Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως
Βρίσκεστε στη Σελίδα: Αρχική Σελίδα Ειδήσεις

Ειδήσεις


Πρέπει να υπάρξει τροποποίηση του Συντάγματος αναφορικά με τη νομοθεσία που διέπει το πόθεν έσχες

20/01/2016

Την ανάγκη να υπάρξει τροποποίηση του Συντάγματος αναφορικά με τη νομοθεσία που διέπει το πόθεν έσχες, τόνισε, σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου, ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, επισημαίνοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει κίνδυνος να ψηφιστεί νόμος που στη συνέχεια να κριθεί αντισυνταγματικός από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συζήτησης, ο κ. Νικολάου ανέφερε:

«Έχω με σαφήνεια τοποθετηθεί στην Επιτροπή ότι πρέπει να γίνει τροποποίηση του Συντάγματος αναφορικά με τη νομοθεσία που διέπει το πόθεν έσχες. Αυτή είναι η θέση της Κυβέρνησης και η θέση της Νομικής Υπηρεσίας, τη οποία έχουμε συζητήσει εξαντλητικά τόσο με τον προηγούμενο Γενικό Εισαγγελέα όσο και με το νυν, ώστε να διασφαλιστεί με βεβαιότητα ότι οι νόμοι για το πόθεν έσχες δεν θα κριθούν ως αντισυνταγματικοί. Μπροστά στον όποιο κίνδυνο να ψηφιστεί νόμος που στη συνέχεια να κριθεί αντισυνταγματικός από το Ανώτατο Δικαστήριο – γιατί παραβιάζει το άρθρο 15 του Συντάγματος – θεωρούμε ότι είναι αναγκαία η τροποποίηση του Συντάγματος. Με το σχετικό νομοσχέδιο για τροποποίηση του Συντάγματος, ρυθμίζονται οι περιπτώσεις διαφάνειας που αφορούν τη δημόσια ζωή. Με τον ίδιο τρόπο αναφερόμαστε και στις περιπτώσεις «λήψης μέτρων για τη διαφθορά», που και εκείνες αφορούν τη δημόσια ζωή. Ο ενδοιασμός που υπήρξε από πλευράς της Επιτροπής ήταν γιατί έκριναν ότι δεν θα έπρεπε ο περιορισμός της ιδιωτικής ζωής να αφορά και άλλες περιπτώσεις πέραν από τα πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα ή κάποια πρόσωπα που επηρεάζουν τη δημόσια ζωή και τα οποία θα ήθελαν να συμπεριλάβουν στο σχετικό νόμο. Επ’ αυτού δεν έχουμε καμία διαφωνία».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Νικολάου πρόσθεσε ότι η οποιαδήποτε περιπτωσιολογική ρύθμιση, η οποιαδήποτε ρύθμιση όπου θα μπορούσε να δοθεί από το δικαστήριο άλλη ερμηνεία από αυτή που ο νομοθέτης ήθελε να αποδώσει στη διάταξη του Συντάγματος, θα ήταν αδόκιμη γιατί θα δημιουργούσε πρόσθετες επιπλοκές στην απαίτηση όλων μας – και της Κυβέρνησης και της Βουλής – να ρυθμιστεί το πόθεν έσχες. Καταλήγοντας επισήμανε ότι, ως είθισται νομικά, η διάταξη του Συντάγματος «είναι περιοριστικής έκτασης αλλά προσδιοριστικού περιεχομένου, με γενικούς όρους αναφοράς, ώστε ο προσδιορισμός της εφαρμογής της συγκεκριμένης πρόνοιας να γίνεται με νόμο και η οποιαδήποτε περιπτωσιολογική αναφορά να περιλαμβάνεται στο νόμο» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι τελικά, ίσως να υπάρξει ομογνωμία στην Επιτροπή.


Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

Brexit και Κύπρος

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές ΒιβλιοθήκεςΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Eναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Δικτυακή Πύλη «Η Ευρώπη σου»: Πρακτικός Οδηγός για πολίτες και επιχειρήσεις σχετικά με τα δικαιώματα και τις δυνατότητες που προσφέρει η ενιαία αγορά της ΕΕ.

YKA Κοινωνικές Ασφαλίσεις