Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως
Βρίσκεστε στη Σελίδα: Αρχική Σελίδα Ειδήσεις

Ειδήσεις


Ο ΥΔΔΤ συναντήθηκε με εκπροσώπους του Κόμματος για τα Ζώα της Κύπρου

02/07/2015

Την πορεία των ελέγχων των υποθέσεων που έχουν μέχρι στιγμής διερευνηθεί αναφορικά με τις ενέργειες, τις πράξεις ή αδικήματα σε βάρος των ζώων στο τόπο μας, συζήτησε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κατά την σημερινή συνάντηση του με εκπροσώπους του Κόμματος για τα Ζώα της Κύπρου.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι έγινε ανασκόπηση της κατάστασης, όπου προκύπτει ότι τα τελευταία χρόνια, παρά τα προβλήματα, γίνεται αρκετά καλή δουλειά σε σχέση με τη διερεύνηση τέτοιων υποθέσεων. «Aπό το 2014 είχαμε συνολικά 44 υποθέσεις τις οποίες έχουμε διερευνήσει, σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια που οι υποθέσεις αυτές δεν υπερέβαιναν τα δάκτυλα της μιας παλάμης», επεσήμανε. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι κατά το 2014 έχουν διερευνηθεί 25 υποθέσεις και κατά το 2015 μέχρι σήμερα βρίσκονται υπό διερεύνηση άλλες 19 υποθέσεις – κάποιες από αυτές βρίσκονται ενώπιον της δικαιοσύνης, ενώ για κάποιες η διερεύνηση έχει ολοκληρωθεί ή ετοιμάζεται η καταχώρησή τους στο δικαστήριο.

Και πρόσθεσε: «Φαίνεται ξεκάθαρα ότι λαμβάνονται αρκετά μέτρα με σκοπό οι υποθέσεις αυτές να διερευνώνται και να οδηγούνται ενώπιον της δικαιοσύνης, κάτι το οποίο δεν συνέβαινε στο παρελθόν. Αυτό αποδεικνύει την ευαισθητοποίηση που άρχισε να υπάρχει στην κυπριακή κοινωνία, αλλά πολύ δε περισσότερο και τις αλλαγές που έχουν γίνει και στην Αστυνομία. Το σύστημα που εφαρμόζεται από το 2014, με την τοποθέτηση δύο αξιωματικών της Αστυνομίας σε κάθε επαρχία, που θα έχουν την ευθύνη της παρακολούθησης και διερεύνησης τέτοιων υποθέσεων αλλά και την εμπλοκή του Αστυνομικού της Γειτονιάς σε όλη αυτή την προσπάθεια, φαίνεται ότι αποδίδει και έχουμε αποτελέσματα.

Η επιμονή κάποιων ότι θα πρέπει να συγκροτηθεί αστυνομία των ζώων, και μάλιστα με την ανάθεση της ευθύνης σε αριθμό αστυνομικών, δεν νομίζω να μπορεί να επιφέρει τα ίδια αποτελέσματα. Σήμερα έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε την εμπλοκή περισσότερων μελών της Αστυνομίας, τόσα αυτιά και μάτια, που επιτυγχάνουν το ενδιαφέρον να αναπτύσσεται σε ολόκληρη την Κύπρο. Με ένα περιορισμένο αριθμό Αστυνομικών δεν θα μπορέσουμε να προσφέρουμε αυτή τη δυνατότητα».

Ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι θα πρέπει να αφήσουμε το σύστημα να λειτουργήσει και την Αστυνομία να αναπτυχθεί στο βαθμό που πρέπει για να φτάσει στα επιθυμητά επίπεδα και αυτό επιδιώκουμε να το επιτύχουμε μέσα από τη συνεχή εκπαίδευση των μελών και την προσπάθεια να γίνει αντιληπτό από όλους, ότι η προστασία των ζώων είναι υπόθεση όλων μας, όχι μόνο των οργανωμένων φιλοζωικών οργανώσεων και των διωκτικών και των δικαστικών αρχών του τόπου, αλλά και όλων των πολιτών. «Θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα ότι ο κάθε πολίτης πρέπει να επιδεικνύει ενδιαφέρον σε αυτή την προσπάθεια, είτε καταγγέλλοντας, είτε ενημερώνοντας τις διωκτικές αρχές, ώστε να διασφαλίσουμε ότι τα ζώα στον τόπο μας δικαιούνται να έχουν τέτοια προστασία που να είναι αντίστοιχη και ανάλογη του πολιτισμού μας», τόνισε, επισημαίνοντας ότι έχουμε ένα κράτος πολιτισμού, μέλος της ΕΕ.

Ερωτηθείς εάν πρόκειται να τεθεί θέμα αύξησης των ποινών, ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι μελετούμε και επανεξετάζουμε τα αδικήματα, ώστε αξιολογηθεί η δυνατότητα διαχωρισμού των αδικημάτων με βάση τη σοβαρότητά τους και η ποινή να είναι ανάλογη, ενώ η χαμηλότερη ποινή να χαρακτηρίζει τα αδικήματα που κρίνονται στο βαθμό πταίσματος. Αναμένουμε τις απόψεις, καθώς και την έρευνα που ανάλαβε να ετοιμάσει το Κόμμα των Ζώων, βάσει των προτύπων άλλων χωρών της ΕΕ, όσον αφορά τις ποινές που επιβάλλονται για τέτοιας μορφής αδικήματα. Εχουμε την πολιτική πρόθεση να προχωρήσουμε σε διάκριση των αδικημάτων και των πινών αναλόγως της σοβαρότητας του αδικήματος και της ευθύνης που μπορεί να έχει ο αδικοπραγώντας, κατέληξε.


Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

Brexit και Κύπρος

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές ΒιβλιοθήκεςΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Eναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Δικτυακή Πύλη «Η Ευρώπη σου»: Πρακτικός Οδηγός για πολίτες και επιχειρήσεις σχετικά με τα δικαιώματα και τις δυνατότητες που προσφέρει η ενιαία αγορά της ΕΕ.

YKA Κοινωνικές Ασφαλίσεις