Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως
Βρίσκεστε στη Σελίδα: Αρχική Σελίδα Ειδήσεις

Ειδήσεις


Απάντηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως σε δημοσιεύματα που αφορούν την διαχείριση και την προστασία των προσωπικών δεδομένων του μητρώου της κάρτας φιλάθλου

23/09/2014

Με αφορμή πρόσφατα επαναλαμβανόμενα δημοσιεύματα τα οποία αναφέρονται σε πιθανότητα αδυναμίας ελέγχου της διαχείρισης των προσωπικών δεδομένων του μητρώου της κάρτας φιλάθλου, τα οποία επιμένουν να παραπλανούν το κοινό, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως διευκρινίζει ότι:

Ο έλεγχος καθόσον αφορά τη διαχείριση του μητρώου της κάρτας φιλάθλου δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα της UEFA, η οποία δεν έχει λόγο σε αυτές τις διαδικασίες και ούτε επιτρέπεται οποιαδήποτε εξαίρεση από τις διατάξεις της σχετικής νομοθεσίας. Η διαχείριση των προσωπικών δεδομένων καθώς και η επεξεργασία του μητρώου όπου καταχωρούνται, ρυθμίζεται από τον σχετικό Νόμο περί Επεξεργασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα του 2001 (Νόμος 138 (Ι) / 2001) και με βάση αυτόν ασκείται έλεγχος από τον Επίτροπο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Συνεπώς, η προσπάθεια που καταβάλλεται το τελευταίο διάστημα από κάποιους να επικαλεστούν ότι δεν θα ασκείται έλεγχος της ΚΟΠ γιατί αυτό δεν επιτρέπεται από την UEFA, είναι άστοχη, εφόσον οι ενστάσεις της UEFA περιορίζονται αποκλειστικά σε μέτρα που αφορούν την διεξαγωγή αγώνα ποδοσφαίρου και ουδεμία σχέση έχουν με την κάρτα φιλάθλου και τη διαχείριση του κεντρικού μητρώου. Παραγνωρίζουν ότι η ρύθμιση της διαχείρισης και η προστασία των προσωπικών δεδομένων καθορίζεται από το Νόμο, τον οποίο τόσο η ΚΟΠ όσο και οποιοσδήποτε άλλος οργανισμός οφείλουν να εφαρμόζουν, και ότι ο Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα καθορίζεται ως η αρμόδια αρχή για έλεγχο της διαχείρισης αυτής.

Η δυνατότητα εκχώρησης της αρμοδιότητας για έκδοση κάρτας φιλάθλου από τον ΚΟΑ στην ΚΟΠ έγινε στη βάση της σχετικής νομοθεσίας που ψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και ο ΚΟΑ έθεσε όρους και προϋποθέσεις οι οποίες του επιτρέπουν να ελέγχει τόσο τη διαδικασία έκδοσης όσο και την αξιοποίηση των οποιωνδήποτε μεθόδων και μέτρων κατά της βίας στα γήπεδα. Συνεπώς, η οποιαδήποτε προσπάθεια αμφισβήτησης της δυνατότητας άσκησης ελέγχου από πλευράς του ΚΟΑ είναι παραπλανητική αφού η απόφαση του ΚΟΑ να εκχωρήσει την αρμοδιότητα έκδοσης της κάρτας στην ΚΟΠ γίνεται υπό τους συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις.

Παράλληλα, διαπιστώνεται ότι κάποιοι φαίνεται να εμμένουν στην άποψη ότι δεν θα μπορέσει να εφαρμοστεί πλήρως το μέτρο ελέγχου από 1/1/2015 με σκοπό να πλήξουν τη γενικότερη εφαρμογή του. Τονίζεται ότι η έκδοση της κάρτας φιλάθλου, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία θα πρέπει να εφαρμοστεί σε όλα τα γήπεδα ποδοσφαίρου, καλαθόσφαιρας, πετόσφαιρας και φούτσαλ. Επισημαίνεται ότι στα πλαίσια εφαρμογής του μέτρου κατάργησης της ανωνυμίας, σε πρώτη φάση και για λόγους οικονομικούς, τα συστήματα ταυτοποίησης προσώπων θα εγκατασταθούν σε τρία γήπεδα, όπου συγκεντρώνεται το 80% των φιλάθλων.

Θεωρούμε ανεπίτρεπτες τις παραπλανητικές δηλώσεις που προβάλλονται το τελευταίο διάστημα σε μια προσπάθεια να αμφισβητήσουν την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να υλοποιήσει μια σειρά μέτρων για πάταξη των φαινομένων βίας στα κυπριακά γήπεδα. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως ανέμενε ότι στα πλαίσια της προσπάθειας εφαρμογής των μέτρων αυτών, ειδικότερα της κατάργησης της ανωνυμίας των φιλάθλων θα είχε αρωγούς και συμπαραστάτες ειδικότερα τα πολιτικά κόμματα. Οι αναφορές σε σκανδαλώδεις διαδικασίες παραπληροφορούν το κοινό, μηδενίζουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται για πρόληψη και καταστολή της βίας στα γήπεδα και πλήττουν τον ρόλο που επιτελούν κάποιοι θεσμοί, και επαναφέρουν ξεκάθαρα τη διαφωνία τους με τη γενική εφαρμογή της νομοθεσίας που ψήφισε η Βουλή των Αντιπροσώπων.


Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

ΛΟΙΜΩΞΗ ΑΠΟ ΝΕΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Brexit και Κύπρος

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Ασφαλές Διαδίκτυο

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές ΒιβλιοθήκεςΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Eναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης