Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως
Βρίσκεστε στη Σελίδα: Αρχική Σελίδα Ειδήσεις

Ειδήσεις


Περιορισμός των δραστηριοτήτων του οργανωμένου εγκλήματος παρατηρείται στην Επαρχία Αμμοχώστου

11/02/2016

Στον περιορισμό των δραστηριοτήτων του οργανωμένου εγκλήματος, στην εξιχνίαση αδικημάτων που έχουν να κάνουν με την παράνομη χρήση πιστωτικών καρτών, στον αποτελεσματικότερο έλεγχο της ηχορύπανσης με τη χρήση της τεχνολογίας, καθώς και στην αύξηση του ελέγχου για τις τροχαίες παραβάσεις στην Επαρχία Αμμοχώστου, αναφέρθηκε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποίησε, σήμερα, στην Αστυνομική Διεύθυνση Αμμοχώστου.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της επίσκεψης, ο κ. Νικολάου ανέφερε:

«Μέσα από τη σημερινή επίσκεψη είχαμε τη δυνατότητα να αξιολογήσουμε τα αποτελέσματα της προηγούμενης χρονιάς σε σχέση με τις προηγούμενες, να εξετάσουμε κατά πόσον έχουμε επιτύχει και σε ποιο βαθμό τους στόχους τους οποίους έχουμε τάξει. Από το 2013 έχουμε θέσει συγκεκριμένους στρατηγικούς στόχους τους οποίους ακολουθούμε ανά έτος, με σκοπό να αντιμετωπίσουμε τα πολλαπλά προβλήματα και να αυξήσουμε το επίπεδο ασφάλειας στον τόπο μας. Έχουμε αξιολογήσει και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής και συζητήσαμε ειδικότερα για τα προβλήματα που την αφορούν. Από τα αποτελέσματα τα οποία μας έχουν δοθεί για την περιοχή, βρισκόμαστε σε ένα καλό επίπεδο και φαίνεται ότι προχωρά καλά και αυτή η Αστυνομική Διεύθυνση όσον αφορά την εφαρμογή και επιτυχία των στόχων, έχοντας, μάλιστα, πετύχει περιορισμό των δραστηριοτήτων κυρίως του οργανωμένου εγκλήματος, μέσα από συστηματικούς ελέγχους και από συγκεκριμένα μέτρα που έχουν λάβει. Είχαμε τρία παράνομα καζίνο τα οποία λειτουργούσαν στην περιοχή και στις 9 Φεβρουαρίου εκδόθηκε διάταγμα για να κλείσει και το τρίτο, οπότε συνεχίζει ο έλεγχος όσον αφορά το στόχο μας αυτό.

Αναμένουμε τους επόμενους δύο – τρεις μήνες να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για να προχωρήσει η διαδικασία της ανέγερσης της νέας Αστυνομικής Διεύθυνσης Αμμοχώστου, η οποία θα ολοκληρωθεί περί τα μέσα του 2018, ώστε η Διεύθυνση της περιοχής να αποκτήσει ένα αξιοπρεπές κτήριο και να μπορεί να λειτουργήσει με πιο ορθολογιστικό τρόπο. Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο, όταν υπάρχουν προβλήματα όπως είναι οι κτηριακές εγκαταστάσεις που λειτουργούν σε βάρος της ασφάλειας και των δυνατοτήτων της Αστυνομίας να μπορεί να εφαρμόσει όσα είναι αναγκαία για να διασφαλίσει την ασφάλεια του πολίτη».

Περαιτέρω, ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε στον έλεγχο που γίνεται για τους ιδιώτες φύλακες και για τα ιδιωτικά γραφεία παροχής ασφάλειας, σημειώνοντας ότι έγιναν επισημάνσεις αναφορικά με την άσκηση καλύτερου ελέγχου για άτομα που δεν είναι αδειοδοτημένα για να ασκούν αυτό το επάγγελμα.

Σημαντική είναι η δραστηριότητα της Διεύθυνσης όσον αφορά το θέμα της κυβείας, την προστασία της περιουσίας του πολίτη, καθώς και την εξιχνίαση αδικημάτων που έχουν να κάνουν με την παράνομη χρήση πιστωτικών καρτών, υπογράμμισε. Αναφορικά με το τελευταίο, ο κ. Νικολάου επεσήμανε ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερο αδίκημα το οποίο παρατηρείται στην περιοχή και για το οποίο έγιναν μεγάλες προσπάθειες, με αποτέλεσμα την εξιχνίαση αρκετών υποθέσεων.

Επαναλαμβάνοντας τα πολύ θετικά αποτελέσματα που έχει η Αστυνομική Διεύθυνση Αμμοχώστου, κυρίως όσον αφορά την αντιμετώπιση του σοβαρού εγκλήματος, ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι όλα αυτά επιτεύχθηκαν παρά το γεγονός ότι κατά τη θερινή περίοδο η περιοχή χρειάζεται περαιτέρω και συνεχή ενίσχυση. «Όλοι αντιλαμβάνονται το πρόβλημα με την έλλειψη προσωπικού, παρόλα αυτά υπάρχει ενισχυμένη παρουσία της Αστυνομίας στην περιοχή, με κλιμάκια της ΜΜΑΔ τα οποία βρίσκονται εδώ, αλλά και με ενίσχυση με πρόσθετο προσωπικό, δυστυχώς όχι στο βαθμό που θα μπορούσε να παραχωρηθεί για τις ανάγκες που υπάρχουν», συμπλήρωσε.

Επιπρόσθετα, ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι δίδεται ιδιαίτερη έμφαση για αντιμετώπιση των ζητημάτων που αφορούν την ηχορύπανση και τη λειτουργία των κέντρων αναψυχής, ειδικότερα κατά τη θερινή περίοδο, και για το σκοπό αυτό, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο για τον καθορισμό, ανά περιοχή, του επιπέδου του ήχου, ώστε να μπορεί να ελεγχθεί η ηχορύπανση με τη χρήση και της τεχνολογίας. Έτσι, εξήγησε, θα γίνεται πιο αποτελεσματικός ο έλεγχος που διεξάγεται από πλευράς της Αστυνομίας γιατί η καταγραφή μέσω του συστήματος θα επιτρέψει τον έλεγχο σχεδόν όλων των κέντρων που κάνουν χρήση της τεχνολογίας αυτής.

Ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι έγινε συζήτηση αναφορικά με τα φαινόμενα λαθροθηρίας στην περιοχή, καθώς και για τις τροχαίες παραβάσεις, επισημαίνοντας ότι παρουσιάζεται μείωση των σοβαρών τροχαίων συγκρούσεων, ενώ υπάρχει αύξηση των θανατηφόρων συγκρούσεων, τα οποία παρατηρούνται κυρίως κατά τη θερινή περίοδο. Για το σκοπό αυτό δόθηκαν οδηγίες να αυξηθούν οι έλεγχοι για τις τροχαίες παραβάσεις και να επιδεικνύεται μηδενική ανοχή στις κύριες αιτίες πρόκλησης θανατηφόρων, είπε. Ο κ. Νικολάου πρόσθεσε ότι πρόκειται για ένα από τα ζητήματα που απασχολούν ιδιαίτερα το Υπουργείο για την περιοχή αυτή, αφού λόγω της συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού τουριστών, όπου το 2015 είχε φιλοξενήσει 1,2 εκατ. τουρίστες, και διαθέτει 40,000 υποστατικά που ανήκουν σε ιδιοκτήτες που έρχονται από άλλες πόλεις της Κύπρου το καλοκαίρι. «Τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν κατά τη θερινή περίοδο πρέπει να είναι αυξημένα και ειδικότερα σε σχέση με την τροχαία κίνηση ώστε να μπορούν να προληφθούν τα σοβαρά ατυχήματα και οι θανατηφόρες συγκρούσεις», κατέληξε.


Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

ΛΟΙΜΩΞΗ ΑΠΟ ΝΕΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Brexit και Κύπρος

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Ασφαλές Διαδίκτυο

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές ΒιβλιοθήκεςΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Eναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης