Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως
Βρίσκεστε στη Σελίδα: Αρχική Σελίδα Ειδήσεις

Ειδήσεις


Η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει όλα τα μέτρα για πάταξη των φαινομένων βίας στον χώρο του αθλητισμού

20/01/2015

Κληθείς να σχολιάσει, σήμερα, τον τρόπο χειρισμού από μέρους των διωκτικών αρχών του περιστατικού βομβιστικής επίθεσης εναντίον συγγενικού προσώπου διαιτητή, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου ανέφερε ότι οι διωκτικές αρχές προχωρούν στην διερεύνηση κάθε ενδεχόμενου όσον αφορά το συγκεκριμένο περιστατικό, περιλαμβανομένου και του ισχυρισμού αυτό συνδέεται με το ποδόσφαιρο. Στα πλαίσια της διερεύνησης θα εξεταστούν όλες οι προεκτάσεις της πιθανής διασύνδεσης με το ποδόσφαιρο, είπε, και πρόσθεσε ότι είναι η τέταρτη βομβιστική επίθεση κατά τον τελευταίο χρόνο που ισχυρισμοί την συνδέουν με το ποδόσφαιρο και θα διερευνηθεί πλήρως με σκοπό την πλήρη εξιχνίαση. «Στόχος είναι να βρεθούν ποιοι πραγματικά κρύβονται πίσω από τη βομβιστική επίθεση και εάν η υπόθεση συνδέεται με το ποδόσφαιρο τότε τα πράγματα γίνονται πολύ πιο ανησυχητικά, καθότι φαίνεται ότι κάποιοι, όταν δεν τους αρέσει η διαιτησία σε ένα παιχνίδι, δεν διστάζουν να προβούν ακόμη και σε τέτοιου είδους πράξεις που σίγουρα δεν έχουν καμία σχέση με το άθλημα. Από τέτοιες πράξεις εξάγονται μόνο ανησυχητικά συμπεράσματα. Οφείλουμε να προστατέψουμε τα ομαδικά αθλήματα, οφείλουμε να προστατέψουμε το ποδόσφαιρο από όλους εκείνους που δεν έχουν καμία σχέση με το άθλημα, από αυτούς που είτε εντός είτε εκτός του γηπέδου καταλήγουν σε πράξεις βίας ή και από εκείνους που φέρονται κατά τρόπο εκδικητικό καταφεύγοντας σε τέτοιου είδους ενέργειες. Ως πολιτεία και ως Κυβέρνηση είμαστε αποφασισμένοι να πατάξουμε αυτά τα φαινόμενα και έχουμε επικριθεί γι’ αυτή μας την αποφασιστικότητα, την οποία καταδείξαμε καταθέτοντας και προωθώντας συγκεκριμένα μέτρα», επεσήμανε.

Ο κ. Υπουργός επανέλαβε ότι όλοι θα πρέπει να αντιληφθούν ότι θα υλοποιηθούν όλα τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί, τόσο η κάρτα φιλάθλου όσο και η κατάργηση της ανωνυμίας, ότι λαμβάνονται μέτρα που θα αποκλείουν από το γήπεδο όσων καταφεύγουν σε πράξεις βίας, πολύ δε περισσότερο όταν έχουν να κάνουν με πράξεις βίας, όπως τοποθέτησης εκρηκτικού μηχανισμού – εάν συνδέεται η υπόθεση τελικά – σε οικείο σπίτι ενός διαιτητή και επισήμανε: «Δυστυχώς δικαιωνόμαστε από τις συμπεριφορές αυτές γι αυτό είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε στην υλοποίηση όλων των μέτρων». Περαιτέρω ο κ. Νικολάου, υπογράμμισε ότι όλοι οι φορείς, περιλαμβανομένων και των σωματείων, πρέπει να καταλάβουν ότι επιβάλλεται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν καταφεύγουν σε δηλώσεις, ώστε αυτές να μην υποκινούν κάποιους θερμόαιμους σε συμπεριφορές που δεν έχουν καμία σχέση με το άθλημα. «Δεν θα ήθελα να συνδέσω αυτή την αναφορά με το συγκεκριμένο περιστατικό. Όταν, για παράδειγμα, συμφωνούμε ότι πρέπει να σταματήσουν οι εμπρηστικές δηλώσεις, αυτό πρέπει να γίνεται αποδεκτό. Και η ΚΟΠ πρέπει να εφαρμόζει αυτό που επιβάλλεται να εφαρμοστεί. Στο καταστατικό της ΚΟΠ αν και υπάρχουν ρητές ρυθμίσεις απαγόρευσης των εμπρηστικών δηλώσεων, εν τούτοις δεν τιμωρούνται αυτοί που καταφεύγουν σε δηλώσεις που δυνατό να προκαλέσουν. Θα πρέπει να τις εξετάσουν, να τις διερευνήσουν και να προβούν στη λήψη των απαραίτητων μέτρων, ώστε να σταματήσουν». Δεν είναι δυνατό μέσα από αυτές να αφήνονται αιχμές και να περιμένουν ότι θα ενεργήσουν όλοι μυαλομένα, κατέληξε.

Ερωτηθείς κατά πόσον υπάρχουν ενδείξεις ότι θα φέρει κάποιο αποτέλεσμα η διερεύνηση του συγκεκριμένου περιστατικού, ο κ. Υπουργός είπε ότι οι διωκτικές αρχές καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να διαλευκανθεί πλήρως κάθε υπόθεση, με τη συγκέντρωση του απαιτούμενου μαρτυρικού υλικού και, στη βάση αυτού, την στοιχειοθέτηση της υπόθεσης ώστε να οδηγηθεί ενώπιον δικαστηρίου. «Δεν τέθηκε από μόνος του ο εκρηκτικός μηχανισμός. Κάποιος τον έβαλε και αυτός είναι το ζητούμενο. Δεν θεωρώ όμως σωστό τις οποιεσδήποτε πληροφορίες υπάρχουν και συνδέονται με το συγκεκριμένο περιστατικό να τις συζητούμε δημόσια. Εμείς θα κάνουμε αυτό που οφείλουμε να πράξουμε, υπεύθυνα και με στόχο την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης», τόνισε.

Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσον τελικά ο χώρος του ποδοσφαίρου στην Κύπρο δεν είναι αγγελικά πλασμένος, ο κ. Νικολάου υπογράμμισε ότι το γήπεδο δεν είναι πεδίο μάχης και το άθλημα είναι απόλαυση και πρέπει να το χαιρόμαστε. «Το άθλημα δεν προκαλεί από μόνο του πράξεις βίας είτε εντός είτε εκτός γηπέδου, εκείνοι που αγαπούν τον αθλητισμό είναι εκείνοι που πάνε στο γήπεδο, απολαμβάνουν το θέαμα και δεν νιώθουν την ανάγκη να εκδικηθούν τον οποιοδήποτε, για οτιδήποτε. Δυστυχώς, στον τόπο μας υπάρχουν αρκετοί τέτοιοι και αυτοί πρέπει να μένουν εκτός των γηπέδων, εάν επιθυμούν να συνεχίσουν αυτή τη συμπεριφορά. Γι’ αυτό έχουμε καλέσει τα σωματεία να συνεργαστούν μαζί μας. Εάν κάποιοι πιστεύουν ότι δεν πρέπει να έρχονται στα γήπεδα γιατί υπάρχουν τα μέτρα ασφαλείας, καλά κάνουν να μην έρχονται και να αφήσουν εκείνους που αγαπούν το άθλημα να το απολαμβάνουν όπως δικαιούνται», κατέληξε.


Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

ΛΟΙΜΩΞΗ ΑΠΟ ΝΕΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Brexit και Κύπρος

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Ασφαλές Διαδίκτυο

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές ΒιβλιοθήκεςΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Eναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης