Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως

Ομιλίες03/07/2014

Αγαπητή Ελένη, Μαρία, Άννα και Μικαέλλα,
Σεβαστοί συγγενείς και φίλοι των ηρώων μας,
Κυρίες και κύριοι,

Με ανάμεικτα αισθήματα χρέους και τιμής συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ, για να τιμήσουμε την ηρωική θυσία του αδικοχαμένου πυροσβέστη της ΕΜΑΚ, Υπαστυνόμου Ανδρέα Παπαδόπουλου, που έπεσε κατά τη φονική έκρηξη στη Ναυτική βάση Ευάγγελος Φλωράκης, η οποία εδραιώνεται με τη συμβολική μετονομασία του Πυροσβεστικού Σταθμού Λάρνακας σε «Σταθμό Υπαστυνόμου Ανδρέα Παπαδόπουλου».

Βρισκόμαστε στον Σταθμό όπου εργάστηκε ο Ανδρέας Παπαδόπουλος, ο οποίος από την ημέρα ένταξής του στις τάξεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας την 1η Δεκεμβρίου 1990, παρέμεινε πιστός στον όρκο τιμής που έδωσε μέχρι το τέλος. Μνημονεύουμε και αποτίνουμε φόρο τιμής σε έναν εξαίρετο πυροσβέστη, έναν άρτιο οικογενειάρχη, έναν ευπατρίδη, που δυστυχώς οι ευθύνες για πολιτικές αποφάσεις και παραλείψεις πολιτειακών αρχόντων, τον οδήγησαν στον θάνατο μαζί με άλλους 12 ηρωομάρτυρες, στους οποίους η Πολιτεία οφείλει ένα δημόσιο έπαινο.

Ο Υπαστυνόμος Ανδρέας Παπαδόπουλος, σύζυγος και πατέρας τριών ανήλικων παιδιών, γεννήθηκε στην Αμμόχωστο στις 24 Απριλίου 1967. Όπως μαρτυρούν φίλοι και συνάδελφοί του, ήταν μια ηγετική μορφή με ιδιαίτερα χαρίσματα, που έχαιρε της εμπιστοσύνης των προϊσταμένων του, αλλά και της εκτίμησης των υφισταμένων του. Ένας άνθρωπος που ξεχώριζε για την εργατικότητά του, την αφοσίωσή του στην Υπηρεσία και την αγάπη του για προσφορά προς τους συνανθρώπους του.

Υπηρέτησε στην Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) με αίσθημα υψηλής αφοσίωσης και ευθύνης μέχρι την τραγική εκείνη ημέρα που κλήθηκε, μαζί με άλλους πέντε συναδέλφους του, να αντιμετωπίσει την κατάσταση που δημιουργήθηκε το μαύρο πρωινό της 11ης Ιουλίου 2011 στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», στο Μαρί, όταν ολόκληρη η Κύπρος βυθίστηκε στο σκοτάδι και στη θλίψη για τις ανθρώπινες απώλειες που προκάλεσε η φονική έκρηξη στη βάση.

Η Πολιτεία σκύβει ευλαβικά το κεφάλι μπροστά στο μεγαλείο της θυσίας του Υπαστυνόμου Ανδρέα Παπαδόπουλου και των συναδέλφων του που με θάρρος, τόλμη και αυταπάρνηση εκτέλεσαν το καθήκον τους στην πρώτη γραμμή του πυρός. Με αισθήματα υπερηφάνειας και περισυλλογής, στεκόμαστε με συγκίνηση, αλλά και ευγνωμοσύνη, μπροστά στους ανθρώπους που όλοι μαζί και κάθε ένας ξεχωριστά, με βαθιά επίγνωση του χρέους τους απέναντι στην πατρίδα, δεν εγκατέλειψαν ούτε στιγμή τη θέση τους μπροστά στο θανάσιμο κίνδυνο, σώζοντας την αξιοπρέπεια του λαού μας που δοκιμάζεται και πασχίζει για επιβίωση.

Με τη μετονομασία του Πυροσβεστικού Σταθμού Λάρνακας σε «Σταθμό Υπαστυνόμου Ανδρέα Παπαδόπουλου», η Πολιτεία αποτίνει τον ελάχιστο φόρο τιμής σε ένα άξιο τέκνο της Κύπρου και εκπληρώνει ένα χρέος απέναντι στη οικογένεια του.

