Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως

Ομιλίες19/11/2014

Ιερός Ναός Παναγίας Παντανάσσης, Λεμεσός

Θεοφιλέστατε,
Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες,

Αισθάνομαι μεγάλη τιμή και συγκίνηση που βρίσκομαι σήμερα ανάμεσά σας για να τιμήσουμε τη μνήμη των θανόντων ευεργετών και μελών του Μελάθρου Αγωνιστών ΕΟΚΑ, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 25 χρόνων λειτουργίας του Μελάθρου. Εκπροσωπώντας τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Νίκο Αναστασιάδη, που δεν κατέστη να δυνατό να βρίσκεται ο ίδιος εδώ, όπως θα το ήθελε, θέλω να σας μεταφέρω τους θερμούς χαιρετισμούς του και την εκτίμηση και σεβασμό του προς όλους εσάς και όσους με την προσφορά και την αγάπη τους έχουν στηρίξει εμπράκτως το φιλανθρωπικό αυτό νοσηλευτήριο του Μελάθρου Αγωνιστών και την υψηλή αποστολή του.
Είναι μεγάλη η χαρά μου για την ευκαιρία που μου δίνετε να υμνήσω τους άξιους αυτούς ευεργέτες της πατρίδας, αλλά και το σημαντικό και πολύπλευρο έργο του Μελάθρου Αγωνιστών ΕΟΚΑ.

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά το Συμβούλιο του Μελάθρου Αγωνιστών και ιδιαίτερα τον πρόεδρό του για την πρόσκληση και για την οργάνωση του μνημοσύνου. Πρωτοβουλίες όπως αυτή είναι αναγκαίες για να συντηρούμε ζωντανή τη μνήμη των ανθρώπων που προσφέρουν σε αυτόν τον τόπο και να αντλούμε διδάγματα από αυτή την προσφορά, τους αγώνες και τη δράση τους.

Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες,

Είναι με συνείδηση εθνικής ευθύνης και ιστορικού χρέους, που μαζευτήκαμε σήμερα, στον ιερό αυτό ναό, για να θυμηθούμε και ν’ αποτίσουμε φόρο τιμής σε μεγάλους ευεργέτες αλλά και αγωνιστές που με τη δράση τους έγιναν παράδειγμα και καθοδηγητικός φάρος για τη σημερινή και τις επόμενες γενιές.

Μνημονεύοντας τους κεκοιμημένους ευεργέτες του Μελάθρου, Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Α’, Γλαύκο Κληρίδη, Τάσσο Παπαδόπουλο, Ανδρέα Παπανδρέου, Γώγο Παρασκευαϊδη, Στέλιο Ιωάννου, Μάξιμο Μιχαηλίδη, Γεώργιο Γαλαταριώτη, Πασχάλη Πασχαλίδη, Γεώργιο Ηρακλείδη και Τουμαζή Παναγιώτη, καθώς και τα 31 αποθανώντα μέλη του Ιδρύματος, τιμούμε την υψηλοφροσύνη και μεγαλοψυχία τους, αλλά και την αγάπη και αφοσίωσή τους προς τα υψηλά ιδανικά και την ανθρωπιστική αποστολή του Μελάθρου, που λειτουργεί ως Ιατρικό Κέντρο, ως Μονάδα Αποκατάστασης και ως Στέγη Ηλικιωμένων.

Θέλω να τονίσω πως το να μιλά κανείς για το θεάρεστο έργο που επιτελείται στο Μέλαθρο Αγωνιστών ΕΟΚΑ, αποτελεί προνόμιο και τιμή. Το Μέλαθρο Αγωνιστών ΕΟΚΑ, βαδίζοντας πλέον στον 25ο χρόνο της λειτουργίας του, συνεχίζει να φέρνει εις πέρας ένα αξιοθαύμαστο και άξιο συγχαρητηρίων έργο, παρέχοντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, τόσο προς όσους κατά καιρούς αγωνίστηκαν στους υπέρ ελευθερίας αγώνες της πατρίδας, όσο και προς το σύνολο του Κυπριακού Ελληνισμού.

Το Μέλαθρο με το πρωτοποριακό, πολύπλευρο και πολυσήμαντο έργο του έχει ξεπεράσει τα στενά όρια της πατρίδας μας, καθώς μεγάλα κέντρα του εξωτερικού παραπέμπουν ασθενείς σε αυτό για αποκατάσταση και θεραπεία.
Οι πλείστοι από εσάς, που δραστηριοποιείστε σε αυτό το χώρο, έχοντας σκοπό να βοηθήσετε τον αγώνα ζωής και υγείας πασχόντων συνανθρώπων μας, γνωρίζετε καλύτερα ότι η ζωή είναι πολύτιμη και μοναδική και ο κάθε άνθρωπος την δικαιούται στο υψηλότερο δυνατόν επίπεδο. Γι’ αυτούς ακριβώς τους λόγους, η Κυβέρνηση, θεωρώντας την υγεία ως υπέρτατο κοινωνικό αγαθό που αποτελεί ευθύνη του κράτους, έχει ως κύρια επιδίωξή της, τη συνεχή βελτίωση του επιπέδου υγείας του Κύπριου πολίτη. Παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που βιώνουμε ο στόχος της παροχής υψηλού επιπέδου ιατροφαρμακευτικών υπηρεσιών παραμένει σταθερός και αδιαπραγμάτευτος.

Πρέπει, όμως, να δεχτούμε πως οι υπηρεσίες θεραπείας και αποκατάστασης στην Κύπρο θα βρίσκονταν σε πολύ χαμηλότερα από τα σημερινά επίπεδα, αν απουσίαζε η προσφορά του Μελάθρου Αγωνιστών ΕΟΚΑ. Η αυξημένη ζήτηση των υπηρεσιών του, καταδεικνύει την εμπιστοσύνη με την οποία περιβάλλεται το ίδρυμα, τόσο από αρμόδιους φορείς, όσο και από τον απλό κόσμο που έχει ανάγκη τις υπηρεσίες του. Το ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο φροντίδας των υπερσύγχρονων Μονάδων Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης και Ειδικής Φροντίδας και Αποκατάστασης υποδηλώνει ότι το Μέλαθρο έχει θέσει ως ξεχωριστή δική του υπόθεση την προσωπική ευημερία και ποιότητα ζωής των ασθενών.

Οι συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης και οι δυνατότητες κοινωνικής επανένταξης που παρέχονται στις Μονάδες του Μελάθρου, συμβάλλουν στην ενίσχυση της αυτοεκτίμησης των ασθενών, στην ενδυνάμωση της προσωπικότητας τους, στην ομαλή επανένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο και γενικότερα στην επίτευξη συνθηκών ευημερίας και προόδου στην κοινωνία μας. Αναγνωρίζοντας ιδιαίτερα αυτή την πολύπλευρη προσφορά του Μελάθρου Αγωνιστών ΕΟΚΑ, στον τομέα της αποκατάστασης, εδώ και χρόνια το κράτος έχει συνάψει συμφωνία συνεργασίας για την παραπομπή ασθενών από το δημόσιο τομέα και επιδοτεί τις υπηρεσίες του με ένα σεβαστό ετήσιο ποσό από το Σχέδιο Χορηγιών του Υπουργείου Υγείας.

Θέλω να σας μεταφέρω τη διαβεβαίωση του προέδρου της Δημοκρατίας, ότι ως Κυβέρνηση, είμαστε πάντοτε ενεργοί συμπαραστάτες στο αξιόλογο έργο που επιτελεί, συμβάλλοντας στην αναβάθμιση των υπηρεσιών του και στηρίζοντας την πολύπλευρη ανθρωπιστική προσφορά του προς το συνάνθρωπο μας. Αλλά για να μπορεί το Μέλαθρον Αγωνιστών ΕΟΚΑ να συνεχίζει το περίπλοκο και πολύτιμο έργο του, προσφέροντας εξειδικευμένες υπηρεσίες σε κάθε άνθρωπο, είχε την ανάγκη και τη συνδρομή των ευεργετών και των μελών που το στήριξαν τα περασμένα χρόνια, την μνήμη των οποίων τιμούμε σήμερα. Σε αυτό ακριβώς συνίσταται και η μεγάλη προσφορά των θανόντων ευεργετών και μελών του Μελάθρου Αγωνιστών ΕΟΚΑ. Στο γεγονός ότι με την ευεργεσία και την βοήθειά τους το Μέλαθρο μπορεί και συνεχίζει το περίπλοκο και πολύτιμο έργο του, προσφέροντας εξειδικευμένες υπηρεσίες σε κάθε άνθρωπο που το χρειάζεται.

Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες,

Η σημερινή εκδήλωση μνήμης των ανθρώπων που πρόσφεραν και στήριξαν μια ειρηνική και ανθρωπιστική δραστηριότητα των Αγωνιστών της ΕΟΚΑ, βρίσκει την Κύπρο να αγωνίζεται ακόμα για τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής και για μια λύση που να δικαιώνει τους αγώνες του λαού της, κάτω από τις δυσμενέστερες παρά ποτέ συνθήκες.

Σήμερα που η Κύπρος εξακολουθεί να αντιμετωπίζει την τουρκική επιβουλή και να εξαπλώνεται η αστάθεια στην περιοχή μας, έχουμε διπλό καθήκον να περιφρουρήσουμε την ενότητα και την ομοψυχία μας.

Ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που η τουρκική πλευρά κλιμακώνει την αδιαλλαξία και τις προκλήσεις της. Σε τέτοιο βαθμό, που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναγκάστηκε, με την σύμφωνη γνώμη όλων των πολιτικών δυνάμεων του τόπου, να αποφασίσει την αναστολή της συμμετοχής της ελληνικής κυπριακής πλευράς στις συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού. Είναι οφειλή και υποχρέωσή μας να αντιδράσουμε με τον πιο έντονο τρόπο, όταν η Τουρκία αμφισβήτησε εκ νέου και με τον πιο προκλητικό τρόπο τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, παρεμβαίνοντας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη με την δέσμευση περιοχών της για έρευνες και την αποστολή σεισμογραφικού σκάφους, συνοδευόμενου από δυο υποστηρικτικά άλλα σκάφη και την επίβλεψη της περιοχής από πολεμικά.

Αναμφίβολα, οι ενέργειες αυτές της Τουρκίας δεν είναι άσχετες με τον αναβαθμισμένο - στρατηγικά, οικονομικά και πολιτικά - ρόλο της Κύπρου στην περιοχή, ο οποίος, λόγω και των ανακατατάξεων που συντελούνται, έχει καταστεί καθοριστικός για τις περαιτέρω εξελίξεις. Τα ενεργειακά αποθέματα στο βυθό της Ανατολικής Μεσογείου και οι συμμαχίες που έχει συνάψει η Κύπρος με όλες τις άλλες χώρες της περιοχής, εξαιρουμένης της Τουρκίας, καθώς και η εκτίμηση ότι η μικρή κατά τα άλλα Κύπρος μπορεί να καταστεί σημαντικός ενεργειακός παίκτης και μεγάλος στρατηγικός σύμμαχος, έχουν δημιουργήσει για τη χώρα μας μια άλλη μεγαλύτερη προοπτική που, προφανώς, ενοχλεί την Τουρκία. Εμείς θα συνεχίσουμε το δρόμο μας. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας και δεν θα δεχθούμε ποτέ την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, διαβεβαιώνοντας την ίδια ώρα, πως δεν θα κουραστούμε να εργαζόμαστε για την εξεύρεση, το συντομότερο, μιας λύσης του κυπριακού προβλήματος. Μιας λύσης που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των Ελληνοκυπρίων και δεν θα παραγνωρίζει, βεβαίως, ούτε και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

Η συνεχιζόμενη τραγωδία της Κύπρου, μάς υποχρεώνει να κρατούμε διαρκώς ζωντανή την ανάμνηση του φρικτού εγκλήματος που εξακολουθούμε να βιώνουμε και να υπενθυμίζουμε στον πολιτισμένο κόσμο την ανεξίτηλη ευθύνη της Τουρκίας. Ενωμένοι στις κορυφαίες επιλογές μας, απαλλαγμένοι από αισθήματα μικροψυχίας και φανατισμού, έχουμε χρέος, αδιακρίτως πολιτικών ή ιδεολογικών διαφορών, να συμβάλουμε στην προσπάθεια για την ελευθερία και την επανένωση της πατρίδας.

Οφείλουμε να υπερβούμε τα διχαστικά σύνδρομα και τις τραυματικές εμπειρίες του παρελθόντος. Να ψηλαφίσουμε με κριτική διάθεση τα λάθη και τα ελαττώματά μας. Να βαθύνουμε την αυτοσυνειδησία μας και με περίσσευμα γενναιότητας να αναλάβουμε τις ατομικές και συλλογικές μας ευθύνες.

Ας είναι αιωνία η μνήμη των όσων σήμερα τιμούμε για την προσφορά και τους αγώνες τους προς την πατρίδα, και οι σεβάσμιες μορφές τους ας ατσαλώνουν τη θέλησή μας στον αγώνα για τη λευτεριά, την επανένωση, την αξιοπρέπεια και την πνευματική αναγέννηση της πατρίδας μας!
Ιερός Ναός Παναγίας Παντανάσσης, Λεμεσός Θεοφιλέστατε,
Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες, Αισθάνομαι μεγάλη τιμή και συγκίνηση που βρίσκομαι σήμερα ανάμεσά σας για να τιμήσουμε τη μνήμη των θανόντων ευεργετών και μελών του Μελάθρου Αγωνιστών ΕΟΚΑ, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 25 χρόνων λειτουργίας του Μελάθρου. Εκπροσωπώντας τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Νίκο Αναστασιάδη, που δεν κατέστη να δυνατό να βρίσκεται ο ίδιος εδώ, όπως θα το ήθελε, θέλω να σας μεταφέρω τους θερμούς χαιρετισμούς του και την εκτίμηση και σεβασμό του προς όλους εσάς και όσους με την προσφορά και την αγάπη τους έχουν στηρίξει εμπράκτως το φιλανθρωπικό αυτό νοσηλευτήριο του Μελάθρου Αγωνιστών και την υψηλή αποστολή του. Είναι μεγάλη η χαρά μου για την ευκαιρία που μου δίνετε να υμνήσω τους άξιους αυτούς ευεργέτες της πατρίδας, αλλά και το σημαντικό και πολύπλευρο έργο του Μελάθρου Αγωνιστών ΕΟΚΑ. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά το Συμβούλιο του Μελάθρου Αγωνιστών και ιδιαίτερα τον πρόεδρό του για την πρόσκληση και για την οργάνωση του μνημοσύνου. Πρωτοβουλίες όπως αυτή είναι αναγκαίες για να συντηρούμε ζωντανή τη μνήμη των ανθρώπων που προσφέρουν σε αυτόν τον τόπο και να αντλούμε διδάγματα από αυτή την προσφορά, τους αγώνες και τη δράση τους. Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες, Είναι με συνείδηση εθνικής ευθύνης και ιστορικού χρέους, που μαζευτήκαμε σήμερα, στον ιερό αυτό ναό, για να θυμηθούμε και ν’ αποτίσουμε φόρο τιμής σε μεγάλους ευεργέτες αλλά και αγωνιστές που με τη δράση τους έγιναν παράδειγμα και καθοδηγητικός φάρος για τη σημερινή και τις επόμενες γενιές. Μνημονεύοντας τους κεκοιμημένους ευεργέτες του Μελάθρου, Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Α’, Γλαύκο Κληρίδη, Τάσσο Παπαδόπουλο, Ανδρέα Παπανδρέου, Γώγο Παρασκευαϊδη, Στέλιο Ιωάννου, Μάξιμο Μιχαηλίδη, Γεώργιο Γαλαταριώτη, Πασχάλη Πασχαλίδη, Γεώργιο Ηρακλείδη και Τουμαζή Παναγιώτη, καθώς και τα 31 αποθανώντα μέλη του Ιδρύματος, τιμούμε την υψηλοφροσύνη και μεγαλοψυχία τους, αλλά και την αγάπη και αφοσίωσή τους προς τα υψηλά ιδανικά και την ανθρωπιστική αποστολή του Μελάθρου, που λειτουργεί ως Ιατρικό Κέντρο, ως Μονάδα Αποκατάστασης και ως Στέγη Ηλικιωμένων. Θέλω να τονίσω πως το να μιλά κανείς για το θεάρεστο έργο που επιτελείται στο Μέλαθρο Αγωνιστών ΕΟΚΑ, αποτελεί προνόμιο και τιμή. Το Μέλαθρο Αγωνιστών ΕΟΚΑ, βαδίζοντας πλέον στον 25ο χρόνο της λειτουργίας του, συνεχίζει να φέρνει εις πέρας ένα αξιοθαύμαστο και άξιο συγχαρητηρίων έργο, παρέχοντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, τόσο προς όσους κατά καιρούς αγωνίστηκαν στους υπέρ ελευθερίας αγώνες της πατρίδας, όσο και προς το σύνολο του Κυπριακού Ελληνισμού. Το Μέλαθρο με το πρωτοποριακό, πολύπλευρο και πολυσήμαντο έργο του έχει ξεπεράσει τα στενά όρια της πατρίδας μας, καθώς μεγάλα κέντρα του εξωτερικού παραπέμπουν ασθενείς σε αυτό για αποκατάσταση και θεραπεία. Οι πλείστοι από εσάς, που δραστηριοποιείστε σε αυτό το χώρο, έχοντας σκοπό να βοηθήσετε τον αγώνα ζωής και υγείας πασχόντων συνανθρώπων μας, γνωρίζετε καλύτερα ότι η ζωή είναι πολύτιμη και μοναδική και ο κάθε άνθρωπος την δικαιούται στο υψηλότερο δυνατόν επίπεδο. Γι’ αυτούς ακριβώς τους λόγους, η Κυβέρνηση, θεωρώντας την υγεία ως υπέρτατο κοινωνικό αγαθό που αποτελεί ευθύνη του κράτους, έχει ως κύρια επιδίωξή της, τη συνεχή βελτίωση του επιπέδου υγείας του Κύπριου πολίτη. Παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που βιώνουμε ο στόχος της παροχής υψηλού επιπέδου ιατροφαρμακευτικών υπηρεσιών παραμένει σταθερός και αδιαπραγμάτευτος. Πρέπει, όμως, να δεχτούμε πως οι υπηρεσίες θεραπείας και αποκατάστασης στην Κύπρο θα βρίσκονταν σε πολύ χαμηλότερα από τα σημερινά επίπεδα, αν απουσίαζε η προσφορά του Μελάθρου Αγωνιστών ΕΟΚΑ. Η αυξημένη ζήτηση των υπηρεσιών του, καταδεικνύει την εμπιστοσύνη με την οποία περιβάλλεται το ίδρυμα, τόσο από αρμόδιους φορείς, όσο και από τον απλό κόσμο που έχει ανάγκη τις υπηρεσίες του. Το ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο φροντίδας των υπερσύγχρονων Μονάδων Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης και Ειδικής Φροντίδας και Αποκατάστασης υποδηλώνει ότι το Μέλαθρο έχει θέσει ως ξεχωριστή δική του υπόθεση την προσωπική ευημερία και ποιότητα ζωής των ασθενών. Οι συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης και οι δυνατότητες κοινωνικής επανένταξης που παρέχονται στις Μονάδες του Μελάθρου, συμβάλλουν στην ενίσχυση της αυτοεκτίμησης των ασθενών, στην ενδυνάμωση της προσωπικότητας τους, στην ομαλή επανένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο και γενικότερα στην επίτευξη συνθηκών ευημερίας και προόδου στην κοινωνία μας. Αναγνωρίζοντας ιδιαίτερα αυτή την πολύπλευρη προσφορά του Μελάθρου Αγωνιστών ΕΟΚΑ, στον τομέα της αποκατάστασης, εδώ και χρόνια το κράτος έχει συνάψει συμφωνία συνεργασίας για την παραπομπή ασθενών από το δημόσιο τομέα και επιδοτεί τις υπηρεσίες του με ένα σεβαστό ετήσιο ποσό από το Σχέδιο Χορηγιών του Υπουργείου Υγείας. Θέλω να σας μεταφέρω τη διαβεβαίωση του προέδρου της Δημοκρατίας, ότι ως Κυβέρνηση, είμαστε πάντοτε ενεργοί συμπαραστάτες στο αξιόλογο έργο που επιτελεί, συμβάλλοντας στην αναβάθμιση των υπηρεσιών του και στηρίζοντας την πολύπλευρη ανθρωπιστική προσφορά του προς το συνάνθρωπο μας. Αλλά για να μπορεί το Μέλαθρον Αγωνιστών ΕΟΚΑ να συνεχίζει το περίπλοκο και πολύτιμο έργο του, προσφέροντας εξειδικευμένες υπηρεσίες σε κάθε άνθρωπο, είχε την ανάγκη και τη συνδρομή των ευεργετών και των μελών που το στήριξαν τα περασμένα χρόνια, την μνήμη των οποίων τιμούμε σήμερα. Σε αυτό ακριβώς συνίσταται και η μεγάλη προσφορά των θανόντων ευεργετών και μελών του Μελάθρου Αγωνιστών ΕΟΚΑ. Στο γεγονός ότι με την ευεργεσία και την βοήθειά τους το Μέλαθρο μπορεί και συνεχίζει το περίπλοκο και πολύτιμο έργο του, προσφέροντας εξειδικευμένες υπηρεσίες σε κάθε άνθρωπο που το χρειάζεται. Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες, Η σημερινή εκδήλωση μνήμης των ανθρώπων που πρόσφεραν και στήριξαν μια ειρηνική και ανθρωπιστική δραστηριότητα των Αγωνιστών της ΕΟΚΑ, βρίσκει την Κύπρο να αγωνίζεται ακόμα για τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής και για μια λύση που να δικαιώνει τους αγώνες του λαού της, κάτω από τις δυσμενέστερες παρά ποτέ συνθήκες. Σήμερα που η Κύπρος εξακολουθεί να αντιμετωπίζει την τουρκική επιβουλή και να εξαπλώνεται η αστάθεια στην περιοχή μας, έχουμε διπλό καθήκον να περιφρουρήσουμε την ενότητα και την ομοψυχία μας. Ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που η τουρκική πλευρά κλιμακώνει την αδιαλλαξία και τις προκλήσεις της. Σε τέτοιο βαθμό, που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναγκάστηκε, με την σύμφωνη γνώμη όλων των πολιτικών δυνάμεων του τόπου, να αποφασίσει την αναστολή της συμμετοχής της ελληνικής κυπριακής πλευράς στις συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού. Είναι οφειλή και υποχρέωσή μας να αντιδράσουμε με τον πιο έντονο τρόπο, όταν η Τουρκία αμφισβήτησε εκ νέου και με τον πιο προκλητικό τρόπο τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, παρεμβαίνοντας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη με την δέσμευση περιοχών της για έρευνες και την αποστολή σεισμογραφικού σκάφους, συνοδευόμενου από δυο υποστηρικτικά άλλα σκάφη και την επίβλεψη της περιοχής από πολεμικά. Αναμφίβολα, οι ενέργειες αυτές της Τουρκίας δεν είναι άσχετες με τον αναβαθμισμένο - στρατηγικά, οικονομικά και πολιτικά - ρόλο της Κύπρου στην περιοχή, ο οποίος, λόγω και των ανακατατάξεων που συντελούνται, έχει καταστεί καθοριστικός για τις περαιτέρω εξελίξεις. Τα ενεργειακά αποθέματα στο βυθό της Ανατολικής Μεσογείου και οι συμμαχίες που έχει συνάψει η Κύπρος με όλες τις άλλες χώρες της περιοχής, εξαιρουμένης της Τουρκίας, καθώς και η εκτίμηση ότι η μικρή κατά τα άλλα Κύπρος μπορεί να καταστεί σημαντικός ενεργειακός παίκτης και μεγάλος στρατηγικός σύμμαχος, έχουν δημιουργήσει για τη χώρα μας μια άλλη μεγαλύτερη προοπτική που, προφανώς, ενοχλεί την Τουρκία. Εμείς θα συνεχίσουμε το δρόμο μας. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας και δεν θα δεχθούμε ποτέ την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, διαβεβαιώνοντας την ίδια ώρα, πως δεν θα κουραστούμε να εργαζόμαστε για την εξεύρεση, το συντομότερο, μιας λύσης του κυπριακού προβλήματος. Μιας λύσης που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των Ελληνοκυπρίων και δεν θα παραγνωρίζει, βεβαίως, ούτε και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Η συνεχιζόμενη τραγωδία της Κύπρου, μάς υποχρεώνει να κρατούμε διαρκώς ζωντανή την ανάμνηση του φρικτού εγκλήματος που εξακολουθούμε να βιώνουμε και να υπενθυμίζουμε στον πολιτισμένο κόσμο την ανεξίτηλη ευθύνη της Τουρκίας. Ενωμένοι στις κορυφαίες επιλογές μας, απαλλαγμένοι από αισθήματα μικροψυχίας και φανατισμού, έχουμε χρέος, αδιακρίτως πολιτικών ή ιδεολογικών διαφορών, να συμβάλουμε στην προσπάθεια για την ελευθερία και την επανένωση της πατρίδας. Οφείλουμε να υπερβούμε τα διχαστικά σύνδρομα και τις τραυματικές εμπειρίες του παρελθόντος. Να ψηλαφίσουμε με κριτική διάθεση τα λάθη και τα ελαττώματά μας. Να βαθύνουμε την αυτοσυνειδησία μας και με περίσσευμα γενναιότητας να αναλάβουμε τις ατομικές και συλλογικές μας ευθύνες. Ας είναι αιωνία η μνήμη των όσων σήμερα τιμούμε για την προσφορά και τους αγώνες τους προς την πατρίδα, και οι σεβάσμιες μορφές τους ας ατσαλώνουν τη θέλησή μας στον αγώνα για τη λευτεριά, την επανένωση, την αξιοπρέπεια και την πνευματική αναγέννηση της πατρίδας μας!

Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

ΛΟΙΜΩΞΗ ΑΠΟ ΝΕΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Brexit και Κύπρος

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Ασφαλές Διαδίκτυο

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές ΒιβλιοθήκεςΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Eναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης