Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως

Ομιλίες05/11/2015

Χαιρετισμός του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ανδρέα Μυλωνά, στη διάλεξη
με θέμα «Παράνομη στάθμευση οχημάτων σε χώρους αναπήρων και πεζοδρόμια», στο Κτήμα Μακένζυ, στη Λάρνακα,

-----------------------------------------------------------------------------------------
Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι, απόψε, μαζί σας και μεταφέρω τους θερμούς χαιρετισμούς του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνά Νικολάου και τις ευχαριστίες του για το γεγονός ότι θέσατε υπό την αιγίδα του τη σημερινή διάλεξη, η οποία επικεντρώνεται στο πολύ συχνό και δυσάρεστο φαινόμενο της παράνομης στάθμευσης οχημάτων σε χώρους αναπήρων ή / και σε πεζοδρόμια, το οποίο καταπατά το δικαίωμα της ίσης διακίνησης κάποιων συμπολιτών μας.

Πολύ συχνά γινόμαστε, δυστυχώς, μάρτυρες του φαινομένου όπου οδηγοί μηχανοκίνητων οχημάτων χρησιμοποιούν χώρους στους οποίους υπάρχει χαραγμένη η επιδαπέδια, οριζόντια σήμανση, που πληροφορεί για τους χώρους στάθμευσης οχημάτων για άτομα με αναπηρίες. Οι οδηγοί σταθμεύουν τα οχήματά τους, χωρίς να επιδεικνύουν τον ελάχιστο οφειλόμενο σεβασμό στους συνανθρώπους μας, δυσκολεύοντας τη μετακίνησή τους. Αυτό παρατηρείται έντονα σε ιδιωτικούς χώρους στάθμευσης, οι οποίοι είναι προσβάσιμοι στο γενικό κοινό, όπως χώροι στάθμευσης καταστημάτων, υπεραγορών, πανεπιστημίων, κλπ. Περαιτέρω, η στάθμευση επί των πεζοδρομίων αποτελεί ένα άλλο συχνό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με κινητικά προβλήματα, τα άτομα που βρίσκονται σε τροχοκάθισμα, αλλά και όσοι μεταφέρουν παιδικό καρότσι, καθώς και οι ηλικιωμένοι που αντιμετωπίζουν κινητικές δυσκολίες.

Αισθανόμαστε έντονα την ανάγκη να στηρίξουμε όλα αυτά τα άτομα στον αγώνα τους για ίσα δικαιώματα όσον αφορά την πρόσβαση σε όλους τους χώρους. Στα πλαίσια αυτά, η Αστυνομία από τον περασμένο Ιούνιο, κατόπιν γνωμάτευσης από τον Γενικό Εισαγγελέα, προχωρά στην έκδοση εξώδικου προστίμου για παράνομη στάθμευση σε χώρους στάθμευσης οχημάτων για άτομα με αναπηρίες, νοουμένου ότι τα χαραγμένα στο οδόστρωμα σήματα, στον οποιοδήποτε χώρο, όπου γίνεται έλεγχος από την Αστυνομία, συνάδουν με τις προδιαγραφές της σήμανσης των χώρων αυτών.


Πλέον καταγγέλλονται τα σχετικά αδικήματα, ένεκα των οποίων παρεμποδίζονται καθημερινά τα άτομα με αναπηρίες να έχουν την ευχέρεια για ελεύθερη, ανεμπόδιστη και ασφαλή πρόσβαση, η οποία είναι μεγάλης σπουδαιότητας για την προσωπική τους αυτονομία και την κοινωνική τους ζωή.

Θα ήθελα να συγχαρώ την Κοινοτική Αστυνόμευση Λάρνακας και την Κοινοτική Αστυνόμευση Ορόκλινης, για την πρωτοβουλία διοργάνωσης της σημερινής εκδήλωσης, που στόχο έχει να ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει τους πολίτες ώστε να επιδεικνύουν τον δέοντα σεβασμό όσον αφορά τη στάθμευση σε χώρους αναπήρων. Με την ευκαιρία, θα ήθελα να τονίσω τα θετικά αποτελέσματα που έχει επιφέρει το νέο μοντέλο Κοινοτικής Αστυνόμευσης, όπως αυτό είχε προταθεί στο Πρόγραμμα Διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας. Το νέο μοντέλο της κοινοτικής αστυνόμευσης, που έχει ως πρότυπο ρυθμίσεις που ισχύουν σε άλλες αναπτυγμένες χώρες, βασίζεται στη συμφιλίωση της Αστυνομίας με τον πολίτη και στη συνεργασία με τα τοπικά Συμβούλια Πρόληψης της Παραβατικότητας και με τον Παρατηρητή της Γειτονιάς, με σκοπό την ανάπτυξη μιας πολυδιάστατης δράσης. Στόχος του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως παραμένει, εξάλλου, το να καταστήσει το έργο της Αστυνομίας πιο αποτελεσματικό, ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της σύγχρονης εποχής και ειδικότερα στην απαιτούμενη ασφάλεια του πολίτη.

Σας συγχαίρω και πάλι για την αποψινή διοργάνωση, η οποία έχει να μας δώσει σημαντικά και ενδιαφέροντα στοιχεία, για ένα θέμα που αφορά όλους μας.

Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

Brexit και Κύπρος

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές ΒιβλιοθήκεςΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Eναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Δικτυακή Πύλη «Η Ευρώπη σου»: Πρακτικός Οδηγός για πολίτες και επιχειρήσεις σχετικά με τα δικαιώματα και τις δυνατότητες που προσφέρει η ενιαία αγορά της ΕΕ.

YKA Κοινωνικές Ασφαλίσεις