Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως
Βρίσκεστε στη Σελίδα: Αρχική Σελίδα Ειδήσεις

Ειδήσεις


Πρέπει να υπάρξουν τέτοιες ρυθμίσεις στη νομοθεσία για το πόθεν έσχες που να είναι συνταγματικά επιτρεπτές

04/02/2016

Την ανάγκη να υπάρξουν τέτοιες ρυθμίσεις στη νομοθεσία για το πόθεν έσχες που να συνταγματικά επιτρεπτές, υπογράμμισε, σήμερα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου, συζητώντας τους προβληματισμούς που τέθηκαν ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, οι οποίοι χρήζουν περαιτέρω συζήτησης με τον Γενικό Εισαγγελέα.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συζήτησης, ο κ. Νικολάου ανέφερε:

«Υπήρξαν κάποιοι προβληματισμοί στην Επιτροπή Νομικών αναφορικά με τη νομοθεσία που διέπει το πόθεν έσχες, και γι’ αυτό κλήθηκε σήμερα ο Γενικός Εισαγγελέας, ο οποίος ζήτησε χρόνο για να τους μελετήσει περαιτέρω. Για παράδειγμα, ο Γενικός Εισαγγελέας εισηγήθηκε όπως η τροποποίηση του Συντάγματος όσον αφορά το Άρθρο 15 γίνει σε αντιστοιχία με το Άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία ρύθμιση είναι γενικότερη της τροποποίησης την οποία έχουμε εισηγηθεί με το νομοσχέδιο. Γνωρίζουμε, βέβαια, και τις απόψεις που υπάρχουν από διάφορες πλευρές της Βουλής και εκείνο που πρέπει να έχουμε πάντοτε κατά νου, είναι να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη πλειοψηφία για να γίνει η τροποποίηση του Άρθρου 15 του Συντάγματος, αρκεί η συγκεκριμένη ρύθμιση να εξυπηρετεί το σκοπό για τον οποίο κρίνεται αναγκαία».

Ο κ. Υπουργός είπε ότι το θέμα θα συζητηθεί με τον Γενικό Εισαγγελέα ώστε να επανέλθει στην Επιτροπή για περαιτέρω συζήτηση, γιατί σκοπός είναι να υπάρξουν ρυθμίσεις για το πόθεν έσχες οι οποίες να μπορούν να κριθούν ως συνταγματικά επιτρεπτές, σε αντίθεση με τα προηγούμενα νομοσχέδια, τα οποία έχουν κριθεί δύο φορές από το Ανώτατο Δικαστήριο ότι ήταν αντισυνταγματικά, αφού προσέκρουαν στο Άρθρο 15 του Συντάγματος.

Αναφερόμενος στα ειδικότερα θέματα του νομοσχεδίου, επεσήμανε ότι ο Γενικός Εισαγγελέας ζήτησε να εξετάσει την αναλογικότητα της ρύθμισης που προβλέπεται αναφορικά με την δημοσιοποίηση των δηλώσεων των ελεγχομένων προσώπων, σημειώνοντας ότι το συγκεκριμένο θέμα τέθηκε για πρώτη φορά γιατί τα νομοσχέδια είχαν ελεγχθεί, στα πλαίσια του νομοπαρασκευαστικού ελέγχου από τον προηγούμενο Γενικό Εισαγγελέα. Εκφράστηκε συγκεκριμένος προβληματισμός από τον κ. Κώστα Κληρίδη, γι αυτό και ζήτησε να του παραχωρηθεί χρόνος ώστε να μελετήσει και συζητήσει τις ρυθμίσεις που αφορούν τη δημοσιοποίηση των δηλώσεων, συμπλήρωσε.

Και πρόσθεσε: «Ως Κυβέρνηση εκφράσαμε μέσω των νομοσχεδίων την πολιτική μας βούληση ώστε να υπάρξουν αποτελεσματικότερες διατάξεις που να επιτρέπουν ένα ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων των ελεγχομένων προσώπων. Εάν υπάρξει κάποια άλλη εισήγηση που να διασφαλίζει τον αποτελεσματικό έλεγχο, είμαστε έτοιμοι να τη συζητήσουμε», επισημαίνοντας ότι επεξήγησε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή τους λόγους για τους οποίους κρίθηκε αναγκαία η δημοσιοποίηση της δήλωσης του ελεγχόμενου προσώπου και είναι αναλογικά απαραίτητη για τους σκοπούς του νόμου.


Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

Brexit και Κύπρος

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές ΒιβλιοθήκεςΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Eναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Δικτυακή Πύλη «Η Ευρώπη σου»: Πρακτικός Οδηγός για πολίτες και επιχειρήσεις σχετικά με τα δικαιώματα και τις δυνατότητες που προσφέρει η ενιαία αγορά της ΕΕ.

YKA Κοινωνικές Ασφαλίσεις