Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως

Ομιλίες14/11/2016

Είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που βρίσκομαι, σήμερα εδώ, για να τελέσω τα εγκαίνια του Αστυνομικού Σταθμού Ζυγίου, ενός σύγχρονου σταθμού ο οποίος θα είναι σε θέση να εξυπηρετεί τις αυξημένες ανάγκες για αστυνόμευση μιας περιοχής που αναπτύσσεται ραγδαία.

Η κυβερνητική απόφαση για στέγαση του Αστυνομικού Σταθμού Ζυγίου σε κεντρικό σημείο της περιοχής, έγινε με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, προς την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των αναγκών που υπάρχουν και την ταχύτερη ανταπόκριση της Αστυνομίας στα ζητήματα ασφάλειας που προκύπτουν εξαιτίας των τόσο σημαντικών κρατικών εγκαταστάσεων που βρίσκονται στην περιοχή.

Είναι γεγονός ότι η αναβάθμιση στο Λιμάνι του Βασιλικού, οι εγκαταστάσεις των πετρελαιοειδών της VTTV, η αναγωγή της περιοχής σε υψίστης σημασίας Ενεργειακό Κέντρο, οι εγκαταστάσεις του φυσικού αερίου στην περιοχή, η δημιουργία του Αλιευτικού Καταφυγίου Ζυγίου, καθώς και η έντονη τουριστική δραστηριότητα, αποτέλεσαν για το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως καθοριστικής σημασίας στοιχεία, ώστε να προωθήσει την παραμονή και αναβάθμιση ενός αστυνομικού σταθμού στο Ζύγι. Επιπρόσθετα, λαμβάνοντας υπόψη τη νέα διάσταση που έχει λάβει η διεθνής τρομοκρατία, η κοντινή απόσταση στην οποία βρίσκεται ο Σταθμός είναι τεράστιας σημασίας για λόγους εθνικής ασφάλειας, όσον αφορά το βαθμό ανταπόκρισης, σε περίπτωση που το Ενεργειακό Κέντρο αποτελέσει στόχο επίθεσης. Η επιλογή του χώρου του παλιού Διοικητηρίου του Στρατοπέδου «Νίκος Ιωάννου», ο οποίος ανταλλάχθηκε με κρατικό τεμάχιο στην ίδια περιοχή, για να στεγάσει το Σταθμό, ήταν η ιδανική εφόσον βρίσκεται στην κεντρική αρτηρία του Ζυγίου.

Θα ήθελα να επισημάνω ότι η παράδοση του Σταθμού στην Αστυνομία, ενός έργου με συνολικό κόστος 190 χιλιάδες ευρώ, αποτελεί μέρος του στόχου που έχουμε θέσει για άμεση υλοποίηση μιας σειράς αναπτυξιακών έργων, όπως έχουν προκηρυχθεί από την Κυβέρνηση και αφορούν την ανέγερση νέων εγκαταστάσεων, καθώς και την κτηριολογική αναβάθμιση υφιστάμενων εγκαταστάσεων της Αστυνομίας Κύπρου.

Ενδεικτικά, να αναφέρω ότι βρισκόμαστε στην τελευταία φάση του έργου ανέγερσης της νέας Αστυνομικής Διεύθυνσης Πάφου, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα του 2018, ενώ οι εργασίες για ανέγερση των νέων Αστυνομικών Διευθύνσεων Μόρφου και Αμμοχώστου θα αρχίσουν τον προσεχή Δεκέμβριο. Παράλληλα, προωθούνται οι διαδικασίες για ανέγερση τεσσάρων νέων Αστυνομικών Σταθμών: στο Στρουμπί, στα Κούκλια, στη Λάνια και στην Περιστερώνα. Η προκήρυξη διαγωνισμού από το Τμήμα Δημοσίων Έργων, για τους τρεις πρώτους σταθμούς θα γίνει τον Ιανουάριο του 2017 ενώ μέχρι τα τέλη του 2016 θα ξεκινήσουν οι εργασίες που αφορούν τον Αστυνομικό Σταθμό Περιστερώνας.

Περαιτέρω, εντός του 2017 αναμένεται η προκήρυξη διαγωνισμού για την ανέγερση εγκαταστάσεων για τις ανάγκες της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας, στο οποίο θα στεγαστεί και το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Eurosur. Επίσης, προχωρούν όλες οι βελτιωτικές εργασίες σε αστυνομικά κρατητήρια, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2016.

Πέραν της συστηματικής επιμόρφωσης και προώθησης δράσεων που σχετίζονται με την ανάπτυξη των ικανοτήτων και δεξιοτήτων όλων των μελών της Αστυνομίας, κύριο μέλημά μας είναι ο συνεχής εκσυγχρονισμός των κτηριακών υποδομών και η επένδυση σε σύγχρονους εξοπλισμούς προς ενδυνάμωση της απόδοσης των διαφόρων υπηρεσιών της Αστυνομίας. Στόχος μας είναι να καταστήσουμε την Αστυνομία μας σε έναν πιο ευέλικτο και πιο αποδοτικό οργανισμό, αναβαθμίζοντας και επικαιροποιώντας συνεχώς τις ανάγκες που προκύπτουν σε μια διαρκώς εξελισσόμενη, ευρωπαϊκή κοινωνία.

Εγκαινιάζοντας τον αναβαθμισμένο Αστυνομικό Σταθμό του Ζυγίου, καλώ όλους όσους υπηρετούν εδώ να συνεχίσουν να εργάζονται με τον ίδιο ζήλο, πάντοτε με αφοσίωση, αμεροληψία και δικαιοσύνη στον καθημερινό αγώνα για προστασία του πολίτη, σε μια περιοχή όπου οι απαιτήσεις για αστυνόμευση αυξάνονται όλο και περισσότερο και σε μια εποχή που απαιτεί τον σεβασμό του πολίτη και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του, ανεξαρτήτως φύλο, χρώματος, καταγωγής ή θρησκείας.

Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

Brexit και Κύπρος

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Ασφαλές Διαδίκτυο

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές ΒιβλιοθήκεςΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Eναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Δικτυακή Πύλη «Η Ευρώπη σου»: Πρακτικός Οδηγός για πολίτες και επιχειρήσεις σχετικά με τα δικαιώματα και τις δυνατότητες που προσφέρει η ενιαία αγορά της ΕΕ.