Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως
Βρίσκεστε στη Σελίδα: Αρχική Σελίδα Ειδήσεις

Ειδήσεις


Αύξηση της ασφάλειας και εξοικονομήσεις από την παραχώρηση σε ιδιώτες μέρους των υπηρεσιών στα αεροδρόμια

04/02/2016

Τα συμπεράσματα της μελέτης και ειδικότερα την αναβάθμιση του επιπέδου ασφάλειας των αεροδρομίων μας που θα προκύψουν με την παραχώρηση μέρους των καθηκόντων σε σχέση με την ασφάλεια των αεροδρομίων σε ιδιωτική εταιρεία, συζήτησε, σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου, ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Συγκοινωνιών και Έργων.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συζήτησης, ο κ. Νικολάου ανέφερε:

«Μετά από τη διεξοδική μελέτη που έχει ετοιμαστεί αναφορικά με την παραχώρηση μέρους των καθηκόντων που αφορούν την ασφάλεια των αεροδρομίων σε ιδιωτική εταιρεία, έχουν καταδειχθεί τα εξής συμπεράσματα: Πρώτον, με την παραχώρηση σε εξειδικευμένη ιδιωτική εταιρεία θα υπάρξει αύξηση της ασφάλειας των αεροδρομίων, το οποίο αποτελούσε και τον πρωταρχικό σκοπό της μελέτης. Δεύτερον, από την παραχώρηση των αρμοδιοτήτων που αφορούν τις χειραποσκευές και τον έλεγχο της διακίνησης επιβατών, σε ιδιωτική εταιρεία – και όχι τα ζητήματα που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια - θα υπάρξει εξοικονόμηση 110 αστυνομικών που μπορούν να αξιοποιηθούν για την εκτέλεση άλλων καθηκόντων που σχετίζονται με την ασφάλεια των αεροδρόμιών, έχοντας κατά νου ότι υπό την ασύμμετρη απειλή της τρομοκρατίας λήφθηκαν πρόσθετα μέτρα και γι αυτό κρίθηκε αναγκαία η ενίσχυση της Αστυνομίας με 120 μέλη της Εθνικής Φρουράς. Τρίτον, θα υπάρξει εξοικονόμηση για το κράτος μέχρι 650 χιλιάδες ευρώ τον χρόνο από αυτή την ενέργεια».

Ο κ. Νικολάου πρόσθεσε ότι η μελέτη που κατατέθηκε στους δύο Υπουργούς -στον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και στον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων- κατέδειξε ότι η πρακτική που ακολουθούν σήμερα και για χρόνια όλες σχεδόν οι χώρες, όπως οι 42 από τις 44 χώρες που μετέχουν στον ευρωπαϊκό οργανισμό, αποτελεί παράδειγμα που θα έπρεπε να ακολουθήσει και η Κύπρος. «Διαφάνηκε ότι μόνο στα Διεθνή Αεροδρόμια της Κύπρου τα συγκεκριμένα καθήκοντα ασφάλειας παραχωρούνται στην Αστυνομία, όπως και στα αεροδρόμια της Ρουμανίας όπου η ασφάλεια ασκείται από ειδικό στρατιωτικό σώμα», υπογράμμισε, φέροντας ως παράδειγμα την Ελλάδα, όπου σε οκτώ διεθνή αεροδρόμια τα καθήκοντα ασφάλειας που αφορούν τις χειραποσκευές και τους επιβάτες έχουν παραχωρηθεί σε ιδιωτική εταιρεία, όπως ακριβώς συμβαίνει με τα αεροδρόμια της Βιέννης, του Άμστερνταμ, της Φρανκφούρτης, με πολλαπλάσιο αριθμό επιβατών να διακινούνται ετησίως. Και όλα αυτά γιατί με την παραχώρηση των συγκεκριμένων υπηρεσιών σε εξειδικευμένη ιδιωτική εταιρεία ασφάλειας διασφαλίζεται σε υψηλότερο βαθμό το επίπεδο ασφάλειας των αεροδρομίων τους.

Περαιτέρω, ο κ. Υπουργός πρόσθεσε ότι η επιβάρυνση που θα έχει το κράτος συνεπεία της παραχώρησης των υπηρεσιών αυτών σε ιδιωτική εταιρεία θα είναι μικρότερη από εκείνη που επιβαρύνεται από τους μισθούς και το κόστος των υπηρεσιών από την Αστυνομία. «Οι 110 αστυνομικοί, οι οποίοι θα εξοικονομηθούν, θα χρησιμοποιηθούν σε άλλα καθήκοντα της Αστυνομίας στο αεροδρόμιο και η εξοικονόμηση από την παραχώρηση τελικά θα καταλήγει στο κράτος, γιατί θα του κοστίζει λιγότερο», επεσήμανε, επισημαίνοντας ότι από τις υπηρεσίες της Αστυνομίας το κράτος θα επωφελείται μέχρι 500 χιλιάδες ευρώ τον χρόνο, αφού το κόστος για την παραχώρηση των υπηρεσιών αυτών είναι αντιστοίχως λιγότερο.

Ερωτηθείς κατά πόσον αυτό συνεπάγεται απαλλαγή των καθηκόντων των μελών της Εθνικής Φρουράς στα αεροδρόμια, ο κ. Νικολάου εξήγησε ότι τα καθήκοντα που έχουν αναλάβει μέλη της Εθνικής Φρουράς ήταν αποτέλεσμα της αύξησης των μέτρων ασφάλειας λόγω της ασύμμετρης απειλής από την τρομοκρατία και δεν σχετίζονται με τις αλλαγές αυτές, σημειώνοντας ότι η αύξηση του προσωπικού για λόγους εθνικής ασφάλειας, όπως είναι ο έλεγχος των διαβατηρίων, είναι ευθύνη της Αστυνομίας και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες γίνεται για σκοπούς καλύτερης ροής των επιβατών.

Ερωτηθείς εάν το κόστος θα μετακυλιστεί στους επιβάτες, ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι η μελέτη εισηγείται όπως το κόστος επανεξεταστεί σε δύο χρόνια γιατί διασυνδέεται με άλλα μέτρα, τα οποία δεν συνδέονται με τις υπό αναφορά υπηρεσίες, και σημείωσε ότι στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, όπως και στην πρόταση που υποβλήθηκε, δεν υπάρχει οποιαδήποτε απόφαση για να μετακυλιστεί το κόστος στους επιβάτες.


Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

Brexit και Κύπρος

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές ΒιβλιοθήκεςΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Eναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Δικτυακή Πύλη «Η Ευρώπη σου»: Πρακτικός Οδηγός για πολίτες και επιχειρήσεις σχετικά με τα δικαιώματα και τις δυνατότητες που προσφέρει η ενιαία αγορά της ΕΕ.

YKA Κοινωνικές Ασφαλίσεις