Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως
Βρίσκεστε στη Σελίδα: Αρχική Σελίδα Ειδήσεις

Ειδήσεις


Ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως για το θεσμό του Συμβουλίου Αποφυλάκισης Κρατουμένων Επ’ Αδεία

30/03/2015

Είναι με λύπη μας που διαπιστώνουμε ότι κάποιοι παραγνωρίζουν την αναγκαιότητα για σωστή αξιολόγηση ενός θεσμού όπως είναι το Συμβούλιο Αποφυλάκισης Κρατουμένων Επ’ Αδεία – ο οποίος λειτούργησε τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ τα προηγούμενα τρία δεν είχε καταστεί δυνατή η συγκρότησή του – για να διαπιστωθούν οι αδυναμίες ενός συστήματος το οποίο καθιερώθηκε με μια νομοθεσία που παρουσιάζει σημαντικές ελλείψεις.

Το γεγονός ότι υποβλήθηκαν κάποιες διαπιστώσεις και εισηγήσεις από πλευράς των μελών του Συμβουλίου Αποφυλάκισης δεν σημαίνει ότι δεν θα έπρεπε να γίνει μια πιο ενδελεχής αξιολόγηση του συστήματος αποφυλάκισης επ’ αδεία από εμπειρογνώμονες, όπως είναι η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων που ανέλαβε τον εκσυγχρονισμό του σωφρονιστικού μας συστήματος και την ένταξη της λειτουργίας του Συμβουλίου Αποφυλάκισης στα πλαίσια της γενικότερης σωφρονιστικής πολιτικής και του απαιτούμενου εκσυγχρονισμού του. Η διενέργεια ορισμένων αλλαγών στη νομοθεσία θα συμβάλει μεν στον τρόπο λειτουργίας του Συμβουλίου Αποφυλάκισης αλλά δεν θα εκσυγχρονίσει παράλληλα το θεσμό όπως απαιτείται.

Τονίζεται ότι η αξιολόγηση της προετοιμασίας ενός κρατούμενου προτού αποφυλακιστεί και ο εκσυγχρονισμός του τρόπου επιτήρησης και παρέμβασης του Συμβουλίου μετά την αποφυλάκιση είναι αναγκαίες αλλαγές που στοχεύουν στον εκσυγχρονισμό του συστήματος. Για το σκοπό αυτό ετοιμάζεται σχετική μελέτη από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Απριλίου.

Οι οποιεσδήποτε αναφορές ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως δεν προωθεί τη θέσπιση κανονισμών ή την συμπλήρωση κενών που υπάρχουν στη νομοθεσία είναι συνεπώς αδικαιολόγητες και πρόωρες. Η όποια προτροπή για αναστολή της λειτουργίας του Συμβουλίου είναι άστοχη, καθώς μόνο περισσότερα προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει αφού το Συμβούλιο δεν θα εξυπηρετεί τη διεκπεραίωση των αιτήσεων και συνεπώς, δεν θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των κρατουμένων που αναμένουν εξέταση των αιτήσεων τους. Όσοι προτρέπουν τα μέλη του Συμβουλίου να αναστείλουν τη λειτουργία του, θα πρέπει να σκέφτονται πρώτα απ’ όλα πως μπορεί να επιτευχθεί η αναδόμηση ενός θεσμού που λειτουργεί τα τελευταία δύο χρόνια, εφόσον είναι πλήρως ενήμεροι όλοι οι εμπλεκόμενοι για την διαδικασία που ακολουθείται για τον εκσυγχρονισμό του.


Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

ΛΟΙΜΩΞΗ ΑΠΟ ΝΕΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Brexit και Κύπρος

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Ασφαλές Διαδίκτυο

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές ΒιβλιοθήκεςΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Eναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης