Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως

Ομιλίες12/11/2013

Χαίρομαι ιδιαίτερα που βρίσκομαι στην αποψινή δημόσια παρουσίαση του προγράμματος του «Παρατηρητή της Γειτονιάς».

Πρωτίστως, συγχαίρω τον Πρόεδρο, κ. Κώστα Μηλιώτη, και το Κοινοτικό Συμβούλιο για τη συνεργασία τους με την Αστυνομία Κύπρου για εφαρμογή του θεσμού «Παρατηρητή της Γειτονιάς». Σας ευχαριστώ όλους για την εδώ παρουσία σας.

Αποσκοπώντας στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών του, το κράτος οφείλει να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και τις ανάγκες τους προσφέροντάς τους, πρώτα και πάνω απ΄ όλα, ασφάλεια.

Η ασφάλεια του πολίτη είναι η κύρια αποστολή της Αστυνομίας, ωστόσο, η ασφάλεια αφορά ολόκληρη την πολιτεία, τόσο τις Τοπικές Αρχές όσο και τον κάθε ένα από εμάς ξεχωριστά. Επενδύουμε λοιπόν στη συνεργασία του πολίτη με την Αστυνομία, θεωρώντας τη συνεργασία αυτή ως σημαντική στην επίτευξη ασφάλειας. Επενδύουμε σε ένα νέο μοντέλο κοινοτικής αστυνόμευσης, βάσει του οποίου σε συνεργασία με τα τοπικά Συμβούλια Πρόληψης της Παραβατικότητας και τον Παρατηρητή της Γειτονιάς θα αναπτύξουμε μια πολυδιάστατη δράση έχοντας ως πρότυπο άλλες αναπτυγμένες χώρες.

Στο πλαίσιο του Προγράμματος Διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, το Υπουργείο Δικαιοσύνης στοχεύει, μεταξύ άλλων, να καταστήσει το έργο της Αστυνομίας πιο αποτελεσματικό, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της σύγχρονης εποχής και ειδικότερα στην απαιτούμενη ασφάλεια του πολίτη.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο άρχισα και συνεχίζω τις προσωπικές συναντήσεις μου με όλους τους Δήμους και τις Κοινότητες με σκοπό την υιοθέτηση ενός νέου μοντέλου αστυνόμευσης και ασφάλειας των περιοχών και γειτονιών μας. Σε αυτό το μοντέλο θα περιλαμβάνονται συχνές πεζές περιπολίες αστυνομικών και τροχονόμων των δήμων με τη συμμετοχή της κοινοτικής αστυνόμευσης, του παρατηρητή της γειτονιάς και των εθελοντών πολιτών.

Ο πολίτης μπορεί να συμβάλει πιο ενεργά στην πρόληψη του εγκλήματος με τους πιο κάτω τρόπους:
(α) με τη συμμετοχή του στα Τοπικά Συμβούλια Πρόληψης της Παραβατικότητας αναπτύσσοντας την κοινοτική διαμεσολάβηση και την κοινοτική αλληλεγγύη προς τους συμπολίτες μας,
(β) με την εφαρμογή αυξημένων μέτρων πρόληψης σε ορισμένες περιοχές που παρουσιάζουν αυξημένα κρούσματα παραβατικότητας
(γ) με τη λήψη μέτρων για την εξάλειψη των αιτιών που ευνοούν τη δράση του εγκληματία ή με την καταπολέμηση των κοινωνικών παραγόντων που ευνοούν την εξώθηση κάποιων προς το έγκλημα.

Ο «Παρατηρητής της Γειτονιάς» είναι ένα πρόγραμμα το οποίο θέλουμε να προωθήσουμε και βασίζεται στις πτυχές που μόλις ανέφερα. Ο «Παρατηρητής της Γειτονιάς» μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην μείωση της εγκληματικότητας και της παραβατικότητας. Η ενεργός εμπλοκή των πολιτών μετατρέπεται σε ένα κοινωνικό δίκτυο πρόληψης, υποστήριξης και προστασίας των νέων μας. Καθοριστικής σημασίας προς αυτή την κατεύθυνση είναι αναμφίβολα η αναμενόμενη ανταπόκριση των πολιτών, ως εκ τούτου επιβάλλεται η αξιοποίηση του προγράμματος σε κάθε ενορία ή γειτονιά του Δήμου μας.

Η έκδοση της «Κάρτας εθελοντών πολιτών» από την Αστυνομία Κύπρου θα αποτελεί όχι μόνο παρότρυνση για τους πολίτες να συνδράμουν στο έργο της Αστυνομίας αλλά και ουσιαστική αναγνώριση της ευθύνης τους στον τομέα της πρόληψης και αντιμετώπισης διαφόρων εγκλημάτων και παραβάσεων.

