Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως
Βρίσκεστε στη Σελίδα: Αρχική Σελίδα Ειδήσεις

Ειδήσεις


Υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας μεταξύ Υπουργείου Δικαιοσύνης και ΜΚΟ για τα παιδιά

11/09/2013

Υπεγράφη σήμερα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου και δύο Μη-Κυβερνητικών Οργανισμών (ΜΚΟ), του Hope for Children και του Συνδέσμου Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ). Παρόντες κατά την υπογραφή ήταν ο Αρχηγός Αστυνομίας κ. Μιχάλης Παπαγεωργίου, η Βοηθός Αρχηγός Εκπαίδευσης κα Μαριάννα Φραντζή, ο Αν. Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου κ. Ανδρέας Λουκά, η Πρόεδρος του ΣΠΑΒΟ κα Κική Πογιατζή, ο Γενικός Διευθυντής Hope for Children κ. Joseph Varughese, και μέλη των δύο οργανώσεων.

Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Ιωνάς Νικολάου είπε: «Σήμερα, μαζί δύο ΜΚΟ, την Hope for Children και τον ΣΠΑΒΟ, το Υπουργείο υπέγραψε ένα Πρωτόκολλο Συνεργασίας αναφορικά με την αντιμετώπιση ζητημάτων που προκύπτουν από την εξαφάνιση παιδιών, των σοβαρών κινδύνων που αυτές περιέχουν και την καταπολέμηση του φαινομένου».

«Δυστυχώς», πρόσθεσε, «μέσα από τη πιλοτική εφαρμογή ενός ευρωπαϊκού προγράμματος, το οποίο εφαρμόζεται σήμερα μαζί με μας σε 17 χώρες, διαπιστώσαμε την ανάγκη να προχωρήσουμε στην υπογραφή αυτού του πρωτοκόλλου, ενός πρωτοκόλλου συνεργασίας το οποίο περιγράφει συγκεκριμένες υποχρεώσεις, ευθύνες για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και την προστασία των ίδιων των παιδιών».

«Με τη συνεργασία αυτή», συνέχισε, «η προσπάθειά μας είναι να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί ούτως ώστε να μπορούμε να προσφέρουμε στα παιδιά και στους γονείς τους εκείνη τη βοήθεια την οποία χρειάζονται για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους της σημερινής εποχής».

Ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι στο πλαίσιο αυτού του πρωτοκόλλου, λειτουργούν και θα αξιοποιηθούν δύο τηλεφωνικές γραμμές: «η γραμμή 116000, η οποία αφορά κυρίως ζητήματα εξαφανίσεων παιδιών και η 116111, η οποία παρέχει συμβουλές καθόσον αφορά γενικότερα ζητήματα για την προστασία του παιδιού».

Ο κ. Νικολάου χαρακτήρισε επαγγελματικό τον τρόπο με τον οποίο έχουν λειτουργήσει οι δύο γραμμές μέχρι σήμερα και οι άνθρωποι που τις στελεχώνουν έχουν λειτουργήσει με απόλυτο επαγγελματισμό και ευσυνειδησία.

Μέσα από την λειτουργία των τηλεφωνικών γραμμών, συνέχισε, «έχουμε διαπιστώσει να υπάρχουν σοβαρά ζητήματα, τα οποία μας έχουν οδηγήσει και στην υπογραφή αυτού του πρωτοκόλλου. Ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις γονικές αρπαγές και προβλήματα που παρουσιάζονται ειδικότερα σε κάποιες χώρες με τις οποίες, πέραν από τις γενικότερες συμβουλές που αφορούν τα θέματα αυτά, ζητείται περισσότερο η βοήθεια κάποιων ανθρώπων που γνωρίζουν περισσότερα και που μπορούν να τους καθοδηγήσουν για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα το οποίο έχουν. Προβλήματα, για παράδειγμα, έχουμε με χώρες όπως η Συρία, ο Λίβανος, η Ρωσία, με τις οποίες δεν έχουμε τις απαιτούμενες διακρατικές συμβάσεις και υπάρχουν ζητήματα σοβαρά που αφορούν στις γονικές αρπαγές».

Μέσω των γραμμών, είπε ο κ. Υπουργός, «γίνεται ενημέρωση καθόσον αφορά τις διαδικασίες που μπορούν να ακολουθήσουν, το πού μπορούν να αποταθούν αλλά και την ίδια ώρα γίνεται προσπάθεια συμβουλευτική για το πώς μπορούν να αντιμετωπίσουν προληπτικά κάποια ζητήματα τα οποία μπορούν να εγερθούν στη συνέχεια».

Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι η γραμμή 116111 έχει «γενικότερα ένα ευρύτερο συμβουλευτικό πεδίο σε σχέση με τα παιδιά, για περισσότερα ζητήματα, όπως βία στην οικογένεια, λεπτά ζητήματα που δεν θα ήθελαν να συζητήσουν με τους γονείς τους, όπως σχολικός εκφοβισμός, αντιδράσεις σε περιπτώσεις σχολικής αποτυχίας». Τέτοιες συμβουλευτικές και καθοδηγητικές υπηρεσίες, είπε, παραχωρούνται όχι μόνο στα ίδια τα παιδιά αλλά και στους γονείς ή άλλα συγγενικά πρόσωπα, τα οποία στοχεύουν να συμβάλουν στην προσπάθεια αντιμετώπισης αυτών των ζητημάτων.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι γενικότερα η αξιολόγηση της πιλοτικής εφαρμογής αυτού του προγράμματος κρίθηκε επιτυχής, γι’ αυτό αποφασίστηκε όπως ταχθεί αυτό το πρόγραμμα κάτω από ένα πρωτόκολλο συνεργασίας σε επίπεδο Υπουργείου, «για να μπορέσουμε να του δώσουμε στήριξη να συνεχίσει το σημαντικό έργο το οποίο άρχισε να επιτελεί, γιατί πράγματι η κοινωνία μας στις δύσκολες μέρες που περνά και τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει χρειάζεται αυτού του είδους τη βοήθεια. Είμαστε έτοιμοι,» πρόσθεσε, «με τους δύο ΜΚΟ να προσφέρουμε αυτή τη βοήθεια στα παιδιά και στις οικογένειές τους. Τα προβλήματα είναι πολλά, η ανάληψη τέτοιων πρωτοβουλιών, ειδικά από ΜΚΟ, είναι πάντοτε σημαντική και σίγουρα η στήριξη της Κυβέρνησης δεδομένη» είπε και συνεχάρη τους δύο ΜΚΟ για την ανάληψη της προσπάθειας αυτής.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Υπουργός είπε ότι το Πρωτόκολλο περιλαμβάνει μια σειρά από δράσεις που πρέπει να γίνουν και τους σκοπούς που πρέπει να επιτευχθούν. Μεταξύ αυτών είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού, η ενημέρωση για την ύπαρξη των τηλεφωνικών γραμμών, η εξασφάλιση της στήριξη του πολίτη. Το Υπουργείο θα αξιολογεί τις δράσεις αυτές κάθε 6 μήνες, με έκθεση που θα υποβάλλει η Αστυνομία που είναι και ο εκτελεστικός φορέας, και κάθε ένα χρόνο στο πλαίσιο γενικότερης αξιολόγησης της εφαρμογής του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας, κατέληξε.

Φωτογραφίες από την σύσκεψη...

Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

Brexit και Κύπρος

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές ΒιβλιοθήκεςΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Eναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Δικτυακή Πύλη «Η Ευρώπη σου»: Πρακτικός Οδηγός για πολίτες και επιχειρήσεις σχετικά με τα δικαιώματα και τις δυνατότητες που προσφέρει η ενιαία αγορά της ΕΕ.

YKA Κοινωνικές Ασφαλίσεις