Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως
Βρίσκεστε στη Σελίδα: Αρχική Σελίδα Ειδήσεις

Ειδήσεις


Δηλώσεις για τις επαφές με ομολόγους του στην Αθήνα

20/01/2016

Αναφερόμενος, σήμερα, στη διήμερη επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Αθήνα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου δήλωσε:

«Πραγματοποίησα χωριστές συναντήσεις με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Νίκο Παρασκευόπουλο, τον Αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας, αρμόδιο για θέματα Διαφθοράς κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, και με τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαο Τόσκα, αντίστοιχο Υπουργό για θέματα δημόσιας τάξης.

Με τον κ. Παπαγγελόπουλο συζητήσαμε ζητήματα που αφορούν τη νέα στρατηγική που ετοιμάζουμε αναφορικά με την πάταξη της διαφθοράς, την πρόληψη και καταστολή της, όπου το Υπουργικό Συμβούλιο έχει εξουσιοδοτήσει το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, σε συνεργασία με τα άλλα συναρμόδια υπουργεία, να ετοιμάσει τη σχετική στρατηγική. Μαζί με τον συνάδελφο Υπουργό συζητήσαμε τα προβλήματα που οι ίδιοι αντιμετώπισαν κατά τη σύνταξη της αντίστοιχης στρατηγικής στην Ελλάδα, ζητήματα που θα έπρεπε να προσεχθούν στο στάδιο της σύνταξης και συμφωνήσαμε όπως η ομάδα που ασχολήθηκε με την ετοιμασία της στρατηγικής, συνεργαστεί με τη δική μας ομάδα κατά τον καταρτισμό του στρατηγικού μας σχεδίου κατά της διαφθοράς. Περαιτέρω, αποφασίσαμε να ανταλλάξουμε εμπειρογνωμοσύνη και γύρω από άλλα θέματα, όπως είναι οι ρυθμίσεις που σχετίζονται με τους πληροφοριοδότες για θέματα διαφθοράς, καθώς και, τη διερεύνηση των υποθέσεων που επηρεάζουν το δημόσιο βίο». Επισήμανε ότι η συζήτηση ήταν αποτέλεσμα των κοινών προβληματισμών στην προσπάθεια να ενθαρρυνθούν άτομα για να καταγγείλουν ή παραχωρήσουν στις διωκτικές αρχές πληροφορίες αναφορικά με πράξεις διαφθοράς, καθώς και της διερεύνησης υποθέσεων αυτών, αφού, όπως είναι γνωστό, στην Ελλάδα η διερεύνηση της εμπλοκής βουλευτών σε πράξεις διαφθοράς προϋποθέτουν εξετάσεις από εξεταστικές επιτροπές στη Βουλή των Ελλήνων, ενώ εμείς ακολουθούμε τις ίδιες ακριβώς διαδικασίες που ακολουθούνται για τη διερεύνηση οποιουδήποτε ποινικού αδικήματος. «Ζητήθηκε η βοήθειά μας γύρω από αυτά τα θέματα, γι’ αυτό αποφασίσαμε να το ότι μπορούμε να προχωρήσουμε στη συγκρότηση ομάδας τεχνοκρατών οι οποίοι εκτός από τα πιο πάνω θα προχωρήσουν στον καταρτισμό κοινών προγραμμάτων εκπαίδευσης ή σεμιναρίων που θα απευθύνονται σε Βουλευτές, δικαστές, σε μέλη της Δημόσιας Υπηρεσίας, και γενικά σε όλους εκείνους που ασκούν ή επηρεάζουν την εξουσία, στα πλαίσια της λογοδοσίας».

Αναφερόμενος στην συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, κ. Παρασκευόπουλο, επισήμανε ότι «Συζητήσαμε θέματα που σχετίζονται με τη λειτουργία του Διοικητικού Δικαστηρίου και ζήτησα την παροχή ενημέρωσης - εκπαίδευσης τόσο των δικαστών όσο και των δικηγόρων αναφορικά με την άσκηση της αρμοδιότητας να εξετάζονται φορολογικές υποθέσεις και επί της ουσίας, όχι μόνο επί της νομιμότητας, όπως ίσχυε μέχρι πρόσφατα. Ανταλλάξαμε, επίσης, απόψεις όσον αφορά τον εκσυγχρονισμό των σωφρονιστικών συστημάτων και αποφασίσαμε να προχωρήσουμε από κοινού με συγκεκριμένα προγράμματα που απευθύνονται στους χρήστες ναρκωτικών, αλλά και στα πρόσωπα που καταδικάστηκαν για σεξουαλικά αδικήματα».

Περαιτέρω σημείωσε ότι με τον Υπουργό Δικαιοσύνης συζήτησε και τα ζητήματα που αφορούν τη δικαστική συνδρομή. «Έχω αναφερθεί στις διάφορες υποθέσεις που εκκρεμούν και το γεγονός ότι κάποια από τα αιτήματα, είτε στο σύνολό τους είτε μέρος τους, δεν έχουν ακόμη απαντηθεί και ανέλαβε ο ίδιος προσωπικά να εξετάσει το θέμα, με τη διαβεβαίωση ότι όσον αφορά τις αρμοδιότητες που συνδέονται με το Υπουργείο του θα μας ενημερώσει και θα επιδιώξει την επιτάχυνση της διαδικασίας απάντησης των αιτημάτων. Οι περιπτώσεις που εκκρεμούν ενώπιον του Συμβουλίου Εφετών, όπως μας έχει πληροφορήσει, εκφεύγουν της αρμοδιότητας του Ελληνικού Υπουργείου Δικαιοσύνης και επισημαίνω ότι ούτε εμείς το ζητήσαμε, αλλά ούτε και οι ίδιοι έχουν πρόθεση να παρέμβουν. Δεν έχουμε οποιαδήποτε πρόθεση να παρέμβουμε στα θέματα που αφορούν την ελληνική δικαιοσύνη. Παρακαλέσαμε μόνο, όπως τα αιτήματα που εκκρεμούν και τα οποία βρίσκονται στα πλαίσια διαχείρισης του Υπουργείου Δικαιοσύνης, να επισπευσθεί η διαδικασία απάντησής τους».

Ερωτηθείς κατά πόσον το προσεχές διάστημα θα προχωρήσουν ουσιαστικά οι έρευνες για την οικονομία, ο κ. Νικολάου εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξει ανταπόκριση στο αίτημα που έχει υποβάλει προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Ελλάδος. «Δεν μπορούν οι έρευνες αυτές να καθυστερούν λόγω της μη απάντησης στα αιτήματα δικαστικής συνδρομής και γιατί κάποιοι ίσως να επιθυμούν την να κωλυσιεργεί η ανταπόκριση σ’ αυτά τα αιτήματα», σημείωσε. Καταλήγοντας, ανέφερε ότι με πολλή κατανόηση ο συνάδελφος Υπουργός αντίκρισε το αίτημα, χωρίς να αναμένεται ότι θα πράξει οτιδήποτε που είναι εκτός των δικών του αρμοδιοτήτων.


Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

Brexit και Κύπρος

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές ΒιβλιοθήκεςΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Eναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Δικτυακή Πύλη «Η Ευρώπη σου»: Πρακτικός Οδηγός για πολίτες και επιχειρήσεις σχετικά με τα δικαιώματα και τις δυνατότητες που προσφέρει η ενιαία αγορά της ΕΕ.

YKA Κοινωνικές Ασφαλίσεις