να συγχαρώ τη Λέσχη LIONS Λάρνακας – Αμμοχώστου ΣΑΛΙΝΑ και την Πρόεδρο της κα Λένα Πάτσαλου για τη διαχρονικά πολύπλευρη δράση τους και ιδιαιτέρως για την πρωτοβουλία που ανέλαβε να διοργανώσει σε συνεργασία με το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο Κύπρου την αποψινή εκδήλωση, που στοχεύει στην ευαισθητοποίηση γύρω από το θέμα της μάστιγας των ναρκωτικών στον τόπο μας.

Επίσης θα ήθελα να συγχαρώ τον Πρόεδρο του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου Δρα Χρύσανθο Γεωργίου, καθώς επίσης και τα μέλη του για τη συμβολή τους στην πραγματοποίηση της αποψινής εκδήλωσης και γενικά για το έργο που επιτελούν στον κοινό αγώνα κατά των ουσιοεξαρτήσεων.

Στον αγώνα για πρόληψη και καταστολή του κοινωνικού προβλήματος της ουσιοεξάρτησης, υπάρχουν ευτυχώς και εξαίρετοι συναγωνιστές, οι οποίοι από το δικό τους μετερίζι στηρίζουν το έργο της Πολιτείας και εν προκειμένου του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως.

Με βάση το πρόγραμμα Διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, υλοποιούνται συγκεκριμένες πολιτικές με βασικούς πυλώνες την πρόληψη, την καταστολή, τη θεραπεία και την κοινωνική ένταξη των ατόμων με εξάρτηση.

Μέσα στα πλαίσια αυτά, ενισχύθηκε και η Εθνική Στρατηγική για τις Παράνομες Ουσίες και την Επιβλαβή Χρήση του Αλκοόλ, 2013 – 2020, του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου Κύπρου.

Στα πλαίσια μιας νέας προσέγγισης, η Κυβέρνηση αλλάζει τη φιλοσοφία μεταχείρισης του χρήστη ως κοινού εγκληματία, αντιμετωπίζοντάς τον πλέον ως άτομο που χρήζει θεραπείας και υποστήριξης με στόχο την απεξάρτηση και κοινωνική επανένταξη. Προς αυτή την κατεύθυνση έχουμε καταθέσει στη Βουλή των Αντιπροσώπων Νομοσχέδιο βάσει του οποίου οι κατηγορούμενοι ή καταδικασθέντες χρήστες ουσιών εξάρτησης θα αντιμετωπίζονται στο εξής ως άτομα που θα τυγχάνουν θεραπευτικής υποστήριξης αντί να οδηγούνται στη φυλακή.

Ο χρήστης δεν πρέπει να στιγματίζεται. Αλλά να αντιμετωπίζεται ως ένας συνάνθρωπος που έχει ανάγκη τη βοήθεια και τη στήριξη από την πολιτεία για να πετύχει την απεξάρτηση από τα ναρκωτικά.
Ταυτόχρονα, προωθείται η εφαρμογή ενός φιλόδοξου προγράμματος στις Φυλακές, του εξειδικευμένου θεραπευτικού προγράμματος «Στροφή 360ο» και βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για τοποθέτηση ιατρικού και άλλου εξειδικευμένου προσωπικού, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και άλλους φορείς, έτσι ώστε, το πρόγραμμα αυτό να τεθεί σε λειτουργία πολύ σύντομα.

Κύρια προτεραιότητά μας είναι η σύλληψη των εμπόρων και διακινητών και η κατάσχεση όσο το δυνατό μεγαλύτερων ποσοτήτων ναρκωτικών, πριν αυτές εισρεύσουν στην αγορά των χρηστών.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, μέσω της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών της Αστυνομίας καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για μείωση της διάθεσης και προσφοράς παράνομων ουσιών εξάρτησης, καθώς και για μείωση του αριθμού των εγκλημάτων που σχετίζονται με τα ναρκωτικά. Ταυτόχρονα, πέραν των στοχευμένων παρεμβάσεων, οι οποίες παρέχονται από το Γραφείο Πρόληψης της Υ.ΚΑ.Ν., παρέχονται και οι υπηρεσίες Λειτουργών Κοινωνικής Παρέμβασης.

Βάσει των πιο πρόσφατων στατιστικών, το πρώτο εξάμηνο του 2015, προσφέρθηκε στήριξη σε 242 χρήστες ναρκωτικών και σε 139 άτομα του υποστηρικτικού τους περιβάλλοντος και από αυτούς, οι 219 χρήστες και τα 98 άτομα του υποστηρικτικού περιβάλλοντος παραπέμφθηκαν σε θεραπευτικά κέντρα.

Επιδίωξη μας είναι η συνεχής αξιολόγηση και στήριξη των προσφερόμενων προγραμμάτων και η συνεχής βελτίωση τους. Επίσης, για αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών ως Υπουργείο έχουμε θέσει και τους πιο κάτω στόχους:
• την επιεική μεταχείριση μεταμελημένων προσώπων που συνεργάζονται με τις διωκτικές αρχές,
• την προώθηση της Νομοθεσίας σχετικά με τη δράση των υπό κάλυψη αστυνομικών,
• την αποτελεσματικότερη συνεργασία αστυνομικών, τελωνειακών και άλλων αρμόδιων αρχών για την καταπολέμηση της διακίνησης των ναρκωτικών,
• την ενίσχυση της ΥΚΑΝ με προσωπικό. Κι αυτό ιδιαίτερα κατά τη θερινή περίοδο στις τουριστικές περιοχές όπου παρατηρείται έξαρση στη διακίνηση ναρκωτικών,
• την αναβάθμιση και συνεχή επιμόρφωση των μελών της ΥΚΑΝ με εκπαιδευτικά προγράμματα τα οποία αφορούν τη βελτίωση της επιχειρησιακής ικανότητας των μελών της και τέλος
• την αγορά σύγχρονου τεχνολογικού και άλλου εξοπλισμού για τις ανάγκες της ΥΚΑΝ.

Στα πλαίσια της διαφώτισης, στόχος μας είναι η αύξηση των διαφωτιστικών εκστρατειών στα σχολεία, στα πανεπιστήμια και στα στρατόπεδα αλλά και η έκδοση διαφωτιστικού υλικού για το κοινό. Παράλληλα, προχωρούμε σε ειδική εκπαίδευση των μελών της Αστυνομίας για σκοπούς σωστής στελέχωσης της γραμμής για τον πολίτη 1498 και ενδυνάμωσης της συμβουλευτικής παρουσίας της Αστυνομίας δίπλα προς τον πολίτη, στα πλαίσια της Κοινοτικής Αστυνόμευσης.

Το φαινόμενο της ουσιοεξάρτησης είναι μια οδυνηρή πραγματικότητα, με τραγικές επιπτώσεις για την ανθρώπινη ύπαρξη. Γι’ αυτό το αντιμετωπίζουμε στοχευμένα μέσα από διαρκή εγρήγορση, την εφαρμογή προληπτικών προγραμμάτων, μέσα από το σωφρονιστικό μας σύστημα, καθώς και τη στενή συνεργασία με τους οργανωμένους φορείς, αλλά και τις εθελοντικές οργανώσεις.
Ήδη οι συντονισμένοι επιχειρησιακοί έλεγχοι της Αστυνομίας έχουν ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση στις κατασχεθείσες ποσότητες ναρκωτικών. Μέσα από την αξιοποίηση κάθε πληροφορίας και τον πολλαπλασιασμό των ελέγχων, μέχρι το τέλος Αυγούστου 2015, κατασχέθηκαν 2641 φυτά κάνναβης, 162 κιλά κάνναβης και 107 κιλά κοκαΐνης, ποσότητες που είναι κατά 8 έως 10 φορές μεγαλύτερες εκείνων των προηγούμενων ετών.

Αγαπητοί Lions,

Παρά τις άοκνες προσπάθειες που καταβάλλει η Αστυνομία στην προσπάθεια της για καταστολή του προβλήματος των ναρκωτικών ιδιαίτερα σημαντική είναι η ενίσχυση και στήριξη κάθε Οργανισμού και κάθε πολίτη, που επιδεικνύει ιδιαίτερη ευαισθησία όσον αφορά το πρόβλημα της ουσιοεξάρτησης και της διακίνησης ναρκωτικών στο τόπο μας. Που συμβάλλει με τη δράση του στο να καταστούν πιο αποτελεσματικές οι Υπηρεσίες του Κράτους στον αγώνα για πρόληψη και καταστολή της ουσιοεξάρτησης.

Σε αυτό τον κοινό αγώνα ενάντια στα ναρκωτικά χρειάζεται συλλογική προσπάθεια, διαρκής εγρήγορση και δράση για προστασία των νέων μας. Η κάθε διαφωτιστική εκδήλωση όπως αυτή που διοργανώνεται απόψε από τη Λέσχη Lions “Σαλίνα» συνδράμει στο έργο της πολιτείας για επιμόρφωση και πρόληψη. Για μετάδοση του μηνύματος για “μια ζωή μακριά από τις ουσίες εξάρτησης”.

Φίλοι λάϊονς της Λέσχης “Σαλίνα”,

Σας συγχαίρω και πάλιν για την πρωτοβουλία της σημερινής εκδήλωσης και εύχομαι να συνεχίσετε καθόλη τη λαϊονική χρονιά να διοργανώνετε πολλές, αντάξιες με τη σημερινή, εκδηλώσεις.

Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

Brexit και Κύπρος

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Ασφαλές Διαδίκτυο

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές ΒιβλιοθήκεςΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Eναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Δικτυακή Πύλη «Η Ευρώπη σου»: Πρακτικός Οδηγός για πολίτες και επιχειρήσεις σχετικά με τα δικαιώματα και τις δυνατότητες που προσφέρει η ενιαία αγορά της ΕΕ.