Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως
Βρίσκεστε στη Σελίδα: Αρχική Σελίδα Ειδήσεις

Ειδήσεις


Aξιολόγηση των εκκρεμοτήτων και μέτρων που λαμβάνονται για βελτίωση του χρόνου απονομής της δικαιοσύνης

04/03/2016

Σε αξιολόγηση των εκκρεμοτήτων και των μέτρων που έχουν ληφθεί όσον αφορά τη βελτίωση του χρόνου απονομής της δικαιοσύνης, προέβηκαν, σήμερα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου μαζί με τον Πρόεδρο και τα Μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου, στα πλαίσια των τακτικών συναντήσεων τους στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Υπουργός ανέφερε: «Είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε μια ανασκόπηση και αξιολόγηση των εκκρεμοτήτων και των μέτρων που λάβαμε όσον αφορά τη βελτίωση του χρόνου απονομής της δικαιοσύνης και την απρόσκοπτη απονομή της. Υπενθυμίζω ότι έχουμε προχωρήσει με τη σύσταση του Διοικητικού Δικαστηρίου, έχουν γίνει αλλαγές όσον αφορά την καθ’ ύλην αρμοδιότητα των δικαστών, ώστε να γίνεται μια καλύτερη διαχείριση του χρόνου των δικαστών, και έγιναν τροποποιήσεις στους διαδικαστικούς κανονισμούς των δικαστηρίων ούτως ώστε αστικές υποθέσεις να εκδικάζονται σε συντομότερο χρονικό διάστημα, αφού θα γίνεται μια σωστή διαχείριση του χρόνου εκδίκασης των υποθέσεων αυτών από τους δικαστές. Επίσης, καθορίστηκαν διαδικασίες για επίλυση μικρών διαφορών – μέχρι το ποσό των 3,000 ευρώ. Παράλληλα, λήφθηκαν αποφάσεις και έχουν γίνει αλλαγές που σχετίζονται την καταχώριση και προώθηση συγκεκριμένων υποθέσεων, όπως είναι οι υποθέσεις των αξιογράφων, κατά τρόπο ώστε αυτές να εκδικαστούν σε επιτρεπτό χρόνο».

Ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι συζητήθηκαν πρόσθετα μέτρα τα οποία έχει αποφασιστεί να ληφθούν, όπως είναι η σύσταση ενός δικαστηρίου επίλυσης εμπορικών διαφορών στα πρότυπα των διεθνών εμπορικών δικαστηρίων. Για το θέμα αυτό, ανέλαβαν οι δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου να ετοιμάσουν μια μελέτη μέχρι το τέλος Απριλίου, σημείωσε.

Επιπρόσθετα, ο κ. Νικολάου, είπε ότι συζητήθηκε το θέμα της επέκτασης των εξωδίκων ρυθμίσεων, ώστε ένας σημαντικός αριθμός υποθέσεων να αποφορτίσουν τα ποινικά δικαστήρια, αναφερόμενος σε υποθέσεις που σχετίζονται με την ηχορύπανση, την έκδοση άδειας κέντρων αναψυχής, την έκδοση άδειας πώλησης ποτών, κ.ά.

Και πρόσθεσε: «Συζητήσαμε για αλλαγές που πρέπει να γίνουν όσον αφορά την καταχώρηση εφέσεων σε ενδιάμεσες αποφάσεις που εκδίδονται από τα δικαστήρια, γιατί δυστυχώς σήμερα, όπως λειτουργεί το σύστημα, μπορούν να καταχωρηθούν εφέσεις για όποια ενδιάμεση απόφαση εκδίδεται από το δικαστήριο και αυτό, πέραν του ότι προκαλεί μια πρόσθετη καθυστέρηση στην προώθηση των υποθέσεων, αποτελεί μια επιπρόσθετη διαδικασία την οποία επωμίζονται τα δευτεροβάθμια δικαστήρια στον τόπο μας».

Αναφερόμενος στην αξιολόγηση των αναγκών που αφορούν το Διοικητικό Δικαστήριο, ο κ. Νικολάου είπε ότι γίνεται μια αξιολόγηση των αναγκών όλων των δικαστηρίων σε σχέση με το προσωπικό. Επιπλέον, αποφασίστηκε και προχωρά η λειτουργία ενός τμήματος στα δικαστήρια για την εκπαίδευση των δικαστών και των δικηγόρων, πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι για το σκοπό αυτό θα συσταθεί μια τεχνοκρατική επιτροπή – στην οποία θα μετέχουν δύο δικαστές και ένας λειτουργός του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Η επιτροπή θα έρθει σε επικοινωνία με την αντίστοιχη επιτροπή του Υπουργείου Δικαιοσύνης της Ελλάδας για να αξιοποιηθούν δυνατότητες επιμόρφωσης και εκπαίδευσης δικαστών του διοικητικού δικαστηρίου από δικαστές στην Ελλάδα, διευκρίνισε.

Τέλος, ο κ. Υπουργός είπε ότι ενημέρωσε τα μέλη του Ανωτάτου για τις προτεραιότητες που έχουν ταχθεί όσον αφορά τη βελτίωση του τρόπου απονομής της δικαιοσύνης, οι οποίες έχουν κατατεθεί και στο Υπουργικό Συμβούλιο. Μεταξύ αυτών είναι και το νέο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, σημείωσε, αναφέροντας ότι έχει ολοκληρωθεί από πλευράς του Επαρχιακού Δικαστηρίου η υποβολή των αναγκών προς τα Δημόσια Έργα, τα οποία αναμένεται τώρα να προχωρήσουν στην αξιολόγηση και χαρτογράφησή τους, ώστε να ετοιμαστούν τα σχέδια του νέου κτηρίου και να προχωρήσουμε σε διεθνή διαγωνισμό για τα αρχιτεκτονικά σχέδιά του. «Ενημέρωσα τα μέλη για την προώθηση των υπολοίπων έργων, με την ανέγερση του πρόσθετου τμήματος του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου και την προώθηση των εργασιών που αφορούν το παλαιό κτήριο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, όπου θα λειτουργήσει το Οικογενειακό Δικαστήριο και το Δικαστήριο Εργατικών Διαφορών. Στο πλαίσιο της συνάντησης έγινε γενικότερα μια αξιολόγηση των πρόσθετων αναγκών που υπάρχουν με σκοπό την περαιτέρω βελτίωση του τρόπου απονομής της δικαιοσύνης στον τόπο μας», κατέληξε.


Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

Brexit και Κύπρος

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές ΒιβλιοθήκεςΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Eναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Δικτυακή Πύλη «Η Ευρώπη σου»: Πρακτικός Οδηγός για πολίτες και επιχειρήσεις σχετικά με τα δικαιώματα και τις δυνατότητες που προσφέρει η ενιαία αγορά της ΕΕ.

YKA Κοινωνικές Ασφαλίσεις