Αγαπητή Ελένη,
Αγαπητά μου κορίτσια, Μαρία, Άννα και Μικαέλλα,
Σεβαστοί γονείς,

Αναγνωρίζουμε τον απέραντο πόνο και τη σπαρακτική απουσία του συζύγου, του πατέρα, του γιού, του συγγενή και του φίλου. Η θυσία του, ωστόσο, αποτελεί τρανή επιβεβαίωση του ενάρετου χαρακτήρα, του σθένους και της φλογερής αγάπης για το καθήκον. Γεγονός που σας προσδίδει υπερηφάνεια για αυτόν τον άνδρα που γαλουχήθηκε με προσήλωση στην πατρίδα και τα εθνικά ιδεώδη. Υπερήφανοι μπορείτε να νιώθετε, ακόμα, για την κληρονομιά που αφήνει, όχι μόνο στην οικογένειά του, αλλά και σε ολόκληρη την κοινωνία και ιδιαίτερα σε εμάς τους πολιτειακούς άρχοντες. Μια κληρονομιά που σε εσάς αποδίδει την ύψιστη τιμή και σε εμάς την ύψιστη ευθύνη. Με την αυτοθυσία του τίμησε τους άξιους γονείς και συγγενείς τους.

Υπερηφάνεια νιώθουμε δε και για ολόκληρη την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία, σε κάθε περίπτωση αποδεικνύει την αφοσίωσή της στο καθήκον και στην παροχή αποτελεσματικών και αλτρουιστικών υπηρεσιών στην κοινωνία μας. Αναντίλεκτα, η Πυροσβεστική είναι ένα άρτια στελεχωμένο σώμα, πλήρως εκπαιδευμένο και εξοπλισμένο. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και εγώ προσωπικά, δηλώνουμε σταθεροί συμπαραστάτες και ένθερμοι υποστηρικτές του έργου που επιτελείτε. Είμαστε πάντοτε έτοιμοι να αναγνωρίσουμε, όχι μόνο με λόγια και ηθικούς επαίνους, τις πράξεις αυτοθυσίας αντρών και γυναικών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Σας συγχαίρω θερμά και είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσετε να τιμάτε τη στολή του πυροσβέστη, με την ίδια αυτοθυσία και ευθύνη που την έχουν τμήσει οι αδικοχαμένοι ήρωες μας.

Φίλες και φίλοι,

Χρέος και ευθύνη αφενός της Πολιτείας κι αφετέρου της ίδιας της κοινωνίας είναι να αντλήσουμε από το νόημα της θυσίας αυτών των ηρώων και να βιώσουμε το ιστορικό τους δίδαγμα, προσδιορίζοντας το δικό μας χρέος και τις δικές μας ευθύνες. Σας διαβεβαιώνω πως, ως Κυβέρνηση, δεν θα επιτρέψουμε να επαναληφθούν ανάλογα σφάλματα, αφήνοντας τη χώρα μας να ζήσει παρόμοιες τραγωδίες.

Η υπόσχεση που δίνουμε τόσο στον τιμώμενο ήρωά μας όσο και στην οικογένεια του, είναι ότι δεν θα ξεχάσουμε ποτέ το καθήκον μας έναντί τους. Την ίδια, ωστόσο, στιγμή υπόσχεσή μας απέναντι στην ίδια την κοινωνία είναι ότι ως Πολιτεία, συλλογικά και συντεταγμένα, θα πράξουμε ότι είναι δυνατό για να μην υπάρξει ποτέ κάτι ανάλογο, να μην θρηνήσουμε ποτέ ξανά για τον αδόκητο χαμό τέκνων της πατρίδας μας.

Σε μια δυσμενή περίοδο για την πατρίδα μας, όπου οι παρούσες συνθήκες δεν μας επιτρέπουν να ενεργήσουμε πέραν του ανιδιοτελούς, λόγω των σοβαρών οικονομικών και πολιτικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε, θα πρέπει να βρίσκουμε, ως λαός, τα σημαντικά στοιχεία που μας ενώνουν, χωρίς να επιτρέπουμε την παθητική θέαση της ροής των γεγονότων. Σε πλαίσιο συλλογικότητας και ομοψυχίας, η τραγωδία της 11ης Ιουλίου ας γίνει η αφετηρία για μια νέα, σύγχρονη, ευνομούμενη Πολιτεία.

Η αλτρουιστική συμπεριφορά των ηρωομαρτύρων της φονικής έκρηξης ας γίνει τρόπος ζωής και βίωμα θυσίας προς ευημερία και πρόοδο του λαού μας. Η ανυπέρβλητη ανδρεία που επέδειξαν ας γίνει διδαχή και ιερό παράδειγμα για τις παρούσες και τις επερχόμενες γενιές. Η συστράτευση δυνάμεων, η κατάλληλη οργάνωση και η αποφασιστικότητα για εκτέλεση έργου, διέπει κάθε μας πρωτοβουλία.

Με τη σκέψη μου στραμμένη σε εσάς αγαπητές Ελένη, Μαρία, Άννα και Μικαέλλα, που καλείστε να φέρετε το μεγαλύτερο βάρος των συνεπειών της χωρίς προηγούμενο τραγωδίας, υπόσχομαι πως δεν θα επιτρέψουμε ποτέ ούτε η μνήμη του Αντρέα σας να λησμονηθεί, ούτε οι ευθύνες μας ως κράτους να διαγραφούν.

Με τη μετονομασία του Πυροσβεστικού Σταθμού Λάρνακας σε Σταθμό Υπαστυνόμου Ανδρέα Παπαδόπουλου, αποτίνουμε φόρο τιμής στον Υπαστυνόμο Αντρέα Παπαδόπουλο. Αποτίνουμε φόρο τιμής σε όλους στους ήρωες της 11ης Ιουλίου 2011. Εκφράζουμε σε αυτούς τον θαυμασμό, την εκτίμηση και την αιώνια ευγνωμοσύνη μας. Η μνήμη τους θα είναι αιωνία. Τιμή και δόξα στους ήρωες του τόπου μας!
Αγαπητή Ελένη, Μαρία, Άννα και Μικαέλλα,
Σεβαστοί συγγενείς και φίλοι των ηρώων μας,
Κυρίες και κύριοι, Με ανάμεικτα αισθήματα χρέους και τιμής συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ, για να τιμήσουμε την ηρωική θυσία του αδικοχαμένου πυροσβέστη της ΕΜΑΚ, Υπαστυνόμου Ανδρέα Παπαδόπουλου, που έπεσε κατά τη φονική έκρηξη στη Ναυτική βάση Ευάγγελος Φλωράκης, η οποία εδραιώνεται με τη συμβολική μετονομασία του Πυροσβεστικού Σταθμού Λάρνακας σε «Σταθμό Υπαστυνόμου Ανδρέα Παπαδόπουλου». Βρισκόμαστε στον Σταθμό όπου εργάστηκε ο Ανδρέας Παπαδόπουλος, ο οποίος από την ημέρα ένταξής του στις τάξεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας την 1η Δεκεμβρίου 1990, παρέμεινε πιστός στον όρκο τιμής που έδωσε μέχρι το τέλος. Μνημονεύουμε και αποτίνουμε φόρο τιμής σε έναν εξαίρετο πυροσβέστη, έναν άρτιο οικογενειάρχη, έναν ευπατρίδη, που δυστυχώς οι ευθύνες για πολιτικές αποφάσεις και παραλείψεις πολιτειακών αρχόντων, τον οδήγησαν στον θάνατο μαζί με άλλους 12 ηρωομάρτυρες, στους οποίους η Πολιτεία οφείλει ένα δημόσιο έπαινο. Ο Υπαστυνόμος Ανδρέας Παπαδόπουλος, σύζυγος και πατέρας τριών ανήλικων παιδιών, γεννήθηκε στην Αμμόχωστο στις 24 Απριλίου 1967. Όπως μαρτυρούν φίλοι και συνάδελφοί του, ήταν μια ηγετική μορφή με ιδιαίτερα χαρίσματα, που έχαιρε της εμπιστοσύνης των προϊσταμένων του, αλλά και της εκτίμησης των υφισταμένων του. Ένας άνθρωπος που ξεχώριζε για την εργατικότητά του, την αφοσίωσή του στην Υπηρεσία και την αγάπη του για προσφορά προς τους συνανθρώπους του. Υπηρέτησε στην Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) με αίσθημα υψηλής αφοσίωσης και ευθύνης μέχρι την τραγική εκείνη ημέρα που κλήθηκε, μαζί με άλλους πέντε συναδέλφους του, να αντιμετωπίσει την κατάσταση που δημιουργήθηκε το μαύρο πρωινό της 11ης Ιουλίου 2011 στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», στο Μαρί, όταν ολόκληρη η Κύπρος βυθίστηκε στο σκοτάδι και στη θλίψη για τις ανθρώπινες απώλειες που προκάλεσε η φονική έκρηξη στη βάση. Η Πολιτεία σκύβει ευλαβικά το κεφάλι μπροστά στο μεγαλείο της θυσίας του Υπαστυνόμου Ανδρέα Παπαδόπουλου και των συναδέλφων του που με θάρρος, τόλμη και αυταπάρνηση εκτέλεσαν το καθήκον τους στην πρώτη γραμμή του πυρός. Με αισθήματα υπερηφάνειας και περισυλλογής, στεκόμαστε με συγκίνηση, αλλά και ευγνωμοσύνη, μπροστά στους ανθρώπους που όλοι μαζί και κάθε ένας ξεχωριστά, με βαθιά επίγνωση του χρέους τους απέναντι στην πατρίδα, δεν εγκατέλειψαν ούτε στιγμή τη θέση τους μπροστά στο θανάσιμο κίνδυνο, σώζοντας την αξιοπρέπεια του λαού μας που δοκιμάζεται και πασχίζει για επιβίωση. Με τη μετονομασία του Πυροσβεστικού Σταθμού Λάρνακας σε «Σταθμό Υπαστυνόμου Ανδρέα Παπαδόπουλου», η Πολιτεία αποτίνει τον ελάχιστο φόρο τιμής σε ένα άξιο τέκνο της Κύπρου και εκπληρώνει ένα χρέος απέναντι στη οικογένεια του. Αγαπητή Ελένη,
Αγαπητά μου κορίτσια, Μαρία, Άννα και Μικαέλλα,
Σεβαστοί γονείς, Αναγνωρίζουμε τον απέραντο πόνο και τη σπαρακτική απουσία του συζύγου, του πατέρα, του γιού, του συγγενή και του φίλου. Η θυσία του, ωστόσο, αποτελεί τρανή επιβεβαίωση του ενάρετου χαρακτήρα, του σθένους και της φλογερής αγάπης για το καθήκον. Γεγονός που σας προσδίδει υπερηφάνεια για αυτόν τον άνδρα που γαλουχήθηκε με προσήλωση στην πατρίδα και τα εθνικά ιδεώδη. Υπερήφανοι μπορείτε να νιώθετε, ακόμα, για την κληρονομιά που αφήνει, όχι μόνο στην οικογένειά του, αλλά και σε ολόκληρη την κοινωνία και ιδιαίτερα σε εμάς τους πολιτειακούς άρχοντες. Μια κληρονομιά που σε εσάς αποδίδει την ύψιστη τιμή και σε εμάς την ύψιστη ευθύνη. Με την αυτοθυσία του τίμησε τους άξιους γονείς και συγγενείς τους. Υπερηφάνεια νιώθουμε δε και για ολόκληρη την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία, σε κάθε περίπτωση αποδεικνύει την αφοσίωσή της στο καθήκον και στην παροχή αποτελεσματικών και αλτρουιστικών υπηρεσιών στην κοινωνία μας. Αναντίλεκτα, η Πυροσβεστική είναι ένα άρτια στελεχωμένο σώμα, πλήρως εκπαιδευμένο και εξοπλισμένο. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και εγώ προσωπικά, δηλώνουμε σταθεροί συμπαραστάτες και ένθερμοι υποστηρικτές του έργου που επιτελείτε. Είμαστε πάντοτε έτοιμοι να αναγνωρίσουμε, όχι μόνο με λόγια και ηθικούς επαίνους, τις πράξεις αυτοθυσίας αντρών και γυναικών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Σας συγχαίρω θερμά και είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσετε να τιμάτε τη στολή του πυροσβέστη, με την ίδια αυτοθυσία και ευθύνη που την έχουν τμήσει οι αδικοχαμένοι ήρωες μας. Φίλες και φίλοι, Χρέος και ευθύνη αφενός της Πολιτείας κι αφετέρου της ίδιας της κοινωνίας είναι να αντλήσουμε από το νόημα της θυσίας αυτών των ηρώων και να βιώσουμε το ιστορικό τους δίδαγμα, προσδιορίζοντας το δικό μας χρέος και τις δικές μας ευθύνες. Σας διαβεβαιώνω πως, ως Κυβέρνηση, δεν θα επιτρέψουμε να επαναληφθούν ανάλογα σφάλματα, αφήνοντας τη χώρα μας να ζήσει παρόμοιες τραγωδίες. Η υπόσχεση που δίνουμε τόσο στον τιμώμενο ήρωά μας όσο και στην οικογένεια του, είναι ότι δεν θα ξεχάσουμε ποτέ το καθήκον μας έναντί τους. Την ίδια, ωστόσο, στιγμή υπόσχεσή μας απέναντι στην ίδια την κοινωνία είναι ότι ως Πολιτεία, συλλογικά και συντεταγμένα, θα πράξουμε ότι είναι δυνατό για να μην υπάρξει ποτέ κάτι ανάλογο, να μην θρηνήσουμε ποτέ ξανά για τον αδόκητο χαμό τέκνων της πατρίδας μας. Σε μια δυσμενή περίοδο για την πατρίδα μας, όπου οι παρούσες συνθήκες δεν μας επιτρέπουν να ενεργήσουμε πέραν του ανιδιοτελούς, λόγω των σοβαρών οικονομικών και πολιτικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε, θα πρέπει να βρίσκουμε, ως λαός, τα σημαντικά στοιχεία που μας ενώνουν, χωρίς να επιτρέπουμε την παθητική θέαση της ροής των γεγονότων. Σε πλαίσιο συλλογικότητας και ομοψυχίας, η τραγωδία της 11ης Ιουλίου ας γίνει η αφετηρία για μια νέα, σύγχρονη, ευνομούμενη Πολιτεία. Η αλτρουιστική συμπεριφορά των ηρωομαρτύρων της φονικής έκρηξης ας γίνει τρόπος ζωής και βίωμα θυσίας προς ευημερία και πρόοδο του λαού μας. Η ανυπέρβλητη ανδρεία που επέδειξαν ας γίνει διδαχή και ιερό παράδειγμα για τις παρούσες και τις επερχόμενες γενιές. Η συστράτευση δυνάμεων, η κατάλληλη οργάνωση και η αποφασιστικότητα για εκτέλεση έργου, διέπει κάθε μας πρωτοβουλία. Με τη σκέψη μου στραμμένη σε εσάς αγαπητές Ελένη, Μαρία, Άννα και Μικαέλλα, που καλείστε να φέρετε το μεγαλύτερο βάρος των συνεπειών της χωρίς προηγούμενο τραγωδίας, υπόσχομαι πως δεν θα επιτρέψουμε ποτέ ούτε η μνήμη του Αντρέα σας να λησμονηθεί, ούτε οι ευθύνες μας ως κράτους να διαγραφούν. Με τη μετονομασία του Πυροσβεστικού Σταθμού Λάρνακας σε Σταθμό Υπαστυνόμου Ανδρέα Παπαδόπουλου, αποτίνουμε φόρο τιμής στον Υπαστυνόμο Αντρέα Παπαδόπουλο. Αποτίνουμε φόρο τιμής σε όλους στους ήρωες της 11ης Ιουλίου 2011. Εκφράζουμε σε αυτούς τον θαυμασμό, την εκτίμηση και την αιώνια ευγνωμοσύνη μας. Η μνήμη τους θα είναι αιωνία. Τιμή και δόξα στους ήρωες του τόπου μας!

Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Από 1η Οκτωβρίου οι ποινές αλλάζουν

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Απαλλαγή Ορισμένων Δημοσίων Εγγράφων απο την Υποχρέωση Επισημείωσης (Apostille) βάσει του Κανονισμού ΕΕ2016/1191

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

ΛΟΙΜΩΞΗ ΑΠΟ ΝΕΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Brexit και Κύπρος

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Ασφαλές Διαδίκτυο

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές Βιβλιοθήκες