Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως
Βρίσκεστε στη Σελίδα: Αρχική Σελίδα Ειδήσεις

Ειδήσεις


Δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης για το θέμα της αποκάλυψης των τηλεπικοινωνιακών δεδομένων

29/12/2014

Κληθείς να σχολιάσει το θέμα της αποκάλυψης των τηλεπικοινωνιακών δεδομένων, όπως προέκυψε μέσα από πρόσφατη υπόθεση για αποστολή απειλητικών μηνυμάτων μέσω κινητής τηλεφωνίας, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου ανέφερε: «Υπάρχει σχετική νομοθεσία η οποία ρυθμίζει τη δυνατότητα της αποκάλυψης των τηλεπικοινωνιακών δεδομένων και προνοεί ότι για να γίνει η αποκάλυψη θα πρέπει να προηγηθεί έκδοση δικαστικού διατάγματος.

Η αποκάλυψη που έγινε στην πρόσφατη υπόθεση για αποστολή απειλητικών μηνυμάτων για οποιαδήποτε τηλεπικοινωνιακά δεδομένα – δηλαδή ταυτοποίηση αριθμών τηλεφώνων, τηλεφωνημάτων, χρόνο διεξαγωγής κλήσεων, αποστολή μηνυμάτων - έγινε μετά από σχετικό δικαστικό διάταγμα και οδηγίες του Γενικού Εισαγγελέα. Οσοι εγείρουν ζητήματα ή ερωτηματικά για την εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας, βασίζονται στο γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Οδηγία που ρυθμίζει τα θέματα αποκάλυψης τηλεπικοινωνιακών δεδομένων έχει κριθεί ως παράνομη από το Δικαστήριο της ΕΕ και παραγνωρίζουν το γεγονός ότι η νομοθεσία μας υποστηρίζεται και διασώζεται από το Σύνταγμα μας, το οποίο επιτρέπει ρητά την αποκάλυψη τηλεπικοινωνιακών δεδομένων για αδικήματα που τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης πέραν των πέντε ετών. Το ζήτημα αυτό έχει κριθεί πρόσφατα από το Ανώτατο Δικαστήριο σε ποινική έφεση και αποφασίστηκε ότι η νομοθεσία που ρυθμίζει την αποκάλυψη τηλεπικοινωνιακών δεδομένων είναι συνταγματική, καθότι αυτή επιτρέπεται από το ίδιο το Σύνταγμα μας. Τέτοιες περιπτώσεις συναντούμε και σε άλλες χώρες της ΕΕ. Υπήρξαν χώρες που στηρίχθηκαν μόνο στην Οδηγία και με την ακύρωση της Οδηγίας είχαν τις αντίστοιχες συνέπειες και στη δική τους νομοθεσία. Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ρυθμίστηκε το θέμα μη στηριζόμενοι μόνο στις πρόνοιες της Οδηγίας και οι διατάξεις τους έχουν διασωθεί».

Ο κ. Υπουργός πρόσθεσε ότι η αποκάλυψη των προσωπικών δεδομένων είναι ένα θέμα που απασχολεί τώρα το Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης της ΕΕ, όπου έχει γίνει προσπάθεια ρύθμισης και επέκτασης της αποκάλυψης των προσωπικών δεδομένων με νέα νομοθετική ρύθμιση καθότι είναι επιβεβλημένο να ληφθούν μέτρα πρόληψης σε σχέση με δραστηριότητες γύρω από θέματα τρομοκρατίας.


Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

ΛΟΙΜΩΞΗ ΑΠΟ ΝΕΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Brexit και Κύπρος

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Ασφαλές Διαδίκτυο

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές ΒιβλιοθήκεςΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Eναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης