Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως

Ομιλίες12/07/2018

Σεβαστοί γονείς, σύζυγοι και συγγενείς των ηρώων μας,
Κυρίες και κύριοι,

Με αισθήματα χρέους και τιμής, αλλά και εθνικής υπερηφάνειας μαζευτήκαμε και σήμερα, για να αποδώσουμε την προσήκουσα τιμή και να εκφράσουμε εκ νέου τη γνήσια ευγνωμοσύνη μας στους έξι εκ των δεκατριών ηρωομαρτύρων της φονικής εκείνης έκρηξης που το 2011 ταρακούνησε συνθέμελα το παγκύπριο, βυθίζοντάς την Κύπρο στη θλίψη.

Το ξημέρωμα της Δευτέρας, 11 Ιουλίου 2011, δεν έμελλε να είναι φωτεινό. Εκείνο το πρωί, πριν απο επτά χρόνια, στις 5:30 τα ξημερώματα, από τρεις αλλεπάλληλες εκρήξεις στα εμπορευματοκιβώτια που φυλάγονταν στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», δημιουργήθηκε ένα τεράστιο ωστικό κύμα, που παρέσυρε στο πέρασμά του 13 ανθρώπινες ζωές και προκάλεσε ανυπολόγιστες υλικές ζημιές. Εκείνη την αποφράδα ημέρα, η Ναυτική Βάση ισοπεδώθηκε, ο ηλεκτροπαραγωγός σταθμός στο Βασιλικό παραδόθηκε στις φλόγες και η κοινή γνώμη συγκλονίστηκε, μαθαίνοντας τα τραγικά νέα: 13 άξια παλικάρια, 7 της Εθνικής Φρουράς και 6 της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, είχαν προσφέρει τη ζωή τους σπονδή στο βωμό του υπέρτατου καθήκοντος, της τιμής και της αξιοπρέπειας της Πολιτείας και της πατρίδας μας.

Απόψε, βρισκόμαστε ξανά εδώ για να τιμήσουμε την ηρωική θυσία των έξι αδικοχαμένων πυροσβεστών της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ), των νεαρών εκείνων ανθρώπων που έδωσαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος για το καλό της πατρίδας και των συμπατριωτών τους. Τιμούμε σήμερα ξανά τους γενναίους πυροσβέστες, που από την ημέρα ένταξής τους στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, παρέμειναν πιστοί στον όρκο που είχαν δώσει για να δώσουν ακόμα και την τελευταία πνοή τους στη μάχη με τη πύρινη λαίλαπα. Νέα παιδιά, σωστοί οικογενειάρχες, αγαπημένοι συγγενείς και φίλοι, καταξιωμένοι Πυροσβέστες, που με την απόλυτη αφοσίωση και την αυταπάρνηση τους έδειξαν τον δρόμο της τιμής και του καθήκοντος, το δρόμο που σύμφωνα με τις αρχαιοελληνικές παραδόσεις περπατούν μόνο οι αγαθοί, οι ενάρετοι και οι γενναίοι.

Ο Υπαστυνόμος Αντρέας Παπαδόπουλος, ο Λοχίας Βασίλης Κρόκος, ο Λοχίας Σπύρος Τταντής, ο Λοχίας Γιώργος Γιακουμής, ο Λοχίας Παναγιώτης Θεοφίλου και ο Λοχίας Αδάμος Αδάμου ανταποκρίθηκαν άμεσα και χωρίς δεύτερη σκέψη ή την παραμικρή αναστολή στην πρόσκληση του καθήκοντος, για να εξασφαλίσουν τη Ναυτική Βάση, θέτοντας το χρέος και το καθήκον υπεράνω της ζωής τους, προτάσσοντας την αγάπη προς την πατρίδα. Αποτίουμε και φέτος φόρο ύπατης τιμής στους έξι αυτούς Πυροσβέστες, που μαζί με επτά ηρωομάρτυρες της ΕΦ, οδηγήθηκαν στο θάνατο από ανεύθυνες πολιτικές αποφάσεις και φοβερές παραλείψεις πολιτειακών αρχών. Ως Πολιτεία, ως κοινωνία υποκλινόμαστε με ανυπόκριτο σεβασμό στην μνήμη αυτών των 13 παλικαριών μας.

Ως κράτος, δεν παραγνωρίζουμε και δεν διαγράφουμε την παραμικρή ευθύνη. Εκ μέρους της Κυβέρνησης, εκφράζω την αποφασιστικότητα μας να ενεργούμε με υπευθυνότητα και μεθοδικότητα, ώστε να αποτραπούν στο μέλλον ανάλογα βαρύτατα σφάλματα στον τόπο μας. Είναι ευθύνη και χρέος μας, τόσο απέναντι στις οικογένειες των ηρωομαρτύρων, όσο και απέναντι στην ίδια την κοινωνία, να πράττουμε ό,τι είναι δυνατό για να μην θρηνήσουμε ποτέ ξανά τον αδόκητο χαμό τέκνων της πατρίδας μας.

Οι ανεξίτηλες μνήμες και τα σημάδια του μαύρου εκείνου πρωινού, μας υπενθυμίζουν συνεχώς την υποχρέωση λογοδοσίας των αρχόντων της Πολιτείας για λανθασμένες αποφάσεις και παραλείψεις, αλλά και την υποχρέωση απόδοσης τιμής σε όσους συνέβαλαν στη διάσωση του κύρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, προσφέροντας ως θυσία την ίδια τη ζωή τους.

Σεβαστοί γονείς, σύζυγοι, παιδιά και συγγενείς των ηρώων μας,

Γνωρίζουμε καλά ότι για εσάς ο χρόνος πάγωσε εκείνη την τραγική στιγμή, στις 5:30 της 11ης Ιουλίου 2011. Επτά χρόνια μετά, οι μνήμες παραμένουν νωπές, ενώ ο πόνος από τον άδικο χαμό των αθώων ψυχών σιγοκαίει. Ωστόσο, πρέπει να ξέρετε ότι με την αυτοθυσία τους, οι ηρωομάρτυρες άνθρωποι σας, τίμησαν εσάς, τις οικογένειες τους, τους άξιους γονείς και συγγενείς τους.

Η θυσία τους αποτελεί τρανή επιβεβαίωση του χαρακτήρα τους, του σθένους, της ανδρείας και της φλογερής αφοσίωσής τους στο καθήκον. Γεγονός που πρέπει να σας γεμίζει υπερηφάνεια, γι’ αυτούς τους άνδρες που γαλουχήθηκαν με την προσήλωση στην πατρίδα και το καθήκον.

Να είστε υπερήφανοι, ακόμα, για την κληρονομιά που αφήνουν, όχι μόνο στις οικογένειές τους, αλλά και σε ολόκληρη την κοινωνία μας. Η τραγική απώλεια αυτών των ηρωομαρτύρων έγινε η αιτία να αναδειχθούν συσσωρευμένα λάθη και παραλήψεις, σοβαρά και επαναλαμβανόμενα προβλήματα και στρεβλώσεις, αλλά και η διαχρονική ανεπάρκεια του κράτους να αλλάξει κατεστημένες αντιλήψεις και νοοτροπίες.

Η ανείπωτη τραγωδία του 2011 πρέπει να καταστεί αφορμή για αυτοκριτική, ώστε να αποτραπεί κάθε μελλοντικός χειρισμός και ενέργεια που χαρακτηρίζονται από προχειρότητα και ανευθυνότητα. Όλοι μας, Πολιτεία και κοινωνία, οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε το νόημα της θυσίας αυτών των παλικαριών και να προσδιορίσουμε το δικό μας χρέος και ευθύνες.

Θέλω, με την ευκαιρία, να εκφράσω την υπερηφάνεια που νιώθουμε ως Πολιτεία για την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία σε κάθε περίπτωση αποδεικνύει την αφοσίωσή της στο καθήκον και την ικανότητα της να παρέχει αποτελεσματικές υπηρεσίες στην κοινωνία μας. Ως Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, δηλώνουμε σταθεροί συμπαραστάτες και ένθερμοι υποστηρικτές του έργου που επιτελείτε. Είμαστε πάντοτε έτοιμοι να αναγνωρίσουμε, όχι μόνο με λόγια και ηθικούς επαίνους, τις πράξεις αυτοθυσίας των αντρών και γυναικών που ακούραστα υπηρετούν στην Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Σας συγχαίρω θερμά και είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσετε να τιμάτε τη στολή του πυροσβέστη, με την αυτοθυσία και το αίσθημα ευθύνης που επέδειξαν οι αδικοχαμένοι ήρωες, συνάδελφοί σας.

Η αυταπάρνηση και ο ηρωισμός των έξι δικών μας ανθρώπων που χάθηκαν από τη φονική έκρηξη του 2011 πρέπει να μας καθοδηγεί στην επιδίωξη της ευημερίας και της προόδου του λαού μας. Οφείλουμε, ως καθημερινό μνημόσυνο και ως ένδειξη αδιάλειπτης απόδοσης τιμής στους ηρωικούς νεκρούς μας να ενεργούμε, ως δημόσιοι λειτουργοί, αλλά και ως κοινωνικό σύνολο, με σοβαρότητα, με σωστό και έγκαιρο προγραμματισμό, με άρτιο επαγγελματισμό, με αποφασιστικότητα και ενώνοντας δυνάμεις, ώστε το έργο και οι υπηρεσίες που προσφέρουμε στους πολίτες να είναι στο υψηλότερο επίπεδο, που δικαιούται να αναμένει απο εμάς κάθε Κύπριος.

Η υπόσχεση που δίνουμε τόσο στους τιμώμενους ήρωές μας όσο και στις οικογένειές τους είναι ότι η μνήμη τους θα διατηρηθεί ζωντανή στις καρδιές όλων μας και σαν φάρος, μέσα στο σκότος της μετριότητας και της ανευθυνότητας, θα μας φωτίζει στο δρόμο της υπευθυνότητας και του επαγγελματισμού.
Αιώνια θα είναι η μνήμη τους και η δόξα που θα τους συνοδεύει για πάντα.

-------------------------------------------------------------------------------------

Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

ΛΟΙΜΩΞΗ ΑΠΟ ΝΕΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Brexit και Κύπρος

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Ασφαλές Διαδίκτυο

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές ΒιβλιοθήκεςΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Eναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης