Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως
Βρίσκεστε στη Σελίδα: Αρχική Σελίδα Ειδήσεις

Ειδήσεις


Απάντηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως αναφορικά με δημοσίευμα

01/09/2015

Με αφορμή δημοσίευμα το οποίο κυκλοφόρησε στον Τύπο με τίτλο «Η ατιμωρησία αποθρασύνει τους παρανομούντες», και το οποίο απευθύνει ερωτήματα για την εξέλιξη συγκεκριμένων υποθέσεων που αφορούν παράπονα πολιτών κατά της Αστυνομίας, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως διευκρινίζει ότι:

Κάθε ένα από τα περιστατικά που αναφέρονται στο πιο πάνω δημοσίευμα, όπως και κάθε καταγγελία για κατάχρηση εξουσίας που υποβάλλεται στο Υπουργείο διερευνάται πλήρως και σε περίπτωση που διαπιστώνονται ποινικές ή πειθαρχικές ευθύνες απαίτηση μας είναι η προώθηση των προβλεπομένων διαδικασιών δίωξης. Στα πλαίσια αυτά, ως Υπουργείο έχουν απαντηθεί γραπτώς, μετά από σχετική διερεύνηση, εκατοντάδες παράπονα πολιτών τα οποία σχετίζονται με την ανταπόκριση των μελών της Αστυνομίας. Αναφορικά με τα περιστατικά που επισημαίνονται στο σχετικό δημοσίευμα διευκρινίζονται τα ακόλουθα:
  • Η καταγγελία για παρενόχληση ανήλικης από αστυνομικό, η οποία επισυνέβη τον Μάιο του 2014, αφού διευκρινίστηκε ότι η πιο πάνω πράξη δεν συνιστούσε ποινικό αδίκημα, έχει διερευνηθεί στα πλαίσια πειθαρχικής έρευνας η οποία έχει διεξαχθεί με βάσει τους Πειθαρχικούς Κανονισμούς της Αστυνομίας και ο εμπλεκόμενος αστυνομικός διώχθηκε πειθαρχικά και καταδικάστηκε σε χρηματικό πρόστιμο, που αντιστοιχεί σε 23 ημερομίσθια.
  • Η καταγγελία μετανάστη από την Αφρική ότι κακοποιήθηκε από αστυνομικό της ΜΜΑΔ το Νοέμβριο του 2013, διερευνήθηκε από δύο ανεξάρτητους ποινικούς ανακριτές που διορίστηκαν από την Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων Κατά της Αστυνομίας σύμφωνα με τις πρόνοιες της οικείας νομοθεσίας. Οι ποινικοί ανακριτές αφού διερεύνησαν την υπόθεση έκριναν ότι δεν υπάρχει ούτε πειθαρχική, ούτε ποινική υπόθεση εναντίων των εμπλεκομένων αστυνομικών – αποτέλεσμα με το οποίο συμφώνησε και ο Γενικός Εισαγγελέας.
  • Αναφορικά με το περιστατικό κατά το οποίο νεαρός Ρουμάνος έπεσε θύμα βιασμού από συγκρατούμενους του στις Κεντρικές Φυλακές, τον Απρίλιο του 2014, διευκρινίζεται ότι έχει καταχωρηθεί στο δικαστήριο ποινική υπόθεση εναντίων πέντε υπόπτων προσώπων, οι οποίοι ήταν συγκρατούμενοι του κατά τον ουσιώδη χρόνο διάπραξης του αδικήματος και έχουν υποδειχθεί από τον παραπονούμενο, και είναι ορισμένη για εκδίκαση στις 18 Σεπτεμβρίου.
Αξιολογώντας την διαδικασία διερεύνησης παραπόνων πολιτών εναντίον μελών της Αστυνομίας για κατάχρηση εξουσίας, ξυλοδαρμού ή παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τα οποία εμπίπτουν στις αρμοδιότητες διερεύνησης της Ανεξάρτητης Αρχής Παραπόνων Κατά της Αστυνομίας και προς αποφυγή οποιασδήποτε υπόνοιας συγκάλυψης των φαινομένων αυτών, αποφασίσαμε όπως τα παράπονα αυτά να μην διερευνούνται από την Αστυνομία και να υποβάλλονται στο Γενικό Εισαγγελέα για διερεύνηση. Στα πλαίσια της αυστηρής πολιτικής που ακολουθείται πλέον, ώστε τέτοια φαινόμενα να μην μένουν ατιμώρητα, από το 2014, κατόπιν εισήγησης του Υπουργείου, κάθε παράπονο που υποβάλλεται στην Αστυνομία ή στο Υπουργείο, εναντίον μέλους της Αστυνομίας, αποστέλλεται αμέσως στον Γενικό Εισαγγελέα και διερευνάται είτε από την Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων Κατά της Αστυνομίας, είτε από Ποινικό Ανακριτή που θα ορίσει ο ίδιος.

Πρέπει να σημειωθεί ότι συνεπεία της πιο πάνω αυστηρής πολιτικής του Υπουργείου ο αριθμός των υποθέσεων που διερευνούνται από την Αρχή, χρόνο με τον χρόνο, αυξάνεται. Συγκεκριμένα, μέχρι το 2013 οι υποθέσεις κυμαίνονταν περίπου στις 140 το χρόνο, ενώ από το 2014 αυτές αυξήθηκαν φθάνοντας στις 200 υποθέσεις. Μέχρι σήμερα από την αρχή του 2015 έφθασαν στην Αρχή 180 υποθέσεις παραπόνων και αναμένεται ότι ο αριθμός τους θα ξεπεράσει τις 200, μέχρι το τέλος του χρόνου.

Όλα τα περιστατικά ισχυρισμών ή παραπόνων κατά της Αστυνομίας ερευνώνται και οδηγούνται ενώπιον της δικαιοσύνης, χωρίς καμία εξαίρεση, εν αντιθέσει με πολλές υποθέσεις οι οποίες έμειναν αδιερεύνητες στο παρελθόν, έχοντας καλλιεργήσει για χρόνια τη διασφάλιση της ατιμωρησίας, οπότε και οδηγηθήκαμε στην παρούσα κατάσταση. Υποθέσεις όπως οι ξυλοδαρμοί σε Αστυνομικά Κρατητήρια της Πάφου και της Λεμεσού, καθώς και πολλές άλλες, έτυχαν έρευνας από την Αστυνομία και κρίθηκε ότι δεν υπήρχε στοιχειοθετημένη υπόθεση ώστε να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Σε αντίθεση με άλλες πρακτικές του παρελθόντος, δεν ακολουθούμε καμία μέθοδο είτε συγκάλυψης είτε παράκαμψης με σκοπό κάποιοι να μένουν ατιμώρητοι. Δεν δηλώνουμε αλάνθαστοι, αλλά σε συνεργασία με την ηγεσία της Αστυνομίας προσπαθούμε συνεχώς να εφαρμόσουμε νέες μεθόδους πρόληψης και βελτίωσης της συμπεριφοράς και ανταπόκρισης των μελών της Αστυνομίας, οποίες θα ενισχύσουν και θα εμπεδώσουν στα μέλη συνείδηση ευθύνης, προστασίας και σεβασμού προς όλους τους πολίτες. Ταυτόχρονα μελετούμε διαχρονικά τα αίτια που προκαλούν αυτές τις συμπεριφορές, με σκοπό την υιοθέτηση κατάλληλων μηχανισμών αυτοπροστασίας και ελέγχου των μελών, ευαισθητοποιώντας τους να επιδεικνύουν μηδενική ανοχή σε πράξεις παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.


Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

Brexit και Κύπρος

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές ΒιβλιοθήκεςΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Eναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Δικτυακή Πύλη «Η Ευρώπη σου»: Πρακτικός Οδηγός για πολίτες και επιχειρήσεις σχετικά με τα δικαιώματα και τις δυνατότητες που προσφέρει η ενιαία αγορά της ΕΕ.

YKA Κοινωνικές Ασφαλίσεις