Ωστόσο, θα ήθελα εδώ να διευκρινίσω και να τονίσω ότι στόχος του προγράμματος ΔΕΝ είναι να ωθεί τους πολίτες να παίρνουν το νόμο στα χέρια τους, ΟΥΤΕ να θέτουν τη ζωή τους ή τη σωματική ακεραιότητά τους σε κίνδυνο για την πρόληψη του εγκλήματος. Το πρόγραμμα στοχεύει στο να καταστήσει τους πολίτες συμμέτοχους και ενεργούς σε θέματα που αφορούν την προστασία της περιουσίας τους και τη συνεργασία τους με την Κοινοτική Αστυνόμευση και τις Τοπικές Αρχές για το κοινό καλό. Θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε το πρόγραμμα αυτό σαν ένα κάλεσμα της Αστυνομίας προς το κοινό, και ειδικά προς τους εθελοντές που θα εγγραφούν στο πρόγραμμα, για άμεση και χωρίς ενδοιασμούς ενημέρωση, του Αστυνομικού της Γειτονιάς για οτιδήποτε ύποπτο ή ασυνήθιστο περιέλθει στην αντίληψή τους.

Με τη σειρά τους, οι Αστυνομικοί της Γειτονιάς θα προβαίνουν στις ανάλογες ενέργειες σύμφωνα με τις ανάγκες της κάθε περιοχής και θα συνεργάζονται με τους πολίτες και τα τοπικά συμβούλια με σκοπό την πρόληψη του εγκλήματος, την αναπτέρωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, την επίλυση προβλημάτων που απασχολούν τους πολίτες, αλλά και την πρόβλεψη μελλοντικών προβλημάτων και τρόπων πρόληψης και επίλυσής τους.

Αισιοδοξώντας ότι το εν λόγω πρόγραμμα θα αγκαλιαστεί θερμά από τους δημότες και ότι τα αποτελέσματα από την εφαρμογή του θα είναι άμεσα και θετικά, προσβλέπω στην άψογη συνεργασία σας με την Κοινοτική Αστυνόμευση η οποία θα οδηγήσει στην εδραίωση της εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτών και της Αστυνομίας.

Σας ευχαριστώ ξανά, όλους, για την κοινωνική ευαισθησία που επιδεικνύετε έμπρακτα με την εγγραφή σας στο πρόγραμμα και εύχομαι ολόψυχα κάθε επιτυχία στον κοινό μας αγώνα για την ασφάλεια της κοινωνίας, ξεκινώντας από τη γειτονιά μας.
Χαίρομαι ιδιαίτερα που βρίσκομαι στην αποψινή δημόσια παρουσίαση του προγράμματος του «Παρατηρητή της Γειτονιάς». Πρωτίστως, συγχαίρω τον Πρόεδρο, κ. Κώστα Μηλιώτη, και το Κοινοτικό Συμβούλιο για τη συνεργασία τους με την Αστυνομία Κύπρου για εφαρμογή του θεσμού «Παρατηρητή της Γειτονιάς». Σας ευχαριστώ όλους για την εδώ παρουσία σας. Αποσκοπώντας στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών του, το κράτος οφείλει να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και τις ανάγκες τους προσφέροντάς τους, πρώτα και πάνω απ΄ όλα, ασφάλεια. Η ασφάλεια του πολίτη είναι η κύρια αποστολή της Αστυνομίας, ωστόσο, η ασφάλεια αφορά ολόκληρη την πολιτεία, τόσο τις Τοπικές Αρχές όσο και τον κάθε ένα από εμάς ξεχωριστά. Επενδύουμε λοιπόν στη συνεργασία του πολίτη με την Αστυνομία, θεωρώντας τη συνεργασία αυτή ως σημαντική στην επίτευξη ασφάλειας. Επενδύουμε σε ένα νέο μοντέλο κοινοτικής αστυνόμευσης, βάσει του οποίου σε συνεργασία με τα τοπικά Συμβούλια Πρόληψης της Παραβατικότητας και τον Παρατηρητή της Γειτονιάς θα αναπτύξουμε μια πολυδιάστατη δράση έχοντας ως πρότυπο άλλες αναπτυγμένες χώρες. Στο πλαίσιο του Προγράμματος Διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, το Υπουργείο Δικαιοσύνης στοχεύει, μεταξύ άλλων, να καταστήσει το έργο της Αστυνομίας πιο αποτελεσματικό, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της σύγχρονης εποχής και ειδικότερα στην απαιτούμενη ασφάλεια του πολίτη. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο άρχισα και συνεχίζω τις προσωπικές συναντήσεις μου με όλους τους Δήμους και τις Κοινότητες με σκοπό την υιοθέτηση ενός νέου μοντέλου αστυνόμευσης και ασφάλειας των περιοχών και γειτονιών μας. Σε αυτό το μοντέλο θα περιλαμβάνονται συχνές πεζές περιπολίες αστυνομικών και τροχονόμων των δήμων με τη συμμετοχή της κοινοτικής αστυνόμευσης, του παρατηρητή της γειτονιάς και των εθελοντών πολιτών. Ο πολίτης μπορεί να συμβάλει πιο ενεργά στην πρόληψη του εγκλήματος με τους πιο κάτω τρόπους: (α) με τη συμμετοχή του στα Τοπικά Συμβούλια Πρόληψης της Παραβατικότητας αναπτύσσοντας την κοινοτική διαμεσολάβηση και την κοινοτική αλληλεγγύη προς τους συμπολίτες μας,
(β) με την εφαρμογή αυξημένων μέτρων πρόληψης σε ορισμένες περιοχές που παρουσιάζουν αυξημένα κρούσματα παραβατικότητας
(γ) με τη λήψη μέτρων για την εξάλειψη των αιτιών που ευνοούν τη δράση του εγκληματία ή με την καταπολέμηση των κοινωνικών παραγόντων που ευνοούν την εξώθηση κάποιων προς το έγκλημα. Ο «Παρατηρητής της Γειτονιάς» είναι ένα πρόγραμμα το οποίο θέλουμε να προωθήσουμε και βασίζεται στις πτυχές που μόλις ανέφερα. Ο «Παρατηρητής της Γειτονιάς» μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην μείωση της εγκληματικότητας και της παραβατικότητας. Η ενεργός εμπλοκή των πολιτών μετατρέπεται σε ένα κοινωνικό δίκτυο πρόληψης, υποστήριξης και προστασίας των νέων μας. Καθοριστικής σημασίας προς αυτή την κατεύθυνση είναι αναμφίβολα η αναμενόμενη ανταπόκριση των πολιτών, ως εκ τούτου επιβάλλεται η αξιοποίηση του προγράμματος σε κάθε ενορία ή γειτονιά του Δήμου μας. Η έκδοση της «Κάρτας εθελοντών πολιτών» από την Αστυνομία Κύπρου θα αποτελεί όχι μόνο παρότρυνση για τους πολίτες να συνδράμουν στο έργο της Αστυνομίας αλλά και ουσιαστική αναγνώριση της ευθύνης τους στον τομέα της πρόληψης και αντιμετώπισης διαφόρων εγκλημάτων και παραβάσεων. Ωστόσο, θα ήθελα εδώ να διευκρινίσω και να τονίσω ότι στόχος του προγράμματος ΔΕΝ είναι να ωθεί τους πολίτες να παίρνουν το νόμο στα χέρια τους, ΟΥΤΕ να θέτουν τη ζωή τους ή τη σωματική ακεραιότητά τους σε κίνδυνο για την πρόληψη του εγκλήματος. Το πρόγραμμα στοχεύει στο να καταστήσει τους πολίτες συμμέτοχους και ενεργούς σε θέματα που αφορούν την προστασία της περιουσίας τους και τη συνεργασία τους με την Κοινοτική Αστυνόμευση και τις Τοπικές Αρχές για το κοινό καλό. Θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε το πρόγραμμα αυτό σαν ένα κάλεσμα της Αστυνομίας προς το κοινό, και ειδικά προς τους εθελοντές που θα εγγραφούν στο πρόγραμμα, για άμεση και χωρίς ενδοιασμούς ενημέρωση, του Αστυνομικού της Γειτονιάς για οτιδήποτε ύποπτο ή ασυνήθιστο περιέλθει στην αντίληψή τους. Με τη σειρά τους, οι Αστυνομικοί της Γειτονιάς θα προβαίνουν στις ανάλογες ενέργειες σύμφωνα με τις ανάγκες της κάθε περιοχής και θα συνεργάζονται με τους πολίτες και τα τοπικά συμβούλια με σκοπό την πρόληψη του εγκλήματος, την αναπτέρωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, την επίλυση προβλημάτων που απασχολούν τους πολίτες, αλλά και την πρόβλεψη μελλοντικών προβλημάτων και τρόπων πρόληψης και επίλυσής τους. Αισιοδοξώντας ότι το εν λόγω πρόγραμμα θα αγκαλιαστεί θερμά από τους δημότες και ότι τα αποτελέσματα από την εφαρμογή του θα είναι άμεσα και θετικά, προσβλέπω στην άψογη συνεργασία σας με την Κοινοτική Αστυνόμευση η οποία θα οδηγήσει στην εδραίωση της εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτών και της Αστυνομίας. Σας ευχαριστώ ξανά, όλους, για την κοινωνική ευαισθησία που επιδεικνύετε έμπρακτα με την εγγραφή σας στο πρόγραμμα και εύχομαι ολόψυχα κάθε επιτυχία στον κοινό μας αγώνα για την ασφάλεια της κοινωνίας, ξεκινώντας από τη γειτονιά μας.

Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

ΛΟΙΜΩΞΗ ΑΠΟ ΝΕΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Brexit και Κύπρος

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Ασφαλές Διαδίκτυο

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές ΒιβλιοθήκεςΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Eναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης