Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως

Ομιλίες14/11/2016

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού,
Εκπρόσωποι της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου
Αγαπητοί Αξιωματικοί Ασφάλειας Υπεύθυνοι Ασφάλειας των Σταδίων,
Dear tutors,

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που παρευρίσκομαι σήμερα ανάμεσά σας, για να χαιρετίσω την έναρξη της εκπαίδευσης των υπεύθυνων ασφαλείας σταδίων και των υπεύθυνων ασφαλείας αγώνων της Αστυνομίας. Η εκπαίδευση αυτή είναι πολύ σημαντική, καθώς αποτελεί απόδειξη ότι η προσπάθεια που είχαμε ξεκινήσει ως κυβέρνηση πριν από περίπου τρία χρόνια, με στόχο την ολοκληρωτική πάταξη των φαινομένων βίας στους αθλητικούς χώρους της Κύπρου, εξελίσσεται προοδευτικά με σταθερά και στέρεα βήματα.

Ο χουλιγκανισμός, είναι ένα κοινωνικό πρόβλημα που δε γνωρίζει χρώματα και ομάδες και αποτελεί μια πληγή στους κόλπους του αθλητισμού η οποία πρέπει να κλείσει. Τα περιστατικά βίας, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά σε μια πολιτισμένη και σύγχρονη κοινωνία και γι αυτό οφείλουμε όλοι, Κράτος, νομοθετική εξουσία και εμπλεκόμενοι οργανωμένοι φορείς, αθλητικοί, κοινωνικοί και άλλοι, μαζί να συνεργαστούμε για την αντιμετώπιση της μάστιγας αυτής. Τελικός στόχος της πολιτικής της κυβέρνησης, είναι να διασφαλιστεί ότι θα επιστρέψουν στα γήπεδα οι υγιείς φίλαθλοι, οι πολίτες που πραγματικά αγαπούν το άθλημα και την ίδια στιγμή να αναβαθμιστεί το αθλητικό προϊόν της Κύπρου, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει προσφέρει σημαντικές επιτυχίες και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ως πολιτεία τα τελευταία τρία χρόνια, έχουμε θέσει σε εφαρμογή ένα νέο πιο ισχυρό νομικό πλαίσιο, με την προσθήκη νέων αδικημάτων και αυστηρότερων ποινών, με στόχο να θωρακιστεί το άθλημα. Επιπρόσθετα, έχουμε προωθήσει σημαντικά προληπτικά μέτρα, με την δυνατότητα για απαγόρευση εισόδου σε άτομα τα οποία εμπλέκονται σε πράξεις βίας ή αντιμετωπίζουν κατηγορίες για πρόκληση επεισοδίων, μέχρι την ημέρα της εκδίκασης τους. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η εισαγωγή της κάρτας φιλάθλου, την οποία αναμένουμε ότι θα προωθήσει ο Κ.Ο.Α. το συντομότερο δυνατό, με στόχο τον περιορισμό της παραβατικής συμπεριφοράς υπό την κάλυψη της ανωνυμίας. Παράλληλα, έχοντας ως προτεραιότητα μας την ασφάλεια των οπαδών, έχει συσταθεί και λειτουργεί με επιτυχία η Αρχή Αδειοδότησης Σταδίων, με στόχο τη βελτίωση των γηπεδικών εγκαταστάσεων του τόπου και την εκπλήρωση όλων των απαιτήσεων σε θέματα ασφάλειας αθλητικών χώρων.

Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί από την Πολιτεία στο θεσμό των επιτηρητών, τον οποίο έχουμε εφαρμόσει και έμπρακτα στηρίξει, με σκοπό τη μεταφορά της Αστυνομίας έξω από τα στάδια και τη δημιουργία ενός αμιγώς αθλητικού πνεύματος μέσα σε αυτά. Αξιολογώντας την εφαρμογή του θεσμού, μπορώ να πω ότι σε γενικές γραμμές κρίνεται επιτυχημένος παρά τα σημαντικά περιθώρια βελτίωσης που πάντα υπάρχουν.

Θέλω να τονίσω σήμερα, ότι για να μπορέσει να πετύχει ο θεσμός, απαιτείται η συνεχής παρακολούθηση και εξέλιξη του. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε αναγνωρίσει τη σημασία και το ρόλο των υπεύθυνων ασφαλείας, καθώς επίσης και την ανάγκη να επενδύσουμε στην περαιτέρω επιμόρφωση και εκπαίδευση τους. Μετά την πρώτη εξειδικευμένη εκπαίδευση που πραγματοποιήθηκε στον Ιανουάριο του 2015, σήμερα παρέχεται η δυνατότητα στα άτομα που έχουν να επιτελέσουν ρόλους κλειδιά στην ασφάλεια των αθλητικών εκδηλώσεων, να αντλήσουν πρόσθετες γνώσεις και δεξιότητες. Θα ήθελα να συγχαρώ λοιπόν τον Κ.Ο.Α. για αυτή την πρωτοβουλία του και να καλέσω όλους τους συμμετέχοντες να εκμεταλλευτούν την παρουσία εμπειρογνωμόνων υψηλού επιπέδου, για να αξιοποιήσουν στο έπακρο την ευκαιρία που τους προσφέρεται.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους εμπειρογνώμονες από τις Βρετανικές Αρχές για τη θετική τους ανταπόκριση και να ευχηθώ κάθε επιτυχία στις εργασίες του εκπαιδευτικού εργαστηρίου.

Ευχαριστώ πολύ.

Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

Brexit και Κύπρος

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Ασφαλές Διαδίκτυο

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές ΒιβλιοθήκεςΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Eναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Δικτυακή Πύλη «Η Ευρώπη σου»: Πρακτικός Οδηγός για πολίτες και επιχειρήσεις σχετικά με τα δικαιώματα και τις δυνατότητες που προσφέρει η ενιαία αγορά της ΕΕ.