Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως

Ομιλίες08/07/2015

Αξιότιμη Αν. Διευθύντρια των Φυλακών
Αγαπητοί σπουδαστές,
Φίλες και φίλοι,

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που σας καλωσορίζω σήμερα εδώ, στις Κεντρικές Φυλακές, στην τελετή λήξης των μαθημάτων του Σχολείου του Τμήματος Φυλακών. Συγκεντρωθήκαμε σήμερα για να συγχαρούμε τους μαθητές του Σχολείου, οι οποίοι ολοκληρώνουν για φέτος τη σχολική τους χρονιά.

Αγαπητοί σπουδαστές,

Θα ήθελα, πρώτα απ’ όλα, να σας συγχαρώ ως Υπουργός Δικαιοσύνης και ως Πολιτεία, που εθελοντικά ενταχθήκατε στο πρόγραμμα της εκπαίδευσης του Τμήματος Φυλακών, και να εξάρω την αξιοθαύμαστη προσπάθεια που καταβάλλετε για την επιμόρφωσή σας. Η εμπλοκή των κρατουμένων σε μαθήματα, ως μια προσπάθεια να εκμεταλλευτούν εποικοδομητικά την περίοδο παραμονής τους στις Φυλακές είναι αξιέπαινη και πρέπει να ενθαρρύνεται με κάθε τρόπο.

Φίλες και φίλοι,

Η σημερινή τελετή λήξης των μαθημάτων του Σχολείου του Τμήματος Φυλακών πραγματοποιείται με κύριο στόχο την έμφαση και ενίσχυση του θεσμού της εκπαίδευσης εντός του Τμήματος. Η συνεύρεση μαθητών-κρατουμένων, με τη Διεύθυνση του Τμήματος Φυλακών, τους λειτουργούς του Υπουργείου Παιδείας, του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, των εκπαιδευτικών, εκπροσώπων της Εκκλησίας και Πολιτείας σε αυτό το χώρο, προσδίδει την αναγνώριση και σημασία στο έργο που επιτελείται για ενίσχυση του επιπέδου μόρφωσης, εκπαίδευσης και κατάρτισης των κρατουμένων, στα πλαίσια της γενικότερης προσπάθειας που καταβάλλεται προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού του σωφρονιστικού μας συστήματος.

Επ’ ευκαιρίας, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας τα βαθιά αισθήματα ικανοποίησης μου για το γεγονός ότι σήμερα βρισκόμαστε στο καλύτερο επίπεδο λειτουργίας των Φυλακών σε όλα τα χρόνια της Κυπριακής Δημοκρατίας και αυτό αποδεικνύει την ορθότητα της πολιτικής μας και των χειρισμών της νέας Διεύθυνσης. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Σχολείου των Φυλακών αναθεωρήθηκαν και ενισχύθηκαν, δίνοντας την ευκαιρία στους φυλακισμένους που το επιθυμούν, να αποκτήσουν απολυτήριο γυμνασίου και απολυτήριο λυκείου, ν’ αποκτήσουν μια επαγγελματική κατάρτιση, ακόμα και να φοιτήσουν σε πανεπιστήμιο, ώστε να αξιοποιούν παραγωγικά τον χρόνο παραμονής τους στις φυλακές και να αυξάνουν τις ευκαιρίες και δυνατότητες ενσωμάτωσης τους στην κοινωνία, μετά την αποφυλάκισή τους. Φέτος μάλιστα υιοθετήθηκε και λειτουργεί η καινοτομία του καλοκαιρινού σχολείου εντός των Φυλακών. Στόχος μας είναι να αναβαθμίζονται και να εκσυγχρονίζονται διαρκώς τα προγράμματα του Σχολείου των Φυλακών, ώστε να συμβαδίζουν πλήρως με το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας.

Ταυτόχρονα, βελτιώθηκαν τα ψυχαγωγικά προγράμματα για τους κρατούμενους, αυξήθηκαν οι ευκαιρίες δημιουργίας, καλλιέργειας και ανάδειξης της δικής τους προσωπικότητας, μέσω του αθλητισμού, του θεάτρου, της τέχνης, αυξήθηκαν οι δυνατότητες και τα μέσα επικοινωνίας με τον έξω κόσμο, αυξάνοντας παράλληλα τις ευκαιρίες κοινωνικοποίησης και ενσωμάτωσης τους στη κοινωνία μας.

Όλοι έχουν δικαίωμα στην εκπαίδευση. Οι κρατούμενοι έχουν τα ίδια ακριβώς δικαιώματα πρόσβασης στην εκπαίδευση όπως και οι ελεύθεροι πολίτες. Είναι γεγονός ότι η εκπαίδευση στις Φυλακές, αποτελεί μέρος του ψυχολογικού συμβολαίου μεταξύ των κρατουμένων και της κοινωνίας, ώστε να διατηρηθεί η σύνδεση των κρατουμένων με τον κοινωνικό ιστό, διευκολύνοντας την ομαλή επανένταξή τους στην κοινωνία.

Η ανθρωποκεντρική αντιμετώπιση των κρατουμένων, αποτελεί κύριο άξονα της σωφρονιστικής πολιτικής του προγράμματος διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας και σκοπό έχει τη διάνοιξη γεφυρών επικοινωνίας μεταξύ των κρατουμένων και της κοινωνίας. Σε αυτό το εγχείρημα, η νέα Διεύθυνση του Τμήματος των Φυλακών σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, έχουν καταστήσει τον θεσμό της εκπαίδευσης και επιμόρφωσης των κρατουμένων απαραίτητο και σημαντικό, για την προσωπική ανάπτυξη των κρατουμένων, τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης κατά τη διάρκεια παραμονής τους στο χώρο, με στόχο την ομαλή επανένταξη τους στην κοινωνία μετά την αποφυλάκισή τους.

Μετά τη συνυπογραφή των Μνημονίων Συνεργασίας που υπογράψαμε κατά την περσινή περίοδο, με το Πανεπιστήμιο Νεάπολις και το Ιδρυμα Πολυζωϊδη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, προχωρήσαμε στη διαδικασία σύναψης συνεργασίας και με άλλα ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, όπως το Πανεπιστήμιο Κύπρου και τα άλλα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Τα επιτεύγματα της συνεργασίας αυτής, ήδη καρποφορούν και βλέπουμε ήδη να αυξάνεται ο αριθμός κρατουμένων – φοιτητών σε πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Έχοντας ταχθεί στο να διαμορφώσουμε ένα σωφρονιστικό σύστημα αντίστοιχο του πολιτισμού μας και της ανθρωπιάς που διακρίνει το τόπο και τον λαό μας, προχωρούμε παράλληλα στον εκσυγχρονισμό όλων των παράπλευρων λειτουργιών του Σωφρονιστικού Συστήματος. Προωθείται ο εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου, μελέτη την οποία ανάλαβε ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων που διορίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο. Ταυτόχρονα, εξετάζονται τα οικονομικά δεδομένα για τον τρόπο ανέγερσης νέων φυλακών, με τη διαδικασία επιλογής συμβούλων να προκηρύσσεται πολύ σύντομα, καθώς επίσης οι τεχνικοί όροι για προώθηση του έργου.

Οι φυλακές πρέπει να μετατραπούν σε κέντρο σωφρονισμού και γι’ αυτό μελετώνται τρόποι ώστε άτομα τα οποία μεταφέρονται στις φυλακές για σκοπούς τιμωρίας να εκτίουν την ποινή τους μέσω της προσφοράς κοινοτικής εργασίας. Η Διεύθυνση των Φυλακών διεξάγει μελέτη όσον αφορά την κοινοτική εργασία των κρατουμένων, κάτι το οποίο προϋποθέτει τον εκσυγχρονισμό του προγράμματος για κοινοτική εργασία, του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με το οποίο είμαστε σε συνεννόηση.

Ταυτόχρονα, έχει κατατεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων νομοσχέδιο με το οποίο κατηγορούμενοι ή καταδικασθέντες χρήστες ουσιών εξάρτησης θα αντιμετωπίζονται ως άτομα που χρήζουν θεραπείας και όχι ως κοινοί εγκληματίες, δηλαδή θα τυγχάνουν θεραπευτικής υποστήριξης αντί να οδηγούνται στη φυλακή, καθώς επίσης η έναρξη της λειτουργίας του προγράμματος απεξάρτησης 360⁰ από τον προσεχή Αύγουστο.

Από την πλευρά μας ως Πολιτεία, σας διαβεβαιώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, με πνεύμα συλλογικότητας, συνεργασίας και διαφάνειας, ώστε να μετουσιώσουμε ένα υποσχόμενο πολιτικό όραμα σε μια κοινωνική πραγματικότητα. Προς αυτή την κατεύθυνση, θα συνεχίσουμε να διανοίγουμε γέφυρες επικοινωνίας και να καταρρίπτουμε μύθους.

Φίλοι και φίλες,

Η σημερινή εκδήλωση αποτελεί, ταυτόχρονα, και μια επιβράβευση όλων όσοι συμμετείχαν σε αυτό το πρόγραμμα, οι οποίοι με την καθοδήγηση και τη συνεργασία τους συνέβαλαν ώστε να γίνει πραγματικότητα το όνειρο των μαθητών-κρατουμένων για μόρφωση και εξειδίκευση. Θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες για την εδώ παρουσία σας και τη συμβολή σας στις προσπάθειες εκπαίδευσης των μαθητών-κρατουμένων.

Θα ήθελα να δώσω, για ακόμη μια φορά, τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες και ευελπιστώ όπως με τη νέα χρονιά και με τα νέα προγράμματα θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον ακόμη περισσότεροι κρατούμενοι. Εύχομαι σε όλους σας, καλή συνέχεια στην πορεία προς τη μόρφωση και εις ανώτερα!

Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

Brexit και Κύπρος

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Ασφαλές Διαδίκτυο

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές ΒιβλιοθήκεςΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Eναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Δικτυακή Πύλη «Η Ευρώπη σου»: Πρακτικός Οδηγός για πολίτες και επιχειρήσεις σχετικά με τα δικαιώματα και τις δυνατότητες που προσφέρει η ενιαία αγορά της ΕΕ.