Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως

Ομιλίες14/05/2014

Χαιρετισμός Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Ιωνά Νικολάου
στην ανοικτή συγκέντρωση της Κοινότητας Πυργών για την εφαρμογή του προγράμματος «Παρατηρητής της Γειτονιάς»

Αγαπητοί φίλες και φίλοι,

Είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που απευθύνω τον αποψινό χαιρετισμό για την παρουσίαση του προγράμματος του «Παρατηρητή της Γειτονιάς» που διοργανώνει το Κοινοτικό Συμβούλιο Πυργών και η Αστυνομία Κύπρου.

Πρωτίστως, θα ήθελα να εκφράσω την βαθιά μου θλίψη για το θάνατο του προσφιλούς Προέδρου του Κοινοτικού Συμβουλίου Πυργών, Χριστάκη Κωνσταντίνου, που υπηρέτησε το χωριό του αλλά και την τοπική αυτοδιοίκηση γενικότερα για πολλά χρόνια, με εντιμότητα και ανιδιοτέλεια.

Ο Χριστάκης Κωνσταντίνου υπήρξε για πολλά χρόνια Διοικητικό Μέλος του Κοινοτικού Συμβουλίου Πυργών, του οποίου εξελέγη Πρόεδρος το 2002. Ως Πρόεδρος υπερέβαινε ιδεολογικές προσεγγίσεις εξυπηρετώντας τα συμφέροντα της Κοινότητάς του και των συγχωριανών του που αγαπούσε.

Ο Χριστάκης Κωνσταντίνου υπήρξε θερμός υποστηρικτής της εφαρμογής του θεσμού του «Παρατηρητή της Γειτονιάς »στην κοινότητά του, και θα ήταν σήμερα πολύ περήφανος για την ολοκλήρωση αυτής της προσπάθειας. Λόγω της εκτίμησης που έχαιρε, ο εκλιπών καταξιώθηκε ως ένας σοβαρός Πρόεδρος και όλοι τον θυμούνται για την ανθρωπιά, τη μαχητικότητα και την γενναιοδωρία του. Ας είναι αιωνία του η μνήμη.

Τα συγχαρητήριά μου σε ολόκληρο το Κοινοτικό Συμβούλιο Πυργών για την απόφασή τους για εφαρμογή του θεσμού του «Παρατηρητή της Γειτονιάς» στην Κοινότητά σας.

Σας ευχαριστώ όλους για την εδώ παρουσία σας.

Κυρίες και Κύριοι,

Η συνεργασία του πολίτη με την Αστυνομία για την επίτευξη ασφάλειας, δεν αφορά μόνο την Αστυνομία, τις Τοπικές Αρχές, αλλά είναι υπόθεση του κάθε ενός από εμάς ξεχωριστά.

Η μέχρι στιγμής εφαρμογή του θεσμού έχει επιφέρει μόνο θετικά αποτελέσματα και με χαρά διαπιστώνουμε ότι το νέο μοντέλο κοινοτικής αστυνόμευσης, όπως αυτό είχε προταθεί στο πρόγραμμα διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Νίκου Αναστασιάδη, έχει αρχίσει να υλοποιείται.

Με τις αυξημένες πεζές περιπολίες των αστυνομικών και τροχονόμων των Δήμων, τη συμβολή του Παρατηρητή της Γειτονιάς αλλά και των εθελοντών πολιτών έχουμε πετύχει απτά αποτελέσματα με ελπιδοφόρα μηνύματα.

Αναμφίβολα, η επιτυχία του νέου μοντέλου αστυνόμευσης είναι αποτέλεσμα της καλής συνεργασίας μεταξύ της Αστυνομίας και των τοπικών Συμβουλίων Πρόληψης της Παραβατικότητας και φυσικά του «Παρατηρητή της Γειτονιάς», μέσω του οποίου αναπτύχθηκε μια πολυδιάστατη δράση στο έργο της Αστυνομίας η οποία έχει οδηγήσει σε καλύτερα αποτελέσματα.

Κυρίες και κύριοι,

Από την ανάληψη των καθηκόντων μου ως Υπουργός Δικαιοσύνης έθεσα ανάμεσα στους βασικούς στόχους τα εξής:
  • Βελτίωση των σχέσεων της αστυνομίας με τον πολίτη,
  • Προώθηση του νέου μοντέλου κοινοτικής αστυνόμευσης με την αύξηση της παρουσίας της αστυνομίας κοντά στον πολίτη, με τις συχνές πεζές περιπολίες και την αύξηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας της αστυνομίας, και
  • Αναθεώρηση της επικοινωνιακής πολιτικής της αστυνομίας.

Με την προσέγγιση αυτή πιστεύω ακράδαντα ότι θα μπορέσει η αστυνομία να ανταποκριθεί με μεγαλύτερη επάρκεια στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος στον τόπο μας.

Κυρίες και κύριοι,

Τα περιθώρια για ολιγωρία σε θέματα ασφάλειας του πολίτη έχουν εξαντληθεί. Η αστυνομία χρειάζεται απαραιτήτως να δείξει την απαιτούμενη αποφασιστικότητα για να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να αναφέρουμε ότι η εφαρμογή του μοντέλου αυτού έχει αρχίσει να σημειώνει επιτυχίες:
  • Σήμερα η Κοινοτική Αστυνόμευση καλύπτει 97 δήμους και κοινότητες με 72 αστυνομικούς της γειτονιάς σε περιοχές με 551.370 χιλιάδες κατοίκους. Απώτερος σκοπός είναι κατά το 2014, να προωθηθεί η εφαρμογή του θεσμού της κοινοτικής αστυνόμευσης για να καλύψει όλους τους Δήμους και τις περισσότερες κοινότητες.
  • Ο Θεσμός του Παρατηρητή της Γειτονιάς έχει εφαρμοστεί μέχρι στιγμής σε 20 Δήμους και 36 Κοινότητες ενώ βρίσκεται σε διαδικασία εφαρμογής σε άλλους 5 δήμους και 64 κοινότητες.

Όπως έχουμε επισημάνει ξανά, η υλοποίηση του θεσμού του «Παρατηρητή της γειτονιάς» οδηγεί στη διαμόρφωση ενός κοινωνικού δικτύου προστασίας των κοινοτικών περιοχών και αποτελεί ένα πρόσθετο μέτρο το οποίο πιστεύουμε ότι θα συμβάλει προληπτικά κυρίως, αλλά και κατασταλτικά στην αντιμετώπιση των εγκληματικών ενεργειών.

Η ενεργή συμβολή των πολιτών στην πρόληψη του εγκλήματος είναι αξιόλογη και σημαντική για το έργο της αστυνομίας και επιτυγχάνεται με τους εξής τρόπους:
  1. με τη συμμετοχή τους στα Τοπικά Συμβούλια Πρόληψης της Παραβατικότητας αναπτύσσοντας την κοινοτική διαμεσολάβηση και την κοινοτική αλληλεγγύη προς τους συμπολίτες μας,
  2. με τη συμβολή τους στην εφαρμογή αυξημένων μέτρων πρόληψης σε ορισμένες περιοχές που παρουσιάζουν αυξημένα κρούσματα παραβατικότητας, και
  3. με τη συμβολή τους στη λήψη μέτρων για την εξάλειψη των αιτιών που ευνοούν τη δράση του εγκληματία ή με την καταπολέμηση των κοινωνικών παραγόντων που ευνοούν την εξώθηση κάποιων προς το έγκλημα.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Υιοθετώντας κανείς το ρόλο του «Παρατηρητή της Γειτονιάς» μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη μείωση της εγκληματικότητας και της παραβατικότητας, και γίνεται μέρος του δικτύου πρόληψης, υποστήριξης και προστασίας κυρίως των νέων μας.

Εκ μέρους της πολιτείας, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους πολίτες που βρήκαν το χρόνο και ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Πολιτείας για την καλυτέρευση των συνθηκών ασφάλειας στον τόπο μας.

Η συμμετοχή τους είναι σίγουρα καθοριστική για την καλύτερη υλοποίηση του προγράμματος και την προώθηση της ασφάλειας και της τάξης σε όλες τις ενορίες και γειτονιές των Δήμων και Κοινοτήτων μας.

Αναγνωρίζοντας τη σημασία της ευθύνης των πολιτών στον τομέα της πρόληψης και αντιμετώπισης διαφόρων εγκλημάτων και παραβάσεων, η Αστυνομία παροτρύνει τους πολίτες να συνδράμουν στο έργο της με την έκδοση της «Κάρτας εθελοντών πολιτών».

Οφείλουμε να τονίσουμε ότι στόχος του προγράμματος ΔΕΝ είναι οι πολίτες να αστυνομεύουν, αλλά να γίνουν συμμέτοχοι σε θέματα που αφορούν την προστασία της περιουσίας τους και της ζωής τους, και ενεργοί συνεργάτες της Κοινοτικής Αστυνόμευσης και των Τοπικών Αρχών για το κοινό καλό.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής, οι Αστυνομικοί της Γειτονιάς προβαίνουν στις ανάλογες ενέργειες σύμφωνα με τις ανάγκες της κάθε περιοχής και συνεργάζονται με τους πολίτες και τα τοπικά συμβούλια με σκοπό την πρόληψη του εγκλήματος, την αναπτέρωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, την επίλυση προβλημάτων που απασχολούν τους πολίτες, αλλά και την πρόβλεψη μελλοντικών προβλημάτων και τρόπων πρόληψης και επίλυσής τους.

Αγαπητοί φίλες και φίλοι,

Μέσα από τη στενή συνεργασία των κατοίκων με την Κοινοτική Αστυνόμευση αναμφίβολα εδραιώνεται η εμπιστοσύνη μεταξύ των πολιτών και της Αστυνομίας.

Αισιοδοξώντας ότι το πρόγραμμα αυτό θα αγκαλιαστεί θερμά από τους κατοίκους της κοινότητας Πυργών, θα ήθελα και πάλι να εκφράσω τα συγχαρητήριά μου στο Κοινοτικό συμβούλιο για την πρωτοβουλία του να εφαρμόσει το πρόγραμμα στην κοινότητα Πυργών, συμβάλλοντας έτσι στο σημαντικό έργο που προσπαθεί να φέρει εις πέρας η κυβέρνηση για την επίτευξη της επιθυμητής ασφάλειας στον τόπο μας.

