ΕκτύπωσηΕκτύπωση Κλείσιμο Κλείσιμο

Κυπριακή Δημοκρατία
Ειδήσεις

Προωθείται η ανέγερση νέων κτιριακών εγκαταστάσεων για τις Κεντρικές Φυλακές

23/06/2014

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου συμμετείχε σήμερα στις εργασίες της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, στη Βουλή των Αντιπροσώπων, αναφορικά με την πορεία εφαρμογής των μέτρων εκσυγχρονισμού και ποιοτικής αναβάθμισης του σωφρονιστικού συστήματος.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά τη συνάντηση, ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι κατά τη συνεδρία υπήρξε ευρεία παραδοχή του γεγονότος ότι η φιλοσοφία και πολιτική που εφαρμοζόταν μέχρι προσφάτως, επί προηγούμενης διακυβέρνησης, καθόσον αφορά το σωφρονιστικό σύστημα έχει αλλάξει, παρά τις όσες επιφυλάξεις και τους προβληματισμούς μερικών. Πρόσθεσε ότι σύγκλιση απόψεων υπήρξε και στο γεγονός ότι η πολιτική που εφαρμόζει η νέα Κυβέρνηση αποδίδει τόσο όσον αφορά στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την πειθαρχία στον χώρο των φυλακών όσο και στη γενικότερη αντιμετώπιση των φυλακισμένων, ούτως ώστε να μπορούν να προετοιμαστούν όσο το δυνατόν καλύτερα για την επανένταξή τους στην κυπριακή κοινωνία.

Όπως διαβεβαίωσε ο κ. Νικολάου, η Κυβέρνηση θα συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό όσον αφορά στα μέτρα που λαμβάνει για εκσυγχρονισμό και ποιοτική αναβάθμιση του σωφρονιστικού συστήματος. «Η επιδιωκόμενη αλλαγή, τόσο σε νομοθετικό επίπεδο όσο και στον τρόπο λειτουργίας των Φυλακών, θα επιτευχθεί μέσα από τη στενή παρακολούθηση του τρόπου λειτουργίας των Φυλακών», σημείωσε ο κ. Υπουργός. Ο κ. Νικολάου υποστήριξε δε ότι πολλές ελλείψεις και επισημάνσεις της Επιτρόπου Διοικήσεως που γίνονταν για χρόνια, σήμερα αντιμετωπίζονται κατά τρόπο εντελώς διαφορετικό. Οι συνθήκες διαβίωσης των φυλακισμένων βρίσκονται σε ένα καλό επίπεδο, αποδεκτό και από τους ίδιους τους φυλακισμένους, όπως τους διαβεβαίωσε εκπρόσωπος του Συνδέσμου των Φυλακισμένων.

Σημειώνοντας ότι υπάρχει ένα θετικό κλίμα, ο κ. Νικολάου υπογράμμισε ότι νομοθετική και εκτελεστική εξουσία οφείλουν να το βελτιώσουν περαιτέρω. Αναφέρθηκε, εξάλλου, στο πρώτο νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, στο πλαίσιο της προσπάθειας εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας, ενώ τον Σεπτέμβρη αναμένεται να κατατεθεί ολόκληρη η μελέτη σχετικά με το θέμα όπου θα αρχίσει συστηματική μελέτη των αλλαγών που πρέπει να γίνει για την εφαρμογή ενός σύγχρονου σωφρονιστικού συστήματος, ανάλογο με εκείνο το οποίο εφαρμόζουν άλλες χώρες της ΕΕ.

Ωστόσο, όπως σημείωσε ο κ. Υπουργός, η εφαρμογή αυτού δεν μπορεί να επιτευχθεί στις υφιστάμενο χώρο των Φυλακών. Ως εκ τούτου, ανέφερε, προωθείται η ανέγερση νέων Φυλακών, κάτι που θεωρείτο αδύνατον να πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα λόγω υψηλού κόστους, τώρα αποδείχτηκε βάσει πρόσφατων μελετών ότι είναι ένα έργο εφικτό. «Ενώ προηγουμένως οι μελέτες κατέληγαν ότι το κόστος για ανέγερση νέων φυλακών ήταν περίπου μισό δισεκατομμύριο, σήμερα μιλούμε για κόστος που ανέρχεται περίπου στο 35-40% του αρχικού. Διότι, μειώσαμε το συνολικό εμβαδόν των κτηριακών εγκαταστάσεων από 60.000 τ.μ. που προνοούνταν σε λιγότερα από 30.000 τ.μ.», σημείωσε ο κ. Νικολάου.

Όπως πρόσθεσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, αξιολογώντας τα νέα δεδομένα όπως έχουν διαμορφωθεί μέσα από τη μελέτη που διενεργήθηκε, σχετικά με τις εξοικονομήσεις που θα προκύψουν και σε ανθρώπινο δυναμικό, στις νέες Φυλακές, οι οποίες υπολογίζονται να είναι χωρητικότητας 1000 κρατουμένων, θα καλύπτονται από 332 δεσμοφύλακες, σε αντίθεση με τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις όπου βρίσκονται 553 κρατούμενοι για τους οποίους υπάρχουν 441 δεσμοφύλακες. «Οι εξοικονομήσεις που μπορούν να γίνουν είναι τέτοιες που καθιστούν σήμερα το έργο εφικτό, βάσει της νέας μελέτης. Γι’ αυτό, εφαρμόζοντας μια ολοκληρωμένη πολιτική για το σωφρονιστικό σύστημα, πέραν του εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας, των αλλαγών που πραγματοποιούνται στις συνθήκες διαβίωσης των φυλακισμένων, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τα εκπαιδευτικά προγράμματα, κρίναμε ότι αναγκαία για τον εκσυγχρονισμό του σωφρονιστικού συστήματος είναι και η ανέγερση νέων φυλακών. Έτσι, μέσα από αυτή την ολοκληρωμένη πολιτική, θα μπορούμε να έχουμε ένα σύγχρονο σωφρονιστικό σύστημα στον τόπο μας», ανέφερε τέλος ο Υπουργός Δικαιοσύνης.

Ο κ. Υπουργός, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στην τελετή λήξης των μαθημάτων του Σχολείου των Φυλακών που θα πραγματοποιηθεί αύριο, κατά τη διάρκεια της οποίας θα υπογραφεί Μνημόνιο Συνεργασίας για τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Σχολείου των Φυλακών, προνοώντας τη δημιουργία εσπερινού σχολείου εντός των Φυλακών.

Σε ερώτηση σχετικά με τον διορισμό νέου Διευθυντή στις Φυλακές, ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι κατόπιν της απόφασης του Εφετείου, έχει ζητηθεί γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας για τον περαιτέρω χειρισμό της υπόθεσης, ενόψει και του γεγονότος ότι εκκρεμεί και η πειθαρχική διαδικασία ενώπιων της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας. Με τη συμπλήρωση της διαδικασίας αυτής, θα προχωρήσει και το θέμα διορισμού νέου Διευθυντή των Φυλακών.

Ερωτηθείς εάν μπορεί να παρακαμφθεί η γραφειοκρατία που αφορά στην ανέγερση των νέων Φυλακών, ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι η διαδικασία για ανέγερση των νέων εγκαταστάσεων θα προωθηθεί μόλις θεσπιστεί το νέο θεσμικό πλαίσιο για τη Σύμπραξη Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα (PPP), κάτι που έχει τονιστεί και από την Τρόικα, αλλά έχει επισημανθεί και από την ΕΕ για έργα που έχουν γίνει στο παρελθόν. Όπως συμπλήρωσε ο κ. Νικολάου, κατόπιν ολοκλήρωσης της νομοθετικής ρύθμισης, θα αξιολογηθούν όλα τα προγράμματα τα οποία η Κυβέρνηση επιθυμεί να προχωρήσει με αυτή τη μέθοδο, υπογραμμίζοντας ότι το έργο της ανέγερσης των νέων φυλακών θα προωθηθεί κατά προτεραιότητα από το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Σε ερώτηση σχετικά με το νοσηλευτικό προσωπικό των Φυλακών, ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι στο ίδιο πλαίσιο της εφαρμογής ενός σύγχρονου σωφρονιστικού συστήματος πρέπει να παρέχεται η δυνατότητα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στον χώρο των Φυλακών, αλλά και η αντιμετώπιση κάθε περιστατικού που παρουσιάζεται σε σχέση με την ψυχοσωματική κατάσταση των φυλακισμένων. Μια έλλειψη που όπως σημείωσε ο κ. Νικολάου υπήρχε για χρόνια στις Φυλακές, καθώς υπήρχε η ανάγκη ενίσχυσης του προσωπικού για να μπορεί να γίνεται σωστή αξιολόγηση όλων των κρατουμένων από τη στιγμή που εισέρχονται στις φυλακές μέχρι και την έξοδό τους. Προς αυτό τον σκοπό, ο κ. Νικολάου σημείωσε ότι θα ενισχυθεί το προσωπικό ούτως ώστε να αξιολογούνται όλο οι κρατούμενοι από την ώρα που εισέρχονται στις Φυλακές μέχρι την ώρα της αποφυλάκισής τους. Ειδικότερα, όπως είπε, ήδη το προσωπικό ενισχύθηκε με δεύτερο ψυχίατρο και θα ενισχυθεί με δεύτερο ψυχολόγο, εργοθεραπευτή και το απαιτούμενο νοσηλευτικό προσωπικό. «Δυστυχώς, αυτά είναι από τα προβλήματα που αντιμετωπίζονταν στον χώρο των φυλάκων διαχρονικά και τα οποία για πολλούς και διάφορους λόγους δεν είχαν επιλυθεί», ανέφερε ο κ. Υπουργός.

Αναφέρθηκε, τέλος, στη δημιουργία Ιατρικού Κέντρου το οποίο θα τεθεί σε λειτουργία στις 30 Ιουνίου 2014.

Πίσω

© 2012 - 2020 Κυπριακή Δημοκρατία,
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως