Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως
Βρίσκεστε στη Σελίδα: Αρχική Σελίδα Ειδήσεις

Ειδήσεις


Απάντηση του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης»

22/07/2015

Αναφορικά με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης», με τίτλο «Εξεμάνη ο Δανιηλίδης», στο οποίο παρουσιάζονται οι προβληματισμοί του Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα κ. Γιάννου Δανιηλίδη για τη μετονομασία του θεσμού σε Επίτροπο Πληροφοριών, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου επιθυμεί να χαιρετίσει το γεγονός ότι ο κ. Δανιηλίδης αποδέχθηκε τα επιπρόσθετα καθήκοντα, όπως αυτά καθορίζονται στο υπό μελέτη νομοσχέδιο που αφορά στην πρόσβαση των πολιτών στα επίσημα έγγραφα που τους αφορούν. Η θετική ανταπόκριση εκ μέρους του Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα αναδεικνύει τη μέχρι τώρα αγαστή συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου και του θεσμού.

Ωστόσο, σε σχέση με τον προβληματισμό του κ. Δανιηλίδη για την ενδεχόμενη μετονομασία του θεσμού σε Επίτροπο Πληροφοριών, όπως αυτός παρουσιάζεται στο δημοσίευμα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης επιθυμεί να διευκρινίσει ότι το θέμα παραμένει ανοικτό και το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως δέχεται εισηγήσεις σχετικά με εναλλακτικές προτάσεις διαμόρφωσης του τίτλου του Επιτρόπου. Προχωρώντας μάλιστα ένα βήμα παραπέρα και με την ευκαιρία του δημοσιεύματος, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως προτείνει τη διατήρηση και των δύο τίτλων, τη μετονομασία του θεσμού σε Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και Πληροφοριών, πρόταση με την οποία συμφωνεί και ο κ. Δανιηλίδης. Τονίζεται ότι ο κυριότερος στόχος είναι η επί της ουσίας διατήρηση των υφιστάμενων καθηκόντων του Επιτρόπου και η ανάληψη των επιπρόσθετων αρμοδιοτήτων που προνοούνται στο νομοσχέδιο, συνδυαστικά.
Επιπρόσθετα, διευκρινίζεται ότι ουδεμία σκοπιμότητα υπήρχε –όπως αναφέρει ο κ. Δανιηλίδης- παράβλεψης του Επιτρόπου από τη δημόσια διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε στις 14 Ιουλίου 2015, παρουσία του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως. Εξάλλου, είναι γνωστό ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης και των διαβουλεύσεων για τη διαμόρφωση του κειμένου του εν λόγω νομοσχεδίου, το Υπουργείο βρισκόταν σε συνεχή επαφή με το γραφείο του Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, και εξέτασε όλες τις παρατηρήσεις και τις απόψεις που κατατέθηκαν από τον Επίτροπο, ως τον πλέον αρμόδιο φορέα.

Ως εκ τούτου, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως καλωσορίζει τη θετική ανταπόκριση εκ μέρους του Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα να αναλάβει τα επιπρόσθετα καθήκοντα που προβλέπονται στο νομοσχέδιο. Το νομοσχέδιο αποκτά με αυτόν τον τρόπο, τον δικό του ανάδοχο και τίθεται σε τροχιά εφαρμογής, προάγοντας τη δημοκρατία και διασφαλίζοντας τη διαφάνεια ανάμεσα στους Κύπριους πολίτες.

Πρόκειται για μια σημαντική καινοτομία, η οποία έρχεται να κατοχυρώσει το δικαίωμα του πολίτη για πρόσβαση στα δημόσια έγγραφα, διευρύνοντας τα μέσα λογοδοσίας και ελέγχου των δημόσιων αρχών, αφού ο πολίτης θα έχει το δικαίωμα και οι αρμόδιες αρχές την υποχρέωση ενημέρωσης επί όλων των δημόσιων εγγράφων πλην των περιπτώσεων που ρυθμίζονται κατά τρόπο περιοριστικό.


Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

Brexit και Κύπρος

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές ΒιβλιοθήκεςΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Eναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Δικτυακή Πύλη «Η Ευρώπη σου»: Πρακτικός Οδηγός για πολίτες και επιχειρήσεις σχετικά με τα δικαιώματα και τις δυνατότητες που προσφέρει η ενιαία αγορά της ΕΕ.

YKA Κοινωνικές Ασφαλίσεις