Εύχομαι όλοι μαζί στο δύσκολο αγώνα για την καταστολή της παραβατικότητας, να πετύχουμε την βελτίωση του επιπέδου ασφάλειας στον τόπο μας.
Χαιρετισμός Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Ιωνά Νικολάου
στην ανοικτή συγκέντρωση της Κοινότητας Πυργών για την εφαρμογή του προγράμματος «Παρατηρητής της Γειτονιάς» Αγαπητοί φίλες και φίλοι, Είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που απευθύνω τον αποψινό χαιρετισμό για την παρουσίαση του προγράμματος του «Παρατηρητή της Γειτονιάς» που διοργανώνει το Κοινοτικό Συμβούλιο Πυργών και η Αστυνομία Κύπρου. Πρωτίστως, θα ήθελα να εκφράσω την βαθιά μου θλίψη για το θάνατο του προσφιλούς Προέδρου του Κοινοτικού Συμβουλίου Πυργών, Χριστάκη Κωνσταντίνου, που υπηρέτησε το χωριό του αλλά και την τοπική αυτοδιοίκηση γενικότερα για πολλά χρόνια, με εντιμότητα και ανιδιοτέλεια. Ο Χριστάκης Κωνσταντίνου υπήρξε για πολλά χρόνια Διοικητικό Μέλος του Κοινοτικού Συμβουλίου Πυργών, του οποίου εξελέγη Πρόεδρος το 2002. Ως Πρόεδρος υπερέβαινε ιδεολογικές προσεγγίσεις εξυπηρετώντας τα συμφέροντα της Κοινότητάς του και των συγχωριανών του που αγαπούσε. Ο Χριστάκης Κωνσταντίνου υπήρξε θερμός υποστηρικτής της εφαρμογής του θεσμού του «Παρατηρητή της Γειτονιάς »στην κοινότητά του, και θα ήταν σήμερα πολύ περήφανος για την ολοκλήρωση αυτής της προσπάθειας. Λόγω της εκτίμησης που έχαιρε, ο εκλιπών καταξιώθηκε ως ένας σοβαρός Πρόεδρος και όλοι τον θυμούνται για την ανθρωπιά, τη μαχητικότητα και την γενναιοδωρία του. Ας είναι αιωνία του η μνήμη. Τα συγχαρητήριά μου σε ολόκληρο το Κοινοτικό Συμβούλιο Πυργών για την απόφασή τους για εφαρμογή του θεσμού του «Παρατηρητή της Γειτονιάς» στην Κοινότητά σας. Σας ευχαριστώ όλους για την εδώ παρουσία σας. Κυρίες και Κύριοι, Η συνεργασία του πολίτη με την Αστυνομία για την επίτευξη ασφάλειας, δεν αφορά μόνο την Αστυνομία, τις Τοπικές Αρχές, αλλά είναι υπόθεση του κάθε ενός από εμάς ξεχωριστά. Η μέχρι στιγμής εφαρμογή του θεσμού έχει επιφέρει μόνο θετικά αποτελέσματα και με χαρά διαπιστώνουμε ότι το νέο μοντέλο κοινοτικής αστυνόμευσης, όπως αυτό είχε προταθεί στο πρόγραμμα διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Νίκου Αναστασιάδη, έχει αρχίσει να υλοποιείται. Με τις αυξημένες πεζές περιπολίες των αστυνομικών και τροχονόμων των Δήμων, τη συμβολή του Παρατηρητή της Γειτονιάς αλλά και των εθελοντών πολιτών έχουμε πετύχει απτά αποτελέσματα με ελπιδοφόρα μηνύματα. Αναμφίβολα, η επιτυχία του νέου μοντέλου αστυνόμευσης είναι αποτέλεσμα της καλής συνεργασίας μεταξύ της Αστυνομίας και των τοπικών Συμβουλίων Πρόληψης της Παραβατικότητας και φυσικά του «Παρατηρητή της Γειτονιάς», μέσω του οποίου αναπτύχθηκε μια πολυδιάστατη δράση στο έργο της Αστυνομίας η οποία έχει οδηγήσει σε καλύτερα αποτελέσματα. Κυρίες και κύριοι, Από την ανάληψη των καθηκόντων μου ως Υπουργός Δικαιοσύνης έθεσα ανάμεσα στους βασικούς στόχους τα εξής: Βελτίωση των σχέσεων της αστυνομίας με τον πολίτη,
Προώθηση του νέου μοντέλου κοινοτικής αστυνόμευσης με την αύξηση της παρουσίας της αστυνομίας κοντά στον πολίτη, με τις συχνές πεζές περιπολίες και την αύξηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας της αστυνομίας, και
Αναθεώρηση της επικοινωνιακής πολιτικής της αστυνομίας. Με την προσέγγιση αυτή πιστεύω ακράδαντα ότι θα μπορέσει η αστυνομία να ανταποκριθεί με μεγαλύτερη επάρκεια στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος στον τόπο μας. Κυρίες και κύριοι, Τα περιθώρια για ολιγωρία σε θέματα ασφάλειας του πολίτη έχουν εξαντληθεί. Η αστυνομία χρειάζεται απαραιτήτως να δείξει την απαιτούμενη αποφασιστικότητα για να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να αναφέρουμε ότι η εφαρμογή του μοντέλου αυτού έχει αρχίσει να σημειώνει επιτυχίες: Σήμερα η Κοινοτική Αστυνόμευση καλύπτει 97 δήμους και κοινότητες με 72 αστυνομικούς της γειτονιάς σε περιοχές με 551.370 χιλιάδες κατοίκους. Απώτερος σκοπός είναι κατά το 2014, να προωθηθεί η εφαρμογή του θεσμού της κοινοτικής αστυνόμευσης για να καλύψει όλους τους Δήμους και τις περισσότερες κοινότητες. Ο Θεσμός του Παρατηρητή της Γειτονιάς έχει εφαρμοστεί μέχρι στιγμής σε 20 Δήμους και 36 Κοινότητες ενώ βρίσκεται σε διαδικασία εφαρμογής σε άλλους 5 δήμους και 64 κοινότητες. Όπως έχουμε επισημάνει ξανά, η υλοποίηση του θεσμού του «Παρατηρητή της γειτονιάς» οδηγεί στη διαμόρφωση ενός κοινωνικού δικτύου προστασίας των κοινοτικών περιοχών και αποτελεί ένα πρόσθετο μέτρο το οποίο πιστεύουμε ότι θα συμβάλει προληπτικά κυρίως, αλλά και κατασταλτικά στην αντιμετώπιση των εγκληματικών ενεργειών. Η ενεργή συμβολή των πολιτών στην πρόληψη του εγκλήματος είναι αξιόλογη και σημαντική για το έργο της αστυνομίας και επιτυγχάνεται με τους εξής τρόπους: με τη συμμετοχή τους στα Τοπικά Συμβούλια Πρόληψης της Παραβατικότητας αναπτύσσοντας την κοινοτική διαμεσολάβηση και την κοινοτική αλληλεγγύη προς τους συμπολίτες μας,
με τη συμβολή τους στην εφαρμογή αυξημένων μέτρων πρόληψης σε ορισμένες περιοχές που παρουσιάζουν αυξημένα κρούσματα παραβατικότητας, και
με τη συμβολή τους στη λήψη μέτρων για την εξάλειψη των αιτιών που ευνοούν τη δράση του εγκληματία ή με την καταπολέμηση των κοινωνικών παραγόντων που ευνοούν την εξώθηση κάποιων προς το έγκλημα. Αγαπητοί φίλοι και φίλες, Υιοθετώντας κανείς το ρόλο του «Παρατηρητή της Γειτονιάς» μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη μείωση της εγκληματικότητας και της παραβατικότητας, και γίνεται μέρος του δικτύου πρόληψης, υποστήριξης και προστασίας κυρίως των νέων μας. Εκ μέρους της πολιτείας, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους πολίτες που βρήκαν το χρόνο και ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Πολιτείας για την καλυτέρευση των συνθηκών ασφάλειας στον τόπο μας. Η συμμετοχή τους είναι σίγουρα καθοριστική για την καλύτερη υλοποίηση του προγράμματος και την προώθηση της ασφάλειας και της τάξης σε όλες τις ενορίες και γειτονιές των Δήμων και Κοινοτήτων μας. Αναγνωρίζοντας τη σημασία της ευθύνης των πολιτών στον τομέα της πρόληψης και αντιμετώπισης διαφόρων εγκλημάτων και παραβάσεων, η Αστυνομία παροτρύνει τους πολίτες να συνδράμουν στο έργο της με την έκδοση της «Κάρτας εθελοντών πολιτών». Οφείλουμε να τονίσουμε ότι στόχος του προγράμματος ΔΕΝ είναι οι πολίτες να αστυνομεύουν, αλλά να γίνουν συμμέτοχοι σε θέματα που αφορούν την προστασία της περιουσίας τους και της ζωής τους, και ενεργοί συνεργάτες της Κοινοτικής Αστυνόμευσης και των Τοπικών Αρχών για το κοινό καλό. Στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής, οι Αστυνομικοί της Γειτονιάς προβαίνουν στις ανάλογες ενέργειες σύμφωνα με τις ανάγκες της κάθε περιοχής και συνεργάζονται με τους πολίτες και τα τοπικά συμβούλια με σκοπό την πρόληψη του εγκλήματος, την αναπτέρωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, την επίλυση προβλημάτων που απασχολούν τους πολίτες, αλλά και την πρόβλεψη μελλοντικών προβλημάτων και τρόπων πρόληψης και επίλυσής τους. Αγαπητοί φίλες και φίλοι, Μέσα από τη στενή συνεργασία των κατοίκων με την Κοινοτική Αστυνόμευση αναμφίβολα εδραιώνεται η εμπιστοσύνη μεταξύ των πολιτών και της Αστυνομίας. Αισιοδοξώντας ότι το πρόγραμμα αυτό θα αγκαλιαστεί θερμά από τους κατοίκους της κοινότητας Πυργών, θα ήθελα και πάλι να εκφράσω τα συγχαρητήριά μου στο Κοινοτικό συμβούλιο για την πρωτοβουλία του να εφαρμόσει το πρόγραμμα στην κοινότητα Πυργών, συμβάλλοντας έτσι στο σημαντικό έργο που προσπαθεί να φέρει εις πέρας η κυβέρνηση για την επίτευξη της επιθυμητής ασφάλειας στον τόπο μας. Εύχομαι όλοι μαζί στο δύσκολο αγώνα για την καταστολή της παραβατικότητας, να πετύχουμε την βελτίωση του επιπέδου ασφάλειας στον τόπο μας.

Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

Brexit και Κύπρος

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές ΒιβλιοθήκεςΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Eναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Δικτυακή Πύλη «Η Ευρώπη σου»: Πρακτικός Οδηγός για πολίτες και επιχειρήσεις σχετικά με τα δικαιώματα και τις δυνατότητες που προσφέρει η ενιαία αγορά της ΕΕ.

YKA Κοινωνικές Ασφαλίσεις