Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως
Βρίσκεστε στη Σελίδα: Αρχική Σελίδα Ειδήσεις

Ειδήσεις


Ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως για την παροχή νομικής αρωγής προς τους κατόχους αξιογράφων

11/06/2015

Η προσπάθεια εκμηδενισμού του νομοσχεδίου της Κυβέρνησης, το οποίο ετοίμασε το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως με στόχο την παροχή νομικής αρωγής προς τους κατόχους αξιογράφων, των οποίων η οικονομική κατάσταση δεν τους επιτρέπει να έχουν πρόσβαση στη Δικαιοσύνη, δεν εξυπηρετεί κανένα και ειδικότερα στην προκειμένη περίπτωση, κατά την οποία πρέπει να επιδεικνύεται η δέουσα ευαισθησία από όλους προς μια ομάδα συμπολιτών μας που βρέθηκαν σε μια δύσκολη θέση.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως διευκρινίζει, σε σχέση με το τροποποιητικό νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει για την παροχή νομικής αρωγής μέχρι το ύψος του ποσού των 2000 ευρώ για κάθε υπόθεση, στους κατόχους αξιογράφων, ότι το ύψος του ποσού καθορίστηκε με βάση την αμοιβή που ψηφίζεται από τα Πρωτοκολλητεία για να καλυφθούν τα δικηγορικά έξοδα, στη συνήθη πορεία μιας υπόθεσης κλίμακας €50,000 - €100,000, που αποτελεί την πλειοψηφία των υποθέσεων των κατόχων αξιογράφων.

Η ενέργεια αυτή στόχο είχε να συνδράμει στο δικαίωμα του κάθε πολίτη που αισθάνεται ότι έχει εξαπατηθεί από τη διαδικασία των αξιογράφων, να έχει πρόσβαση στη Δικαιοσύνη για να διεκδικήσει τα αγώγιμα δικαιώματά του. Τονίζεται δε ότι η παροχή νομικής αρωγής σε αστικές διαδικασίες είναι περιορισμένη. Με βάση το σχετικό νόμο, νομική αρωγή παρέχεται μόνο στις ποινικές, στις οικογενειακές, στις υποθέσεις παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και με βάση κοινοτικές οδηγίες σε διαδικασίες διεθνούς προστασίας. Η κατάθεση του νομοσχεδίου είναι μια κίνηση που έγινε κατ’ εξαίρεση, ειδικά για να εξυπηρετήσει τους κατόχους αξιογράφων και το Υπουργείο είναι στη διάθεση της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για περαιτέρω συζήτηση επί του θέματος.


Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

Brexit και Κύπρος

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές ΒιβλιοθήκεςΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Eναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Δικτυακή Πύλη «Η Ευρώπη σου»: Πρακτικός Οδηγός για πολίτες και επιχειρήσεις σχετικά με τα δικαιώματα και τις δυνατότητες που προσφέρει η ενιαία αγορά της ΕΕ.

YKA Κοινωνικές Ασφαλίσεις