Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως

Ομιλίες27/06/2016
2

Χαιρετισμός του Γενικού Διευθυντή Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ανδρέα Μυλωνά στη Γιορτή του Βοσκού, στο Κοινοτικό Συμβούλιο Πάχνας, 26.6.2016-----------------------------------------------------------------------------------------


Αποτελεί για μένα ιδιαίτερη τιμή που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, στην ετήσια «Γιορτή του Βοσκού» που διοργανώνει με πολλή επιτυχία η Κοινότητά σας. Καταρχάς, θέλω να συγχαρώ τον Πρόεδρο της Κοινότητας σας, τις υπόλοιπες τοπικές αρχές αλλά και τους απόδημους της Κοινότητας Πάχνας για την αξιέπαινη αυτή πρωτοβουλία.

Εκδηλώσεις όπως η σημερινή, αναδεικνύουν τη σημασία της κυπριακής κτηνοτροφίας, και ιδιαίτερα της αιγοπροβατοτροφίας. Είναι με μεγάλη χαρά που βλέπουμε η γιορτή αυτή να έχει καταστεί θεσμός, καθώς συνδράμει σε πολύ μεγάλο βαθμό στην προβολή του τομέα της κτηνοτροφίας και του πραγματικά δύσκολου έργου που επιτελούν οι βοσκοί μας.

Πρόσθετα, τέτοιες εκδηλώσεις συμβάλλουν σημαντικά στη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, καθώς αποτελούν ιδεολογικό στοιχείο της παράδοσης του λαού μας και αναδεικνύουν τον χαρακτήρα του τόπου. Μέσα από αυτές, δίνεται η δυνατότητα στις νέες γενιές να έρθουν σε επαφή με επαγγέλματα που αποτέλεσαν και αποτελούν, παραδοσιακά, τους στυλοβάτες της πατρίδας μας, και να αντλήσουν παραδείγματα και πολύτιμες εμπειρίες για το μέλλον.

Ένα πολύ μεγάλο μέρος του αγροτικού μας πληθυσμού ασχολείται με την εκτροφή αιγοπροβάτων. Γι΄ αυτό και o κλάδος της αιγοπροβατοτροφίας αποτέλεσε προτεραιότητα για την Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων της, η οποία έχει μεριμνήσει για την ενίσχυσή του κλάδου καταβάλλοντας, στο πλαίσιο του δυνατού και εν μέσω της οικονομικής κρίσης, αυξημένα κονδύλια στους αιγοπροβατοτρόφους.

Ταυτόχρονα, γίνεται μια συνολική και συντονισμένη προσπάθεια διεύρυνσης των προοπτικών της κτηνοτροφίας, σε συνδυασμό πάντοτε με τις προσπάθειες που, όπως γνωρίζετε, καταβάλλονται για κατοχύρωση του χαλουμιού ως προϊόντος Προστατευμένης Ονομασίας Προέλευσης. Η κατοχύρωση του χαλουμιού ως τέτοιου προϊόντος αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό βήμα στις προσπάθειες για διασφάλιση της βιωσιμότητας του τομέα της αιγοπροβατοτροφίας στον τόπο μας με θετικές προοπτικές και για την αγελαδοτροφία και την τυροκομία.

Αγαπητοί κάτοικοι, απόδημοι και φίλοι της Πάχνας,

Μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020,η Κυβέρνηση επιδιώκει την ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας του γεωργικού και κτηνοτροφικού τομέα, και λαμβάνει σειρά μέτρων τα οποία στοχεύουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του, στη διασφάλιση της αειφόρου διαχείρισης των φυσικών πόρων και στην επίτευξη μιας ισόρροπης εδαφικής ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένης και της δημιουργίας νέων θέσεων απασχόλησης.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι μέσω του Προγράμματος θα διατεθεί ένα συνολικό ποσό 243 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 132,2 εκατ. προέρχονται από την ΕΕ, και το υπόλοιπό ποσό, ύψους 111,1 εκατ. ευρώ, διατίθενται από εθνικούς πόρους. Μέσω του Προγράμματος, αναμένεται να δημιουργηθούν 600 νέες θέσεις εργασίας, να ενισχυθούν 170 επιχειρήσεις καθώς και 1.800 γεωργοκτηνοτροφικές μονάδες. Στόχος και προσπάθεια της Κυβέρνησης, μέσα από τα στοχευμένα μέτρα και δράσεις που λαμβάνει, είναι όπως το κάθε ευρώ από τα €243εκ. που θα διατεθούν, να έχει πολλαπλασιαστική αξία, ενισχύοντας σημαντικά, τα επόμενα χρόνια, την αγροτική οικονομία του τόπου.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Η αιγοπροβατοτροφία είναι ένας από τους τομείς που παρουσιάζει πολύ μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης όσον αφορά την κατεύθυνση παραγωγής γάλακτος και την εμπορία, γενικά, των προϊόντων. Εύχομαι, λοιπόν, να αξιοποιείτε τις ευκαιρίες που σας δίδονται για να βελτιωθεί περαιτέρω ο τομέας αυτός και να προσφέρει προοπτική τόσο για σας και τα παιδιά σας, όσο και για το μέλλον της αγροτικής οικονομίας του τόπου μας.

Προτού κλείσω, θα ήθελα να συγχαρώ θερμά τους διοργανωτές, για την απόφαση τους να στηρίξουν τις οικογένειες των δύο ηρώων δασοπυροσβεστών που έχασαν τη ζωή τους στη μάχη με την πύρινη λαίλαπα της περασμένης εβδομάδας. Τέτοιες ενέργειες αναδεικνύουν τη μεγαλοσύνη του λαού μας και αποδεικνύουν το μέγεθος της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης που υπάρχει ανάμεσα μας. Τέλος, να συγχαρώ το Κοινοτικό Συμβούλιο Πάχνας για την όλη διοργάνωση της σημερινής γιορτής και να ευχηθώ να περάσετε όλοι ένα ευχάριστο απόγευμα στο φιλόξενο αυτό χώρο της Κοινότητας Πάχνας.


Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

ΛΟΙΜΩΞΗ ΑΠΟ ΝΕΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Brexit και Κύπρος

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Ασφαλές Διαδίκτυο

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές ΒιβλιοθήκεςΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Eναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης