Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως
Βρίσκεστε στη Σελίδα: Αρχική Σελίδα Ειδήσεις

Ειδήσεις


Γραπτή δήλωση του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνά Νικολάου για την έκτακτη Σύνοδο του Συμβουλίου Δικαιοσύνης της ΕΕ

20/11/2015

Η ΕΕ μίλησε σήμερα με μια φωνή, εκφράζοντας τον έντονο αποτροπιασμό για τις εγκληματικές τρομοκρατικές ενέργειες της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι και την αμέριστη αλληλεγγύη της προς τον γαλλικό λαό. Ταυτόχρονα, υπογραμμίσαμε την ακλόνητη αποφασιστικότητά μας για κοινή δράση. Η απειλή είναι κοινή, και ως τέτοια, θα πρέπει να την αντιμετωπίσουμε - δραστικά και αποφασιστικά.

Μέσα σε ένα συναισθηματικά φορτισμένο κλίμα εκφράσαμε, όπως και οι λοιποί εταίροι μας, τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια και τη συμπαράστασή μας προς τη γαλλική Κυβέρνηση και τον γαλλικό λαό. Όπως ανέφερε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τέτοιες ειδεχθείς και απάνθρωπες πράξεις, στρέφονται κατά της ειρήνης και αποτελούν κίνδυνο για τις θεμελιώδεις αρχές του γαλλικού κράτους, αλλά και όλων των ελεύθερων και δημοκρατικών κρατών. Η Κύπρος βρίσκεται στο πλευρό της Γαλλίας και είναι έτοιμη, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της, να συνδράμει στην κοινή προσπάθεια για καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Σε ότι αφορά τα επιμέρους θέματα που απασχόλησαν τις σημερινές εργασίες, θα ήθελα να τονίσω ότι εμείς θεωρούμε απαραίτητη την ολοκλήρωση των διεργασιών για το σύστημα επεξεργασίας δεδομένων επιβατών PNR εντός του τρέχοντος έτους. Δίδουμε, επίσης, ιδιαίτερη σημασία στη συμπερίληψη και των ενδοευρωπαϊκών πτήσεων, καθώς και στον μη περιορισμό της χρήσης των δεδομένων σε εγκλήματα με διασυνοριακό χαρακτήρα, όπως εξάλλου καταγράφεται και στο κείμενο των Συμπερασμάτων. Ταυτόχρονα, θεωρούμε σημαντική την πρόσβαση στα δεδομένα για περίοδο τουλάχιστον ενός έτους.

Να εκφράσω, επίσης, την ικανοποίησή μας για την υιοθέτηση του κανονισμού για την απενεργοποίηση των πυροβόλων όπλων, που θεσπίζει κοινά πρότυπα απενεργοποίησης τα οποία είναι δεσμευτικά για όλους και έρχονται να καλύψουν τα κενά που επέτρεψαν τη δυνατότητα αξιοποίησης απενεργοποιημένων όπλων σε τρομοκρατικά κτυπήματα.

Όσον αφορά το ζήτημα της ανταλλαγής πληροφοριών, τόνισα ότι θεωρούμε επιβεβλημένη τη διεύρυνση της συνεργασίας μεταξύ των αρχών επιβολής του Νόμου, των μυστικών υπηρεσιών και της Ευρωπόλ, ώστε η αξιοποίηση κάθε πληροφορίας να είναι άμεση και προς όφελος της ασφάλειας όλων των κρατών. Η δημιουργία του Ευρωπαϊκού Κέντρου κατά της Τρομοκρατίας στην Ευρωπόλ, θα αποτελέσει τον συνδετικό κρίκο για τον συντονισμό των δράσεων όλων μας στους τομείς των ξένων μαχητών, της παράνομης εμπορίας όπλων και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ενημέρωσα τους συναδέλφους μου για τις ενέργειες που προβαίνουμε σε εθνικό επίπεδο, αναφέροντας ότι έχουμε καθιερώσει την πλήρη συνεργασία μεταξύ της Αστυνομίας και των μυστικών υπηρεσιών, ενώ για σκοπούς αύξησης της ροής των πληροφοριών έχουμε δρομολογήσει συνεργασίες με αντίστοιχες υπηρεσίες χωρών της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου.

Βέβαια, αυτή η προσπάθεια θα διευκολύνετο σε εθνικό επίπεδο, εάν γινόταν αποδεκτή εισήγησή μας να μας παραχωρηθεί πρόσβαση στο σύστημα SIS II, όπου υπάρχουν μαζεμένες όλες οι πληροφορίες που καταχωρούνται από τα κράτη μέλη, προσφέροντας απεριόριστες δυνατότητες αξιοποίησής τους, ειδικότερα των πληροφοριών που αφορούν ξένους μαχητές. Έχοντας υπόψη την εγγύτητά μας στους χώρους δράσης του Ισλαμικού Κράτους, επαναλάβαμε τη βούλησή μας να καταστούμε άμεσα επιχειρησιακοί στο SIS II.

Στηρίζουμε, επίσης, την αναβάθμιση των συστημάτων ελέγχου των εξωτερικών συνόρων των κρατών μελών και τη διασύνδεσή τους με τις σχετικές βάσεις δεδομένων του SIS II, τη βάση κλεμμένων και απολεσθέντων ταξιδιωτικών εγγράφων της Ιντερπόλ και του συστήματος πληροφοριών των θεωρήσεων. Ταυτόχρονα, θεωρούμε σημαντική την ενίσχυση της συνεργασίας με τον Οργανισμό FRONTEX, ώστε να διασφαλιστεί ο συστηματικός έλεγχος και η ακριβής καταγραφή των προσφύγων που εισέρχονται στην επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η απειλή της τρομοκρατίας είναι πια ασύμμετρη και δε θα πρέπει να παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι τα τελευταία κτυπήματα στράφηκαν εναντίον της ευρύτερης μάζας των πολιτών. Γι αυτό, σε εθνικό επίπεδο έχουμε αποφασίσει την εφαρμογή πρόσθετων μέτρων, τόσο στα αεροδρόμια όσο και στα σημεία διέλευσης στις κατεχόμενες περιοχές.

Η σημερινή έκτακτη Σύνοδος του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και η έγκριση των σχετικών Συμπερασμάτων, τα οποία η Κύπρος στήριξε, αποτελούν έκφραση της αποφασιστικότητάς μας για άμεση και συντονισμένη δράση. Τώρα, θα πρέπει όλοι μαζί να εργαστούμε συστηματικά και με υπευθυνότητα για να μετουσιωθούν οι αποφάσεις σε πράξη. Αυτό αποτελεί ευθύνη όλων μας έναντι των λαών μας, άλλα και έναντι των ευρωπαϊκών αξιών μας.


Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

Brexit και Κύπρος

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές ΒιβλιοθήκεςΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Eναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Δικτυακή Πύλη «Η Ευρώπη σου»: Πρακτικός Οδηγός για πολίτες και επιχειρήσεις σχετικά με τα δικαιώματα και τις δυνατότητες που προσφέρει η ενιαία αγορά της ΕΕ.

YKA Κοινωνικές Ασφαλίσεις