Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως

Ομιλίες24/10/2016

Σεβαστοί συγγενείς και φίλοι του ήρωά μας Αδάμου Αδάμου,

Κυρίες και κύριοι,

Είναι με αισθήματα ιδιαίτερης συγκίνησης, αλλά και βαθιάς εθνικής συνείδησης που μαζευτήκαμε σήμερα εδώ, στην οδό Δημοκρατίας, η οποία από τώρα και στο εξής θα ονομάζεται «οδός Αδάμου Αδάμου», για να τιμήσουμε την ηρωική θυσία του αδικοχαμένου πυροσβέστη της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ), ενός νέου πατριώτη που προσέφερε τη ζωή του εν ώρα καθήκοντος, για το καλό της πατρίδας και των συμπατριωτών του.

Ο νεαρός αυτός πυροσβέστης, από την ημέρα ένταξής του στις τάξεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στις 3 Σεπτεμβρίου του 2001, παρέμεινε πιστός στον όρκο τιμής που έδωσε μέχρι το τέλος. Με την απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Δρομολαξιάς - Μενεού, αποτίνει φόρο τιμής σε έναν εξαιρετικό νέο, έναν αφοσιωμένο πυροσβέστη, έναν ευπατρίδη, ο οποίος συνεπεία πολιτικών αποφάσεων και παραλείψεων οδηγήθηκε στον θάνατο μαζί με άλλους 12 ηρωομάρτυρες στη φονική έκρηξη, στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» την 11η Ιουλίου 2011.

Βρισκόμαστε εδώ για να εκφράσουμε, για άλλη μια φορά, τις απολογίες μας για όλα εκείνα που οφείλαμε ως Πολιτεία να πράξουμε και δεν πράξαμε, γιατί έχουμε χρέος απέναντι στις οικογένειες των ηρώων και στην ίδια την κοινωνία, να μην επιτρέψουμε ποτέ ούτε η μνήμη τους να λησμονηθεί ούτε οι ευθύνες μας ως Πολιτεία να διαγραφούν.

Τον Ιούλιο του 2013, διά Απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, η Πολιτεία αποφάσισε να ανακηρύξει ως ήρωες τον Αδάμο και τους συναγωνιστές του, γιατί έθεσαν το χρέος υπεράνω της ζωής τους, προτάσσοντας την αγάπη προς την πατρίδα τους, ως ελάχιστη αποτίμηση του φόρου τιμής.

Ο Αδάμος Αδάμου γεννήθηκε στη Λεμεσό στις 7 Οκτωβρίου 1976, και τα τελευταία επτά χρόνια της ζωής του ζούσε με τη γυναίκα του, Κούλλα, στο Αλεθρικό και τα δύο αγόρια τους, τον Άγγελο και τον Γιώργο, που σήμερα είναι 11 και 8 χρονών αντίστοιχα. Το ξημέρωμα όμως της 11ης Ιουλίου 2011, δεν έμοιαζε σαν όλα τ’ άλλα, δεν έμελλε να είναι φωτεινό για τον Αδάμο και τα άλλα πέντε μέλη της ΕΜΑΚ, όπως και για τους συνολικά 13 ηρωομάρτυρες της φονικής εκείνης έκρηξης που συγκλόνισε το παγκύπριο, βυθίζοντάς το στο σκότος και τη θλίψη. Τρεις εκρήξεις, με πιο ισχυρή αυτήν στις 5:30 τα χαράματα, στα εμπορευματοκιβώτια που φυλάγονταν στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», στο Μαρί, δημιούργησαν ένα τεράστιο ωστικό κύμα, το οποίο παρέσυρε στο πέρασμά του 13 ανθρώπινες ζωές και προκάλεσε ανυπολόγιστης αξίας υλικές ζημιές.

Ο Αδάμος, αφοσιωμένος και ενάρετος πυροσβέστης, από την ημέρα ένταξής του στις τάξεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, παρέμεινε πιστός στον όρκο τιμής που έδωσε μέχρι να παραδώσει την τελευταία του πνοή στην άνιση μάχη με τη πύρινη λαίλαπα. Άρτιος οικογενειάρχης, καταξιωμένος πυροσβέστης, με αφοσίωση και αυταπάρνηση, έδρασε ως κάθε γενναίος φιλόπατρις: αψηφώντας τον κίνδυνο προσέτρεξε στην ακέραιη επιτέλεση του καθήκοντός του για να διασφαλίσει με τους συναδέλφους του τη Ναυτική Βάση, θέτοντας το χρέος υπεράνω της ζωής του.

Τα σημάδια του πρωινού της 11ης Ιουλίου δεν μπορούν παρά μόνο να μας υπενθυμίζουν την υποχρέωση για εκ βαθέων μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα μετατρέψουν τον κρατικό μηχανισμό σε ένα αποτελεσματικό εργαλείο στα χέρια των πολιτών, για τη διασφάλιση της ευημερίας και της ασφάλειας όλων μας. H Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη και το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, με υπευθυνότητα και μεθοδικότητα, των καθηκόντων μας, προβαίνουμε σε όλες τις αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, ώστε να αποτραπούν στο μέλλον ανάλογα περιστατικά στον τόπο μας. Η ευθύνη και το χρέος μας απέναντι στις οικογένειες των ηρωομαρτύρων, και στην κυπριακή κοινωνία είναι μεγάλη, και γι αυτό να είστε βέβαιοι, θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε οργανωμένα, να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα, και να υλοποιούμε έργα τα οποία διασφαλίζουν την ασφάλεια του τόπου. Υπόσχεσή μας είναι ότι θα πράττουμε ό,τι είναι δυνατό για να μην θρηνήσουμε ποτέ ξανά τον αδόκητο χαμό τέκνων της πατρίδας μας.

Αισθανόμαστε υπερηφάνεια, γι’ αυτούς τους άνδρες που γαλουχήθηκαν με την αρχή της προσήλωσης στην πατρίδα και το καθήκον. Την ίδια υπερηφάνεια συναισθάνθηκαν και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Δρομολαξιάς – Μενεού και γι αυτό πήραν την πρωτοβουλία να δώσουν στην οδό αυτή το όνομα του Αδάμου Αδάμου, ώστε να γνωρίζει η κάθε επερχόμενη γενιά το μέγεθος της αυτοθυσίας του, τη στιγμή της ανείπωτης τραγωδίας. Σας συγχαίρω θερμά για αυτή σας την πρωτοβουλία.

Οι ανεξίτηλες μνήμες και τα σημάδια του μαύρου εκείνου πρωινού της θα θυμίζουν πάντα το μέγεθος της αυτοθυσίας των παλληκαριών μας, τα οποία τίμησαν την Υπηρεσία τους, τις οικογένειες τους, τους άξιους γονείς και συγγενείς τους και θα αποτελούν πάντα παράδειγμα φωτεινό για τα παιδιά μας.

Η θυσία του Αδάμου Αδάμου, όπως και όλων των ηρωικώς πεσόντων στο Μαρί, αποτελεί τρανή επιβεβαίωση του ενάρετου χαρακτήρα, του σθένους, της ανδρείας και της αφοσίωσής στο καθήκον. Αιωνία του η μνήμη.

Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

Brexit και Κύπρος

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές ΒιβλιοθήκεςΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Eναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Δικτυακή Πύλη «Η Ευρώπη σου»: Πρακτικός Οδηγός για πολίτες και επιχειρήσεις σχετικά με τα δικαιώματα και τις δυνατότητες που προσφέρει η ενιαία αγορά της ΕΕ.

YKA Κοινωνικές Ασφαλίσεις