Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως
Βρίσκεστε στη Σελίδα: Αρχική Σελίδα Ειδήσεις

Ειδήσεις


Συμμετοχή του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνά Νικολάου στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Λουξεμβούργο

12/10/2016

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου μεταβαίνει, σήμερα, στο Λουξεμβούργο, όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες του Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 13 και 14 Οκτωβρίου.

Οι Υπουργοί, κατά την πρώτη μέρα, αναμένεται να συζητήσουν θέματα Μετανάστευσης, εστιάζοντας την προσοχή τους στην υλοποίηση των μέτρων για καλύτερη διαχείριση των μεταναστευτικών πιέσεων και ειδικότερα την εφαρμογή των μέτρων που συμφωνήθηκαν, περιλαμβανομένης της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Σκοπός της συζήτησης είναι η εξεύρεση λύσεων για τα υφιστάμενα προβληματικά σημεία που αφορούν την ανάγκη αποστολής εμπειρογνωμόνων, την αδικαιολόγητη απόρριψη αλλά και τους χαμηλούς αριθμούς υποβολής αιτημάτων από τα κράτη μέλη, καθώς επίσης και τις εξειδικευμένες ανάγκες χειρισμού των ευάλωτων ομάδων τα οποία δημιουργούν ουσιαστικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση του προγράμματος.

Επίσης, οι Υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την αναθεώρηση του νομοθετικού πακέτου για το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου και την πρόταση της Επιτροπής για τη δημιουργία μηχανισμού επανεγκατάστασης, η οποία έχει στόχο τη θεσμοθέτηση της διαδικασίας, στο πλαίσιο μιας εναρμονισμένης ευρωπαϊκής προσπάθειας.

Στο πλαίσιο του γεύματος εργασίας, στο οποίο θα παρακαθίσουν οι Υπουργοί κατά την πρώτη ημέρα, θα συζητηθεί η εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης. Οι Υπουργοί θα τοποθετηθούν επί της πορείας εφαρμογής του Πλαισίου Εταιρικής Σχέσης και των ανά χώρα Συμφώνων Μετανάστευσης με τις χώρες προτεραιότητας, οι οποίες στο πρώτο στάδιο εφαρμογής του προγράμματος είναι η Αιθιοπία, το Μάλι, ο Νίγηρας, η Νιγηρία και Σενεγάλη.

Κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας, οι Υπουργοί θα συζητήσουν για την πρόταση Κανονισμού σε σχέση με τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και συγκεκριμένα, για το μηχανισμό συνεργασίας με τρίτες χώρες αλλά και τα κράτη μέλη που θα επιλέξουν να μην συμμετάσχουν το υπό αναφορά νομοθέτημα. Επιπρόσθετα, θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σε σχέση με την καταπολέμηση της απάτης εις βάρος των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ, και ειδικότερα καθόσον αφορά το θέμα της συμπερίληψης του Φ.Π.Α. στο πεδίο εφαρμογής της οδηγίας. Κατά τη διάρκεια του γεύματος, θα συζητηθεί το θέμα της συνεργασίας των Αρχών Επιβολής του Νόμου των κρατών μελών με τον οργανισμό Eurojust και η συστηματική τροφοδότηση των βάσεων πληροφοριών για θέματα καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Ο κ. Νικολάου επιστρέφει στην Κύπρο το Σάββατο, 15 Οκτωβρίου.


Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

Brexit και Κύπρος

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές ΒιβλιοθήκεςΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Eναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Δικτυακή Πύλη «Η Ευρώπη σου»: Πρακτικός Οδηγός για πολίτες και επιχειρήσεις σχετικά με τα δικαιώματα και τις δυνατότητες που προσφέρει η ενιαία αγορά της ΕΕ.

YKA Κοινωνικές Ασφαλίσεις