Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως

Ομιλίες07/11/2014

Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, Λευκωσία

Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα εδώ για να χαιρετίσω τη δημοσιογραφική διάσκεψη που αφορά τον χουλιγκανισμό, η οποία πραγματοποιείται στα πλαίσια της Εκστρατείας Ενημέρωσης Κατά των Κοινωνικών Προβλημάτων και της Νεανικής παραβατικότητας.

Θα ήθελα καταρχάς να τονίσω την ιδιαίτερη σημασία που δίδει η Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη και το Υπουργείο μας σε τέτοιου είδους δράσεις, που στόχο έχουν να ενημερώσουν γύρω από κοινωνικά θέματα που προβληματίζουν τον κάθε πολίτη, και κυρίως να ευαισθητοποιήσουν τους νέους μας για σοβαρά σύγχρονα θέματα, όπως είναι αυτά που σχετίζονται με την παραβατικότητα, τα φαινόμενα χουλιγκανισμού και της βίαιης συμπεριφοράς γενικότερα.
Ο χουλιγκανισμός είναι πρώτα και πάνω απ' όλα καταδικαστέος σε όλες του τις εκφάνσεις, τραυματίζει το πολιτιστικό και πολιτισμικό επίπεδο αυτού του λαού. Η ανάρμοστη και βίαιη συμπεριφορά των οπαδών οποιασδήποτε ομάδας δεν μπορεί να γίνεται αποδεκτή σε μια πολιτισμένη και σύγχρονη κοινωνία. Ταυτόχρονα, όμως, δεν αρκεί η απλή κριτική αλλά ως πολιτεία πρέπει να εγκύπτουμε στο θέμα της οπαδικής βίας συλλογικά και συντονισμένα. Προβλήματα όπως είναι η βία στα γήπεδα που υποδαυλίζουν τον φανατισμό, υποθάλποντας και τροφοδοτώντας τον χουλιγκανισμό, επιβάλλεται να αντιμετωπίζονται άμεσα και με αποφασιστικότητα, ώστε να μην αποπροσανατολίζουν το άθλημα από τον υγιή κοινωνικό του ρόλο.

Ο Νόμος για πρόληψη και καταστολή της βίας στους αθλητικούς χώρους, περιλαμβάνει σημαντικά μέτρα που θα αυξήσουν την ασφάλεια στους αθλητικούς μας χώρους. Δυστυχώς, οι πράξεις βίας που παρατηρούνται στα γήπεδα μας έχουν συχνά αντιεξουσιαστικό χαρακτήρα. Σ’ ένα μεγάλο βαθμό, αρκετά από τα επεισόδια που εκτυλίσσονται πραγματοποιούνται από ορισμένες μικρές ομάδες χούλιγκαν εναντίον της ίδιας της Αστυνομίας, ως μορφή κοινωνικής αντίδρασης. Οι συμπεριφορές αυτές περιφρονούν τόσο την κοινωνία άλλα και τους ίδιους φιλάθλους, αποτρέπουν φιλήσυχους πολίτες, οικογενειάρχες και παιδιά να πηγαίνουν στα γήπεδα και πρέπει να προβληματίσουν όλους και ειδικότερα όσους εναντιώνονται σε κάποια από τα μέτρα που προνοεί η νομοθεσία, που ψηφίστηκε από την Βουλή των Αντιπροσώπων.

Η Κυβέρνηση προχωρεί σταδιακά στην υλοποίηση του πακέτου μέτρων που έχει εξαγγείλει, για την πρόληψη και καταστολή της βίας στα γήπεδα. Προχωρούμε με:
  • Την επεξεργασία κοινωνικών προγραμμάτων πρόληψης των φαινομένων χουλιγκανισμού, της παραβατικότητας και της βίαιης συμπεριφοράς, ώστε η εφαρμογή τους να αρχίσουν εντός του 2015. Στοχεύουμε στην εμπλοκή των ίδιων των σωματείων, στη βοήθεια μέντρορα- προσωπικοτήτων του ποδοσφαίρου, σε προγράμματα επικοινωνίας φιλάθλων από διαφορετικές ομάδες, προγράμματα που θα προκαλέσουν κάθε φίλαθλο – οπαδό να σκέφτεται πριν προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια σε σχέση με το ποδόσφαιρο, να σκεφτεί τις συνέπειες για την ομάδα του και τους κινδύνους για τους φιλάθλους ή οπαδούς της άλλης ομάδας,
  • την εφαρμογή μέτρων πρόληψης της ψυχολογίας του όχλου που επικρατεί εντός και εκτός των γηπέδων, που δημιουργεί η αίσθηση της ομαδικής ανωνυμίας, της ανευθυνότητας, του μιμητισμού και της μετατόπισης της ευθύνης. Για το σκοπό αυτό, εκτός από τα ποινικά μέτρα που έχουν περιληφθεί στο σχετικό Νόμο, προχωρούμε με την προετοιμασία έκδοσης της κάρτας φιλάθλων και τήρησης του Κεντρικού Μητρώου, από τον ΚΟΑ, την κατάργηση της ανωνυμίας των φιλάθλων με την εφαρμογή κατάλληλου συστήματος ταυτοποίησης, λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των προσωπικών δεδομένων και την αποφυγή της οποιασδήποτε μορφής φακελώματος.
  • Την ταχεία εκδίκαση των υποθέσεων βίας στα γήπεδα, με την προσαγωγή του συλληφθέντος εντός 24 ωρών ενώπιον του Δικαστηρίου και την επιβολή αποκλεισμού από τα γήπεδα μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης και σε περίπτωση καταδίκης τον αποκλεισμό του καταδικασθέντος για περίοδο που υπερβαίνει τους 6 μήνες.

Τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο πακέτο που έχει ανακοινωθεί, αναμένονται να λειτουργήσουν αποτρεπτικά για οποιονδήποτε προτίθεται να διασαλεύσει τη δημόσια τάξη και να ενισχύσουν το αίσθημα ασφάλειας στους αθλητικούς χώρους, ώστε αυτοί να είναι πλέον φιλικοί προς τις οικογένειες και σε παιδιά, προς όσους αγαπούν το άθλημα, και να τους διατηρήσουν μακριά από βίαιες και απρεπείς συμπεριφορές.

Κυρίες και Κύριοι,

Οφείλουμε να καλλιεργήσουμε στους νέους μας το «ευ αγωνίζεσθαι», έξω και μακριά από τις ακρότητες και τον φανατισμό. Είναι κρίμα κάποιοι οπαδοί να προκαλούν όχι μόνο την κοινωνική αναταραχή, αλλά δυστυχώς να καλλιεργούν και τον χουλιγκανισμό. Δεν είναι προς την δημιουργία τέτοιων προτύπων που προσβλέπει ο τόπος μας, αλλά σε νέους που θα μεγαλώνουν υγιείς αρχές και αυτές θα αποτελούν ισχυρά αντίδοτα ενάντια στη βία.

Το φαινόμενο του χουλιγκανισμού δεν αφορά μόνο την κυβέρνηση και την αστυνομία, αλλά αφορά και την ίδια την κοινωνία, τον κάθε ένα από εμάς και ειδικότερα τους νέους μας, τα παιδιά και τους δασκάλους τους. Δεν έχουμε δικαίωμα να παραγνωρίζουμε τις ευθύνες μας έναντι της ίδιας τα κοινωνίας μας και ούτε μπορούμε να επιτρέπουμε, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, την καλλιέργεια του κλίματος βίας, από πολύ μικρές ηλικίες. Χρειαζόμαστε διαφορετικές δομές, διαφορετική νοοτροπία και αντιλήψεις για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα αίτια του φαινομένου στη ρίζα του.

Κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να απαιτεί ασφάλεια, έχει δικαίωμα να απαιτεί ισονομία. Κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να απαιτεί ισοπολιτεία και σεβασμό των ατομικών ελευθεριών. Κανένας, όμως, δεν έχει δικαίωμα στη βία. Κανείς απολύτως. Η βία εγκλωβίζει την κοινωνία και όποτε και με όποιο τρόπο και αν εκδηλώνεται, λειτουργεί εις βάρος των δημοκρατικών θεσμών. Η προσπάθεια για να είναι αποτελεσματική και αποφασιστική, πρέπει να είναι ομαδική. Οι λύσεις δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι αποσπασματικές, πρέπει να είναι ολοκληρωμένες και συλλογικές.

Το κλειδί της καταπολέμηση της βίας και του χουλιγκανισμού βρίσκεται στην πρόληψη. Ο ρόλος του κράτους και της κοινωνίας είναι μεγάλος και ακόμη μεγαλύτερος είναι ο ρόλος των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης για την προβολή προτύπων σωστής και πολιτισμένης συμπεριφοράς. Είναι ζήτημα πολιτισμού να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε όλοι μαζί τις προϋποθέσεις για μια κοινωνία χωρίς βία, για μια κοινωνία με δημιουργικό μέλλον.

Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, Λευκωσία Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα εδώ για να χαιρετίσω τη δημοσιογραφική διάσκεψη που αφορά τον χουλιγκανισμό, η οποία πραγματοποιείται στα πλαίσια της Εκστρατείας Ενημέρωσης Κατά των Κοινωνικών Προβλημάτων και της Νεανικής παραβατικότητας. Θα ήθελα καταρχάς να τονίσω την ιδιαίτερη σημασία που δίδει η Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη και το Υπουργείο μας σε τέτοιου είδους δράσεις, που στόχο έχουν να ενημερώσουν γύρω από κοινωνικά θέματα που προβληματίζουν τον κάθε πολίτη, και κυρίως να ευαισθητοποιήσουν τους νέους μας για σοβαρά σύγχρονα θέματα, όπως είναι αυτά που σχετίζονται με την παραβατικότητα, τα φαινόμενα χουλιγκανισμού και της βίαιης συμπεριφοράς γενικότερα. Ο χουλιγκανισμός είναι πρώτα και πάνω απ' όλα καταδικαστέος σε όλες του τις εκφάνσεις, τραυματίζει το πολιτιστικό και πολιτισμικό επίπεδο αυτού του λαού. Η ανάρμοστη και βίαιη συμπεριφορά των οπαδών οποιασδήποτε ομάδας δεν μπορεί να γίνεται αποδεκτή σε μια πολιτισμένη και σύγχρονη κοινωνία. Ταυτόχρονα, όμως, δεν αρκεί η απλή κριτική αλλά ως πολιτεία πρέπει να εγκύπτουμε στο θέμα της οπαδικής βίας συλλογικά και συντονισμένα. Προβλήματα όπως είναι η βία στα γήπεδα που υποδαυλίζουν τον φανατισμό, υποθάλποντας και τροφοδοτώντας τον χουλιγκανισμό, επιβάλλεται να αντιμετωπίζονται άμεσα και με αποφασιστικότητα, ώστε να μην αποπροσανατολίζουν το άθλημα από τον υγιή κοινωνικό του ρόλο. Ο Νόμος για πρόληψη και καταστολή της βίας στους αθλητικούς χώρους, περιλαμβάνει σημαντικά μέτρα που θα αυξήσουν την ασφάλεια στους αθλητικούς μας χώρους. Δυστυχώς, οι πράξεις βίας που παρατηρούνται στα γήπεδα μας έχουν συχνά αντιεξουσιαστικό χαρακτήρα. Σ’ ένα μεγάλο βαθμό, αρκετά από τα επεισόδια που εκτυλίσσονται πραγματοποιούνται από ορισμένες μικρές ομάδες χούλιγκαν εναντίον της ίδιας της Αστυνομίας, ως μορφή κοινωνικής αντίδρασης. Οι συμπεριφορές αυτές περιφρονούν τόσο την κοινωνία άλλα και τους ίδιους φιλάθλους, αποτρέπουν φιλήσυχους πολίτες, οικογενειάρχες και παιδιά να πηγαίνουν στα γήπεδα και πρέπει να προβληματίσουν όλους και ειδικότερα όσους εναντιώνονται σε κάποια από τα μέτρα που προνοεί η νομοθεσία, που ψηφίστηκε από την Βουλή των Αντιπροσώπων. Η Κυβέρνηση προχωρεί σταδιακά στην υλοποίηση του πακέτου μέτρων που έχει εξαγγείλει, για την πρόληψη και καταστολή της βίας στα γήπεδα. Προχωρούμε με: Την επεξεργασία κοινωνικών προγραμμάτων πρόληψης των φαινομένων χουλιγκανισμού, της παραβατικότητας και της βίαιης συμπεριφοράς, ώστε η εφαρμογή τους να αρχίσουν εντός του 2015. Στοχεύουμε στην εμπλοκή των ίδιων των σωματείων, στη βοήθεια μέντρορα- προσωπικοτήτων του ποδοσφαίρου, σε προγράμματα επικοινωνίας φιλάθλων από διαφορετικές ομάδες, προγράμματα που θα προκαλέσουν κάθε φίλαθλο – οπαδό να σκέφτεται πριν προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια σε σχέση με το ποδόσφαιρο, να σκεφτεί τις συνέπειες για την ομάδα του και τους κινδύνους για τους φιλάθλους ή οπαδούς της άλλης ομάδας,
την εφαρμογή μέτρων πρόληψης της ψυχολογίας του όχλου που επικρατεί εντός και εκτός των γηπέδων, που δημιουργεί η αίσθηση της ομαδικής ανωνυμίας, της ανευθυνότητας, του μιμητισμού και της μετατόπισης της ευθύνης. Για το σκοπό αυτό, εκτός από τα ποινικά μέτρα που έχουν περιληφθεί στο σχετικό Νόμο, προχωρούμε με την προετοιμασία έκδοσης της κάρτας φιλάθλων και τήρησης του Κεντρικού Μητρώου, από τον ΚΟΑ, την κατάργηση της ανωνυμίας των φιλάθλων με την εφαρμογή κατάλληλου συστήματος ταυτοποίησης, λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των προσωπικών δεδομένων και την αποφυγή της οποιασδήποτε μορφής φακελώματος. Την ταχεία εκδίκαση των υποθέσεων βίας στα γήπεδα, με την προσαγωγή του συλληφθέντος εντός 24 ωρών ενώπιον του Δικαστηρίου και την επιβολή αποκλεισμού από τα γήπεδα μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης και σε περίπτωση καταδίκης τον αποκλεισμό του καταδικασθέντος για περίοδο που υπερβαίνει τους 6 μήνες. Τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο πακέτο που έχει ανακοινωθεί, αναμένονται να λειτουργήσουν αποτρεπτικά για οποιονδήποτε προτίθεται να διασαλεύσει τη δημόσια τάξη και να ενισχύσουν το αίσθημα ασφάλειας στους αθλητικούς χώρους, ώστε αυτοί να είναι πλέον φιλικοί προς τις οικογένειες και σε παιδιά, προς όσους αγαπούν το άθλημα, και να τους διατηρήσουν μακριά από βίαιες και απρεπείς συμπεριφορές. Κυρίες και Κύριοι, Οφείλουμε να καλλιεργήσουμε στους νέους μας το «ευ αγωνίζεσθαι», έξω και μακριά από τις ακρότητες και τον φανατισμό. Είναι κρίμα κάποιοι οπαδοί να προκαλούν όχι μόνο την κοινωνική αναταραχή, αλλά δυστυχώς να καλλιεργούν και τον χουλιγκανισμό. Δεν είναι προς την δημιουργία τέτοιων προτύπων που προσβλέπει ο τόπος μας, αλλά σε νέους που θα μεγαλώνουν υγιείς αρχές και αυτές θα αποτελούν ισχυρά αντίδοτα ενάντια στη βία. Το φαινόμενο του χουλιγκανισμού δεν αφορά μόνο την κυβέρνηση και την αστυνομία, αλλά αφορά και την ίδια την κοινωνία, τον κάθε ένα από εμάς και ειδικότερα τους νέους μας, τα παιδιά και τους δασκάλους τους. Δεν έχουμε δικαίωμα να παραγνωρίζουμε τις ευθύνες μας έναντι της ίδιας τα κοινωνίας μας και ούτε μπορούμε να επιτρέπουμε, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, την καλλιέργεια του κλίματος βίας, από πολύ μικρές ηλικίες. Χρειαζόμαστε διαφορετικές δομές, διαφορετική νοοτροπία και αντιλήψεις για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα αίτια του φαινομένου στη ρίζα του. Κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να απαιτεί ασφάλεια, έχει δικαίωμα να απαιτεί ισονομία. Κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να απαιτεί ισοπολιτεία και σεβασμό των ατομικών ελευθεριών. Κανένας, όμως, δεν έχει δικαίωμα στη βία. Κανείς απολύτως. Η βία εγκλωβίζει την κοινωνία και όποτε και με όποιο τρόπο και αν εκδηλώνεται, λειτουργεί εις βάρος των δημοκρατικών θεσμών. Η προσπάθεια για να είναι αποτελεσματική και αποφασιστική, πρέπει να είναι ομαδική. Οι λύσεις δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι αποσπασματικές, πρέπει να είναι ολοκληρωμένες και συλλογικές. Το κλειδί της καταπολέμηση της βίας και του χουλιγκανισμού βρίσκεται στην πρόληψη. Ο ρόλος του κράτους και της κοινωνίας είναι μεγάλος και ακόμη μεγαλύτερος είναι ο ρόλος των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης για την προβολή προτύπων σωστής και πολιτισμένης συμπεριφοράς. Είναι ζήτημα πολιτισμού να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε όλοι μαζί τις προϋποθέσεις για μια κοινωνία χωρίς βία, για μια κοινωνία με δημιουργικό μέλλον.

Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

Brexit και Κύπρος

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές ΒιβλιοθήκεςΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Eναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Δικτυακή Πύλη «Η Ευρώπη σου»: Πρακτικός Οδηγός για πολίτες και επιχειρήσεις σχετικά με τα δικαιώματα και τις δυνατότητες που προσφέρει η ενιαία αγορά της ΕΕ.

YKA Κοινωνικές Ασφαλίσεις