Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως

Ομιλίες12/03/2014

Τρίτη, 11 Μαρτίου 2014
Αξιότιμη κα Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας
Αξιότιμη κα Μαίρη Κουτσελίνη
Εκλεκτές και εκλεκτοί προσκεκλημένοι,

Συγχαίρω τον Γυναικείο Όμιλο Πρωτοπορία για τη διοργάνωση της σημερινής εκδήλωσης με το καίριο θέμα «Ισότητα των Φύλων σε καιρό κρίσης και η θέση της γυναίκας». Σας συγχαίρω επίσης για τα τριανταπέντε χρόνια δράσης και προσφοράς σας στον αγώνα για ισότητα και ενδυνάμωση της θέσης της γυναίκας στο κοινωνικό στερέωμα.

Αγαπητές φίλες,

Δραττόμενος της ευκαιρίας της Ημέρας της γυναίκας που μόλις γιορτάσαμε επιθυμώ να σας εκφράσω την βαθιά μου εκτίμηση και το σεβασμό μου για τους αγώνες σας αλλά και για την μεγαλειώδη προσφορά σας στην ανθρώπινη ζωή!

Στις δύσκολες μέρες που περνά ο τόπος μας λόγω των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης, το βάρος των διαφόρων δυσκολιών της ζωής πέφτει δυστυχώς κυρίως στις γυναίκες, προκαλώντας έτσι αρνητικές επιπτώσεις σε ό,τι αφορά την εξάλειψη των διακρίσεων.

Από την ανάληψη της Προεδρίας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη, η διάχυση της Αρχής της Ισότητας σε όλους τους τομείς του κράτους και της κοινωνίας, ήταν και συνεχίζει να είναι ανάμεσα στις ύψιστες προτεραιότητές της.

Κυρίες και κύριοι,

Η ίση συμμετοχή γυναικών και ανδρών στις διαδικασίες λήψεως αποφάσεων είναι ένα ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και φυσικά δείκτης της Δημοκρατίας και του Πολιτισμού μιας χώρας.

Προωθούμε την υιοθέτηση θετικών δράσεων, περιλαμβανομένων και νομοθετικών μέτρων, προκειμένου να σημειωθεί πρόοδος στην κατεύθυνση της ισότητας και στην εξάλειψη των διακρίσεων.

Το Νέο Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης της κυβέρνησης για την Ισότητα 2014-17 συμπεριλαμβάνει ειδικές πρόνοιες διαβούλευσης για την ετοιμασία μέτρων και πρακτικών με στόχο την αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στα κοινά του τόπου μας και την προώθηση της ισότητας στους τομείς της εργασίας, της παιδείας, της συμμετοχής των γυναικών στην πολιτική, της βίας κατά των γυναικών, των κοινωνικών δικαιωμάτων και των στερεοτύπων.

Εξάλλου, η κυβέρνηση μετά από διαβούλευση με τις γυναικείες οργανώσεις και για σκοπούς αποτελεσματικότερης προώθησης των πολιτικών εξάλειψης της κάθε μορφής διάκρισης σε βάρος των γυναικών, προχωρεί σύντομα στο Διορισμό Επιτρόπου Ισότητας.

Επίσης, η κυβέρνηση βρίσκεται ενώπιον της υπογραφής της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας με σκοπό τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας και των πολιτικών που εφαρμόζονται στην Κύπρο.

Αναγνωρίζοντας το μεγαλείο της προσφοράς των γυναικών στον τόπο μας σε όλους τους τομείς της ζωής, επιθυμώ να τις διαβεβαιώσω πως η Πολιτεία είναι αποφασισμένη να καταρρίψει τα εμπόδια θωρακίζοντας την κοινωνική δικαιοσύνη με δικαιώματα και ίσες ευκαιρίες.

Κλείνοντας θα ήθελα για άλλη μια φορά να σας συγχαρώ για τη σημερινή εκδήλωση και να σας ευχηθώ κάθε επιτυχία στη συνέχιση του έργου σας.

Ιωνάς Νικολάου
Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως
Τρίτη, 11 Μαρτίου 2014
Αξιότιμη κα Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας
Αξιότιμη κα Μαίρη Κουτσελίνη
Εκλεκτές και εκλεκτοί προσκεκλημένοι, Συγχαίρω τον Γυναικείο Όμιλο Πρωτοπορία για τη διοργάνωση της σημερινής εκδήλωσης με το καίριο θέμα «Ισότητα των Φύλων σε καιρό κρίσης και η θέση της γυναίκας». Σας συγχαίρω επίσης για τα τριανταπέντε χρόνια δράσης και προσφοράς σας στον αγώνα για ισότητα και ενδυνάμωση της θέσης της γυναίκας στο κοινωνικό στερέωμα. Αγαπητές φίλες, Δραττόμενος της ευκαιρίας της Ημέρας της γυναίκας που μόλις γιορτάσαμε επιθυμώ να σας εκφράσω την βαθιά μου εκτίμηση και το σεβασμό μου για τους αγώνες σας αλλά και για την μεγαλειώδη προσφορά σας στην ανθρώπινη ζωή! Στις δύσκολες μέρες που περνά ο τόπος μας λόγω των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης, το βάρος των διαφόρων δυσκολιών της ζωής πέφτει δυστυχώς κυρίως στις γυναίκες, προκαλώντας έτσι αρνητικές επιπτώσεις σε ό,τι αφορά την εξάλειψη των διακρίσεων. Από την ανάληψη της Προεδρίας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη, η διάχυση της Αρχής της Ισότητας σε όλους τους τομείς του κράτους και της κοινωνίας, ήταν και συνεχίζει να είναι ανάμεσα στις ύψιστες προτεραιότητές της. Κυρίες και κύριοι, Η ίση συμμετοχή γυναικών και ανδρών στις διαδικασίες λήψεως αποφάσεων είναι ένα ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και φυσικά δείκτης της Δημοκρατίας και του Πολιτισμού μιας χώρας. Προωθούμε την υιοθέτηση θετικών δράσεων, περιλαμβανομένων και νομοθετικών μέτρων, προκειμένου να σημειωθεί πρόοδος στην κατεύθυνση της ισότητας και στην εξάλειψη των διακρίσεων. Το Νέο Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης της κυβέρνησης για την Ισότητα 2014-17 συμπεριλαμβάνει ειδικές πρόνοιες διαβούλευσης για την ετοιμασία μέτρων και πρακτικών με στόχο την αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στα κοινά του τόπου μας και την προώθηση της ισότητας στους τομείς της εργασίας, της παιδείας, της συμμετοχής των γυναικών στην πολιτική, της βίας κατά των γυναικών, των κοινωνικών δικαιωμάτων και των στερεοτύπων. Εξάλλου, η κυβέρνηση μετά από διαβούλευση με τις γυναικείες οργανώσεις και για σκοπούς αποτελεσματικότερης προώθησης των πολιτικών εξάλειψης της κάθε μορφής διάκρισης σε βάρος των γυναικών, προχωρεί σύντομα στο Διορισμό Επιτρόπου Ισότητας. Επίσης, η κυβέρνηση βρίσκεται ενώπιον της υπογραφής της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας με σκοπό τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας και των πολιτικών που εφαρμόζονται στην Κύπρο. Αναγνωρίζοντας το μεγαλείο της προσφοράς των γυναικών στον τόπο μας σε όλους τους τομείς της ζωής, επιθυμώ να τις διαβεβαιώσω πως η Πολιτεία είναι αποφασισμένη να καταρρίψει τα εμπόδια θωρακίζοντας την κοινωνική δικαιοσύνη με δικαιώματα και ίσες ευκαιρίες. Κλείνοντας θα ήθελα για άλλη μια φορά να σας συγχαρώ για τη σημερινή εκδήλωση και να σας ευχηθώ κάθε επιτυχία στη συνέχιση του έργου σας. Ιωνάς Νικολάου
Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως

Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Από 1η Οκτωβρίου οι ποινές αλλάζουν

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Απαλλαγή Ορισμένων Δημοσίων Εγγράφων απο την Υποχρέωση Επισημείωσης (Apostille) βάσει του Κανονισμού ΕΕ2016/1191

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

ΛΟΙΜΩΞΗ ΑΠΟ ΝΕΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Brexit και Κύπρος

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Ασφαλές Διαδίκτυο

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές Βιβλιοθήκες