Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως
Βρίσκεστε στη Σελίδα: Αρχική Σελίδα Ειδήσεις

Ειδήσεις


Πρόταση Νόμου αναφορικά με την ασφάλεια των αεροδρομίων για ανάθεση καθηκόντων που ασκούνται από την Αστυνομία στον ιδιωτικό τομέα

05/03/2015

Την Πρόταση Νόμου αναφορικά με την ασφάλεια των αεροδρομίων και ειδικότερα εάν θα μπορεί το Υπουργικό Συμβούλιο με βάση την ισχύουσα νομοθεσία να αναθέσει κάποια από τα καθήκοντα που ασκούνται σήμερα από την Αστυνομία στον ιδιωτικό τομέα, συζήτησε σήμερα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Συγκοινωνιών, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου.

Μετά το πέρας της συνεδρίας ο κ. Υπουργός δήλωσε: «Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι οι πρόνοιες που αφορούν διαβούλευση της Κυβέρνησης με τη Βουλή των Αντιπροσώπων σε σχέση με την άσκηση καθηκόντων της εκτελεστικής εξουσίας έχει ήδη κριθεί από το δικαστήριο σε πολλές περιπτώσεις ως αντισυνταγματική ρύθμιση. Αυτό δεν σημαίνει ότι η Κυβέρνηση δεν θα επιδιώξει να έχει διαβούλευση με την Επιτροπή Συγκοινωνιών αφού κοινός σκοπός όλων μας είναι η διαφύλαξη της ασφάλειας των αεροδρομίων, στην περίπτωση που αποφασιστεί η παραχώρηση κάποιων από τα καθήκοντα που σήμερα ασκούνται από την Αστυνομία στον ιδιωτικό τομέα. Ως Υπουργείο Δικαιοσύνης εξετάζουμε μια τέτοια μελέτη, με πιθανότητα να παραχωρηθούν κάποιες από τις αρμοδιότητες που σήμερα ασκούνται από την Αστυνομία στον ιδιωτικό τομέα, αλλά αναφερόμαστε σε αρμοδιότητες που σίγουρα δεν θα επηρεάσουν την ασφάλεια των αεροδρομίων και ειδικότερα την κρατική ασφάλεια».

Ο κ. Νικολάου διευκρίνισε ότι πρόκειται για καθήκοντα που είναι κυρίως διεκπεραιωτικά, όπως είναι οι έλεγχοι των αποσκευών, τα οποία καθήκοντα σε πολλά αεροδρόμια διεθνώς και στο χώρο της ΕΕ ασκούνται από ιδιωτικές εταιρείες. «Στα πλαίσια της μελέτης που πραγματοποιεί το Υπουργείο εξετάζονται οι όροι που πρέπει να τεθούν σε σχέση με τα προσόντα του προσωπικού της εταιρείας, η οποία μέσα από διαφανείς διαδικασίες και στα πλαίσια του Νόμου για τις δημόσιες προσφορές θα μπορεί να αναλάβει αυτά τα καθήκοντα. Προσπάθειά μας είναι να ενισχύσουμε περισσότερο την ασφάλεια των αεροδρομίων – μέσω της αύξησης των ελέγχων», συμπλήρωσε. Ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι σήμερα οι κενές θέσεις που υπάρχουν στην Αστυνομία δυσκολεύουν το έργο της στην προσπάθεια να ανταποκριθεί στις αυξημένες επιχειρησιακές ανάγκες, σε ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια του τόπου μας. Γι’ αυτό τον λόγο, εξήγησε, ως Υπουργείο έχουμε καθορίσει με την Αστυνομία προτεραιότητες και στα πλαίσια αυτά προωθούμε την ανάθεση μη αστυνομικής φύσεως καθηκόντων, που δεν σχετίζονται με την ασφάλεια του κράτους και του πολίτη, σε άλλους οργανισμούς ή υπηρεσίες, όπως είναι η τοπική αυτοδιοίκηση, ώστε να με την αποτελεσματική δραστηριότητα της Αστυνομίας να ενδυναμώσουμε το αίσθημα της ασφάλειας στον τόπο μας.


Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

Brexit και Κύπρος

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές ΒιβλιοθήκεςΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Eναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Δικτυακή Πύλη «Η Ευρώπη σου»: Πρακτικός Οδηγός για πολίτες και επιχειρήσεις σχετικά με τα δικαιώματα και τις δυνατότητες που προσφέρει η ενιαία αγορά της ΕΕ.

YKA Κοινωνικές Ασφαλίσεις