Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως

Ομιλίες20/08/2015
Χαιρετισμός του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ανδρέα Μυλωνά,
στην τελετή έναρξης του 43ου Φεστιβάλ Άλωνας, 8.8.2015

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι απόψε με κατοίκους, αποδήμους και φίλους της Άλωνας, ανάμεσα σε δικούς μου ανθρώπους, για να κηρύξω την επίσημη έναρξη του 43ου Φεστιβάλ της. Μιας εκδήλωσης που έχει δικαιωματικά καταστεί διαχρονικός θεσμός όχι τοπικής αλλά παγκύπριας εμβέλειας.

Αισθάνομαι την ανάγκη να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες για την ευγενή πρόσκληση του Διοικητικού Συμβουλίου του Αθλητικού Πνευματικού Ομίλου Άλωνας να συμμετάσχω ενεργά σ’ αυτήν την τόσο σημαντική από κάθε άποψη εκδήλωση. Ο ΑΠΟΑ, που συμπληρώνει φέτος 60 χρόνια ζωής και δράσης, είναι άξιος συγχαρητηρίων γιατί κατορθώνει εδώ και τόσα χρόνια να διοργανώνει το ετήσιο αυτό Φεστιβάλ αυτό σε συνεργασία με το Κοινοτικό Συμβούλιο, εμπλουτίζοντας το συνεχώς με όλο και καλύτερο περιεχόμενο. Το Φεστιβάλ της Άλωνας έχει έτσι καταξιωθεί ως μια από τις παλαιότερες και πληρέστερες πολιτισμικές εκδηλώσεις του είδους του παγκύπρια. Στα πλαίσια του φετινού Φεστιβάλ θα παρουσιαστούν μουσικά, χορευτικά και θεατρικά συγκροτήματα. Θα υπάρξει αναβίωση του λαϊκού πανηγυριού, τεχνίτες παραδοσιακών επαγγελμάτων θα παρουσιάσουν έργα τους, θα υπάρξουν εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας, θα γίνουν προβολές ταινιών, ομιλίες πολιτιστικού περιεχομένου αλλά και αιμοδοσία.

Η εκδήλωση αυτή, πλούσια σε παραδοσιακές και πολιτιστικές δραστηριότητες, θα δώσει, όπως κάθε χρόνο, τη δυνατότητα συνεύρεσης κατοίκων και αποδήμων και θα προσελκύσει επισκέπτες από πόλεις και χωριά. Θα δώσει την ευκαιρία σε απόδημους Αλωνεύτες και φιλοξενουμένους, να απολαύσουν τις φυσικές ομορφιές του τόπου και το ωραίο κλίμα του, να θαυμάσουν τη μοναδική καταπράσινη κοιλάδα από φουντουκιές που απλώνεται στα πόδια του χωριού, να περπατήσουν το μοναδικό μονοπάτι της φύσης αλλά και να έρθουν κοντά στους κατοίκους της καθημερινής βιοπάλης και να αφουγκραστούν τις έγνοιες τους. Πάνω απ’ όλα όμως να γευθούν το γλυκό ποτήρι της παράδοσης που μας κληροδότησαν από γενιά σε γενιά οι πρόγονοι μας, να γνωρίσουν τα ήθη και έθιμα των κατοίκων, να θαυμάσουν τη λαϊκή σοφία τους και τα ιδεώδη με τα οποία γαλουχήθηκαν.

Χωρίς αμφιβολία η Άλωνα είναι ένα από τα ωραιότερα χωριά της Κύπρου μας. Είναι χωριό με μοναδικές ομορφιές, αλλά και με πλούσια εθνική, θρησκευτική και πολιτισμική ιστορία και παράδοση. Ενέπνευσε το μεγαλύτερο ζωγράφο της κυπριακής φύσης και της κυπριακής ζωής, τον Τηλέμαχο Κάνθο αλλά και τον Θεόδοτο Κάνθο, δύο σημαντικές προσωπικότητες που συντέλεσαν με το έργο τους στο να γίνει ακόμη πιο γνωστή και αγαπητή η Άλωνα.

Είναι χαρά και τιμή μου να βρίσκομαι σήμερα ανάμεσα σε ανθρώπους οι οποίοι, μέσα από τον αγώνα της καθημερινής τους βιοπάλης, φροντίζουν να διαφυλάσσουν παράλληλα και τις αξίες του τόπου και του λαού μας. Γνωρίζω πως οι αρχές και οι φορείς του χωριού έχουν υλοποιήσει και συνεχίζουν να υλοποιούν έργα αξιόλογα όχι μόνο για την Άλωνα αλλά και για την ευρύτερη περιοχή, αναδεικνύοντας την πλούσια ιστορία, τον πολιτισμό, το χαρακτήρα του τοπίου και τη φυσική ομορφιά της υπαίθρου μας. Για το συνολικό έργο που επιτελούν τους αξίζουν θερμά συγχαρητήρια.

Θερμά επίσης συγχαρητήρια θα πρέπει να δοθούν στους εμπνευστές της δημιουργίας του ΑΠΟΑ, αλλά και σ’ αυτούς που πρωτοστάτησαν στη διοργάνωση για πρώτη φορά του Φεστιβάλ Άλωνας, στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΑΠΟΑ και στο κοινοτικό Συμβούλιο Άλωνας, στους προέδρους τους και σε όλους όσοι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο συμβάλλουν στη διοργάνωση της αποψινής εκδήλωσης. Σ’ όλους αυτούς που θα συνεχίσουν να εργάζονται με ζήλο καθόλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ.

Κηρύσσοντας την έναρξη του 43ου Φεστιβάλ Άλωνας εύχομαι κάθε επιτυχία στις εκδηλώσεις του 43ου Φεστιβάλ της Άλωνας και ευελπιστώ ότι όλος ο κόσμος και οι φίλοι της Άλωνας θα αγκαλιάσουν και τις φετινές εκδηλώσεις, όπως αγκάλιασαν για τόσα τώρα χρόνια τον ομολογουμένως πολύ πετυχημένο θεσμό του Φεστιβάλ Άλωνας.Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

ΛΟΙΜΩΞΗ ΑΠΟ ΝΕΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Brexit και Κύπρος

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Ασφαλές Διαδίκτυο

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές ΒιβλιοθήκεςΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Eναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης