Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως

Ομιλίες17/06/2014

Αξιότιμοι Κοινοτάρχες,
Αγαπητοί Παρατηρητές της Γειτονιάς,
Φίλες και Φίλοι,

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι απόψε εδώ, στο Πολιτιστικό Κέντρο Γαλάτας, όπου μου δίδεται η ευκαιρία να συμμετάσχω στην ανοικτή συζήτηση για την παρουσίαση του προγράμματος του «Παρατηρητή της Γειτονιάς» που διοργανώνει το Σύμπλεγμα Κοινοτήτων Σολέας σε συνεργασία με την Αστυνομία Κύπρου.

Θα ήθελα αρχικά να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στις 13 κοινότητες Σολέας για τη θετική ανταπόκριση σε ό,τι αφορά στην εφαρμογή του θεσμού του «Παρατηρητή της Γειτονιάς». Προσβλέπω σε μια αγαστή συνεργασία με στόχο την επιτυχή εφαρμογή του θεσμού στις εμπλεκόμενες κοινότητες.

Ευχαριστώ παράλληλα όλους εσάς που βρίσκεστε σήμερα εδώ.

Κυρίες και Κύριοι,

Θέτοντας την ασφάλεια των πολιτών ως ύψιστη προτεραιότητά της, η Κυβέρνηση Αναστασιάδη προσδίδει σημαντική βαρύτητα στη συνεργασία μεταξύ πολιτών και Αστυνομίας. Η επίτευξη της επιθυμητής ασφάλειας αφορά τόσο την Αστυνομία και τις τοπικές Αρχές, όσο και το κάθε άτομο ξεχωριστά. Και σε αυτό πρέπει να επενδύσουμε.

Από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, διαφαίνεται ότι η υλοποίηση και εφαρμογή του νέου Μοντέλου Κοινοτικής Αστυνόμευσης, όπως αυτό είχε προταθεί στο πρόγραμμα διακυβέρνησης του Προέδρου Αναστασιάδη, αποδίδει ήδη εξαιρετικούς καρπούς, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην πρόληψη του εγκλήματος και των παραβατικών συμπεριφορών που παρατηρούνται στη σύγχρονη κυπριακή κοινωνία.

Με στόχο τη μεγαλύτερη επάρκεια της Αστυνομίας στην προσπάθεια καταπολέμησης της παρανομίας, από ανάληψης των καθηκόντων μου ως Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, έχω θέσει τους εξής βασικούς στόχους:
  • τη βελτίωση των σχέσεων Αστυνομίας – πολιτών, με βασικό μήνυμα τη συμφιλίωση με τον πολίτη,
  • την προώθηση του νέου Μοντέλου Κοινοτικής Αστυνόμευσης, με εντονότερη αστυνομική παρουσία για την προστασία του πολίτη, μέσω συχνών πεζών περιπολιών και της αύξησης της επιχειρησιακής δραστηριότητας της Αστυνομίας, και
  • την αναθεώρηση της επικοινωνιακής πολιτικής της προς εξυπηρέτηση του πολίτη.

Κυρίες και κύριοι,

Η επιτυχία του νέου μοντέλου αστυνόμευσης επιτυγχάνεται κυρίως μέσα από την ουσιαστική συνεργασία μεταξύ της Αστυνομίας και των τοπικών Συμβουλίων Πρόληψης της Παραβατικότητας. Το πρόγραμμα του «Παρατηρητή της Γειτονιάς» συνεισέφερε στην ανάπτυξη μιας πολυδιάστατης δράσης στο έργο της Αστυνομίας, με ποικίλους τρόπους, όπως:
  1. Η αύξηση των πεζών περιπολιών των αστυνομικών και των τροχονόμων των Δήμων,
  2. Η επιτυχής εφαρμογή του Παρατηρητή της Γειτονιάς, με τη συμβολή εθελοντών πολιτών, και
  3. Η συγκρότηση των τοπικών Συμβουλίων Πρόληψης της Παραβατικότητας, στα οποία συμμετέχουν οργανωμένα σύνολα και ενεργοί πολίτες.

Αναντίρρητα, ο θεσμός του «Παρατηρητή της Γειτονιάς» αποτελεί ένα ακόμη πολύτιμο εργαλείο στη διαμόρφωση ενός κοινωνικού δικτύου προστασίας των Κοινοτήτων και των Δήμων. Αποτελεί μια στρατηγική πρόληψης του εγκλήματος, με βασική φιλοσοφία, την εγρήγορση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών για ασυνήθιστες, ύποπτες ή και εγκληματικές δραστηριότητες που συμβαίνουν στη γειτονιά τους, ειδικότερα, και στην κοινότητά τους, γενικότερα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιτυχίες που καταγράφηκαν από την ημέρα έναρξης του Προγράμματος το 2011 μέχρι στιγμής αφορούν, μεταξύ άλλων, στα εξής:
  • Σήμερα, η Κοινοτική Αστυνόμευση καλύπτει 97 Δήμους και κοινότητες, με 72 «Αστυνομικούς της Γειτονιάς» σε περιοχές με 551.370 χιλιάδες κατοίκους.
  • Ο θεσμός του «Παρατηρητή της Γειτονιάς» έχει εφαρμοστεί μέχρι στιγμής σε 20 Δήμους και 43 Κοινότητες, ενώ βρίσκεται σε διαδικασία εφαρμογής σε άλλους επτά Δήμους και 62 κοινότητες.
  • Σκοπός αποτελεί όπως, κατά το 2014, προωθηθεί η εφαρμογή του θεσμού της κοινοτικής αστυνόμευσης για να καλύψει όλους τους Δήμους και τις πλείστες εκ των κοινοτήτων.
  • Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά.

Ως Πολιτεία αναγνωρίζουμε ότι η ενεργή συμβολή των απλών πολιτών στο έργο της Αστυνομίας είναι ουσιώδης και αναγκαία στην πρόληψη και, κατ’ επέκταση, στην καταπολέμηση του εγκλήματος. Η έμπρακτη συμβολή των πολιτών μπορεί να επιτευχθεί μέσα από τη στοχευμένη συμμετοχή τους στα Τοπικά Συμβούλια Πρόληψης της Παραβατικότητας, την εφαρμογή αυξημένων μέτρων πρόληψης σε περιοχές όπου παρατηρούνται αυξημένα κρούσματα παραβατικότητας και, τέλος, τη λήψη μέτρων για την εξάλειψη των αιτιών που ευνοούν τη δράση του εγκληματία, μέσα από την καταπολέμηση των κοινωνικών παραγόντων που ευνοούν την εξώθηση των συμπολιτών μας προς το έγκλημα

Αγαπητοί Παρατηρητές της Γειτονιάς,

Η συμμετοχή του καθενός ξεχωριστά είναι σίγουρα καθοριστική στη βέλτιστη υλοποίηση του Προγράμματος, για τη διατήρηση της τάξης σε όλες τις ενορίες και γειτονιές των Δήμων και των κοινοτήτων της Κύπρου. Εκ μέρους της Πολιτείας, ευχαριστώ όλους όσοι με την εθελοντική τους προσφορά ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά της, συνδράμοντας στην προσπάθεια βελτίωσης των συνθηκών ασφαλείας στον τόπο μας. Ο κάθε πολίτης που χρίζεται «Παρατηρητής της Γειτονιάς» ας έχει ως γνώμονα ότι συμβάλλει ουσιαστικά, αφενός, στη μείωση της εγκληματικότητας και της παραβατικότητας, κι αφετέρου, στην αύξηση του αισθήματος ασφαλείας, αποτελώντας ένα κομμάτι του δικτύου πρόληψης, υποστήριξης και προστασίας της περιοχής του και των συμπολιτών του, κυρίως των νέων.

Οφείλω, ωστόσο, να επισημάνω ότι το Πρόγραμμα, και κατ’ επέκταση η Αστυνομία, δεν ενθαρρύνουν τους πολίτες να παίρνουν το νόμο στα χέρια τους, ούτε ζητούν από τους πολίτες να θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους για πρόληψη του εγκλήματος. Αντίθετα, οι πολίτες καλούνται να λειτουργήσουν ως τα μάτια και τα αφτιά της Αστυνομίας, η οποία πρακτικά δεν μπορεί να είναι συνεχώς σε κάθε γειτονιά, μέρα και νύχτα. Με άλλα λόγια, αυτό που ζητείται από τους πολίτες είναι να γίνουν συμμέτοχοι σε θέματα που αφορούν την προστασία της περιουσίας και της ζωής τους, καθώς και ενεργοί συνεργάτες της Κοινοτικής Αστυνόμευσης και των Τοπικών Αρχών για το κοινό καλό.

Η λήψη απόφασης για την ανάληψη δράσεων επίλυσης προβλημάτων ή για την προώθηση των οποιωνδήποτε αναγκαίων ενεργειών παρέμβασης ή πρόληψης, αποτελεί αποκλειστική ευθύνη των αρμόδιων συνεργαζόμενων φορέων. Συγκεκριμένα, μέσα από τη συνεργασία τους με τις ομάδες εθελοντών, οι Αστυνομικοί της Γειτονιάς προβαίνουν στις ανάλογες ενέργειες σύμφωνα με τις ανάγκες της κάθε περιοχής και συνεργάζονται με τους πολίτες και τα τοπικά συμβούλια, με σκοπό την πρόληψη του εγκλήματος, την αναπτέρωση του αισθήματος ασφάλειας, την επίλυση προβλημάτων που απασχολούν τους πολίτες, αλλά και τρόπους πρόληψης και επίλυσης πιθανών μελλοντικών προβλημάτων.
Η Αστυνομία, αναγνωρίζοντας τη σημασία της συμβολής των πολιτών στον τομέα της πρόληψης και αντιμετώπισης διαφόρων εγκλημάτων και παραβάσεων, παροτρύνει τους πολίτες να συνδράμουν στο έργο της, προωθώντας προς αυτόν τον σκοπό την έκδοση της «Κάρτας Εθελοντών Πολιτών», ως έμπρακτη απόδειξη της συνεργασίας πολίτη και Αστυνομίας.

Φίλες και φίλοι,

Αισιοδοξώντας ότι ο θεσμός του «Παρατηρητή της Γειτονιάς» θα συνεχίσει να εφαρμόζεται με την ίδια θέληση και θέρμη, θα ήθελα και πάλι να εκφράσω τα συγχαρητήριά μου στις 13 Κοινότητες του Συμπλέγματος Κοινοτήτων Σολέας για την υλοποίηση του Προγράμματος. Σας ευχαριστώ όλους για τη συμβολή σας στις προσπάθειες της Κυβέρνησης για εδραίωση της εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτών και της Αστυνομίας και επίτευξη της επιθυμητής ασφάλειας.

Ο Παρατηρητής της Γειτονιάς έχει ενεργό ρόλο, συμβάλλει στο έργο της Αστυνομίας και βοηθά στην πρόληψη και καταστολή του εγκλήματος. Προσκαλούμε τον κάθε πολίτη να συμμετέχει ενεργά σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια αντιμετώπισης παραβατικών συμπεριφορών και εγκληματικών ενεργειών.

Προσβλέπουμε και ευελπιστούμε στην εθελοντική συμμετοχή σας στο Πρόγραμμα, για την ασφάλεια της γειτονιάς σας, των εαυτών σας και των παιδιών σας.

Σας ευχαριστώ.

Ιωνάς Νικολάου
Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως
Αξιότιμοι Κοινοτάρχες,
Αγαπητοί Παρατηρητές της Γειτονιάς,
Φίλες και Φίλοι, Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι απόψε εδώ, στο Πολιτιστικό Κέντρο Γαλάτας, όπου μου δίδεται η ευκαιρία να συμμετάσχω στην ανοικτή συζήτηση για την παρουσίαση του προγράμματος του «Παρατηρητή της Γειτονιάς» που διοργανώνει το Σύμπλεγμα Κοινοτήτων Σολέας σε συνεργασία με την Αστυνομία Κύπρου. Θα ήθελα αρχικά να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στις 13 κοινότητες Σολέας για τη θετική ανταπόκριση σε ό,τι αφορά στην εφαρμογή του θεσμού του «Παρατηρητή της Γειτονιάς». Προσβλέπω σε μια αγαστή συνεργασία με στόχο την επιτυχή εφαρμογή του θεσμού στις εμπλεκόμενες κοινότητες. Ευχαριστώ παράλληλα όλους εσάς που βρίσκεστε σήμερα εδώ. Κυρίες και Κύριοι, Θέτοντας την ασφάλεια των πολιτών ως ύψιστη προτεραιότητά της, η Κυβέρνηση Αναστασιάδη προσδίδει σημαντική βαρύτητα στη συνεργασία μεταξύ πολιτών και Αστυνομίας. Η επίτευξη της επιθυμητής ασφάλειας αφορά τόσο την Αστυνομία και τις τοπικές Αρχές, όσο και το κάθε άτομο ξεχωριστά. Και σε αυτό πρέπει να επενδύσουμε. Από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, διαφαίνεται ότι η υλοποίηση και εφαρμογή του νέου Μοντέλου Κοινοτικής Αστυνόμευσης, όπως αυτό είχε προταθεί στο πρόγραμμα διακυβέρνησης του Προέδρου Αναστασιάδη, αποδίδει ήδη εξαιρετικούς καρπούς, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην πρόληψη του εγκλήματος και των παραβατικών συμπεριφορών που παρατηρούνται στη σύγχρονη κυπριακή κοινωνία. Με στόχο τη μεγαλύτερη επάρκεια της Αστυνομίας στην προσπάθεια καταπολέμησης της παρανομίας, από ανάληψης των καθηκόντων μου ως Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, έχω θέσει τους εξής βασικούς στόχους: τη βελτίωση των σχέσεων Αστυνομίας – πολιτών, με βασικό μήνυμα τη συμφιλίωση με τον πολίτη,
την προώθηση του νέου Μοντέλου Κοινοτικής Αστυνόμευσης, με εντονότερη αστυνομική παρουσία για την προστασία του πολίτη, μέσω συχνών πεζών περιπολιών και της αύξησης της επιχειρησιακής δραστηριότητας της Αστυνομίας, και
την αναθεώρηση της επικοινωνιακής πολιτικής της προς εξυπηρέτηση του πολίτη. Κυρίες και κύριοι, Η επιτυχία του νέου μοντέλου αστυνόμευσης επιτυγχάνεται κυρίως μέσα από την ουσιαστική συνεργασία μεταξύ της Αστυνομίας και των τοπικών Συμβουλίων Πρόληψης της Παραβατικότητας. Το πρόγραμμα του «Παρατηρητή της Γειτονιάς» συνεισέφερε στην ανάπτυξη μιας πολυδιάστατης δράσης στο έργο της Αστυνομίας, με ποικίλους τρόπους, όπως: Η αύξηση των πεζών περιπολιών των αστυνομικών και των τροχονόμων των Δήμων,
Η επιτυχής εφαρμογή του Παρατηρητή της Γειτονιάς, με τη συμβολή εθελοντών πολιτών, και
Η συγκρότηση των τοπικών Συμβουλίων Πρόληψης της Παραβατικότητας, στα οποία συμμετέχουν οργανωμένα σύνολα και ενεργοί πολίτες. Αναντίρρητα, ο θεσμός του «Παρατηρητή της Γειτονιάς» αποτελεί ένα ακόμη πολύτιμο εργαλείο στη διαμόρφωση ενός κοινωνικού δικτύου προστασίας των Κοινοτήτων και των Δήμων. Αποτελεί μια στρατηγική πρόληψης του εγκλήματος, με βασική φιλοσοφία, την εγρήγορση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών για ασυνήθιστες, ύποπτες ή και εγκληματικές δραστηριότητες που συμβαίνουν στη γειτονιά τους, ειδικότερα, και στην κοινότητά τους, γενικότερα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιτυχίες που καταγράφηκαν από την ημέρα έναρξης του Προγράμματος το 2011 μέχρι στιγμής αφορούν, μεταξύ άλλων, στα εξής: Σήμερα, η Κοινοτική Αστυνόμευση καλύπτει 97 Δήμους και κοινότητες, με 72 «Αστυνομικούς της Γειτονιάς» σε περιοχές με 551.370 χιλιάδες κατοίκους. Ο θεσμός του «Παρατηρητή της Γειτονιάς» έχει εφαρμοστεί μέχρι στιγμής σε 20 Δήμους και 43 Κοινότητες, ενώ βρίσκεται σε διαδικασία εφαρμογής σε άλλους επτά Δήμους και 62 κοινότητες. Σκοπός αποτελεί όπως, κατά το 2014, προωθηθεί η εφαρμογή του θεσμού της κοινοτικής αστυνόμευσης για να καλύψει όλους τους Δήμους και τις πλείστες εκ των κοινοτήτων. Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Ως Πολιτεία αναγνωρίζουμε ότι η ενεργή συμβολή των απλών πολιτών στο έργο της Αστυνομίας είναι ουσιώδης και αναγκαία στην πρόληψη και, κατ’ επέκταση, στην καταπολέμηση του εγκλήματος. Η έμπρακτη συμβολή των πολιτών μπορεί να επιτευχθεί μέσα από τη στοχευμένη συμμετοχή τους στα Τοπικά Συμβούλια Πρόληψης της Παραβατικότητας, την εφαρμογή αυξημένων μέτρων πρόληψης σε περιοχές όπου παρατηρούνται αυξημένα κρούσματα παραβατικότητας και, τέλος, τη λήψη μέτρων για την εξάλειψη των αιτιών που ευνοούν τη δράση του εγκληματία, μέσα από την καταπολέμηση των κοινωνικών παραγόντων που ευνοούν την εξώθηση των συμπολιτών μας προς το έγκλημα Αγαπητοί Παρατηρητές της Γειτονιάς, Η συμμετοχή του καθενός ξεχωριστά είναι σίγουρα καθοριστική στη βέλτιστη υλοποίηση του Προγράμματος, για τη διατήρηση της τάξης σε όλες τις ενορίες και γειτονιές των Δήμων και των κοινοτήτων της Κύπρου. Εκ μέρους της Πολιτείας, ευχαριστώ όλους όσοι με την εθελοντική τους προσφορά ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά της, συνδράμοντας στην προσπάθεια βελτίωσης των συνθηκών ασφαλείας στον τόπο μας. Ο κάθε πολίτης που χρίζεται «Παρατηρητής της Γειτονιάς» ας έχει ως γνώμονα ότι συμβάλλει ουσιαστικά, αφενός, στη μείωση της εγκληματικότητας και της παραβατικότητας, κι αφετέρου, στην αύξηση του αισθήματος ασφαλείας, αποτελώντας ένα κομμάτι του δικτύου πρόληψης, υποστήριξης και προστασίας της περιοχής του και των συμπολιτών του, κυρίως των νέων. Οφείλω, ωστόσο, να επισημάνω ότι το Πρόγραμμα, και κατ’ επέκταση η Αστυνομία, δεν ενθαρρύνουν τους πολίτες να παίρνουν το νόμο στα χέρια τους, ούτε ζητούν από τους πολίτες να θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους για πρόληψη του εγκλήματος. Αντίθετα, οι πολίτες καλούνται να λειτουργήσουν ως τα μάτια και τα αφτιά της Αστυνομίας, η οποία πρακτικά δεν μπορεί να είναι συνεχώς σε κάθε γειτονιά, μέρα και νύχτα. Με άλλα λόγια, αυτό που ζητείται από τους πολίτες είναι να γίνουν συμμέτοχοι σε θέματα που αφορούν την προστασία της περιουσίας και της ζωής τους, καθώς και ενεργοί συνεργάτες της Κοινοτικής Αστυνόμευσης και των Τοπικών Αρχών για το κοινό καλό. Η λήψη απόφασης για την ανάληψη δράσεων επίλυσης προβλημάτων ή για την προώθηση των οποιωνδήποτε αναγκαίων ενεργειών παρέμβασης ή πρόληψης, αποτελεί αποκλειστική ευθύνη των αρμόδιων συνεργαζόμενων φορέων. Συγκεκριμένα, μέσα από τη συνεργασία τους με τις ομάδες εθελοντών, οι Αστυνομικοί της Γειτονιάς προβαίνουν στις ανάλογες ενέργειες σύμφωνα με τις ανάγκες της κάθε περιοχής και συνεργάζονται με τους πολίτες και τα τοπικά συμβούλια, με σκοπό την πρόληψη του εγκλήματος, την αναπτέρωση του αισθήματος ασφάλειας, την επίλυση προβλημάτων που απασχολούν τους πολίτες, αλλά και τρόπους πρόληψης και επίλυσης πιθανών μελλοντικών προβλημάτων. Η Αστυνομία, αναγνωρίζοντας τη σημασία της συμβολής των πολιτών στον τομέα της πρόληψης και αντιμετώπισης διαφόρων εγκλημάτων και παραβάσεων, παροτρύνει τους πολίτες να συνδράμουν στο έργο της, προωθώντας προς αυτόν τον σκοπό την έκδοση της «Κάρτας Εθελοντών Πολιτών», ως έμπρακτη απόδειξη της συνεργασίας πολίτη και Αστυνομίας. Φίλες και φίλοι, Αισιοδοξώντας ότι ο θεσμός του «Παρατηρητή της Γειτονιάς» θα συνεχίσει να εφαρμόζεται με την ίδια θέληση και θέρμη, θα ήθελα και πάλι να εκφράσω τα συγχαρητήριά μου στις 13 Κοινότητες του Συμπλέγματος Κοινοτήτων Σολέας για την υλοποίηση του Προγράμματος. Σας ευχαριστώ όλους για τη συμβολή σας στις προσπάθειες της Κυβέρνησης για εδραίωση της εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτών και της Αστυνομίας και επίτευξη της επιθυμητής ασφάλειας. Ο Παρατηρητής της Γειτονιάς έχει ενεργό ρόλο, συμβάλλει στο έργο της Αστυνομίας και βοηθά στην πρόληψη και καταστολή του εγκλήματος. Προσκαλούμε τον κάθε πολίτη να συμμετέχει ενεργά σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια αντιμετώπισης παραβατικών συμπεριφορών και εγκληματικών ενεργειών. Προσβλέπουμε και ευελπιστούμε στην εθελοντική συμμετοχή σας στο Πρόγραμμα, για την ασφάλεια της γειτονιάς σας, των εαυτών σας και των παιδιών σας. Σας ευχαριστώ. Ιωνάς Νικολάου
Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Από 1η Οκτωβρίου οι ποινές αλλάζουν

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Απαλλαγή Ορισμένων Δημοσίων Εγγράφων απο την Υποχρέωση Επισημείωσης (Apostille) βάσει του Κανονισμού ΕΕ2016/1191

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

ΛΟΙΜΩΞΗ ΑΠΟ ΝΕΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Brexit και Κύπρος

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Ασφαλές Διαδίκτυο

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές Βιβλιοθήκες