ΕκτύπωσηΕκτύπωση Κλείσιμο Κλείσιμο

Κυπριακή Δημοκρατία
Ειδήσεις

Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως: Ιστορικής σημασίας οι Συμφωνίες που υπογράφηκαν με την Κυβέρνηση του Ιράν

21/11/2014

Σημαντικές Συμφωνίες Συνεργασίας στον τομέα της έκδοσης φυγοδίκων και της μεταφοράς καταδίκων υπέγραψαν την Παρασκευή, 21/11/2014, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου και ο Υπουργός Δικαιοσύνης του Ιράν Δρ Mostafa Pourmohamadi, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί ο Ιρανός Υπουργός Δικαιοσύνης στην Κύπρο, ύστερα από πρόσκληση του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως.

Μετά το πέρας των συνομιλιών και της υπογραφής των συμφωνιών οι δύο Υπουργοί προέβησαν σε δηλώσεις ως ακολούθως:

Ο κ. Νικολάου ανέφερε: «Πρόκειται για μια ιστορική μέρα για τις δύο χώρες και τις δύο Κυβερνήσεις, της Κύπρου και του Ιράν. Μετά από μακρόχρονες διαβουλεύσεις υπογράψαμε δύο σημαντικές συμφωνίες: τη Συμφωνία για Μεταφορά Καταδίκων από τη μια χώρα στην άλλη και τη Συμφωνία για Έκδοση Προσώπων εναντίων των οποίων διερευνώνται ποινικές υποθέσεις.

Οι δύο αυτές Συμφωνίες γίνονται σε μια στιγμή κατά την οποία χρειάζεται να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στις σχέσεις μεταξύ των κρατών που βρίσκονται στο ανατολικό άκρο της Μεσογείου, όπου επιβάλλεται οι σχέσεις αυτές να διατηρηθούν και να βελτιώνονται συνεχώς για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά που συμβαίνουν στην περιοχή μας και ειδικότερα τα ζητήματα που αφορούν την τρομοκρατία και την προσπάθεια που καταβάλλουμε ως Κυβερνήσεις για την καταπολέμησή της. Οι δύο Συμφωνίες έχουν ακόμα μια ιδιαιτερότητα: πρώτη φορά έχει υπογραφεί συμφωνία με ευρωπαϊκό κράτος από μέρους της Κυβέρνησης του Ιράν. Είμαστε το πρώτο κράτος με το οποίο το Ιράν υπογράφει συμφωνία σε θέματα που αφορούν τη μεταφορά και την έκδοση καταδίκων και φυγοδίκων. Τέτοια συμφωνία υπογράφηκε τελευταία φορά πριν από 35 χρόνια με τη Γαλλία. Θέλω να πιστεύω ότι οι ιδιαιτερότητες αυτών των Συμφωνιών θα αποτελέσουν την ευκαιρία να αναπτυχθούν περαιτέρω οι σχέσεις μεταξύ των δύο Κυβερνήσεων και των λαών μας».

Ο κ. Νικολάου ανέφερε, επίσης, ότι οι Συμφωνίες που υπογράφηκαν και που αφορούν την έκδοση προσώπων διέπονται από το Διεθνές Δίκαιο, το οποίο διασφαλίζει πλήρως τα δικαιώματα των πολιτών να μην υπόκεινται σε έκδοση και σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι παραβιάζονται τέτοια δικαιώματα τα πρόσωπα αυτά δεν εκδίδονται στην άλλη χώρα. Το πολιτικό άσυλο παραχωρείται σε περιπτώσεις που προνοούνται στη σχετική νομοθεσία και η παραχώρηση πολιτικού ασύλου ουδόλως επηρεάζεται από τις συμφωνίες που έχουμε υπογράψει, υπογράμμισε.

Από την πλευρά του ο Ιρανός Υπουργός ευχαρίστησε τον κ. Νικολάου για την πρόσκληση στην Κύπρο και εξέφρασε την ικανοποίηση του για την υπογραφή των Συμφωνιών γιατί αποτελούν την απαρχή μιας στενής συνεργασίας με την Κύπρο. Ο δρ Pourmohamadi χαρακτήρισε πολύ ουσιαστικές και τις συναντήσεις που είχε ενωρίτερα την ίδια μέρα με τον Υπουργό Εξωτερικών και τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας.

Φωτογραφίες από την εκδήλωση

Πίσω

© 2012 - 2020 Κυπριακή Δημοκρατία,
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως